صاویر عشراوی به عنوان یکی از مظنونین انفجارهای بروکسل منتشر شده است
بی بی سی: در حالیکه حملات اخیر بروکسل باعث انتقاد از ضعف در همکاریهای اطلاعاتی و امنیتی اروپائیان شده، گفته میشود یکی از مهاجمان حملات اخیر بروکسل سازنده بمبهای مورد استفاده در حملات ماه نوامبر در پاریس بوده است.
به نقل از منابع اطلاعاتی فرانسه و بلژیک گزارش شده است که بررسی آثار دیانای یافت شده بر جلیقههای انتحاری در حملات پاریس نشان میدهد که نجم عشراوی که به ظن ارتباط با انفجارهای مرگبار روز سهشنبه در پایتخت بلژیک تحت تعقیب است، در ساختن بمبهای به کار رفته در عملیات پاریس دست داشته است. به گفته رسانههای بلژیک، نجم عشراوی، ٢٤ ساله، یکی از افرادی است که در انفجارهای فرودگاه بروکسل در روز سهشنبه این هفته دست داشت اما زنده مانده و متواری شده است.
انفجارهای بروکسل چند روز پس از آن روی داد که پلیس بلژیک در یک عملیات گسترده و درگیری مسلحانه، صلاح عبدالسلام، شهروند این کشور را که در ارتباط با حملات پاریس تحت تعقیب بود در بروکسل دستگیر کرد.
هنوز هویت نجم عشراوی به عنوان یکی از مهاجمان حملات بروکسل رسما تایید نشده و منابع رسمی تنها اعلام کردهاند که در حال حاضر، عملیات گستردهای برای یافتن "یکی از مهاجمان حملات بروکسل" در جریان است. با اینهمه، رسانههای بلژیک گفتهاند که او یکی از سه نفری بوده که در انفجار در فرودگاه دست داشت.
صبح سه شنبه این هفته، انفجارهایی در فرودگاه و همچنین یک خط مترو بروکسل روی داد که به گفته منابع دولتی آن کشور، ٣١ کشته و سیصد زخمی برجای گذاشت. وضع بیش از شصت تن از زخمیها وخیم گزارش شده است.
مقامات بلژیکی گفتهاند که شهروندانی از چهل کشور جهان در میان کشتهشدگان و زخمی های حملات بروکسل هستند هر چند به دلیل شدت انفجار به خصوص در خط مترو، هنوز هویت همه کشته شدگان مشخص نشده است.
رسانههای خبری آمریکا گفتهاند که یک شهروند این کشور به نام میسون ولز، ١٩ ساله اهل ایالت یوتا، یکی از سه مبلغ فرقه مسیحیان مورمون بود که در انفجار در خط مترو به شدت زخمی شدند. نکته عجیب این است که آقای ولز هنگام انفجار در جریان مسابقه دو ماراتون شهر بوستون آمریکا در آوریل ٢٠١٣، و هنگام انفجارهای پاریس در نوامبر سال گذشته هم در محل انفجار حضور داشت و تا کنون از سه انفجار مرگبار جان به در برده است.
حملات بروکسل و اینکه ظاهرا حملات ماه نوامبر پاریس نیز در بلژیک طراحی شده بود باعث انتقادهایی از کارآیی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی این کشور و در بعدی وسیعتر، سایر کشورهای اروپایی شده است. دیمیتریس آوروموپولوس، مسئول امور داخلی اتحادیه اروپا گفته است که ناکافی بودن اعتماد متقابل بین نهادهای امنیتی کشورهای عضو این اتحادیه باعث محدودیت تبادل اطلاعات امنیتی بین آنها شده است. وی در مصاحبه با بیبی سیگفت که تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید "به روشی اروپاییتر" به مسایل امنیتی فکر کنند تا بتوان از تکرار وقایعی از قبیل انفجارهای پاریس و بروکسل جلوگیری کرد.
وی افزود که همه باید درک کنند که زمان "دنبال کردن سیاستهای ملی" به سر آمده و مسایلی مانند مهاجرت و امنیت مستلزم اتخاذ رویکردی بینالمللی است. آقای آوروموپولوس هشدار داد که اگر کشورهای اتحادیه اروپا همچنان به "سیاستهای محدود ملی" اکتفا کنند، طرحهای امنیتی به مخاطره خواهد افتاد.
در ایالات متحده هم انتقادهایی از عملکرد امنیتی اروپائیان به عمل آمده و به نقل از برخی منابع امنیتی گفته شده است که نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشور کوچکی مانند بلژیک، که میزبان مراکز اصلی برخی نهادهای مهم بینالمللی مانند پیمان ناتو و اتحادیه اروپاست، توانایی کافی در این زمینه ندارد. به گفته آنان، در گذشته نهادهای امنیتی بلژیک از همکاری با نهادهای آمریکایی استقبال چندانی نکردهاند.
در واکنش به حوادث اخیر بروکسل، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، از آمادگی کشورش برای کمک امنیتی و اطلاعاتی به بلژیک سخن گفت و هیلاری کلینتون، داوطلب نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر سال جاری، ضعف اطلاعاتی اروپائیان را مورد انتقاد قرار داد.
قرار است روز جمعه، جان کری، وزیر خارجه آمریکا، برای ابراز همدردی و همبستگی به بروکسل سفر کند و انتظار میرود در این سفر، موضوع همکاریهای اطلاعاتی و امنیتی اروپا و آمریکا مطرح شود.