logo





حرفه ; خبرنگارواقعی

پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳ اکتبر ۲۰۱۶

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo

محمد صفاحائری , یکی از حرفه ای ترین خبرنگاران ایران که در زمینه ی گزارش از رویدادهای جهانی فعالیت میکرد , یکشنبه نهم اکتبر در جنوب فرانسه چشم از دنیا فروبست . اغراق نیست اگر گفته شود او خود تجسمی زنده و گویا از حرفه ی درست خبرنگاری بود که عاشقانه به کارش عشق می ورزید و گزارشهای بی طرفانه اش طی 50 سال مهرتاییدی براین ادعاست.

صفا حائری پیش از تثبیت حکومت ملایان دربهمن 1357 درایران به دلیل تحصیل وسکونت درفرانسه و آشنایی کاملش به زبان فرانسوی و انگلیسی با خبرگزاری فرانسه در نشریه ی فرانسوی زبان ژورنال دوتهران - وابسته به موسسه اطلاعات - و نیز کیهان اینترنشنال و بعدها در روزنامه ی آیندگان همکاری می کرد. اوهمواره در خطرناکترین رخدادهای جهانی برای پوشش این رویدادها مانند یک سرباز آماده به خدمت حاض بود که دراین مورد میتوان به جنگ ویتنام و یا جنگ های اعراب و اسرائیل اشاره کرد . درواقع درحالی که طرف های متخاصم با اسلحه های متفاوت رودر روی یکدیگربودند , اسلحه ی او تنها یک دوربین ساده بود .

بعدها با ظهور جمهوری اسلامی بدیهی بود که دیگر قادر نبود در کشوری که درواقع در تسخیر یک رژیم سرکوبگرو ضد فرهنگ است به راحتی کارش را دنبال کند , بنابراین مانند بسیاری از آزادیخواهان ترک وطن کرد.

آشنایی اش با روزنامه نگاری و گزارشگری – توام با عکاسی – که حتی میتوان آنرابه مثابه یک هنرتلقی کرد باعث شد تا بانشریات معتبرخارجی همکاری کند . گزارشهایش درکشور فرانسه برای نشریه ی اکسپرس و در انگلستان برای نشریه ی ( ایندیپندنت ) که گاه با نوشتن مطالبی نیز همراه بود در رسانه های بین المللی بازتاب گسترده ای داشت . به ویژه گزارشها و مطالبی که او درباره رویدادها و فجایعی که درایران صورت می گرفت – به عنوان مثال در زندان اوین - می نوشت بسیار مورد توجه قرارگرفت .



صفا حائری همچنین درمورد فتوای قتل سلمان رشدی درایران درمطلبی که در ژوئن 1995 درنشریه ایندیپندنت چاپ شد به بازگویی این فتوا و حواشی پیرامون آن پرداخت . کشتارها و اعدام های بیشمار از دیگر گزارش های او در باره ایران بود. ولی او تنها در این زمینه کارنمی کرد. گفت و گویی با آرامش دوستدار داشت که در فوریه 2006 در ایران پرس به چاپ رسید . دوستدار پژوهشگرایرانی درسال 1336 به آلمان رفته بود و بعدها از دانشگاه بن دکترای فلسفی گرفت . در بازگشت به ایران از سال 1351 استاد فلسفه ی دانشگاه تهران بود ولی پس از بسته شدن دانشگاهها به آلمان بازگشت و اکنون درکلن زندگی می کند .

اهدای جایزه نوبل به شیرین عبادی نیز از جمله گزارشهای صفا حائری بود که در سال 2003 در ایران پرس به چاپ رسید . این سامانه خبری را وی پس از ترک ایران تاسیس کرد و درآن آخرین گزارش های ایران و جهان درج می شد , ضمن آنکه کیهان – البته چاپ لندن- نیزاقدام به چاپ گزارشهای او می کرد.
روانش شاد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد