logo





اتحادیه اروپا، توافق جامع اتمی با ایران را تایید کرد

قطعنامه مربوط به توافق اتمی ایران در شورای امنیت و اتحادیه اروپا تصویب شد

اوباما می‌گوید که جهان از توافق اتمی با ایران حمایت می‌کند

دوشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۰ ژوييه ۲۰۱۵

un-sr.jpg
اوباما می‌گوید که جهان از توافق اتمی با ایران حمایت می‌کند

بی بی سی: باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا از تصویب توافق اتمی ایران و شش قدرت جهانی در شورای امنیت استقبال کرده است.

آقای اوباما ساعاتی پس از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که توافق اتمی هفته گذشته را تایید کرد، گفت که این اقدام پیام روشنی است که جهان از توافق اتمی ایران و ۱+۵ حمایت می کند.

رئیس جمهور آمریکا گفته این بهترین توافقی است که ایران را از دسترسی به سلاح اتمی باز می دارد. دولت آقای اوباما با ارسال متن توافق و ضمائم آن به کنگره در انتظار تصمیم مجلس نمایندگان و سناتورهای آمریکایی است. او گفته حتی در صورت رد این توافق از سوی کنگره، این تصمیم را وتو خواهد کرد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز دوشنبه ۲۹ تیر (۲۰ ژوئیه) قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که توافق اتمی هفته گذشته میان ایران و گروه کشورهای ۱+۵ را مورد تأیید قرار می‌دهد و تمام اعضای سازمان ملل را به اجرای متن این توافق که "برنامه جامع اقدام مشترک" نام دارد، موظف می کند.

پیش از اقدام شورای امنیت، شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا هم توافق هفته گذشته با ایران را تایید کرده بود.

علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران عصر امروز در دیدار با معاون صدراعظم آلمان که به ایران سفر کرده است، گفت که رویکرد ایران نسبت به توافق هسته‌ای به رفتار غرب بستگی دارد.

آقای لاریجانی گفت: "این توافق می تواند کلید همکاری باشد و هم می تواند مورد سوء استفاده قرار گیرد."

قطعنامه مربوط به توافق اتمی ایران در شورای امنیت تصویب
شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای را به تصویب
رساند که توافق اتمی هفته گذشته میان ایران و گروه کشورهای ۱+۵ را مورد تأیید قرار می‌دهد و تحریم‌ها اعمال شده در قطعنامه‌های پیشین سازمان ملل علیه ایران را رفع می‌کند.

این قطعنامه تمام کشورهای عضو سازمان ملل را به اجرای "برنامه جامع اقدام مشترک" یا متن توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ موظف می کند.

بر اساس این قطعنامه، هنگامی که ایران به تعهدات خود عمل کند، تمام قطعنامه های قبلی شورای امنیت در مورد برنامه اتمی ایران لغو می شود، اما محدودیت هایی از جمله در مورد خرید و فروش تسلیحات برای چند سال برای ایران باقی می ماند.

در این قطعنامه پیش بینی شده که اگر یکی از کشورهای طرف توافق تخلفی را گزارش کند و کمیته پیش بینی شده در توافق بروز چنین تخلفی را تأیید کند، تداوم لغو قطعنامه های پیشین باید در شورای امنیت به رأی گذاشته شود.

معنای این حرف این است که مخالفت هر یک از کشورهای صاحب حق وتو با تداوم لغو قطعنامه های پیشین، باعث باز گشتن تمام تحریم های پیشین شورای امنیت می شود و مثلا روسیه یا چین نمی توانند از برقراری دوباره تحریم ها جلوگیری کنند.

یکی از بندهای بیانیه ضمیمه این قطعنامه که به فعالیت های موشکی ایران مربوط می شود با مخالفت شدید فرمانده سپاه پاسداران ایران و بعضی نمایندگان مجلس این کشور روبرو شده است.

اتحادیه اروپا، توافق جامع اتمی با ایران را تایید کرد

اتحادیه اروپا، توافق جامع اتمی ایران را که هفته پیش پس از ماه‌ها مذاکره در وین به دست آمد،تایید کرده است.

تایید توافق جامع اتمی ایران و گروه ۱+۵ که در جلسه امروز (۲۹ تیرماه، ۲۰ ژوئیه) شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا انجام شد، از اولین گام‌های عملی اتحادیه اروپا در لغو تحریم‌های صورت گرفته علیه برنامه اتمی ایران است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در جریان این جلسه گفت که توافق جامع اتمی با ایران یک توافق متوازن است که به معنی این است که ایران به بمب اتمی دست پیدا نخواهد کرد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد هم در جلسه ای در نیویورک، با صدور قطعنامه ای توافق جامع اتمی را تصویب کرده است.

دولت ایالات متحده آمریکا پیش از این متن توافق و ضمائم آن را برای بررسی به کنگره این کشور ارائه داده است. کنگره برای بررسی توافق ۶۰ روز فرصت دارد..

فرمانده سپاه: قطعنامه شورای امنیت در مورد توافق هسته‌ای را نمی‌پذیریم

سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران گفته است که بعضی موارد مندرج در پیش‌نویس قطعنامه‌ای که شورای امنیت سازمان ملل قرار است در مورد توافق هسته‌ای با ایران تصویب کند، به ویژه موارد مربوط به توانمندی تسلیحاتی ایران "در تناقض با خطوط قرمز مهم جمهوری اسلامی ایران" است و تأکید کرد که چنین قطعنامه ای "هیچ‌گاه مورد پذیرش ما نخواهد بود".

او گفت: "امیدواریم شورای امنیت سازمان ملل وقت خود را برای تصویب چنین پیش‌نویسی به بطالت نگذراند".

تعدادی از نمایندگان مجلس ایران هم به انتقاد از این پیش‌نویس و توافق جامع هسته‌ای پرداخته‌اند و یکی از منتقدان ابراز امیدواری کرده که کنگره آمریکا توافق جامع را رد کند.

مهمترین مخالفت این نمایندگان با توافق جامع و پیش‌نویس قطعنامه، محدودیت های وضع شده بر فعالیت های موشکی ایران برای مدت هشت سال است.

در روزهای گذشته نیز تعدادی از نمایندگان مجلس و از جمله محمداسماعیل کوثری، محمدحسن آصفری و جواد کریمی قدوسی، از محدودیت های وضع شده بر فعالیت های موشکی ایران ابراز نگرانی کرده بودند.

طبق پیش نویس قطعنامه شورای امنیت که قرار است تا ساعاتی دیگر در این شورا به رای گذاشته شود، ایران به مدت هشت سال از تولید و آزمایش "موشک های بالستیکی که برای حمل کلاهک های هسته ای طراحی شده باشند" منع می شود.

عباس عراقچی، از مذاکره کنندگان هسته ای ایران، در پاسخ به انتقادات مطرح شده در مورد محدودیت برنامه موشکی ایران گفت که کل بندهای قطعنامه امروز شورای امنیت ذیل بند ۴۱ فصل ۷ منشور ملل متحد (الزام آور) نیست و تنها "در چند پاراگراف مشخص در جاهایی که شورای امنیت می خواهد یک موضوع الزام آور را بیان کند به فصل هفت اشاره شده است".

وی افزود: "بر اساس بند ۹ قطعنامه ۱۹۲۹ فعالیت های موشکی ایران به طور کامل ممنوع شده است و حتی اجازه می داد به کشورها که علیه ایران به زور متوسل شوند ولی الان شورای امنیت در قطعنامه مذکور می خواهد فعالیت های موشکی که برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی شده یا می شود انجام نگیرد. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران اساسا در برنامه‌اش فعالیت موشکی مرتبط با هسته‌ای ندارد."

در پیش نویس قطعنامه شوارای امنیت سازمان ملل، محدودیت فعالیت های موشکی ایران، بر خلاف بندهای مربوط به لغو تحریم های قبلی شورای امنیت، ذیل بند ۴۱ فصل ۷ عنوان نشده و در نتیجه، نوعی توصیه محسوب می شود.

اظهارات نمایندگان

احمد بخشایش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوشنبه ۲۹ تیر به خبرگزاری فارس گفت: "ایران قرار نبوده در مباحث مربوط به موشک‌های بالستیک با آمریکا بحث کند و امیدواریم کنگره آمریکا برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) را رد کند." وی در عین حال افزود: "در صورتی که این برجام توسط کنگره رد شود در سیاست خارجه آمریکا مشکل به وجود می‌آورد و اعتماد جهانی نسبت به آنها کمتر خواهد شد."

در اظهارنظری دیگر، منصور حقیقت پور، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: "جمع‌بندی مذاکرات وین به معنای پذیرش حتمی آن از سوی ایران نیست و این متن باید در مراجع قانونی کشور مورد بحث و بررسی قرار گیرد و پس از این بررسی‌ها است که ایران نظر خود مبنی بر قبول یا رد آن را اعلام خواهد کرد."

ابراهیم آقا محمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی هم گفت: "مجلس در بررسی این متن در جایی که احساس کند برخی از موارد از خطوط قرمز عبور کرده‌اند و موجب لطمه خوردن حقوق مردم شده است را تصویب نخواهد کرد."

این در حالی است که احمد بخشایش، عضو دیگر این کمیسیون، اعلام کرد که "مجلس شورای اسلامی چیزی را تصویب یا رد نمی‌کند" و تنها "اشکالات موجود در برجام را بررسی و نقاط ضعف را مطرح می‌کند".

مجلس ایران در دوم تیر ماه گذشته قانون "صیانت از حقوق هسته‌ای" را تصویب کرد که با یادآوری خط قرمزهای تعیین شده توسط رهبر جمهوری اسلامی در مورد مذاکرات اتمی، تاکید داشت که نتیجه مذاکرات با گروه ۱+۵ در صورتی معتبر است که آن خط قرمزها رعایت شود.

این مصوبه در عین حال، اجرایی شدن توافق هسته ای را مشروط به رای گیری در مورد آن در مجلس نمی کرد و تنها دولت را ملزم می ساخت که توافق جامع هسته ای را "به مجلس ارائه کند". مصوبه همچنین تاکید داشت که وزارت امور خارجه باید "روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه یک بار به مجلس گزارش کند" و کمیسیون امنیت ملی "هر شش ماه یک بار، گزارش حسن روند اجرای توافق را به آگاهی مجلس برساند".

در واکنشی جداگانه، روزنامه کیهان در سرمقاله امروز خود، ضمن انتقاد شدید از متن توافق هسته ای، به نمایندگان هشدار داده که توافق مذکور "با تصویب قطعنامه شورای امنیت، قطعی و الزام‌آور می‌شود و مهلت دو‌هفته‌ای برای بررسی مفاد آن از سوی مجلس شورای اسلامی و یا شورای عالی امنیت ملی کشورمان، کمترین تاثیری در قبول یا رد آن نخواهد داشت."

کیهان نوشته است: "اگر مجلس شورای اسلامی یا شورای عالی امنیت ملی بعد از بررسی متن توافق وین به این نتیجه برسند که بخش‌هایی از آن با منافع ملی کشورمان در تعارض است و یا در آن، خطوط قرمز اعلام شده از سوی ایران رعایت نشده است، نتیجه این بررسی با عرض پوزش فقط برای ثبت در تاریخ ارزش دارد... چرا که با تصویب قطعنامه شورای امنیت و قبل از انجام این بررسی‌ها، متن توافق وین الزام‌آور شده و مفاد آن از سوی کشورمان پذیرفته شده تلقی می‌شود."

باب کورکر و بن کاردین دو سناتور مشهور آمریکایی، چهار روز پیش در نامه ای به باراک اوباما، رئیس جمهور این کشور از زاویه ای مشابه از به رای گذاشته شدن قطعنامه هسته ای در شورای امنیت در روز دوشنبه (امروز) انتقاد کرده و خواسته بودند که این رای گیری، تا زمان بررسی طرح در کنگره آمریکا به تعویق بیفتد.

کنگره آمریکا تا دو ماه دیگر وقت دارد که توافق جامع هسته ای را بررسی کند و این در حالی است که برخی از مخالفان توافق در واشنگتن اعلام نگرانی کرده اند که در صورت تصویب قطعنامه شورای امنیت، ایالات متحده، فارغ از نتیجه بررسی کنگره، ملزم به اجرای آن خواهد شد.

ایران و نمایندگان جامعه جهانی، سه‌شنبه هفته پیش در وین پایتخت اتریش اعلام کردند که به یک توافق جامع و نهایی بر سر آینده برنامه هسته‌ای ایران رسیده اند.

با اجرای این توافق که با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معرفی شده است، ایران به ازای رفع تحریم‌های آمریکا، اروپا و سازمان ملل در ارتباط با برنامه هسته‌ایش، محدودیت‌های درازمدتی را در رابطه با برنامه اتمی خود خواهد پذیرفت.

این محدودیت‌ها شامل سطح غنی‌سازی، تعداد سانتریوفیوژها، عملکرد رآکتور آب سنگین اراک و پذیرش پروتکل الحاقی برای بازرسی‌های گسترده‌تر خواهد بود.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد