logo





دو توافق و یک پرسش:
فرجام یا آغاز؟!

پنجشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۴ - ۱۶ ژوييه ۲۰۱۵

شهباز نخعی

nakhaei.jpg
هفته جاری با دو توافق – که برخی آنها را "مهم" و "تاریخی" توصیف کردند – در دو روز پی درپی، دوشنبه ۱۳ و سه شنبه ۱۴ ژوییه آغاز شد. توافق درباره دو موضوعی که هریک به نوعی به گره کور بدل شده بود و به تعبیر برخی از روزنامه نگاران موجب شد که دنیا نفس راحتی بکشد.

توافق اول که در روز دوشنبه ۱۳ ژوییه انجام شد، بین کشورهای اروپایی عضو منطقه پولی یورو و دولت چپ گرای یونان بود که به موجب آن مقررشد طرح های ریاضتی درمورد بازپرداخت بدهی های یونان به اجرا گذارده شود. هنوز بیش از دوروز از امضای این توافق نگذشته بود که با سخنان تلویزیونی آلکسی سیپراس، نخست وزیر یونان آشکار شد که در جبین کشتی این توافق نور رستگاری نیست و انجام توافق تحمیلی بوده است. به گزارش "یورو نیوز" فارسی در روز چهارشنبه 15 ژوییه: «همزمان [با آن که] نمایندگان پارلمان یونان درباره طرح های ریاضتی جدید این کشور گفتگومی کنند تا آن را تأیید یا رد کنند، آلکسی سیپراس گفت که این تدابیر در نشست سران کشورهای منطقه پولی یورو به او تحمیل شده است. وی اظهارداشت: مسئولیتم را کاملا می پذیرم، برای اشتباهات، برای امضای متنی که به آن اعتقادی نداشته ام، اما ناگزیر بودم تن به آن بدهم و نمی خواهم اززیربار مسئولیت شانه خالی کنم. او گفت تنها راهی که جلوی پایش گذاشتند پذیرش برنامه های جدید بود و هیچ انتخاب دیگری وجود نداشته است. آلکسی سیپراس گفت: این تدابیرجدید به ما تحمیل شد، دراین میان شرکای اروپایی برای موضع مردم یونان در همه پرسی اهمیتی قایل نشدند و آن را نادیده گرفتند».

درمورد این به ظاهر "توافق" دو نکته می توان گفت: نکته نخست این که آشکار است که چنین توافقی نمی تواند پایدار باشد و دوام بیاورد و نکته دوم این که کاش ذره ای از شرافت اخلاقی، صراحت و راستگویی نخست وزیر یونان درمقام معظم رهبری مسئولیت گریز و رییس جمهوری فریبکار و دغلباز کشور ما وجود داشت!

توافق دوم، که آن هم به ظاهر قراراست پایانی بریک کشمکش خسارت بار ۱۲-۱۳ ساله باشد، پس از ۲۲ ماه مذاکرات دشوار و نفس گیر و چند بار تمدید در بامداد روز سه شنبه ۱۴ ژوییه بین مذاکره کنندگان حکومت آخوندی و کشورهای موسوم به 1+5 به دست آمد.

پس از اعلام توافق، باراک اوباما و شیخ حسن روحانی، روسای جمهوری ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی دربرابر دوربین های تلویزیون ظاهرشدند و به تعبیر خود به تشریح شرایط توافق پرداختند. نکاتی که دو رییس جمهوری دراین گفتارها مطرح کردند و شیوه گزارشی که هریک به مردم خود دادند، به خوبی بیانگر ماهیت حکومت هایشان و نیز طرزفکر و میزان رشد فکری مخاطبانشان است.

باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده درسخنرانی تلویزیونی خود گزارش مشروحی از شرایط و مفاد توافق ارائه کرد و از جمله گفت:

- «رژیم ایران ۹۸ درصد اورانیوم غنی شده خود را کنارمی گذارد و این میزان ذخیره در ۱۵ سال آینده ثابت باقی خواهد ماند».

شهباز نخعی
Shahbaznakhai8@gmail.com
۲۴ تیر ۱۳۹۴


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد