logo





مصدق نماد تلاش مردم ایران برای استقرار دموکراسی

سخنرانی در جشن ۱۲۷مين زادروز دکتر مصدق در کلن - آلمان

دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۸۸ - ۰۸ ژوين ۲۰۰۹

همايون مهمنش

mehmanesh.jpg
دکتر محمد مصدق نماد تلاش مردم ايران برای رسيدن به استقلال، آزادی، دموکراسی و تحقق آرمانهای نهضت مشروطيت ايران است. اين اهداف راهنمای او در کليه اقدامات سياسی، مانند رهبری جنبش ملی کردن صنعت نفت در سراسر کشور، قبول نخست وزيری و کوشش برای قطع نفوذ اجانب بود.
نهضت ملی ايران دارای شناسنامه روشن است. اين نهضت ادامه دهنده نهضت مشروطه ميباشد و پيروزی يا شکست آن همواره با پيروزی با شکست آزادی و دموکراسی در ايران توام بوده است.
امروزه ارتباط آزادی و دموکراسی با بهبود وضع معيشتی و امنيت روشن تر از گذشته شده و احتمالا به اين جهت اهميت کوشش های مصدق و ساير رهروان نهضت ملی برای اعتلای ايران و ايرانی، حتی از طرف بسياری از کسانی که در گذشته در صفوف نهضت ملی نبوده اند، مورد تائيد قرار می گيرد.
مصدق از هيچ کوششی برای تحقق اهداف نهضت ملی فروگزار نکرد. او در سخت ترين شرائط از حقوق و آزادی های مردم دفاع نمود، در مقابل قدرت های خارجی و ديکتاتوری شاه ايستاد و با هرگونه دخالت دين در حکومت مخالفت ورزيد.
مصدق معتقد به مبارزه سياسی بود و استفاده از هر وسيله ای را برای رسيدن به هدف درست نميدانست. ابزار او در مبارزه سياسی، ضمن احترام به شخصيت و عقايد ديگران، منطق و استدلال بود. او دائما به مردم آگاهی ميداد، موانع کار را روشن مينمود و در صدد جلب پشتيبانی آنها برای رفع اين موانع بود.
رجوع به بيانات و نوشته های مصدق، بيانگر فکر دقيق و هدف گيری های تيز بينانه او در برخورد به مسائل است. اهداف و اقدامات او چه در امور تاکتيکی و چه در زمينه های استراتژيک، حاکی از تسلط و نبوغ او در امور سياسی است.
جنبش ملی کردن صنعت نفت در سراسر کشور که بخشی از تلاش مردم ايران برای دست يافتن به استقلال، دموکراسی، تماميت ارضی، عدالت اجتماعی و جدائی دين از حکومت بود، با مانع کودتای ۲۸ مرداد برخورد کرد. دخالت بيگانگان در اين کودتا، پس از وزير خارجه آمريکا خانم مادلن آلبرايت و آقای استراو وزير امور خارجه سابق انگلستان، اين روزها حتی توسط رئيس جمهوری آمريکا آقای اوباما نيز مورد تائيد قرار گرفته است. اما تلاش مردم ايران برای تحقق اهداف ياد شده همچنان ادامه دارد و در دستور کار بسياری از سازمان ها و احزاب قرار گرفته است. والاترين راهنمای مبارزه برای دموکراسی، مصدق و بعد از او ديگر رهروان والای نهضت ملی مانند دکتر غلامحسين صديقی و دکتر شاپور بختيار ميباشند.
آنچه مصدق را در آن زمان از ساير سياستمداران متمايز ميکرد برخورداری از اعتمادی بود که ملت ايران به او داشت. برای پيروان مصدق پيروی از راه او يک ارتباط متعصبانه و مذهب گونه نيست، بلکه رابطه ای است منطقی و متکی به انديشه و خرد.
مليون خوب ميدانند که صرف اعتقاد به راه مصدق برای موفقيت آنها در تحقق اهداف نهضت ملی ايران کافی نيست. چنين اعتقادی بايد با توان، شايستگی، دارا بودن ابزار های لازم، کار و جديت توام باشد.
مليون ميدانند که بدون همکاری رهروان نهضت ملی، هماهنگ کردن اقدامات روشنفکران جامعه، ترويج موثر اصول عقايد و ارزش های اين نهضت و جلب قلوب، اعتماد و پشتيبانی فعال مردم ميسر نخواهد بود.
مليون بر اين امر آگاهند که جلب پشتيبانی مردم و نهادينه کردن دموکراسی بدون ابزار لازم که مهمترين آنها تشکيلات سياسی با برنامه و اهداف روشن است، ميسر نميباشد. انتظار اينکه مردم بدون کمک نهادها و تشکل های دموکراتيک و سازمان يافته، بتوانند تحولات اساسی در اوضاع کشور بوجود آورند، نشان از بی تجربگی دارد.
مليون خوب ميدانند که يکی از علل مهم شکست آنها هم در ۲۸ مرداد و هم در ۲۲ بهمن ۵۷، فقدان يک تشکيلات منسجم بود و نهضت ملی ايران به تشکيلاتی کار آمد و مدرن نياز دارد. تشکيلاتی دموکراتيک که فرد محور نبوده، دارای يک برنامه سياسی روشن باشد و با استفاده از روش های مدرن مديريت بصورت جمعی تصميم گرفته و تصميمات خود را به اجرا گذارد.
امروز جلب و جذب جوانان به صفوف نهضت ملی از نياز های مبرم اين نهضت است. لازم است برای شرکت هرچه بيشتر جوانان در رهبری اين نهضت نيز کوشش شود و جوانانی که شايستگی، آمادگی و توانائی های لازم را دارند، بتوانند در مدارج تشکيلاتی نهضت پيشرفتی مناسب داشته باشند.

جمهوری اسلامی و انتخابات

نتيجه دخالت دين در حکومت را در ايران امروز می بينيم. در نظام جمهوری اسلامی فردی در راس حکومت قرار دارد که در دنيای خود و دور از واقعيت های موجود سير ميکند، با مشکلات زندگی مردم بيگانه است، هيچگونه شايستگی برای اداره کشور ندارد و در مقابل هيچ مرجعی پاسخگو نيست.
قدرت اصلی در ايران ولی فقيه است و مردم در انتخابات رياست جمهوری، حتی اگر - انتخابات آزاد هم بود، که نيست، در واقع فردی را انتخاب ميکنند که طبق قانون اساسی نظام، قدرتش از ولی فقيه به مراتب کمتر است.
مردم آگاه ايران ميدانند که حکومت خامنه ای با ياری رئيس جمهور مورد نظرش، احمدی نژاد در چهار سال گذشته، فقر، بيکاری، تورم، اقتصاد نابسامان، بی امنيتی، سرکوب اقشار، اقوام و گروه های اجتماعی، پشتيبانی از بنيادگرايان اسلامی در منطقه و تحريم های بين المللی را تشديد نموده و خطر جنگی جديد را به ايران تحميل کرده است.
مردم آگاه ايران ميدانند که انتخابات در ايران به علت فقدان آزادی ها، دخالت های شورای نگهبان و تقلب هائی که در آن صورت ميگيرد، آزاد نيست. نظام حاکم ديکتاتوری است و طبيعتا مشروعيتی ندارد.
ميدانند که مشکل ايران تنها زمانی بطور اساسی حل خواهد شد که دخالت دين در حکومت پايان يابد و حاکميت مردم که لازمه آن، انتخابات واقعی و آزاد است ميسر گردد. (برای اينکه اهميت يک انتخابات آزاد برايمان روشنتر شود، بد نيست به ياد آوريم که حتی در چارچوب همين انتخابات محدود و پر از تقلب جمهوری اسلامی نيز کانديداهای رژيم چگونه برای گرفتن رای مردم، به ياد خواسته های آنان افتاده و بعضی مشکلات آنان را در کار زار انتخاباتی خود طرح ميکنند).
به دلائلی که ذکر شد، سازمانهای طرفدار نهضت ملی، عدم شرکت خود را در انتخابات اعلام کرده اند. اما ما در دوم خرداد ۱۳۷۶ ديديم که چگونه مردم برای مقابله با ولی فقيه و کانديدای مورد نظر او بطور گسترده در انتخابات شرکت کردند. رای دوم خرداد از اين جهت اهميت دارد که مردم در آن مخالفت خود را طی يک مبارزه مدنی با ولی فقيه، بالاترين قدرت جمهوری اسلامی، به نمايش گذاشتند.
امروز هم به نظر من شايسته است مردم بار ديگر با شرکت در انتخابات و دادن رای، به هر طريق که خود صلاح ميدانند، از روی کار آمدن مجدد احمدی نژاد جلوگيری کنند و بدين ترتيب هم کشور را از خطری بزرگتر از خطر اصلاح طلبان مدافع دخالت دين در حکومت برهانند، و هم بار ديگر مخالفت گسترده خود را با ديکتاتوری ولی فقيه به نمايش گذارند.

مبارزات مدنی مردم

برای مليون ايران تحقق بخشيدن به خواست های به حق صنفی، سنديکائی، احتماعی و قومی امری مرکزی است. تاکيد بر اين نکته ضروری است که چه قبل و چه بعد از انتخابات، تنها وقتی به مطالبات گروه های اجتماعی توجه خواهد شد، که آنها با ادامه حرکت های مدنی خود، همچنان برای تحقق اين مطالبات بکوشند.

نتيجه

امروز نميتوان روشنفکر، آزاديخواه و دموکرات بود ولی با راه مصدق و اصول نهضت ملی ايران مخالفت داشت. افکار و روش مبارزه مصدق همواره چراغ راهنمای آنهائی بوده و هست که اهميت آزادی و دموکراسی را برای سعادت و تعالی ملت ايران ميدانسته و ميدانند.

زادروز مصدق و ياد او گرامی باد

همايون مهمنش
۱۷ خرداد ۱۳۸۸ برابر ۷ ژوئن ۲۰۰۹
http://www.homayoun.info/

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد