شرق - گروه سیاست: «حسن روحانی» رئیسجمهوری که در نیویورک به سر میبرد، به غیر از دیدارهای دیپلماتیک مصاحبههایی هم با رسانههای خارجی دارد. او در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» با بیان اینکه «باید تلاش کرد تا گذشته جبران شود و آینده ساخته شود»، گفت: «گفتوگوی مستقیمی با آمریکا در خصوص سوریه نداریم، اما از طریق اتحادیه اروپا و سازمان ملل به شکل غیرمستقیم تبادلنظر داریم». او تأکید کرد: «اگر تعهد جدی در اجرای توافقات هستهای و لغو کامل تحریمها ببینیم، شاید امکان گفتوگو در سایر مسائل هم فراهم شود». روحانی ادامه داد: «اولویت در سوریه تقویت حکومت مرکزی برای پایاندادن به تروریسم و خونریزی، بازگشت آوارگان و اصلاحات سیاسی است».
رئیسجمهوری همچنین گفت: «ناراحتی ملت ایران از سیاستهای دولت آمریکا، نظیر مداخلات سیاسی و حتی نظامی طبیعی و منطقیاست. اما خواستار این هستند که در چارچوب روابطی درست و سازنده و مبتنی بر احترام متقابل تنشها کاهش یابد. فاصله بین آمریکا زیاد است و مسائل زیادی باید جبران شود. مهم این است که نگرش و رفتار عوض شود. ملت ایران نمیخواهند در گذشته بمانند اما نمیپسندند که گذشته ادامه یابد».
دیدار با رئیس شورای اروپا
رئیسجمهوری همچنین شنبه به وقت نیویورک در محل اقامت خود، میزبان «دونالد تاسک» رئیس شورای اروپا و هیأت همراهش بود؛ هیأت همراهی که یکی از اعضای آن برای ایرانیان چهره آشنایی است؛ «فدریکا موگرینی». همچنین چهرههای دیگری هم در هیأت همراه «روحانی» بودند که برای «موگرینی» آشنا بودند؛ «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه و هیأت مذاکرهکننده ایرانی.
به گزارش «پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری»، «روحانی» در این دیدار با تأکید بر اینکه «تحریم علیه ایران از ابتدا انتخاب مسیری نادرست و اشتباه بود»، گفت: «باید در فضای جدید پساتوافق، برای ایجاد تحولی قابلملاحظه در روابط همهجانبه ایران و اتحادیه اروپا بر مبنای منافع مشترک، برنامهریزی کنیم». او گفت: «اعضای اتحادیه اروپا در دوران تحریم، بیشترین ضرر را متحمل شدند و در دوره جدید باید به گونهای روابط ایران و اتحادیه اروپا را بازسازی کرده و گسترش دهیم که این گذشته جبران شود».
رئیسجمهوری اجرای سریع و دقیق توافق برجام را در روند توسعه همکاریها بسیار مهم دانست و افزود: «اقدامات اجرائی و آمادهکردن مقدمات لغو تحریمها نیازمند تحرکی جدی از سوی همه طرفها و بهویژه اتحادیه اروپاست». روحانی افزود: «گرچه اکنون کشورهای اروپایی هیأتهای خود را به ایران اعزام کردهاند، اما باید به گونهای برنامهریزی کنیم که بلافاصله در پساتوافق، برنامهها را در بخشهای اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی، آموزشی و فناوری اجرائی کنیم».
رئیسجمهوری ادامه داد: «توافق میان ایران و ١+٥ امیدی را ایجاد کرده که این کشورها بتوانند با همفکری و هماهنگی در سایر مسائل و موضوعات مهم نیز قدمهای مفیدی بردارند». او از مسئله تروریسم بهعنوان یک معضل بسیار بزرگ در منطقه یاد کرد و گفت: «اگر برای موضوع تروریسم چارهاندیشی نشود، ممکن است سایر مناطق را هم دچار مشکل کند».
رئیسجمهوری به اقدامات غیرانسانی تروریستها در سوریه اشاره کرد و گفت: «اگر همه ما متفق باشیم که در سوریه بزرگترین مشکل، فعالیت تروریستها است، پیداکردن راهحل سادهتر خواهد شد. چراکه برای نتیجهبخششدن مبارزات علیه تروریسم در وهله نخست چارهای جز تقویت حکومت مرکزی نخواهیم داشت». روحانی ادامه داد: «در موضوع سوریه اشکال این است که برخی از کشورها در اولویتدادن به اینکه کدام مسئله در سوریه در اولویت است، دچار مشکل شدهاند». رئیسجمهوری گفت: «جمهوری اسلامی ایران در بحث اقدامات تروریستی در سوریه بهعنوان یک معضل بزرگ منطقهای، برای رایزنی- و در صورت رسیدن به توافق- برای یک همکاری آماده است». رئیس شورای اروپا نیز در این دیدار با تأکید بر ضرورت گسترش همکاریها میان ایران و اتحادیه گفت: «لغو تحریمها، انتخاب همکاری به جای تقابل و حفظ منافع به جای تنش است». «تاسک» نیز بااشاره به اهمیت اجرای سریع و دقیق توافق گفت: «این پروسه ساده نیست و سخت است و البته با اراده و عزم طرفین و همکاری و کمک اروپا، موفقیت نهایی در دسترس است». او در ادامه به نابسامانیها در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و افزود: «اتحادیه اروپا به همکاری ایران نیاز دارد و بدون شما نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم».
رئیس شورای اروپا به مسئله گسترش تروریسم در سوریه پرداخت و گفت: «موافقم که باید اولویت مشترک در سوریه پیدا کنیم و ما آمادگی داریم که در زمینه رسیدن به یک فهم مشترک و راهحلهای موجود در سوریه، با ایران گفتوگو کنیم».
دیدار با نخبگان، مدیران و سرمایهگذاران ایرانی مقیم آمریکا
روحانی همچنین در دیدار جمعی از نخبگان، مدیران و سرمایهگذاران ایرانی مقیم آمریکا با اشاره به توفیقهای دولت در دو سال گذشته در زمینه رشد سرمایههای اجتماعی، حرکت در جهت اصلاح ساختارهای اقتصادی، کنترل تورم، خروج از رکود و حرکت در مسیر رشد اقتصادی، گفت: «برای رسیدن به رونق اقتصادی باید تلاش بیشتری کرده و بتوانیم از همه فرصتها و ظرفیتها بهرهگیری کنیم که ایرانیان خارج از کشور سرمایه بزرگی در این مسیر هستند».
رئیسجمهوری با بیان اینکه توانستهایم در شرایط تحریم به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنیم، گفت: «یکی از دلایل موفقیت در مذاکرات این بود که مذاکرهکنندگان مقابل دریافتند ملت ایران قادر است در شرایط تحریم به اقتصاد خود سامان دهد و آنها نمیتوانند در شرایط تحریم از ما امتیاز بگیرند».
روحانی با بیان اینکه آمریکاییها در طول دههها و سالهای گذشته اقدامات نسنجیده و غیرقابلقبولی علیه ملت ایران انجام دادهاند، به حادثه شلیک موشک به هواپیمای مسافربری ایران و حمایت از صدام در جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: «از جمله، این اقدام خطای بزرگ و تاریخی آمریکا بود که باعث عصبانیت ملت ایران شد که متأسفانه بعد از این اقدام مسئولان آمریکایی هنوز از مردم ایران عذرخواهی نکردهاند. درحالیکه این عذرخواهی میتوانست نشاندهنده شهامت دولتمردان آمریکا برای بیان واقعیت باشد و سپس به اصلاح مسیر گذشته و کاهش خصومت منجر شود». رئیسجمهوری تأکید کرد: «مردم ایران هیچ مشکلی با مردم آمریکا ندارند و به یکدیگر احترام میگذارند».
ایرانیان مقیم خارج به میدان بیایند
همچنین رئیسجمهوری در جمع ایرانیان مقیم آمریکا در نیویورک گفت: «دوران تحریم گذشته و این حربه دیگر کارساز نیست. باید برای استفاده بهینهتر از فضایی که پس از لغو تحریمها ایجاد میشود، برنامهریزی کرد و ایرانیان مقیم خارج از کشور برای سرمایهگذاری و حضور در اجرای طرحها باید زودتر از دیگران به میدان بیایند. دولت نیز از این حضور استقبال میکند». او انسجام و وحدت ملی را رمز موفقیت ملت ایران بهویژه در مذاکرات هستهای دانست و افزود: «تثبیت حق غنیسازی و لغو تحریمها، موفقیت بسیار بزرگی برای ملت است و این موفقیت در سایه انسجام و وحدت ملی حاصل شد». روحانی با اشاره به اینکه اکثریت بالایی از ایرانیان طبق نظرسنجیها با توافق هستهای موافق هستند، افزود: «ما به همه اهداف اصولی در این مذاکرات دست یافتیم و این افتخاری برای ملت ایران است».رئیسجمهوری که اشارهاش به تلاشهای وزیر خارجه و اعضای تیم مذاکرهکننده با تشویق ممتد حاضران همراه بود، ادامه داد: «اکنون پس از برجام هستیم و همه باید از این فضا برای ساختن ایرانی آبادتر و سربلندتر بهره بگیریم». او همچنین به نقش ایران در ایجاد و تقویت صلح و امنیت اشاره کرد و گفت: «ما دیروز نفت صادر میکردیم و امروز در حال صدور امنیت هستیم و بسیاری از کشورهای منطقه چشم امیدشان به کمکهای ایران است تا بتوانند بر تروریستها فائق آیند». رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با تسلیت درگذشت شماری از زائران حج ابراهیمی و از جمله کشته و مصدومشدن تعداد زیادی از حجاج کشورمان در دو حادثه جداگانه در مراسم حج امسال، این اتفاق را ناشی از سوءمدیریت دولت عربستان دانست.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد