در روزهای ۹ و ۱۰ و ۱۱ سپتامبر امسال، هشتاد و یکمین سالگرد جشن "اومانيته" با حضور صدها هزار نَفَر (۴۵۰ تا ۵۰۰ هزارنَفَر) در فضائي اکنده از حس برادرى و رفيقانه و در زير آفتاب گرم پاييزى در محل هميشگى خود در پارك کورنوف "Courneuve"حومه شهر پاريس در میان تدابیر بی سابقه امنیتی برگزار شد. به دلیل چندین عملیات تروریستی طی دو سال گذشته در فرانسه، حدود هزار و هفصد مامور امنیتی و پلیس رفت و آمدها را زیر کنترل داشتند و همین باعث شده بود که علاقمندان به شرکت در این جشن گاهی برای ورود به محل اومانیته چندین ساعت در صف های طولانی به انتظار بمانند. بخشی از علاقمندان همیشگی به دلیل همین فضای امنیتی و زمان طولانی ورود به محل جشن، امسال نتوانستند در جشن اومانیته مشارکت داشته باشند. در این جشن به روال هر ساله فدراسیونهای حزب کمونیست فرانسه و نمایندگان جنبشهای اجتماعی و سندیکائی و احزاب چپ فرانسه و همچنین نمایندگان احزاب و سازمانهای چپ و دموکراتیک کشورهای خارجی حضور داشتند.
در جشن اومانیته امسال بیش از ۵۰ کنسرت عمومی برای تیپ ها، سلایق و سنین مختلف اجرا شد و در اغلب غرفه ها نیز برنامه موزیک و رقص و پایکوبی اجرا می شد. فضای سیاسی عمومی امسال حول اوضاع سیاسی و اقتصادی فرانسه، اوضاع سیاسی سوريه، عراق و تركيه و....همچنین پدیده مهاجرین متمرکز بود.
در ارتباط با مساله مهاجرین یکی از نمایندگان پارلمان اروپا چنین تاکید نمود :ما با بحران مهاجر روبرو نيستيم. بحران بحران ِمتقاضيان پناهندگى است. بحران رشد ناسيوناليسم و اندویدئواليسم در اروپاست. نود و پنج درصد كسانيكه به طرف اروپا آمده اند شرايط پناهندگى را دارند. سياستهاى دولت هاى ما در بوجود آمدن آن نقش داشته و حالا از مسئوليت خود شانه خالى مى كنيم.
سر دبير "او مانيته" پاتريك لو هاريك و پير لوران دبير اول حزب كمونيست فرانسه طى نطق هاى افتتاحية و اختتاميه، ضمن إفشاء سياستهاى نيو ليبرال دولت سوسياليست فرانسه و دفاع از مبارزات مردم و كارگران، قانون جديد كار را كه دولت مانوئل والس به مجلس ارايه داده را ارتجاعى و ضد كارگرى خوانده و خواهان پس گرفتن آن از مجلس شدند. اين دو شخصيت ضمن دفاع از مبارزات مردم سوريه و ،عراق سیاستهاى امريكا و بعضى از كشورهاى غربى را محكوم كردند.
انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده فرانسه –کمتر از ده ماه دیگر- یکی دیگر از موضوعات مهمی بود که حزب کمونیست فرانسه در این جشن مورد توجه قرار داه بود و با توجه موقعیت ضعیف حزب کمونیست در میان افکار عمومی مردم فرانسه، وروابط حسنه اش با عموم گروهبندی های سیاسی درون چپ، همچنین قدرت سازماندهی برجسه اش، تلاش این حزب توافق حول یک کاندیدای مشترک متمرکز شده بود. در این مباحث پیرامون این موضوع علاوه بر حزب کمونیست فرانسه، سبزها، جبهه چپ، جناح چپ سوسیالیست ها و برخی شخصیت های چپ مشارکت داشتند. پراکندگی نیروهای چپ یکی از بلایایی است که چون خوره کالبد چپ را به سهم خود بلعیده است. حزب کمونیست فرانسه کوشید برای دستیابی به یک توافق از موقعیت خود در جشن اومانیته بهره گیرد.
در پارک بزرگ کورنوف، بخشی نیز به دهكده جهانى "village du monde" اختصاص داشت. ده ها حزب، سازمان سياسى و انجمن خارجى و ايرانى هر ساله با بر پايي غرفه در اين جشن شركت مي كنند. در این دهکده جهانی، فرهنگ ها و آداب های مختلف با یکدیگر تماس می گیرند و در معرض نمایش علاقمندان و بازدیدگنندگان قرار می گیرد.
غرفه ای که طی سالیان اخیر از سوی سازمان فدائیان خلق ایران-اکثریت، سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران و شورای موقت سوسیالیست های چپ ایران و جمعی از کنشگران چپ در جشن اومانیته برگزارمی شد، امسال توسط جمع متنوعی از فعالین سیاسی ایرانی با افق های فکری متفاوت، تحت نام "هماهنگى ايرانيان براى جشن اومانيته" برگزار گردید.
در این غرفه ضمن دفاع از حقوق دمكراتيك مردم ايران و مبارزات كارگران، مخالفت با تبعیض علیه رنان و اقلیت ها، دفاع از آزادى زندانيان سياسى و إفشاء سياستهاى سركوبگرانه جمهوری اسلامی، تلاش این بود که با ارايه صنايع دستى و غذاهاى متنوع ايرانى، مراجعه كنندگان را با فرهنگ و تاريخ كشورمان آشنا كنند. تم اصلى اين غرفه كشتار و قتل عام زندانيان سياسى در سال ٦٧ بود كه امسال از حساسيت خاصى بر خوردار بود كه طى دست نوشته و شعار هايي خواستار محاكمه عاملين اين كشتار كه هنوز هم در مصدر كار هستند، شده بود. شعارهايي هم در آزادى زندانيان سياسى تزيين گر غرفه بود. در رابطه با کشتار زندانیان سیاسی در زندان اعلامیه کوتاهی به زبان فرانسه منتشر شد. در این اعلامیه پس از تاکید بر صدور حکم کشتار توسط خمینی تاکید شده است: " "مصطفی پور محمدی"، وزیر دادگستری کنونی ایران، "نماینده ای از وزارت اطلاعات" آن زمان یعنی یکی از مامورین خمینی برای سازماندهی قتل عام زندانیان در تهران بود. او بعد از ۲۸ سال سکوت و پنهانکاری در باره آن کشتار، اکنون با طرح شدن آن فاجعه در افکار عمومی، مجبور شده است اعتراف کند. او، اخیرا، کشتار مخفیانه زندانیان اسیر و بی دفاع در زندان ها و پشت دیوار ها را اجرای "دستور خدا" نامیده است. همین اعتراف را یکی از مجالس جمهوری اسلامی به زبان دیگری ابراز داشت. "مجلس خبرگان" که از مقامات روحانی برای تعیین رهبر رژیم تشکیل می شود، هفته گذشته، این تصمیم آیتالله خمینی را 'درست' و 'دوراندیشانه' دانست. کشتار دسته جمعی زندانیان که ۲۸ سال پنهان داشته می شد، تحت عنوان"دستور خدا" و تصمیم "درست" و "دور اندیشانه" خمینی، مورد اعتراف قرار گرفته است." اهمیت تاکید بر کشتار ۶۷ برای ما، پیگیری حق خواهی و اجرای عدالت است، خصوصا در شرایط کنونی که مسئولان سکوت را شکسته و لب به تائید جنایت گشوده اند.
از غرفه "هماهنگی ایرانیان برای جشن اومانیته" چندين احزاب و سازمانهاى سياسى ايرانى و خارجى دیدار کرده و پیرامون اوضاع سیاسی ایران و موقعیت نیروهای چپ تبادل نظرهایی صورت گرفت. در دهکده جهانی حزب توده ايران و سازمان" أقليت "و حزب ایران آباد نیز از ديگر سازمانهاى ايرانى شركت كننده در جشن امسال بودند.
جشن اومانیته امسال تجربه جدیدی بود از فعالیت مشترک فعالان سیاسی با افق های فکری متنوع. برپا نگهداشتن غرفه ای بزرگ بدون تلاش خستگی ناپذیر و همدلی صمیمانه و روحیه تفاهم این جمع ممکن نبود. این تجربه را ما ارج می نهیم و از آن برای همکاری های هر چه گسترده تر نیروهای ضد تبعیض و مدافع آزادی و عدالت اجتماعی سود خواهیم برد.
*عکس ها از فیس بوک رضا اکرمی برداشته شده است