logo





طرح تشدید تحریم‌های غیرهسته‌ای ایران در سنای آمریکا مطرح می‌شود

رسانه‌ها: ترامپ احکامی برای محدودیت سفر از بعضی کشورها از جمله ایران صادر می‌کند

چهار شنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۵ ژانويه ۲۰۱۷

capitol.jpg
بی بی سی: سه سناتور آمریکایی مجدا طرحی را برای وضع تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران به سنای آن کشور تسلیم کرده اند.

این طرح توسط مارکو روبیو، تاد یانگ و جان کورنین، اعضای سنای آمریکا از حزب جمهوریخواه تهیه شده و در صورت تصویب، تحت عنوان "قانون تحریم‌های غیر هسته‌ای ایران" باعث خواهد شد آمریکا تحریم‌های سنگین اقتصادی و مالی را علیه برخی نهادها و اشخاص ایرانی به اجرا بگذارد.

تدوین‌کنندگان طرح دلیل ارائه آن را "مقابله با تحریکات غیر هسته‌ای" جمهوری اسلامی از جمله "تخطی از محدودیت مرتبط با برنامه موشکی بالستیکی، نقض حقوق بشر شهروندان ایرانی و حمایت از تروریسم بین‌المللی" عنوان کرده‌اند. ظاهرا منظور از "تخطی از محدودیت مرتبط با برنامه موشکی" به دیدگاه مقامات آمریکایی اشاره دارد که معتقدند قطعنامه شماره ٢٢٣١ شورای امنیت در تایید و تنفیذ برجام ایران را به توقف برنامه‌ موشکی یا بخشی از این برنامه ملزم کرده است. مقامات جمهوری اسلامی این برداشت از قطعنامه فوق را مردود دانسته‌اند.

طبق گزارشی که در وبسایت سناتور روبیو منتشر شده، وی در توجیه این طرح، سیاست دولت باراک اوباما در مورد ایران را مورد انتقاد قرار داده و گفته است: "پس از سال‌ها امتیازدهی یکجانبه توسط دولت قبلی آمریکا، زمان آن فرا رسیده است تا ایالات متحده در صدد مقابله با حمایت ایران از تروریسم، فعالیت های تهدیدآمیز موشکی رژیم و اقدامات تکان دهنده آن در نقض حقوق بشر برآید." مارکو روبیو ضمن استقبال از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ، افزوده است: "من شخصا به همکاری با دولت جدید آمریکا در راستای مطالبه پاسخگویی کامل از ایران در قبال تهدیدات هسته‌ای و غیرهسته‌ای چشم دوخته‌ام."

آقای ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی از آنچه که نرمش دولت قبلی ایالات متحده در مورد ایران می‌خواند انتقاد می‌کرد.

سناتور یانگ نیز گفته است که "ایران به خاطر ادامه حمایت از تروریسم و فعالیت تهاجمی در زمینه توسعه برنامه موشکی بالستیکی که به منزله تهدید متحدان، نیروهای نظامی و در نهایت سرزمین ماست، همچنان خطری عمده محسوب می‌شود." وی افزوده است که طرح پیشنهادی "تبعات واقعی این اقدامات را بر ایران تحمیل می‌کند و مشخص می‌سازد که به سر آمده است آن روزهایی که فعالیت‌های تروریستی و موشکی تهران فقط یک بیانیه شدیداللحن و یک پشت دستی ناچیز را در پی می‌آورد."

سناتور کورنین نیز در توجیه حمایت از این طرح، گفته است که "با وجود توافق معوجی که دولت قبلی آمریکا به دست آورد، حکومت ایران همچنان عمده‌ترین حامی ترور و بزرگترین نیروی بی‌ثبات ساز در خاورمیانه است و زمان آن فرا رسیده تا کنگره و رئیس جمهوری جدید ما در برابر این اقدامات ایرانی، واکنش اقتصادی واقعی نشان دهند تا مشخص شود که ایالات متحده با قوت با اقدامات آنان در نقض حقوق بشر، فعالیت تروریستی در سراسر جهان و تلاش برای کسب ظرفیت موشکی مخالف است."

این طرح برای اولین بار در ماه دسامبر سال گذشته به مجلس سنا تسلیم شد.

براساس این طرح، تحریم‌های جدیدی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و هواپیمایی ماهان وضع خواهد شد. به گفته تدوین کنندگان طرح، ماهان "یک شرکت هواپیمایی ایرانی است که به سپاه پاسداران در گسترش تروریسم و افراطگرایی کمک کرده است." همچنین، دولت آمریکا ملزم خواهد شد تا فهرستی از موسسات و شرکت‌هایی تهیه کند که سپاه پاسداران مالکیت بیش ار ٢٥درصد سهام آنها را در اختیار دارد و آنها را مشمول تحریم قرار دهد.

در این طرح، خواسته شده است تا به دلیل "نقض نفرت آور حقوق بشر" در ایران، تحریم‌های حقوق بشری کنونی تشدید و تحریم‌های جدیدی به اجرا گذاشته شود. علاوه بر این، دولت آمریکا موظف خواهد شد تا در مورد "شهروندان آمریکایی که توسط ایران بازداشت یا ربوده شده‌اند و اقدامات دولت برای آزادی آنان به طور شفاف به کنگره توضیح دهد."

تحریم‌های جدیدی نیز علیه "افرادی که آگاهانه به برنامه موشکی ایران کمک می‌کنند" و علیه موسسات و شرکت‌هایی وضع خواهد شد که بیش از ٢٥ درصد از مالکیت آنها به سازمان‌های ایرانی دارای "نقشی کلیدی در برنامه موشکی" تعلق دارد. سازمان صنایع هوا فضا، گروه صنعتی شهید همت و گروه صنعتی شهید باکری از جمله این موسسات هستند.

این طرح از رئیس جمهوری آمریکا می‌خواهد تا مشخص کند که افرادی که اسامی آنها در فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل وجود داشته قطعا ارتباطی با برنامه موشکی ایران ندارند و در صورتی که تایید عدم ارتباط آنها امکانپذیر نباشد، این افراد را هم مشمول تحریم قرار دهد. همچنین، افرادی که در بخش‌هایی از اقتصاد ایران دخیل هستند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با برنامه موشکی ارتباط دارد نیز تحریم شوند.

طرح پیشنهادی این سه سناتور از رئیس جمهوری می‌خواهد تا وضعیت دسترسی مستقیم یا غیرمستقیم ایران به نظام مالی آمریکا را دقیقا مشخص سازد و همچنین چگونگی تصمیم‌گیری رئیسان جمهوری در حذف نام ایران یا هر کشور دیگری از فهرست کشورهای حامی تروریسم را "به سامان کند."

رسانه‌ها: ترامپ احکامی برای محدودیت سفر از بعضی کشورها از جمله ایران صادر می‌کند

خبرگزاری‌های بین‌المللی و رسانه‌های آمریکایی به نقل از منابع آگاه گزارش می دهد که دونالد ترامپ قصد دارد روز چهارشنبه احکامی برای محدود کردن مهاجرت و همین طور سفر از بعضی کشورها امضا کند که ظاهرا شامل ایران هم خواهد شد.

خبرگزاری رویترز به نقل از "دستیاران نمایندگان کنگره و کارشناسان مهاجرت" که نخواستند نامشان فاش شود نوشت که رئیس جمهور آمریکا چندین حکم در زمینه مهاجرت صادر خواهد کرد.

انتظار می رود این احکام شامل محدود کردن ورود به آمریکا برای پناهجویان و تعلیق موقت صدور ویزا برای شهروندان کشورهای ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن باشد.

آقای ترامپ سال پیش بعد از حمله‌های پاریس که ۱۳۰ نفر در آن کشته شدند، گفت که باید به طور موقتی جلوی ورود همه مسلمانان به آمریکا را گرفت. او بعدا تاکید کرد که نه ضدمسلمان بلکه "ضدتروریست" است.

آن طرح با انتقادهای زیادی در داخل و خارج از آمریکا مواجه شد.

او در ماه اوت گذشته همچنین ایران را "بزرگترین حامی تروریسم و اسلام افراطی" توصیف کرد.

او آن زمان قول داده بود اگر رئیس جمهور شود ویزای ورود به آمریکا را از کشورهایی که با تروریسم در ارتباط هستند به حال تعلیق در خواهد آورد و برای کسانی که برای ورود به آمریکا درخواست می‌دهند امتحان عقیدتی خواهد گذاشت.

در آن زمان گفته شد که در این امتحان از شرکت‌کنندگان درباره ارزش‌های آمریکایی مثل آزادی مذهب، برابری جنسیتی و حقوق همجنس‌گرایان سوال خواهد شد.

هیلاری کلینتون رقیب آقای ترامپ در واکنش گفته بود:‌ "این به اصطلاح 'سیاست' را نمی توان جدی گرفت... ترامپ با چه رویی این طرح را پیش می کشد درحالی که با برابری در زمینه حق ازدواج (اشاره به همجنسگرایان) مخالف است و کسی را به عنوان یار انتخاباتی خود (مایک پنس) انتخاب کرده که در ایالت ایندیانا قوانین ضدهمجنسگرایی وضع کرده ."

واکنش نایاک

شورای ملی ایرانیان آمریکا، نایاک، مستقر در واشنگتن با صدور بیانیه ای از این اقدام احتمالی به شدت انتقاد کرده است.

این گروه نوشت: "دونالد ترامپ در حال عملی کردن شرم آورترین و تبعیض آمیزترین قول های دوران مبارزات انتخاباتی است. او خواستار منع ورود مسلمانان شد و حالا درحال برداشتن اولین گام ها برای اجرای آن است."

در این بیانیه که به زبان انگلیسی منتشر شده آمده است: "بسیاری از شهروندان ایرانی آمریکایی، مثل بیشتر آمریکایی ها، برای آینده ای روشن تر استوار بر عهدی که آمریکا قرن ها نمایندگی کرده به این کشور مهاجرت کردند. به نظر می رسد دونالد ترامپ قصد دور انداختن آن آمریکا را دارد و ما را در مسیری لغزنده به سوی آینده ای تاریک قرار می دهد."

در این بیانیه آمده است که "ما با هدف ایمن تر کردن آمریکا موافقیم، اما ممنوعیت جمعی براساس ملیت کمکی به تحقق این هدف نمی کند. حتی اگر این رویکردی درست باشد، قابل توجه است که این فهرست شامل عربستان سعودی نمی شود و تاثیری در جلوگیری از ۱۱ سپتامبر یا سایر حملات تروریستی توسط جهادی های رادیکال وهابی در آمریکا نمی داشت. اما شامل ایران است - کشوری که هیچ یک از شهروندان آن مرتکب عمل تروریستی در آمریکا نشده اند."

جمال عبدی مدیر اجرایی نایاک هم ایرانیان آمریکا را تشویق کرد نامه ای را که خطاب به رئیس جمهور آمریکا در مخالفت با این اقدام تنظیم شده امضا کنند.

او نوشت: "به گفته منابع مطلع در کنگره و گزارش رسانه ها پرزیدنت ترامپ فردا قصد دارد دستوری ریاست جمهوری را امضا کند که ایرانی ها و شهروندان شش کشور دیگر اسلامی را از ورود به ایالات متحده منع می کند. معلوم نیست چنین ممنوعیتی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. منابع مطلع به نایاک می گویند که می تواند از ۳۰ روز تا چندین ماه باشد و پس از آن یک فرآیند سخت تر درخواست ویزا با آزمون عقیدتی به اجرا گذاشته خواهد شد."

نگاه اعضای دولت ترامپ

بعضی از اعضای کلیدی کابینه و تیم مشاوران آقای ترامپ هم از منع ورود مسلمانان به آمریکا حمایت کرده اند.

جف سشنز که نامزد هدایت وزارت دادگستری آمریکاست از پیشنهاد قبلی آقای ترامپ برای منع موقتی مهاجران از کشورهای اسلامی حمایت کرده است.

به گزارش نیویورک تایمز او سال پیش گفت: "ما هیچ گونه وظیفه اخلاقی یا حقوقی برای ویزا دادن به مردم نداریم. باید با عقل سلیم با تهدید چه کسی- چگونه - کجا برخورد کنیم. (مشکل) ایدئولوژی سمی اسلام است."

این روزنامه نوشت که مایک پومپئو رئیس سیا و ژنرال فلین مشاور امنیت ملی آقای ترامپ هم عقاید مشابهی دارند.

به نوشته این روزنامه به خصوص ژنرال فلین از عباراتی تند استفاده کرده است.

او در ماه فوریه در توییتر نوشت: "ترس از اسلام منطقی است."

او اسلام را یک ایدئولوژی سیاسی که به "سرطانی بدخیم" بدل شده توصیف کرده است.

بنابه گزارش ها ژنرال فلین همچنین از ایده واداشتن مسلمانان آمریکا به ثبت کردن نام خود در یک مرکز دولتی برای شناسایی بهتر حمایت کرده است.

باراک اوباما رئیس جمهور قبلی آمریکا استدلال می کرد که چنین شعارهایی به احساسات ضدآمریکایی دامن می زند، بهانه ای برای جذب نیرو به تروریست ها می دهد و بعضی کشورهای خاورمیانه را که آمریکا برای مبارزه با افراط گرایی خشن به آنها نیاز دارد خواهد رنجاند.

در دسامبر سال ۲۰۱۵ قانونی در کنگره آمریکا وضع شد و به امضای باراک اوباما رسید که محدودیت‌هایی برای ورود به آمریکا را برای شهروندان ۳۸ کشور اعمال می کرد.

اگر شهروندان این ۳۸ کشور در پنج سال گذشته به سوریه، عراق یا کشورهای حامی تروریسم از نظر وزارت خارجه آمریکا (ایران، سودان و سوریه) سفر کرده باشند، نمی‌توانند مانند گذشته بدون ویزا وارد آمریکا شوند.

به علاوه کسانی که تابعیت دوگانه این کشورها را هم دارند، از جمله ایرانی‌هایی که شهروند کشورهای معاف از ویزا مانند بریتانیا، استرالیا یا فرانسه هستند، باید با اجرای قانون تازه برای سفر به آمریکا درخواست ویزا کنند.


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد