آماتور ها در کنار حرفه ایی ها،. نمایش "در حضور باد" نوشته بهرام بیٌضایی در کنار نمایش "شبانه روز" نوشته روشنک مرادی نویسنده جوان از پاریس در کنار بازیگر حرفه ایی گلرخ بابایی (در حضور باد) ساناز قاصی زاده در كاكتوس،.سیاستی که به عمد فستیوال تئاتر لندن دنبال می کند برای معنا دادن به کار هنرمندان جوان تر، برای اینکه دیده شوند و به کارشان اهمیت داده شود برای تشویق انها به ادامه کار در شرایط دشوار خارج از کشور
گزارش کامل سومین جشنواره بین المللی تئاتر ایرانی –لندن
آماتور ها در کنار حرفه ایی ها،. نمایش "در حضور باد" نوشته بهرام بیٌضایی در کنار نمایش "شبانه روز" نوشته روشنک مرادی نویسنده جوان از پاریس در کنار بازیگر حرفه ایی گلرخ بابایی (در حضور باد) ساناز قاصی زاده در كاكتوس،.سیاستی که به عمد فستیوال تئاتر لندن دنبال می کند برای معنا دادن به کار هنرمندان جوان تر، برای اینکه دیده شوند و به کارشان اهمیت داده شود برای تشویق انها به ادامه کار در شرایط دشوار خارج از کشور
سومین جشنواره بین المللی تئاتر ایرانی، لندن از هشت تاسیزده سپتامبر به مدیریت سوسن فزخ نیا و تیم داوطلب گروه "سام" که همه از همکاران صمیمی سوسن بودند در لندن در محل تئاتر بین المللی "آرتز دپو"برگزار شد . شش روز پر جنب و جوش برای تئاتر ایران در برون مرز. این فستیوال روزانه برنامه های خود را از ساعت دو نیم بعد از ظهر تا ده نیم شب با نظم و ترتیب پیش برد و هر روز چهار تا پنج نمایش با کارگردان های و تم های مختلف به اجرا در آورد.اما کار .تا نیمه شب ادامه داشت وسایل جمع آوری می گردید و به پشت صحنه منتقل می شد و گروهای کار برای فردا آماده می شدند . این کار پر نظم طاقت فرسا، حاصل ساعت ها کار ده ها انسان فداکار و داوطلب مشتاق هنر بود آن ها روزها و هفته ها با دل دادن و پشت میز نشستن و سرو کله زدن با افراد مختلف به ثمر رساندند. تلاش بر ان بود برنامه ها روی صحنه با نظم ترتیبی در رسانه ها و در مجله جشنواره اعلام شده بود شد پیش رود اگر روی صحنه تیم های حرفه ایی و یا غیر حرفه ایی تئاتر کار را به نمایش می گذاشتند پشت صحنه چهر های جوان همکاران کارگاه های "سام" بودند که مدیریت طاقت فرسای کار را به عهده داشتند. دومجری جوان .مارال و رضا اماده بودند تا هر لحظه خود را به سن رساند شروع پایان یک تئاتر را علام کنند.
دراین جشنواره از اغاز تاپاسی از شب گذشته در گوشه کنار افراد بدون چشم داشتی عاشقانه کار می کردند در هر گوشه .محسن فارسی دستيار مديريت جشنواره را می دیدی که عرق کرده، از شروع تا پایان کار دست به دست همه می دهد، تا کارها بهتر پیش رود برایش فرقی نمی کرد که به کارگردان های تئاتری روی سن کمک کند و و یا برود راه طولانی از فردگاه هیترو تا آرتزدپو را رانندگی کند تا هنرمندانی را که از پاریس ،کلن،فرانکفورت،امستردام،استکهلم و لندن برای اجرا به اين جشنواره دعوت شده بودن به تئاتر و یا به خانه رساند.
شهلا محسنی و مژگان مرتضوی در این چند روز از پشت میز فروش بلیط تکان نخوردند گویی همانجا زندگی می کنند می خوابند و بیدار می شوند و برخی از این داوطلبان کار، دشوار و بازی اجرای روی صحنه رفتن بازی را هم داشتند مجید جلیلی مدیریت امور مربوط به پشت صحنه ، دوربین بدست این سو و انسو می رفت و عکس می گرفت در عین حال که در تئاترجشن تولد نقش سنگینی را به عهده داشت و همچنین محمد حیدری که او خود کارگردان نمایش "جشن تولد " هم بود نیکا رجبی که مسئول اتاق گریم بود دخترک جوان از کلاس درس می آمد تا پاسی از شب کارش به پایان می رسید پری ناز پزشکی هم پشت میز فروش بود هم پشت صحنه و اینجا و انجا هم عکس می گرفت ایران عطاری کنار مژگان ریبعی ساعت ها پشت میز می ایستادند و به دیگران اطلاعات می دادند ارای تماشاچیان را می گرفتند .و افراد بسیاری که نامشان را در اینجا نیاورده ام .
امسال هم از پاریس ،کلن،فرانکفورت،امستردام،استکهلم منچستر و لندن برای اجرا به اين جشنواره دعوت شده ولی باز هم به دلیل کمبود بودجه نمایشی از امریکا و کانادا و ایران دعوتی نداشتند جشنواره تئاتر ايرانی لندن امسال نیز به صورت مسابقه ای برگزار و در پايان بهترين ها توسط هيات داوران انتخاب شدند. برای تمام نمایش ها زيرنويس انگليسی گذاشته شده تا بتواند مخاطبان خارجی و نسل دومی ها را که زبان فارسی را خوب نمی دانند، را هم جلب کنند.
در این شش روز هنرمندان بررگ تئاتری ،بقولی حرفه ایی ها در کنار غیر حرفه ایی ها که در خارج تئاتر آموخته اند و برخی از "هنر آموزان تئاتر سام" ، در سن "آرتز دپو" هنرنمایی کردند. بیش از شانزده نمایش به تماشا گذاشته شد.
آماتور ها در کنار حرفه ایی ها. نمایش در حضور باد نوشته بهرام بیٌضایی در کنار نمایش "شبانه روز" نوشته روشنک مرادی نویسنده جوان از پاریس در کنار بازیگر حرفه ایی گلرخ بابایی (در حضور باد) ساناز قاصی زاده در كاكتوس،.سیاستی که به عمد فستیوال تئاتر لندن دنبال می کند برای معنا دادن به کار هنرمندان جوان تر، برای اینکه دیده شوند و به کارشان اهمیت داده شود برای تشویق انها به ادامه کار در شرایط دشوار خارج از کشور.
هنرمندانی که از نقاط مختلف دنیا آمده بودند خوشحال بودند که دوباره در جمع همکاران شان گرد آمده اند و حرف های بسیار برای هم داشتند اینجا و انجا هنرمندانی از لندن را می دیدی که به جمع تئاتری ها افزوده می شدند زیبا کرباسچی شاعر در کنار ستاره از فرانکفورت بود و اسماعیل خویی در کنار ابراهیم گلستان جلوه هایی از روزهای فستیوال بودند.
جلسه بحث و گفتگو سوسن فزخ نیا با تماشاگران
. در باره چگونگى برگزارى جشنواره در چهارمین روز جشنواره ، در کنار اجری نمایش ها، نشستى با سوسن فزخ نیا برگزار گردید در این جلسه سوسن به سوالات حاضران پاسخ گفت از جمله اینکه بودجه فستیوال از کجا تهیه شده است.و ......
این بحث و گفتگو را جداگانه در همین وب سایت بخوانید
در شب افتتاحيه شهريار شاهى خواننده موسيقى پاپ و كلاسيك مهمان برنامه بود. او یكى از اين قطعات را كه در دستگاه همايون را به اجرا در آورد. شهريار شاهى كه در سن 14 سالگى رديف هاى موسيقى ايرانى را به اتمام رسانده و تسلط كافى بر موسيقى كلاسيك ايرانى دارداو گوشه
بيداد در دستگاه همايون را كه يكى از دشوار ترين گوشه هاى آوازى است، در آن شب افتتاحيه با يك سبك
نوين به اجرا در آورد.
نمایش هایی که در 6 روز فستیوال
شانزده نمایش به روی صحنه رفتند شش نمایش برای رقابت در جشنواره عبارت بودند از : ما هم بله، شبانه روز ، روز دروغ، جشن تولد، ،.، گزارش منتشر نشده ای از ترور مستر باربارا، آخرين دايناسور
برخی از نمایش ها جنبی محسوب می شدند و در رقابت با نمایش های فستیوال نبودند.. تئاتر های جنبی عبارت بودند : مهمان ناخوانده، کوتی و موتی ، پروانه ای در مشت ، خورشید سوخته ، در حضور باد، سه نمایش توسط هنرمندان هر نمایش روخوانی صورت گرفت:
در اتاقی از آن خود نمیگنجم ،عوارض ديررس انقلاب ، دون ژوان در جهنم سه نمایش آخر توسط هنرمندان روخوانی صورت گرفت:
شوراى انتخاب متن.
هنرمندانی که در انتخاب نمایش ها برای جشنواره شرکت داشتند : ایرج جنتى عطايى ، سوسن فرخ نیا. ،پروانه سلطانى ،داريوش رضوانى ،مقصود صالحى.
نمايشگاه نقاشى مريم هاشمى
در کنار اجرای نمایش ها مختلف از سراسر دنیا، نمايشگاه نقاشى مريم هاشمى هنرمند نقاش ساكن لندن دریچه دیگری ازهنر را به تماشاچیان فستیوال گشوده بود. دنیای پر رنگ و نقاشی های مریم الهام گرفته از دوران كودكى اش در ایران از جنگ و زندگى و دلبستگى اش به سوژه ها و فرهنگ هاى مختلف رنگارنگ و پر ماجراى كنونى اش ميباشد .تحصيلات در رشته گوناگون سبب ويژگى در سبك كارى اش شده است .درمدت ده سال گذشته او در نمايشگاه هاى بسيارى در انگلستان ,اروپا و امريكا شركت داشته و با جشنواره ها ، برنامه هاى تلوزيونى واجتماعى گوناگون همكارى داشته است
هر تابلوی مریم خود نمایشی است از رنگ ها و طنزها که انسان به دیدن آن راغب می شود.
فرخ نيا در سال 2012 ، سمت دستيار فروش را نيز در توليدات مختلف گروه و همچنين در فستيوال تئاتر
اين سه سال داشته عوارض ديررس انقلاب
نويسنده: ايرج پزشكزاد
اجرا : حميد دانشور
عوارض ديررس انقلاب بخشى از مجموعه حكايتهاى شادى است كه ايرج پزشكزاد در كتاب رستم صولتان آورده كه حكايت گروهى از تركتازان پياده شده اى است كه، نااميد (Rostam Soulatan) از سوارى دوتركه، درنهايت، جان و مالى بدر برده اند و در خارج از كشور به اميد بازيافتن تتمه عزت و شوكت غيرمنقول گذشته؛ براحساسات عمومى خفته وطن پرستى و انسان دوستى خود نهيبى زده وصداى غرولندشان را در اين طنز مى شنويم.
حميد دانشور با تغییر صدا در نقش افراد مختلف این خوانش را به نحو هنرمندانه ایی روخوانی نمود. و تماشاچیان را برد به دنیایی که برخی ان از همان نسلی بودند که پزشكزاد با هنرمندی به تصویر کشیده بود .تا اخرین روزها فستیوال در پشت برخی از میزها در سالن می توانستی بشنوی که کسانی با خنده به هم می گفتند "خوب این هم از عوارض دیرس انقلابه"
آخرين دايناسور
منوچهر نامور آزاد
آدم با شخص نا ديده اى هميشه در گفتگوست ، اين گفتگو ها در همه زمينه هاست ،شخصى ، اجتماعى و گاه سياسى ... از طريق همين صداست كه رازهاى زندگى آدم برملا ميشود ... حوا همسر آدم كه ديگر تحمل رفتار او را ندارد در جستجوى آينده اى ديگر است ، مادر آدم كمبودهاى زندگى گذشته اش را ميخواهد جبران كند و غنچه دختر خاله آدم نيز به دنبال دست يافتن به آدم و ازدواج با اوست ، ولى آدم خود دل در گرو عشق ونوس همسايه بلوند و زيبايش دارد ... همه چيز به هم ريخته است و سرانجامى غير قابل پيش بينى در روبروست ...
نمايش زبانى طنز دارد و تماشاگر هر لحظه با حادثه اى روبرو ميشودكه انتظارش را ندارد و چنين است كه كمدى آغاز ميشود.
این نمایش در روز افتتاحیه بخش پایانی شب به کارگردانی منوچهر نامورآزاد ، به اجرا در آمد با زبانی طنز حوادث را پیش روی تماشاگران گذاشت و لب هایشان را به خنده نشاند. ..
در اتاق از آن خود نمى گنجم
این نمایش به کارگردانی داریوش رضوانی توسظ ساناز قاضی زداده روخوانی شد
:زنى درحال برپايى مراسمى است و دارد مادر خود را براى اين مراسم آماده ميكند ولى مادر او را جدى نميگيرد چرا كه دختر هر بار كه تصميم ميگيرد از انجام آن ميترسد..
گزارش منتشر نشده اي از ترور مستر باربارا
نويسنده و كارگردان محسن زارع
داستان زندگي بازيگر يك فيلم مستهجن است كه يك آدمكش حرفه اي در جستجوي اوست ، دست حوادث آن دو را در برزيل و در هنگام بازيهاي جام جهاني فوتبال با يكديگرروبرو ميكند.
این نمایسش بسیار خوب و حرفه ایی به اجرا در امد و تحسین تماشاچیان را به همراه خود داشت محسن زارع گارگردان جوان با اجرای جالب و در خورش نشان داد که اینده خوبی در انتظار اوست
روز دروغ
.يعقوب كشاورزسركار: نويسنده و كارگردان،
یعقوب کشاورز در نقش مهيار، رويا بامزر در نقش ليلى،
ليلى و مهيار زوجى هستند كه براى ادامه تحصيل ليلى به تازگى وارد سوئد شده اند. مهيار كه در ايران مهندس بود در سوئد بيكار است بيكارى و شرايط سخت مهيار را وامى دارد كه حرف هاى دلش را به ليلى بگويد
نمایش "روز دروغ" توانست با اجرای عالی خود بیشترین جوایز جشنواره تئاتر لندن را از ان خود کند و جوایز ی که به این نمایش داده شده برای :
بهترین بازیگر زن: رویا بامزر
بهترین اجرای نمایش:
بهترین بازیگر مرد: یعقوب کشاورز سرکار
در جشنوارۀ امسال رایگیری ازتماشاگران نیز اضافه شده بود دو نفر از "گروه سام" ایران عطاری و مژگان ربیعی مسول جمع آوری ارای تماشاچیان بودند
رای تماشاگران به نمایش “روز دروغ” داده شد.
كارگاه بازى با ماسك
حميد رضا جاودان
در اين كارگاه حميد رضا جاودان مدرس تئاتر در دانشگاههای فرانسه به نقش ارزشمند ماسك و كاربردآن پرداخت . استفاده از ماسک ابزارها و راهكارهاى ديگر براى پاسخ به نيازهاى یک بازيگر در روند نزديك شدن هرچه بيشتر وى به نقشى كه ميبايست در آن ايفا كند .
اين پژوهش – به صورت فشرده ، شامل : آماده ساختن بدن وبيان و نيز موزون نمودنِ بازیگر روی سن را نشان داد
حمید جاودان با استادی ماهرانه ایی استفاده و کاربرد از ماسک ها در نمایش را روی سن ارتز دپو به اجرا و دراورد وسن را به کلاسی تبدیل نمود که همه علاقه مندان بتوانند از ان بهره ببرند
از این کار استقبال خوب و در خوری صورت گرفت علاقمندان در حاشیه بحث برای ماسک کلاسی دیگری بود برای نوجویان هنر و با توجه به علاقه افراد کارگاهی دیگر در روزی دیگر در حاشیه جشنواره را به خود اختصاص داد
كاكتوس"مرگ دوشیزه"
زنى كه در زندان مورد تجاوز قرار گرفته پس از يكسال صداى مردى را ميشنود كه همراه شوهرش وارد
خانه اش ميشود وداستان از اينجا شروع ميشود
این بازی به کارگردانی داریوش رضوانی ونویسندگی حامد احمدی
بازیگری ساناز قاضی زاده امیر فرهاد اعظم پناه و داریوش رضوانی به اجرای در امد. در واقع خوانشی دیگر از نمایش نامه "مرگ و دوشیزه آثر آریل دورفن بود بود بازی خوب ساناز فاضی زاده که اولین بازی او بود در این نمایش چشم گیر بود
نمایش “کاکتوس” جایزۀ بهترین طراحی صحنه را که توسط سارا احمدی انجام شده بود دریافت کرد
ما هم بله...
نمايشى طنز از گروه تاتر" ساده "
نويسنده و كارگردان: سيمين متين
ترانه پيش درآمد: فرهنگ كسرايى – سيمين متين
بازيگران: فرهنگ كسرايى – سيمين متين – مرتضى مجتهدى
اين نمايش برداشتى از " شيطان در تابستان" ميشل فور با ترجمه داريوش مودبيان است.
محتواى نمايش:
اگر مى خواهيد كسى باشيد
بالاتر از هر كسى باشيد
ما همان مشگل گشاييم
چاره اش پيش ماست
اگر رنج و غمى داريد
اگر مشكل با كسى داريد
ما همان مشگل گشاييم
چاره اش پيش ماست
"جمعيت دفاع از افراد
جشن تولد
نوشته هارولد پینتر به كارگردانى محمد حيدرى
شخصيت ها:
مگ : شهلا محسنى
پيتى : قاضى ربيحاوى
استنلى : مجيد خليلى
لولو: مليسا ثابتى
مك كان : پژمان صفايى
گلدبرگ : محمد حيدرى
جشن تولد » داستان درباره جوانى ست كه چند مدتى است در مسافرخانه اى ساحلى اقامت دارد كه متعلق به يك زوج به نام هاى مگ و پيتى است. ساكنين خانه ، زندگى ساده و بدون دردسرى را در اين شهر كوچك سپرى ميكنند تا اينكه ورود دو غريبه درست روز تولد اين جوان، حوادث غريب و اجتناب ناپذيرى را براى تمامى ساكنين رقم ميزند.
نمایشی طولانی دوساعت نیمه ” جشن تولد” جایزه بهترین کارگردانی آزان محمد حیدری کارگردان و جوان آن نمود او آن جایزه را به تمامی تیم خود اعطا نمود شهلا محسنی بازی در خور و زیبایی را به نمایش گذاشت ..
دون ژوان در جهنم
نوشته جرج برنار شاو
برگردان به فارسى ابراهيم گلستان
اجراى گويشى يك متن كلاسيك به كارگردانى قاضى ربيحاوى
بازيگران صدرالدين زاهد. سارا امينى. فرشيد آريان. ابليس
طراح صحنه و لباس نگين وزيرى
صدا و نور پيام معينى
مدير اجرا گروه تاتر سام
ابليس جهنم را برپا كرد تا محلى باشد براى عشق و سرور و خوشى. فرمانرواى اين سرزمين شيطان، همچنان آدمى را به جشن با شكوه جهنمى دعوت ميكند. اما آيا همه ساكنان اين اقليم از بودن در اين نشاط خوشحالند؟ دون ژوان، اين عاشق پيشه زمينى ديروز و فيلسوف آزاديخواه جهنمى امروز سوداى گريز از دوزخ و پناه به بهشت را دارد. او راهى بهشت است تا انسان والا را جستجو كند، موجودى كه او فوق بشر مى نامد.رو
ابراهیم گلستان مترجم اثر که خود در این جلسه حضور داشت
روخوانی این نمایش به نحو بسیار استادانه ایی به اجرا درآمد و در واقع با بازی و اجرا روی سن فاصله کمی داشت بازیگران با مهارتی بالا با تغییر لحن فضای مجسمی دوژوان را در ست آرتز دپو آفریند و این شاید مرهون نثر زیبای گلستان بود. در این روخوانی قاضی ربیحاوی نقش شیطان صدرالدین زاهد نقش دون ژوان، سارا امینی نقش دختر و فرشید آریان نقش پدر او را بازی می کردند.و توانستند با صدای خود بیش از یک ساعت تماشاگران را درگیر نمایش کنند .
بعد از پایان نمایش، جلسه گفتگو صمیمی با مترجم اثر درباره متن و ترجمه صورت گرفت
ابراهیم گلستا ن ۶۵سال پیش زمانی که خود 28 سال داشت این کار برنادشاو را ترجمه کرد.گلستان گفت "این متن را در سال ۱۹۵۰ ترجمه کردم و مدت کمی بعد از این که ترجمه من تمام شد، برنارد شاو مرد. شاید از غصه همین ترجمه مرد" ابراهیم گلستان همچنیین افزود :
که این متن بخشی از نمایش "انسان و ابر انسان" است که در واقع در این قسمت شخصیت ها می خوابند و این بخش را خواب می بینند. گلستان گفت که همین بخش با بازیگران درجه اولی چون شارل بوآیه، چارلز لاتون و اگنس مورهد اجرا شده و به عنوان صفحه در آمریکا بسیار موفق بود: "این یکی دو سال بعد از این بود که من خودم این بخش را به صورت متن برای روخوانی درآورده بودم."
ابراهيم گلستان « نمايشنامه دون ژوان در جهنم بهترين كار ترجمه ى من است
خورشيد سوخته
« مجيد فلاح زاده » : كارگردان
« على رستانى مجيد فلاح زاده » : بازيگران
« عليرضا كوشك جلالى » : براساس متنى از
« دكترعباس كوشك جلالى » : موزيك
« تئاترسكوت بُن آلمان »
خورشيد سوخته طرح دراماتيك موزائيك وارى است در باره زندگى يك كارگر مهاجر در آلمان. على ماشينى است كه با فرمان كارفرمايش روشن و خاموش مى شود و به حركت در مى آيد. اما، پس از سال ها، بر اثر آتش افروزى تراژيكى كه توسط اِسكين هدها(فاشيست هاى آلمانى) بر سر خانواده اش مى آيد،
ديوانه شده و در بيمارستان روانى خاطرات اش را باز سازى مى كند.
اين نمايش در هشت تابلو و در سبك اكسپرسيونيسم، در قالبى تراژيك – كميك اجرا با بازیگری هنرمندانه علی رستانی به اجرا در امد .
در حضور باد
نویسنده : بهرام بیضایی
کارگردان: نیلوفر بیضایی
بازیگران: بهرخ بابایی، منوچهر رادین، فرهنگ کسرایی
کاری از گروه تئاتر دریچه
خلاصه ى نمايش: نمايش در ميانه ى بحثى ميان سه نفر در مورد اهميت آشتى و تفاهم آغاز مى شود.در ان بحث يكى از سه نفر نقش ميانجى را بر عهده مى گيرد. هر يك بدنبال مقصر تناقضات موجود در جامعه می گردد.و خود را بهتر و انسان تر از ديگران توصيف مى كند. هر چه بحث پيشتر مى رود، برخورد آنها با يكديگرخشن تر مى شود.
در حضور باد ، نمایشی درخشان از بهرام بیضایی که در سال ۱۳۴۷ نوشته شده، اما انگار درفضا و باره وضعیت کنونی جامعه امروز ایران در ماهای اخیر ایران نوشته شد است. نیلوفر بیضایی خود در این باره می گوید :«نمایش در حضور باد را بهرام بیضایی در سال 1347 نوشته است . با اینکه بیش از چهار دهه از نگارش این متن می گذرد ف فضا و دیا لوگ ها اوضاع بی سرانجام امروز و تناقضهای فرهنگی ما را بروشنی ترسیم می کند . انگار که این متن دقیقا باری همین امروز نوشته شده است . به همین دلل کافی بود که مرا به اجرای ان مصمم کند»
نیلوفر بیضایی کارگردان نمایش با استادی جای سه مرد نمایش اصلی را تبدیل می کند به ، دو مرد و یک زن را عنوان میانجی خلق می کند .میانجی خوبی چون بهرخ بابای زن برگزیده دومین جشنواره لندن هنرمند برجسته تئاتر در نقش واقعی خود در زندگی را درسن به نمایش گذاشت .کارگردانی خوب و بازی های درخشان بازیگران بهرخ بابایی، منوچهر رادین، فرهنگ کسرایی یک ساعت تماشاچی مشتاق را بروی صندلی هامی نشاند. سالن پر از تماشاچی با کف های ممتد چند باره خود از این کار درخشان و گروهی تاتر دریچه تشکر نمودند.
بخش کودکان جشنواره.
داستان كوتى وموتى
به نقل از بيژن مفيد
باز نويس و كارگردان: سيما سيد
طرح و اجراى پوستروسايه بازى: آنيا كاتمن
موزيك :اسكندر آبادى
با همكارى:نگين زرين بال, آتيه غفارى, ازاده داربویی و بهروز قنبر حسینی
مخترع دو خرگوش جوان هنگام آشنايى باهم كوشش مى كنند خودرا بسيار مهم نشان دهند . بهمين دليل دروغ هاى شاخدارى براى هم تعريف ميكنند! بعد هم براى آنكه د روغ هايشان معلوم نشود ,كارهايى ميكنند كه نه تنها خود, بلكه خانواده و ديگر ساكنين جنگل را نيز به دردسرمى اندازند!!
سیما سید با نواوری در بازنویسی این نمایش طنز موزیکال بیژن مفید فضای جالبی را در سن نمایش به ارمغان اورد او در پیوند با نسل جوانی که در غرب بالیده و فارسی را با لغات فرنگی ترکیب می کند و بازی های ماهرانه کوتی و موتی تماشاچی را به همراه شان به وجد اورد و اینگونه با استادی کامل یاد بیژن مفید را در فضای جشنواره زنده کرد و با تحسین و کف ممتد تم شاچیان مواجه شد.
مهمانان ناخوانده
کارگردان منوچهر حسین پور
مهمانان ناخوانده يكى از مشهور ترين و محبوب ترين قصه هايى است كه كودكان ايرانى به آن علاقه بسيار دارند.
گروه نمايش مدرسه رستم اين بار اين قصه را در چشم اندازى نو و طرحى تازه در تجليل دوستى و مهر به نمايش مى آورد.اين نمايش با همكارى و هميارى شاگردان، اولياء و آموزگاران مدرسه رستم پرورانده به کارگردانی منوچهر حسین پور به نحو بسیار زیبایی ارائه داده شد
روز یکشنبه گوشه کنار فضای راهروها ی آرتز دپو پر بود از شادی کودکانی که در برون مرز متولد شده بودند و فارسی را به لهجه خاص حرف می زدند انها دانش اموزان مدرسه فارسی رستم بودند .امده بودند تا مارا به حضور مهربان مادر بزرگ قصه مهمانان ناخوانده ببرند دختر بجه های 6 تا 7 ساله ایی که گنجشگ و قورباغه بود ند تا پسر بچه های شیطان 8 تا ده ساله گربه و پدر بزرگ. الحق که این بچه هاخوب درسشان را اموخته و بسیار و خوب بازی کردند و از تماشاچیان خواستند در بازی شرکت کنند و با انها شعر قصه را بخوانند . انها با شادی و هیجان کودکانه شان فضای جشنواره تلطیف نمودند واز فضای رقابت و برخی حسادت ها بدر اورده و موجی از مهر در سالن حاکم کرد دست مریزاد مدرسه رستم و نمایش زیبای کودکانش که آینده ایران و جهانند.
پروانه اى در مشت
نویسنده و کارگردان ايرج جنتى عطايى
بازیگران: فرشید اریان ،سامان بایون سا ، پریا کریمی
پروانه يى در مشت نمايش رو در رويى دو نسل است. پدرى كه ساليان دراز تبعيد را در تنهايى زيسته است باجوانى مهاجم آشنا مى شود كه ارزش هاى او را به سخره مى گيرد اما عشقى مرگ ناپذير بر او مى تابد، كه در ميانسالگى مرد را دچار گذشتن از آتش آزمونى مى کند سياوش ، افسانه، به فرمان پدر، از آن گذر كرده بود.
اثر ارزشمند و ماندگار ديگرى از ايرج جنتى عطايى، روايتى است از چالشهاى رو در رويى گذشته و حال كه با ظرافتى خاص بر روى صحنه ترسيم ميشوند.
مثل پروانه يى در مشت
چه آسون ميشه ما رو كشت
سالن نمایش پر بود از کسانی که از مشتاقانی که با علاقه به تماشای نمایش ايرج جنتى عطايى آمده بودند
بهترین های جشنواره
قدردانی فستیوال از پرویز صیاد نمایشنامهنویس، کارگردان
سوسن فرخ نیا در سن "ارت دپو ابتدا از پرویز صیاد برای یک عمر فعالیت هنری، تقدیربه عمل اورد و او را برنده جایزۀ هنرمند سال 2015 اعلام نمود هادی خرسندی در غیبت وی جایزه را دریافت کرد، او با طنز خاص خود چند بار متوالی به شوخی گفت چون صیاد زیاد جایزه گرفته لازم نیست این جایزه به دست او برسد.
سپس سوسن پایان سومین جشنواره بین المللی تئاتر ایرانی –انگلیسی در لندن را اعلام کرد. و با تشکر از همه داوطلبان کار و از دست اندرکاران تئاتر آرتز دپو هئیت داوران و ناظر جشنواره را به روی سن دعوت نمود:
هئیت داوران سومین چشنواره تئاتر لندن:
هنرمندان صدرالدین زاهد ، بهروز قنبر حسینی ، سارا امینی و رزیتا (به عنوان ناظر).
خانم سارا امینی بیانیه هیئت داوران را برای تماشاچیان خواند و اسامی برگزیده را در پاکت های دربسته به دست مجریان صحنه سپرد.
مجری پرتلاش و هنرمند رضا پور اسامی برندگان جشنواره با طنزی ظریف چنین کنار هم چید و آرای داوران فستیوال را بدین ترتیب اعلام نمود :
«با ما هم بله!!!
هروز دروغ!!!
ما در حضور باد مهمان ناخوانده ای در جشن تولد کوتی و موتی پروانه ای در مشت که قربانی خورشید سوخته بود هدیه داشتیم.
در اتاقی از آن خود نمیگنجم. وقتی نسل انسانیت هچون دایناسورها از بین رفته است دیگر گزارش منتشر نشده ای از ترور مستر باربارا و دون ژوان در جهنم هم تکانم نمیدهد.
فردایی بهترم ارزوست.
و اما اختتامیهٔ سومین فستیوال تئاتر و هنر ایرانی ـ انگلیسی لندن
بعد از تقدیر از پرویز صیاد برای یک عمر فعالیت هنری، آرای داوران فستیوال بدین ترتیب اعلام شد:
بهترین طراحی صحنه: سارا احمدی برای نمایش کاکتوس از لندن
بهترین بازیگر زن: رویا بامزر برای بازی در نمایش "روز دروغ" از استکهلم
بهترین اجرای نمایش: نمایش "روز دروغ" از استکهلم
بهترین بازیگر مرد: یعقوب کشاورز سرکار برای بازی درنمایش"روز دروغ" از استکهلم
بهترین کارگردانی: محمد حیدری برای نمایش "جشن تولد" از لندن
بهترین نمایشنامه: روشنک مرادی برای نمایش "شبانه روز" از پاریس
بهترین اجرای نمایش: نمایش "روز دروغ" از استکهلم
بهترین اجرای نمایش از دید تماشاگران: نمایش "روز دروغ" از استکهلم»
هنرمندان جشن اختتامیه : آروین صحافا و سمیه ه باقرزاده با هنر نمایی و کار زیبایشان اختتامیه سومین جشنواره لندن را با شیرینی به پایان رساندند.
حاصل ساعت ها کار و تلاش بی وقفه، اعضای گروه تئاتر سام" پایان بدون درگیری با آرامش شش روز فستیوال بود. به قول یکی از تماشاگران که خود سال ها از همکاران پتر بروک بود و از امریکا امده و دست اندر کار با بنیاد فرهنگی در آنجا بود گفت:
اولین بار است کار گروهای ایرانی را از نزدیک دیدم کار و تلاشتان بی نظیر بود خیلی وقت ها سالن نمایش پر از جمعیت بود این حاصل تنها سه سال کار است مگر جشنواره های دیگر چگونه است سه سال می توان بگویم فوق العاده خوب کار کرده اید من اصلا این انتظار را نداشتم پس 30 یا 40 سال دیگر کار چگونه باید باشد اینکه این همه ادم با سن سال های بالا می ایند به سالن تئاتر این فوق العاده است اگر بودجه نباشد کار نمی توان کرد برخی کارها بسیار خوب بودند مثلا نمایش از کشور سوید فوق العاده خوب بود از این بهتر نمی شد باشد دستتان درد نکند :
عفت ماهباز ، لندن شهریور 1394
http://efatmahbaz.com/
efatmahbas@hotmail.com
پانویس
متسوسن فرخ نيا – مدير جشنواره سوسن داراى بيش از چهل سال تجربه كار تئاتر است. او تا كنون درحدود سى نمايش در نقش اول ظاهر شده و بيش از ده نمايش را كارگردانى كرده است. او كه بنيانگزار تئاتر سام است، از سال 2013 تا كنون سمت مديريت فستيوال را به عهده داشته است سوسن فرخ نیا در خانواده ای برخاسته از گیلان - بندر انزلی - در تهران تولد یافت او به جز کارگردانی و بازیگری در نمایش های متعدد، که ایفای نقش در کنار بهروز وثوقی و گلشیفته فراهانی در " یک رویای خصوصی" به کارگردانی ایرج جنتی عطایی، از آخرین آن ها محسوب می شود؛ برگزار کننده جشنواره تئاتر ایرانی نیز هست. فرخ نیا در سالیان اخیر با تشکیل هنرکده نمایشی سام در لندن و تدریس هنر تئاتر. برپایی جشنواره تئاتر ایرانی لندن حاصل فعالیت گروه سام است.
گروه تئاتر سام در سال ۲۰۰۰ توسط و سوسن فرخ نیا مصطفی شفافی تاسیس شد و الان مدت ۱۴ سال است فعالیت بی وقفه ای دارد.وب سایت تئاتر سام:
http://www.saamtheatregroup.com/
صهبا لاجوردی – مدیر توسعه و بودجه یابی صهبا در سال 2006 به گروه تئاتر سام پيوست. او تا كنون در سمت هاى بودجه يابى، گرداندن كارگاههاى زبان از طريق تئاتر و مسئول ترجمه با گروه همكارى كرده است. او مسئوليت بودجه يابى سه فستيوال اخير را به عهده داشته است.
مصطفی شفافی معلم، شاعر و روزنامهنگار برجسته لر در پنج مرداد 1393 در شصت و یکمین سال زندگیاش در تبعید جان داد در خرم آباد به دنیا آمد درس خواند سالها از کانی دریژ مهاباد تا نازی آباد تهران و مراکز عالی کشور درس داد و هنراموخت. و همزمان با نشریات بسیاری همکاری کرد، از زبان عشایر تا آدینه و.... سالهای آخر در تبعید و در لندن سعدی و حافظ و شاهنامه تدریس میکرد و مشغول به ترجمهی مثنوی بود
«آرتز دپو»و این محل از نظر هنری هم جای مهمی درهنر تئاتر لندن است «آرتز دپو» ۱۲۰ صندلی دارد در شمال لندن است.و ایرانی های زیادی ساکن این منطقه هستتن
ابراهیم مکی نمایشنامه-نویس-و-کارگردان ، محققین و استادان تئاتر ایران
داوران سومین چشنوار تئاتر لندن صدرالدین زاهد ، بهروز قنبر حسینی ، سارا امینی و رزیتا به عنوان ناظر
صدرالدين زاهدكار حرفه اى تآتر را از كارگاه نمايش، و همزمان با تحصيلاتش در دانشكده هنرهاى زيباى دانشگاه تهران آغاز كرد. در اين مركز تئاترى، در نمايشهاى متعددى به صحنه رفت، از آن جمله است «پرومته در زنجير» اِشيل، «برصيصاى عابد» و در نمايش «صندلى...» نوشته و كارگردانى عباس نعلبنديان ... به سال 1971 در نمايش «ارگاست» به كارگردانى پيتر بروك به صحنه مى رود. درسال 1976 او بهمراه سوسن تسليمى، فردوس كاويانى و آربى اُوانسيان تآتر چارسو را بنا مى نهد. در فرانسه به دانشگاه سوربن مى رود. و فوق ليسانس خويش را دريافت مى كند. در تآتر شهر پاريس در نمايش «مارگريت و استاد» به كارگردانى آندره شربان بازى مى نمايد. به سال 1990 انجمن فرانسوى-ايرانى تئاتر « ِدنوئه» را بنيان مى نهد و به سال 2003 بدعوت ژرژ لاولى با نمايش « ُهم بادى كابل » در صحنه ُكمدى فرانسز (تئاتر ويوكولومبيه) بازى مى كند. او هم اكنون مشغول نوشتن تز دوره دكتراى خويش است
بهروز قنبر حسينی نمایشنامه نویس و کارگردان ،فارغ التحصیل تاتر، در سال 1341 در شهر تهران بدنيا آمده. .. ز سال 1365 تا اواخر سال 1366 در هنرکده ی تاتر آناهيتا زير نظر شادروان استاد مصطفی اسکويي به فراگيری تاتر علمی پرداخته و سپس در سال 1367 به گروه تاتر شادروان استاد مهين اسکويی پيوسته و در نمايش " تاريکی های سرکش" به عنوان بازيگر مشغول شده است، اما اين نمايش به روی صحنه نرفته است.
در سال 1374 ( 1995) به آلمان آمده و اولين نمايش خود به نام "و اينک يک مثلث" را در سال 1999 در ششمين جشنواره ی تاتر کلن به روی صحنه برده است. از آن تاریخ تا کنون نمایش های بسیاری را نوشته و به روی صحنه برده است، از آنجمله می توان به نمایش های " دونه برفی پشت پنجره " ، "رويای ساحل سبز " ، "شازده کوچولوی پير " ، "رومئو ، ژوليت و آبگوشت بزباش " ، "يک واقعه " ،" صندوقچه ی گم شده ی خانم جون ناناز" و ... اشاره کرد. آخرین نمایشی که سال 2014 به روی صحنه برده است نمایش " خونه ی جدید" در پنجمین فستیوال تاترآلمانی راین به عنوان بهترین نمایش انتخاب شد و جایزه ی بهترین بازیگری را از آن خود کرده
.
سارا امينى، متولد 1361 رامسر. ليسانس تئاتر از دانشكده هنرهاى زيباى دانشگاه تهران فوق ليسانس نمايش از دانشگاه گلداسميت دانشگاه لندن و ديپلم بازيگرى از گروه لهستانى تئاتر سانگ آو د گوت است. سارا در ايران و لندن در زمينه هاى كارگردانى ، بازيگرى و تهيه كنندگى تئاتر فعاليت كرده است و در لندن با گروهاى مختلفى از جمله پارااكتيو ، آى-لند ، سانگ آو دگوت همكارى داشته است و در سال 2013 گروه تئاتر سيميا را در لندن تاسيس كرده است. او علاوه بر تئاتر خواننده كلاسيك و آواز هاى فولكلور مى باشد و كنسرتهاى متفاوتى در ايران و انگلستان برگزار كرده است
رزيتا ( ناظر ) در سال 1993 با ورود به لندن با تدريس در مدارس ابتدايى شروع به كار كرد. رزيتا بعد از اشنايى با سوسن فرخ نيا و شناخت گروه تئاتر سام و به خاطر شور و علاقه به فرهنگ و هنر ايران و بخصوص علاقه زياد به بالا بردن فرهنگ جامعه ايرانى در انگلستان شروع به كمك در پروژه ها و تئاترهاى مختلف در داخل گروه مى كند.! او در حال حاضر عضو هيات مديره گروه تئاتر سام مى باشد.
شوراى انتخاب متن
ايرج جنتى عطايى دانش آموخته دانشكده هنرهاى دراماتيك تهران نمايشنامه هاى نوشته ايرج جنتى عطايى به كارگردانى خود او و نقش آفرينى برجسته ترين و سرشناس ترين هنرمندان ايرانى و همكارى دست اندركاران بين المللى تئاتر و سينما در سراسر جهان با موفقيت به روى صحنه رفته است. توجه ايرج جنتى عطايى به نكات و ظرافت در كار هنرى جايگاه او را به شايستگى در رديف اول آفرينشگران هنر ايران تثبيت كرده است
پروانه سلطانى نمايش نامه نويس، كارگردان و بازيگر پروانه فارغ التحصيل رشته تاتر از دانشگاه هنر در تهران است و در انگلستان در رشته سينما تحصيل كرده است. او هم چنين تا به حال دو فيلم مستند ساخته است و در زمينه كار كودكان و تاتر عروسكى نيز چندين كار نمايشى را به روى صحنه برده است. بسيارى از كارهاى نمايشى او در كشورهاى اروپايى ، كانادا و آمريكا به روى صحنه رفته است. نمايشهايى كه تا به حال نوشته عبارتند از : شبنمهاى آتشين، فروغ درباغ خاطره ها، پرواى جدايى ، خر ، قصه ليلا، شهر قصه ها ، داستان پروانه ، مرداب عشق ، نازلى سخن بگو و بوى خوش زن و.
داريوش رضوانى داراى ليسانس هنر، از سال 1995 رسما استخدام اداره تئاترشد( به سمت كارگردان وبازيگر) سال 2000 به امريكا مهاجرت كرد حاصل اين مدت زندگى در لس انجلس چند كار تئاتر وچند برنامه تلويزيونى از جمله به برنامه تلويزيونى كلاكت كه به نقد وبررسى فيلم هاى سينمايى مى پرداخت ميتوان اشاره كرد. از سال 2007 به لندن امد و با اشنايى با گروه سام و سوسن فرخ نيا به كارهاى نمايشى پرداخته و در جشنواره هاى اروپايى شركت داشته است.
مقصود صالحى كار تئاتر را با تحصيل در دانشكده هنرهاى زيباى دانشگاه تهران اغاز كرده است. در پانزده سال گذشته او به عنوان نويسنده، دراماتورژ و بازيگر اجراهاى مختلفى را در جشنواره ها و سالنهاى مختلف در ايران داشته است. در سال 2010 از مدرسه سلطنتى درام و فن بيان لندن در رشته كار عملى پيشرفته تئاتر در مقطع كارشناسى ارشد فارغ التحصيل شده. او در لندن تجربه كار جمعى و گروهى خلاقه و اجراهاى برپايه مكان را به كارنامه خود افزوده است. مقصود همچنين به عنوان نويسنده و منتقد با رسانه هاى فارسى زبان همكارى مى كند.
رویا جهانبین – مشاور بودجه یابی رويا در سال 2012 به گروه تئاتر سام پيوست. او داراى بيش از سى سال تجربه كار در سازمان هاى خدماتى، خصوصى و دولتى بريتانيا در زمينه هاى مديريت، توسعه و بودجه يابى است. رويا در حال حاضر بعنوان مشاور بودجه يابى با گروه همكارى مى كند و در گرفتن بودجه فستيوال 2015 نقش بسزائى داشته است.
مارال مجرى فارغ التحصيل طراحى پارچه ولباس از تهران. شروع فعاليتهاى هنرى او از نوجوانى با بازى در تئاتربوده كه تا اوايل جوانى به طول انجاميد. عكاسى, گويندگى و تهيه گزارش از ديگر فعاليتهاى هنرى اوست
رضا پور مجرى ليسانس كارگردانى از دانشگاه تهران دارد و بازيگرى را در سال 1996 شروع كرد. او در سال 2011 به كارگاههاى آموزشى تئاتر سام ملحق شد و از آن زمان در نمايش "پسر زيباى من" به نويسندگى قاضى ربيحاوى و كارگردانى سوسن فرخ نيا ايفاى نقش كرده است. او همچنين در نمايش "لوله" به كارگردانى آيدا منصورى در دومين جشنواره تئاتر لندن ايفاى نقش كرده است.
محسن فارسى دستيار مديريت جشنواره در سال 1984 در كلاسهاى بازيگرى كانوى هال شركت كرد و درفيلمى به نام "زاويه" كه محصول استوديو 2000 بود بازى كرد. در سال 2010 به كارگاههاى آموزشى تئاتر سام پيوست و از آن زمان در نمايش هاى: "حكومت زمان خان"، "آش شله ُل" به ايفاى نقش قلمكار"، "رسوايى در تهران" (به زبان انگليسى)، "مريخى ها در مأموريت نوروز" ، "مدرسه شبانه" و "آبجى اَب پرداخته است. او همچنين درزمينه
بازاريابى و تبليغات گروه تئاتر سام فعاليت مى كند.
مجيد خليلى مدير امور مربوط به پشت صحنه مجيد داراى ليسانس مديريت صنعتى از ايران مى باشد. در سال 2011 بعد ازآمدن به لندن به گروه تئاتر سام پيوست. از آن زمان ايشان در چند تئاتر از جمله "پسر زيباى من" به كارگردانى سوسن فرخ نيا و "دوستى" به كارگردانى محمد حيدرى و "چه كسى نخست وزير سياه پوست را كشت" به كارگردانى لورنا بلكمن بازى كرده و همچنين طراحى صحنه براى چند تئاتر انجام داده است.
مژگان مرتضوى مسئول بليت دعوتى براى مهمانان جشنواره رشته تحصيلى خود را در زمينه ميكروبيولوژى در ايران به پايان رسانده است. در سال 2011، از بدو ورود به لندن فعاليت هنرى خود را در زمينه هاى بازيگرى، ترجمه متون و دستيارى كارگردان با گروه تئاتر سام آغاز كرد. مژگان به عنوان دستيارمعلم زبان انگليسى در كالج بارنت تدريس كرده است و در حال حاضرمشغول به پايان رساندن رشته معلمى در انگلستان مى باشد.
شهلا محسنی – مدیر فروش شهلا همكارى خود با گروه تئاتر سام را از سال 2010 آغاز كرد. او در طول اين چند سال در چهار نمايش ظاهر شده است كه يكى از آنها (دوستى به كارگردانى محمد حيدرى) بهترين نمايش فستيوال تئاتر لندن در سال 2013 شناخته شد. او هم اكنون سمت داوطلبانه مديريت كلاسهاى تئاتر گروه سام را به عهده دارد و مسئول فروش بليط هاى فستيوال است.
ايران عطارى مسئول جمع آورى راى تماشاگران فارغ التحصيل آكادمى تربيت معلم تهران است و 18 سال در ايران مدير مدرسه بوده است. داراى مدرك زيبايى از كالج بارنت لندن مى باشد. او يك نويسنده غيرحرفه اى تئاتر است و همچنين در چندين نمايش ايفاى نقش كرده است. ازجمله: "حكومت زمان خان"، "آش شله قلمكار" (در نقش بازيگر و نويسنده) ، "رسوايى در تهران" (به انگليسى و به فارسى) و "زندگى سخت" به نويسندگى ساموئل گوليه و كارگردانى سوسن فرخ نيا.
مژگان ربيعى مسئول جمع آورى اراى تماشاگران از سال 2012 به كارگاه اموزشي سام ملحق شد و از ان زمان در نمايش هاي "اينجا كجاست "،"رسوايي در تهران" به زبان انگليسي ، "فراموش شده " به كارگردانى برديا جلالى كه در دومين جشنواره تئاتر لندن برنده ى جوايز متعددى شد و " ابجى ابل" به كارگردانى سوسن فرخ نيا ايفاي نقش كرده است
نيكا رجبى مسئول اتاق گريم دانشجوى تحصيل در رشته دستيارى دندانپزشكى مى باشد. در سال 2011 در كارگاههاى آموزشى سام شركت كرد و در نمايش هاى "حكومت زمان خان" و "رسوايى در تهران" (به زبان انگليسى) به عنوان هنرپيشه و در نمايش "پسر زيباى من" (به كارگردانى سوسن فرخ نيا و نويسندگى قاضى ربيحاوى) به عنوان دستيار تكنيك همكارى كرده است. او در نمايش "طلا" به كارگردانى مهدى هوشمند به عنوان بازيگر در جشنواره 2013 ايفاى نقش كرده است وى همچنين مجرى جشنواره نيز بوده است
پريناز پزشكى – دستيار فروش بليط پريناز همكارى خود با گروه تئاتر سام را از سال 2011 آغاز كرد. او علاوه بر بازى در نمايش "حكومت زمان خان" به كارگردانى سوسن فرخ نيا در سال 2012، سمت دستيار فروش را نيز در توليدات مختلف گروه و همچنين در فستيوال تئاتر اين سه سال داشته است
آروین صحافا موسيقى را از نوجوانى فرا گرفت. بعد از چندى با گروه هاى موسيقى همكارى و چندين كنسرت را درشهرهاى مختلف ايران برروىصحنه برد . او بعد از ورود به لندن گروه موسيقى تشكيل داد كه در چندين شهر انگلستان ، اسكاتلند و ولز كنسرت هائى به سرپرستىخود به اجرا درآورد .
و در نهمين جشنواره تئاتر هايدلبرگ آلمان موسيقى و صدابردار تئاتر به كارگردانى سوسن فرخ نيا را برعهده گرفت. آروين سرپرست موسيقى تئاتر پروانه اى در مشت به كارگردانى ايرج جنتى عطايى است و در حال حاضر در استوديو هاى موسيقى مشغول ضبط ، آهنگسازى و تنظيم ، ميكس ومسترينگ مى باشد
Somaye’s powerful and emotive voice which conveys the spirit and meaning of the songs of Billie Holiday and Nina Simone like no other has wowed audiences and has been known to bring people to tears.