رادیو فردا: در پی ناکامی دوباره جمهوریخواهان آمریکا برای رایگیری توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی در سنای آن کشور، میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه، اعلام کرد که روز پنجشنبه برای سومین بار در زمینه عدم تایید این توافق رایگیری میشود.
دومین تلاش جمهوریخواهان، مانند تلاش نخست آنها، برای اعلام کفایت مذاکرات و انجام رایگیری نهایی با ۴۲ رای سناتورهای دمکرات عملا ناکام ماند.
اگر اکثریت جمهوریخواه سنا میتوانستند در رایگیری روز سهشنبه ۶۰ رای موافق کسب کنند، کفایت مذاکرات بر سر توافق هستهای اعلام میشد و سنا میتوانست برای رد این توافق رایگیری کند.
جمهوریخواهان توانستند در مجموع ۵۶ رای به دست آورند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید با وجود آنکه به نظر نمیرسد اقدام بعدی نیز نتیجهای در بر داشته باشد، اما جمهوریخواهان از فرصت پیش آمده برای پیشبرد اهداف سیاسی علیه دمکراتها و نیز به سود رقابتهای آینده خود برای نمایندگی در سنا، استفاده میکنند.
میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، روز سهشنبه ۲۴ شهریور ماه گفت که کفایت مذاکرات را برای بار سوم در روز پنجشنبه ۲۶ اردیبهشت (به وقت آمریکا) به رای میگذارد.
او گفته است «در هر حالت این مباحثه ادامه پیدا خواهد کرد».
آسوشیتدپرس میگوید با وجود «مانور» سیاسی مککانل، انتظار میرود که دمکراتها همچنان متحد باقی مانده و از توافق اتمی حمایت کنند.
سناتور دیک داربین، از سناتورهای ارشد دمکرات، گفته است رایگیری مجدد و قرار سوم برای انجام آن، عملی بیفایده است.
آقای داربین میگوید: «ما این رایگیری را هفته پیش انجام دادیم. نمیفهمم چرا دوباره آن را تکرار میکنیم».
در دیگر سو، آقای مککانل از دمکراتهای سنا انتقاد کرده است که جلوی رایگیری این مجلس را میگیرند.
توافقی که بین دولت و کنگره برای رایگیری در مورد «برنامه جامع اقدام مشترک» صورت گرفته، به نمایندگان در دو مجلس آن کشور تا ۱۷ سپتامبر (روز پنجشنبه) فرصت میدهد تا رای خود را در مورد آن اعلام کنند.
رییسجمهوری آمریکا در هر صورت میتواند با داشتن یک سوم از حامیان، رای نهایی کنگره را «وتو» کرده و «برجام» را برای اجرای نهایی تایید کند.
با این حال با رای کافی دمکراتها برای ناکام گذاشتن کفایت مذاکرات، هنوز به استفاده از حق وتو نیازی نیست.
دومین تلاش جمهوریخواهان سنا برای رد توافق وین هم ناکام ماند
دویچه وله: سنای آمریکا برای دومین بار بر سر رد تواق اتمی ایران با قدرتهای جهانی رأیگیری کرد. در این رأیگیری نیز، همانند رأیگیری نخست، سناتورهای دمکرات طرح رد برجام را متوقف کردند. از قرار معلوم بار دیگر رأیگیری خواهد شد.
اقلیت دمکرات سنای آمریکا برای دومین بار موفق شد از طرح جمهوریخواهان برای رد توافق هستهای با ایران جلوگیری کند. روز سهشنبه (۱۵ سپتامبر/ ۲۴ شهریور – به وقت محلی) جمهوریخواهان مجلس سنا برای دومین بار طی هفته اخیر برای لغو توافق هستهای وین رأیگیری کردند. این رأیگیری با ۵۶ رأی موافق در برابر ۴۲ رأی مخالف به پایان رسید. برای تصویب طرح توافق هستهای با ایران، دستکم ۶۰ سناتور باید به آن موافقت کنند.
سنا روز پنجشنبه هم در همین مورد رأیگیری کرده بود. با وجود این، از قرار معلوم جمهوریخواهان هنوز قصد ندارند از تلاش برای رد توافق دست بردارند.
سناتور میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، پس از دومین رأیگیری اعلام کرد که روز پنجشنبه (۱۷ سپتامبر/ ۲۶ شهریور) بار دیگر رأیگیری خواهد شد. در این روز طرحی به رأی نمایندگان سنا گذاشته میشود که بر اساس آن باراک اوباما مجاز به لغو تحریمها علیه ایران نیست، مگر اینکه جمهوری اسلامی موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد و زندانیان آمریکایی محبوس در ایران را آزاد کند.
مککانل گفت: «اکثریت قاطعی از نمایندگان هر دو حزب در مجلس نمایندگان توافق اتمی با ایران را رد کرده است. اکثریت قاطعی از نمایندگان دو حزب در مجلس سنا هم توافق را رد خواهد کرد، به شرط آنکه سناتورهای دمکرات از سد کردن راه مردم آمریکا برای تصمیمگیری نهایی درباره یکی از سرنوشتسازترین مسائل سیاست خارجی ما در عصر حاضر دست بردارند».
او برای تقویت موضع خود این جمله از باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده را یادآوری کرد: «معتقدم کنگره دادن فرصت موافقت یا رد [توافق هستهای] را به مردم آمریکا بدهکار است».
مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه – یک روز پس از نخستین رأیگیری سنا – در اقدامی نمادین توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی را رد کرد. ۲۶۹ نماینده به توافق وین رای مخالف دادند؛ ۱۶۲ نماینده هم با آن موافقت کردند. توقف رایگیری برای رد توافق در سنا، عملا تصمیم مجلس نمایندگان را بیاثر میکند.
"کار تمام شده است"
به گفتهی جمهوریخواهانی که توافق هستهای با ایران را رد میکنند، حتی سناتورهای موافق "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) هم به صورت علنی کاستیهای توافق را تأیید کردهاند.
از سوی دیگر، دیک دربین، سناتور ایالت ایلینوی و نفر دوم دمکراتها در سنای آمریکا، رأیگیری روز سهشنبه (دومین رأیگیری) و نیز سومین رأیگیری احتمالی در روزهای پایانی هفته جاری را تلاشی بیهوده خواند: «نتیجه رأیگیری هفته گذشته هم همین بود. نمیدانم چرا باز هم آن را تکرار میکنیم».
به نوشتهی خبرگزاری فرانسه، جمهوریخواهان تلاش میکنند با رأیگیریهایی که بعید است به نتیجه برسند، موضع سیاسی خود در برابر دمکراتها را تقویت کنند. بر این اساس، آنان میخواهند نشان دهند که شهروندان آمریکا نسبت به توافق هستهای وین تردید دارند.
اقلیت دمکرات سنا به رهبری هری رید کار را تمام شده قلمداد میکند، به ویژه اینکه فرصت سنا برای رأی نهایی به توافق وین روز پنجشنبه (۱۷ سپتامبر/ ۲۶ شهریور) به پایان میرسد.
توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی در وین با استقبال بسیاری از کشورها، چهرهها و نهادهای بینالمللی روبهرو شد. موافقت واتیکان با توافق هستهای آن هم در آستانه سفر پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان به آمریکا (هفته آینده) موضع موافقان را بیشتر تقویت میکند.
اسقف اعظم پل گالاگر که وزیر امور خارجه واتیکان برشمرده میشود، روز دوشنبه در وین گفت که واتیکان از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران حمایت میکند زیرا معتقد است گفتوگو و مذاکره بهترین راه برای حل اختلافات است. به گفتهی گالاگر، واتیکان امیدوار است اجرای کامل توافق هستهای وین "ماهیت صلحآمیز برنامههای هستهای ایران را تضمین کند" و "گامی مؤثر به سوی امنیت و ثبات بیشتر منطقه باشد".
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد