logo





انتصاب هماهنگ‌کننده ارشد آمریکا برای اجرای توافق اتمی

آخرین تلاش جمهوری‌خواهان آمریکا برای رد برجام ناکام ماند

جمعه ۲۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۵

Kerry-Obama.jpg
دویچه وله: با پایان یافتن مهلت کنگره آمریکا برای بررسی توافق هسته‌ای با ایران جان کری٬ وزیر خارجه آمریکا٬ استیون مال٬ سفیر پیشین این کشور در لهستان را به سمت هماهنگ‌کننده اجرای توافق هسته‌ای با ایران برگزید.

جان کری٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ استیون مال٬ سفیر پیشین این کشور در لهستان را به عنوان هماهنگ‌کننده ارشد اجرای توافق هسته‌ای با ایران منصوب کرد. جان کری در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه (۱۷ سپتامبر/ ۲۶ شهریور) منتشر کرد با اعلام این خبر گفت که استیون مال "رهبری اقدامات میان‌سازمانی را برعهده خواهد داشت تا نسبت به پایبندی ایران به تعهداتش در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)٬ و همچنین از این‌که ما و هم‌پیمانان‌مان در پی اقدامات ایران قدم‌های متقابل را در رابطه با تحریم‌ها برمی‌داریم اطمینان حاصل شود."

جان کری در بیانیه خود که در وب‌سایت وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شد٬ تاکید کرد که همانطور که بارها قید کرده است برای حفظ اهداف امنیت ملی آمریکا اجرای تعهدات توافق شده از صرف دستیابی به توافق اتمی با اهمیت‌تر است.

جان کری در بیانیه خود با نگاهی به پیشینه حرفه‌ای استیون مال بیان کرد که استیون مال که پیش از انتصاب به مقام سفارت در لهستان٬ در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ دستیار اجرایی در وزارت امور خارجه آمریکا و پیش از آن از ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ مشاور ویلیام برنز٬ معاون وقت وزیر امور حارجه آمریکا٬ بوده است. در این بیانیه تاکید شده است که مال "نقشی کلیدی" در طراحی قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران که تحریم‌های بیش‌تری را در رابطه با برنامه هسته‌ای بر ایران تحمیل کرد ایفا کرده است.

زمان اجرای توافق‌نامه روشن نیست

خبر انتصاب استیون مال به عنوان هماهنگ‌کننده‌ی ارشد اجرای توافق هسته‌ای در حالی روز گذشته منتشر شد که در همین روز دمکرات‌های سنای آمریکا برای سومین بار در یک هفته گذشته تلاش سناتورهای جمهوری‌خواه برای متوقف کردن توافق هسته‌ای با ایران را ناکام گذاشتند.

در نشست روز پنجشنبه سنا، جمهوری‌خواهان با پیشنهاد متممی در پی آن بودند که اجرای توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها منوط به پذیرش چند شرط‌ از سوی دولت ایران شود. یکی از شرط‌های آن‌ها برای رفع تحریم‌ها، به رسمیت‌شناختن اسرائیل توسط ایران بود. یکی دیگر از شرط‌ها هم آزادی اتباع آمریکایی زندانی در ایران بود. به گزارش رویترز٬ این طرح رای مثبت ۵۶ سناتور جمهوری‌خواه را به همراه داشت در حالی که برای اجرایی شدن نیازمند ۶۰ رای از ۱۰۰ رای موجود سنا بود. ۴۲ سناتور به آن رای منفی دادند.

طبق قانون مصوب کنگره، سناتورها ۶۰ روز فرصت داشتند تا نظر نهایی خود درباره توافق اتمی با ایران را اعلام کنند. این مهلت روز گذشته بی‌نتیجه پایان یافت. اکنون آمریکا عملا می‌تواند وارد مرحله بعدی توافق با ایران شود.

با این‌همه هنوز تاریخ مشخصی برای آغاز اجرای توافق هسته‌ای ایران مشخص نشده است. بنا به گزارش‌ها احتمال آن‌که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران پیش از آغاز سال ۲۰۱۶ برداشته شوند محتمل به نظر نمی‌رسد. پیش از هر چیز تعیین یک زمان‌بندی‌ بستگی به این دارد که ایران چه زمانی به تعهدات اولیه خود عمل کند و این موضوع باد به به تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز برسد.

آخرین تلاش جمهوری‌خواهان آمریکا برای رد برجام ناکام ماند

دموکرات‌های سنای آمریکا برای سومین بار در یک هفته گذشته تلاش سناتورهای جمهوری‌خواه برای متوقف کردن توافق هسته‌ای با ایران را ناکام گذاشتند. اکنون راه برای اجرای این توافق توسط دولت اوباما باز شده است.

سنای آمریکا روز پنجشنبه (۱۷ سپتامبر/ ۲۶ شهریور) برای سومین بار ظرف یک هفته اخیر برای بررسی توافق هسته‌ای گروه ۵+۱ با ایران تشکیل جلسه داد اما همانند دو نوبت پیشین نتوانست اجرای این توافق توسط دولت را اوباما را متوقف کند.

در نشست روز پنجشنبه سنا، جمهوری‌خواهان ابتدا طرح عدم پذیرش برجام را کنار گذاشته و با تعیین شرط‌هایی، در پی آن بودند که اجرای توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها منوط به پذیرش این شرط‌ها از سوی دولت ایران باشد.

یکی از شرط‌های آنها برای رفع تحریم‌ها، به رسمیت‌شناختن اسرائیل توسط ایران بود. جمهوری اسلامی ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد در حالی که این کشور عضو سازمان ملل است و از سوی اکثریت کشورهای جهان، از جمله دولت خودگران فلسطین به رسمیت شناخته شده است.

یکی دیگر از شرط‌های سناتورهای جمهوری‌خواه، آزادی اتباع آمریکایی زندانی در ایران بود. سه شهروند آمریکایی، از جمله یک روزنامه‌نگار هم‌اکنون در ایران در زندان به سرمی‌برند. دولت آمریکا هر سه نفر آنها را بی‌گناه می‌داند. یک آمریکایی دیگر به نام رابرت لوینسون از سال ۲۰۰۷ و پس از ورود به جزیره کیش درایران ناپدید شده است.

این طرح رای مثبت ۵۳ سناتور جمهوری‌خواه را به همراه داشت در حالی که برای اجرایی شدن نیازمند ۶۰ رای از ۱۰۰ رای موجود سنا بود. ۴۵ سناتور به آن رای منفی دادند.

بنابر گزارش‌ها، پس از رد طرح مشروط ساختن اجرای توافق هسته‌ای که توسط سناتور جمهوی‌خواه میچ مک‌کانل تهیه شده بود، سنای آمریکا برای سومین‌بار موضوع کفایت بحث و تصویب طرح رد برجام را به رای‌گیری گذاشت. این رای‌گیری نیز نتوانست ۶۰ رای لازم برای اجرایی شدن را به‌دست آورد. ۵۶ سناتور از حمایت و ۴۲ سناتور با آن مخالفت کردند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد