logo







عربستان بعد از نشست چهار جانبه: درباره سرنوشت اسد به توافق نرسیدیم

اجلاس بین‌المللی جدید برای حل بحران سوریه

فدریکا موگرینی: بشار اسد جزیی از راه حل بحران سوریه است

جمعه ۱ آبان ۱۳۹۴ - ۲۳ اکتبر ۲۰۱۵



عربستان بعد از نشست چهار جانبه: درباره سرنوشت اسد به توافق نرسیدیم

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی می‌گوید درباره سرنوشت بشار اسد در مذاکرات وین توافقی به دست نیامده است. او این مساله را پس از مذاکرات چهار جانبه وزرای خارجه آمریکا، روسیه، ترکیه و عربستان درباره جنگ داخلی سوریه بیان کرد.

آقای جبیر همچنین گفت که کشورهای روسیه ، آمریکا، عربستان سعودی و ترکیه موافقت کردند تا به مذاکراتشان در مورد اوضاع سوریه ادامه دهند.

آقای لاوروف هم در پایان مذاکرات امروز گفت که او خواسته است تا ایران و مصر هم در هر گونه مذاکره ای که در آینده درباره سوریه انجام می شود، حضور داشته باشند.

مذاکرات امروز ( جمعه ۲۳ اکتبر/ اول آبان) بین جان کری، سرگئی لاوروف، عادل الجبیر و فریدون سنیراوغلو، وزرای خارجه آمریکا، روسیه، عربستان و ترکیه در وین، پایتخت اتریش برگزار شد.

پیش از این دیدار آقای کری دیدارهایی جداگانه با وزیر خارجه روسیه و وزرای خارجه عربستان و ترکیه داشت.

آمریکا، ترکیه و عربستان که با ادامه حکومت بشار اسد، در سوریه مخالف هستند، از حملات هوایی اخیر روسیه در سوریه انتقاد کرده‌اند.

روسیه حدود سه هفته است که حملات هوایی در سوریه را آغاز کرده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز گذشته ضمن تاکید بر اتحاد نیروهای داخلی عراق و سوریه برای جنگ با داعش، گفت که آمریکا و روسیه هم ممکن است در آینده نزدیک به تبادل اطلاعات درباره شورشیان در سوریه بپردازند.

******

دویچه وله: وزرای خارجه آمریکا، روسیه، ترکیه و عربستان در وین درباره یافتن راه‌حلی برای بحران سوریه گفت‌وگو می‌کنند. این مذاکرات بدون حضور ایران و پس از سفر بشار اسد به روسیه انجام می‌شود.

وزرای خارجه آمریکا، روسیه، عربستان و ترکیه جمعه (۲۳ اکتبر/ اول آبان) مجدداَ در وین گرد هم می‌آیند تا راهی برای حل بحران سوریه پیدا کنند. ملاقات دو جانبه‌ای میان جان کری و سرگئی لاوروف، وزرای خارجه آمریکا و روسیه نیز پیش‌بینی شده است. کری قرار است همچنین در جلسه سه‌گانه‌ای با فریدون سینیرلی اوغلو و عادل الجبیر، وزرای خارجه ترکیه و عربستان نیز شرکت کند.

ایران به جلسه وین دعوت نشده است، ولی به گفته وزیر خارجه روسیه، قرار است به زودی یک جلسه موازی نیز برگزار شود که در آن علاوه بر ایران برخی دیگر از کشورهای منطقه نیز شرکت دارند.

در حالی که روسیه از رژیم بشار اسد حمایت می‌کند و اخیراَ نیز به طور گسترده‌ای وارد اقدامات نظامی به نفع این رژیم شده، آمریکا، عربستان و ترکیه از مخالفان اسد حمایت می‌کنند و بر عدم حضور او در آینده سیاسی سوریه تاکید دارند.

اتهام پوتین علیه غرب

در این میان، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه غرب را متهم کرده که با بخشی از تروریست‌ها مبارزه می‌کند، ولی همزمان ازبخش دیگری از آنها استفاده می‌کند تا پایگاه خود در خاورمیانه را توسعه دهد.

پوتین که ‌ روز پنجشنبه در نشستی در شهر سوچی روسیه سخن می‌گفت، با اشاره به دیدار روز سه‌شنبه‌اش با بشار اسد، تصریح کرد که زمامدار سوریه آماده است با گروه‌های مخالف که به گفت‌وگو پابیند هستند و با گروه حکومت اسلامی مبارزه می‌کنند، وارد مذاکره شود. او افزود که با اسد در باره ضرورت دستیابی به یک راه حل سیاسی برای برون رفت از بحران سوریه رایزنی کرده است.

بشار اسد روزسه‌شنبه (۲۰ اکتبر/ ۲۸ مهر) در اولین سفر خارجی خود پس از شروع بحرانی که از سال ۲۰۱۱ میلادی سوریه را فراگرفته به مسکو رفت و مذاکراتی را با رئیس جمهور روسیه انجام داد.

ارتش روسیه از اواخر ماه سپتامبر سال جاری ارتش سوریه را در مقابله با مخالفان مسلح پشتیبانی هوایی می‌کند. بنا بر داده‌های وزارت دفاع روسیه، ارتش این کشور تا کنون ۹۳۴ پرواز علیه مخالفان مسلح حکومت سوریه انجام داده و ۸۱۹ موضع "تروریست‌ها" را آماج حمله قرار داده است.

«بحران سوریه راه‌حل نظامی ندارد»

در همین حال، جان کری، وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی در روز پنجشنبه در برلین، گفت که در دستیابی به یک راه‌حل سیاسی برای سوریه، مانع اصلی اسد است. او افزود که حتی روسیه و ایران نیز تایید می‌کنند که بحران سوریه راه‌حل نظامی ندارد.

وزیر خارجه آمریکا همچنین بر نقطه اساسی مشترک میان آمریکا و روسیه اشاره کرد و گفت: «همه ما بر سر این مبنا توافق داریم که سوریه باید یک پارچه، سکولار و تکثرگرا باشد.»

همزمان فرانسه، بریتانیا و اسپانیا از شورای امنیت سازمان ملل خواهان بررسی کاربرد احتمالی بمب‌های بشکه‌ای از سوی ارتش سوریه علیه مخالفان شده‌اند. این سه کشور در حال تهیه متن قطعنامه‌ای در این رابطه هستند. نماینده فرانسه در سازمان ملل بمب‌های خوشه‌ای را "سلاح ترور" توصیف کرده و از شورای امنیت خواهان اتخاذ تدابیری برای توقف کاربرد این نوع سلاح در سوریه شده است.

حمله به زندان، حمله به میدان نفتی

در این میان اعلام شده است که یک‌شنبه گذشته پیشمرگه‌های کرد عراقی و نیروهای ویژه آمریکا توانستند در حمله‌ای مشترک به یکی از زندان‌های گروه "دولت اسلامی" ۷۰ زندانی را آزاد کنند.

در این حمله چندین نفر از شبه‌نظامیان وابسته به گروه دولت اسلامی کشته شده تعدادی از آنها نیز دستگیر شدند. یک سرباز آمریکایی نیز در این حمله کشته شد.

دست‌کم بیست نفر از آزادشدگان از اعضای نیروهای امنیتی عراق هستند. آزادشدگان اطلاعات بسیاری از تشکیلات و نحوه عمل گروه دولت اسلامی به دست آورده‌اند.

آمریکا برای کمک به ارتش عراق و پیشمرگه‌های کرد در مقابله با نیروهای دولت اسلامی ۳۵۰۰ نیرو در عراق مستقر کرده است.

ارتش آمریکا همچنین از "حمله موفقیت‌آمیز" به منابع و تاسیسات نفتی گروه دولت اسلامی در شرق سوریه خبر داده است. یک مقام پنتاگون روز پنجشنبه در بغداد اعلام کرد که در جریان حمله یادشده پالایشگاه، خط لوله‌ها و مراکز کنترل میدان نفتی عمر تخریب شده‌اند و ضربه‌ای اساسی به توان مالی "دولت اسلامی" وارد آمده است.

همین سخنگو از درآمد ماهانه ۷ /۱ تا ۵ میلیون دلاری گروه دولت اسلامی از فروش سیاه نفت خبر داد.



فدریکا موگرینی: بشار اسد جزیی از راه حل بحران سوریه است

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ضرورت حضور اسد در راه‌حلی برای سوریه، دست‌کم در ابتدای کار سخن گفت. او تاکید کرد که این حضور تنها برای گذار از یک دوره است. این سخنان کاملا نقطه مقابل مواضع وزیر خارجه آمریکاست.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا روز پنجشنبه (۲۲ اکتبر/۳۰ مهر) در مورد رسیدن به راه‌کاری برای بحران سوریه، به حضور بشار اسد به عنوان بخشی از راه‌حل اشاره کرد و گفت: « واقعیت این است که برای رسیدن یک راه‌حل سیاسی حضور اسد قطعی است.» خبرگزاری رویترز از قول موگرینی نوشت که این حضور تنها در ابتدای امر خواهد بود. موگرینی تاکید کرد که این موضوع در نشست‌هایی نیز تایید شده که در ژنو پیرامون بحران سوریه انجام شد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم‌چنین گفت که نسبت به دخالت نظامی روسیه انتقاد دارد ولی اگر روسیه بتواند از نفوذ خود روی بشار اسد استفاده کند، این اقدام مثبت است. به گفته او اروپا در مذاکرات صلح سوریه نقش مهمی بازی‌می‌کند.

سخنان موگرینی درست نقطه مقابل مواضع جان کری، وزیر خارجه آمریکاست. او پنجشنبه در دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان در برلین از بشار اسد به عنوان مانع اصلی بر سر تلاش برای رسیدن به یک راه حل در سوریه نام برد.

جان کری قصد دارد در دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و وزرای خارجه ترکیه و عربستان سعودی در وین برای یافتن راه حلی جهت پایان دادن به بحران سوریه رایزنی کند.

در این میان اقدامات نظامی روسیه در سوریه هم‌چنان با انتقادهای شدیدی روبروست. آمریکا روسیه را متهم می‌کند که به جای بمباران مواضع دولت اسلامی تنها در پی حفظ بشار اسد در قدرت است و حملات هوایی‌اش، مخالفان اسد را هدف می‌‌گیرند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز پنجشنبه ۲۲ اکتبر در دیدار با استادان علوم سیاسی در سوچی گفت که با غرب همکاری نزدیک‌تری برای هماهنگی حملات نظامی خواهد کرد. به گفته او روسیه و غرب در حال تدارک تبادل اطلاعات درباره مواضع دولت اسلامی هستند.

روسیه نزدیک به یک ماه است که با حملات هوایی، مستقیما وارد صحنه جنگ سوریه است. روز سه‌شنبه ۲۰ اکتبر، آمریکا و روسیه توافق کردند که در عملیات هوایی خود قواعد معینی را رعایت کنند تا جلوی برخورد احتمالی جنگنده‌هایشان به یکدیگر را در زمان حمله بگیرند.


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد