|
متوسط هزينه يک خانوار شهری در کشور حدود ۷۸۵ هزار تومان در سال ۸۶ و با احتساب تورم ۱۵ درصدی برای سال ۸۷ معادل ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود که در سال ۸۸ و با تورم سرسامآور ۴/۲۵ درصدی، به ۱ ميليون و ۱۲۵ هزار تومان خواهد رسيد. | |
ايلنا: در ماده ۹۵ قانون برنامه چهارم توسعه آمده است: دولت مكلف است بهمنظور استقرار عدالت و ثبات اجتماعی، كاهش نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی، كاهش فاصله دهكهای درآمدی و توزيع عادلانه درآمد در كشور و نيز كاهش فقر و محروميت و توانمندسازی فقرا، از طريق تخصيص كارآمد و هدفمند منابع تامين اجتماعی و يارانه پرداختی، برنامه های جامع فقرزدايی و عدالت اجتماعی را تهيه و به اجرا بگذارد.
به گزارش ايلنا، بند „الف“ همين ماده نيز تاكيد میكند كه دولت موظف است تمامی خانوارهای زير خط فقر مطلق را حداكثر تا پايان سال دوم برنامه چهارم توسعه بهصورت كامل توسط دستگاهها و نهادهای متولی نظام تأمين اجتماعی شناسايی و تحت پوشش قرار دهد.
بند „ج“ همين ماده نيز تاکيد دارد که دولت بايد با تعيين خط فقر و تبيين برنامه های توانمندسازی متناسب و ساماندهی نظام خدمات حمايتهای اجتماعی، برای پوشش كامل جمعيت زير خط فقر مطلق و نظام تأمين اجتماعی، برای پوشش جمعيت بين خط فقر مطلق و خط فقر نسبی و پيگيری و ثبت مستمر آثار برنامههای اقتصادی و اجتماعی بر وضعيت خط فقر، جمعيت زير خط فقر، همچنين ميزان درآمد سه دهك پايين درآمدی و شكاف فقر و جبران آثار برنام ههای اقتصادی، اجتماعی به سه دهك پايين درآمدی از طريق افزايش قدرت خريد آنان، برنامه های جامع فقرزدايی و عدالت اجتماعی را به اجرا بگذارد.
اما تمامی اين مسايل باعث نشده است که عبدالرضا مصری، وزير رفاه و تامين اجتماعی خود را تا امروز ملزم به تعيين و اعلام خط فقر کند.
۳۹۰ روز پيش وزير رفاه در جمع خبرنگاران رسماً از اعلام خط فقر طفره رفت و در پاسخ به پرسشهايی با موضوع خط فقر تلاش كرد با دادن پاسخهايی كوتاه و مبهم خبرنگاران را از سر خود باز كند. او ابتدا اعلام خط فقر را كاری بيهوده خواند و بر اين اصرار کرد که محاسبه شدن يا نشدن اين خط دردی را دوا نمیكند. او البته اعلام كرد كه در هيچكجای قانون به وزارت رفاه تكليف نشده تا خط فقر را اعلام كند و به راحتی بند „ج“ ماده ۹۵ قانون برنامه چهارم توسعه را ناديده گرفت.
براساس گزارش اداره آمارهای اقتصادی بانک مرکزی که نتايج بررسی بودجه خانوار در سال ۸۵ را منتشر کرد، در سال ۸۵ و در مناطق شهری ايران، متوسط هزينه يک خانوار ۶۶۴ هزار تومان در ماه بوده است که بالاترين هزينه متوسط مربوط به استان تهران با ۸۶۹ هزار تومان و پايين ترين آن مربوط به استان سيستان و بلوچستان با ۴۳۸ هزار تومان بوده است. اگر اين ارقام را با محاسبه نرخ تورم برای سال ۸۶ و سال ۸۷ در نظر بگيريم، متوسط هزينه يک خانوار شهری در کشور حدود ۷۸۵ هزار تومان در سال ۸۶ و با احتساب تورم ۱۵ درصدی برای سال ۸۷ معادل ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود که در سال ۸۸ و با تورم سرسامآور ۴/۲۵ درصدی، به ۱ ميليون و ۱۲۵ هزار تومان خواهد رسيد.
مهمترين نتايج اين بررسی نشان میداد که ۷/۱۶ درصد خانوارها بدون فرد شاغل بودهاند. ۶/۵ درصد خانوارها در يک اتاق زندگی میکردند، ۵/۲۴ درصد خانوارها مستاجر هستند، ۵/۹ درصد خانوارها در بناهای تيرچوبی، خشتی، گلی و چوبی زندگی میکردند، ۵ درصد خانوارها به صورت يک نفری زندگی میکردند، ۹/۸ درصد مردان و ۲/۱۶ درصد زنان خانوارهای شهری بیسواد هستند و بيشترين ميزان اشتغال خانوارها مربوط به افراد دارای سواد راهنمايی و دبيرستان بوده است. همچنين ۵/۲۸ درصد هزينه متوسط خانوارهای شهری مربوط به مسکن و آب و برق و گاز است و بيشترين فشار هزينهای از سوی مسکن به خانوارها وارد میشود. ۱۰ درصد خانوارهای ايرانی تحت حمايت نهادهای دولتی هستند که ۲ تا ۳ درصد از گرسنگی رنج میبرند. اختلاف درآمد دهک بالای درآمدی نيز ۱۷ برابر دهک پايين درآمدی است و باعث شکاف درآمدی شده است.
رشد ۱۸ درصدی سالانه فقر در کشور
دکتر راغفر، تدوينگر نقشه جفرافيايی فقر کشور معتقد است که فقر در کشور سالانه ۱۸ درصد رشد میکند. وی خط فقر شديد استان تهران، برای يك خانوار ۵ نفره در سال ۸۶، را ۶۵۰ هزار تومان محاسبه کرده است که با احتساب تورم ۴/۲۵ درصدی، اين رقم در سال ۸۷ به ۸۱۲ هزار تومان رسيده است.
حسين راغفر، خط فقر مطلق (شديد) سال ۸۶ كشوری را برحسب توزيع درآمد و مصرف خانوار، ۴۰۰ هزار تومان اعلام كرد و با برآورد اوليه نتايج اين بررسیها میگويد: خط فقر مطلق (شديد) كشوری در سال ۸۳ را ۲۳۸ هزار تومان، ۸۴، ۲۷۶ هزار تومان، ۸۵، ۳۲۵ هزار تومان و در سال ۸۶ نيز ۴۰۰ هزار تومان است. وی با اعلام اينكه خط فقر مطلق شهر تهران در سال ۸۶، حداقل ۷۷۰ تا ۷۸۰ هزار تومان بوده است، میگويد: خط فقر مطلق استان تهران نيز در سال ۸۳، ۴۰۰ هزار تومان، ۸۴، ۴۸۰ هزار تومان، ۸۵، ۵۶۰ هزار تومان و سال ۸۶، ۶۵۰ هزار تومان است و اين ارقام بيانگر رشد سالانه ۱۸ درصدی خط فقر در كشور است.
نرخ خط فقر مطلق کشور در سال گذشته ۵۰۰ هزار تومان بود
اين ارقام نشان میدهد که در صورت احتساب نرخ تورم سال گذشته، نرخ خط فقر مطلق برای سال ۸۷ در کشور، استان تهران و شهر تهران، به ترتيب ۵۰۰، ۸۱۲ و ۹۶۲ هزار تومان است.
راغفر در ادامه با اشاره به ميزان افزايش درصد جمعيت زير خط فقر مطلق در سالهای گذشته میگويد: در سال ۸۳، ۴/۲۹ درصد، سال ۸۴، ۹/۳۱ درصد، سال ۸۵، ۶/۳۳ درصد و سال ۸۶، حداقل ۳۵ درصد جمعيت كشور در زير خط فقر مطلق به سر میبردند. در اندازهگيری خط فقر مطلق سال ۸۳ كشور، حداقل كالری مورد نياز يك فرد بزرگسال ۲ هزار و ۴۰۰ كيلو كالری محاسبه شد، اما به دليل آنكه اين ميانگين در سطح دنيا دو هزار كيلوكالری است، رقم محاسبه شده كشوری نيز تقليل يافت و بدين ترتيب جمعيت كمتری در زير خط فقر قرار گرفتند.
چرايی عدم اعلام خط فقر
آمار و ارقام اعلامی، خواه ارقام اعلامی دکتر راغفر و خواه ارقام اعلام شده توسط اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی، نشان میدهد که جمعيت گستردهای از ايرانيان زير خط فقر مطلق به سر میبرند. مطابق آمار وزارت کار، متوسط دريافتی کارگران شاغل در کشور که رقمی بالغ بر ۶ ميليون نفر را شامل میشوند (با احتساب خانوادههای اين عده به عددی نزديک به ۳۰ ميليون نفر میرسيم)، ماهانه حدود ۳۷۵ هزار تومان است، که برای کل کشور معادل ۷۵ درصد خط فقر و برای استان تهران معادل ۴۶ درصد خط فقر است. بنا به اعلام مصری، وزير رفاه و تامين اجتماعی، بازنشستگان تامين اجتماعی نيز از ماه جاری، به طور متوسط حدود ۴۵۰ هزار تومان دريافت خواهند کرد که اين آمار نيز نشان میدهد اين اقشار نيز در کشور معادل ۹۰ درصد و در استان تهران معادل ۵۵ درصد خط فقر مطلق دريافت میکنند. گفتنی است اين ارقام برای ازکارافتادگان درصدی در کشور که قرار است ۲۰۶ هزار تومان در ماه دريافت کنند، برابر ۴۱ درصد خط فقر مطلق در کشور و ۲۵ درصد خط فقر مطلق در استان تهران است. همچنين اگر حداقل دستمزد کارگران که امسال به رقم ۲۶۳ هزار تومان رسيد را ماخذ قرار دهيم، حداقل بگيران کارگری در کشور ۵۲ درصد و حداقل بگيران کارگری در استان تهران معادل ۳۲ درصد خط فقر مطلق دريافت خواهند کرد. همچنين بايد اشاره شود که آخرين تحقيقات و آمار کميته امداد امام خمينی (ره) نشان میدهد ۷ ميليون و ۵۰ هزار نفر تحت حمايت کميته امداد بوده و ۴ ميليون و ۵۳ نفر نيز مستمری بگير دائم اين نهاد هستند، که همگی بدون استثناء زير خط فقر مطلق بهسر میبرند. با افزودن آمار افراد تحت پوشش سازمان بهزيستی و ساير نهادهای حمايتی به اين تعداد، میتوان دريافت که چرا مسؤولان وزارت رفاه از اعلام نرخ واقعی خط فقر و تعداد افراد فقير در کشور طفره میروند.
آمارهای متضاد از مسؤولان دولت نهم
سال ۸۷، منوچهر صادقی، مديركل امور اجتماعی وزارت كشور در توضيح جغرافيای فقر گفت: محدوده ۲ هزار كيلومتری خليج گوآتر تا استان بوشهر در فقر مطلق و نگرانكنندهای به سر میبرد و بايد در اولويت قرار گيرد. او با اعلام اينكه براساس آمار سازمان ملل تا سال ۸۴ كمتر از ۲ درصد جمعيت كشور درآمد كمتر از يك دلار داشتهاند، گفت: اين شاخص در سال ۸۶ به كمتر از ۶۵۰ هزار نفر رسيده است كه كمتر از يك درصد جمعيت كل كشور در اين زمان زير خط فقر شديد بودهاند. صادقی افزود: در خراسان جنوبی و سيستان وبلوچستان ميزان فقر بسيار بيشتر است، بهطوریكه به عنوان مثال آمارها نشان میدهد، نزديك به ۳۰ درصد از جمعيت يكی از شهرستانهای اين استان، بهعنوان مثال تحت پوشش كميته امداد امام خمينی (ره) هستند و اين آمار خود نشان دهنده فاجعه و نگرانی جدی ماست.
محمد رضا واعظ مهدوی، كارشناس رفاه و تامين اجتماعی نيز در همان زمان اعلام کرد: براساس برآوردهای انجام شده در سال ۸۴، ۱۵ درصد جمعيت كشور زير خط فقر نسبی هستند؛ يعنی درآمد آنان پاسخگوی نيازهای زندگیشان نيست و بايد تا پايان برنامه چهارم توسعه تعداد اين افراد به ۷ درصد كاهش پيدا كند. او افزود: در قانون برنامه چهارم توسعه برنامههای زيادی در جهت كاهش و كنترل مسائل اجتماعی و همچنين فقر زدايی تدوين و وظيفه هر دستگاه مشخص شده است اما تاكنون بهدرستی توسط نهادها و سازمانهای ذیربط اجرايی نشده است.
عبدالرضا مصری، وزير رفاه و تامين اجتماعی نيز بيکار ننشسته بود. او که مرداد سال ۸۶ و در جلسه كميسيون اجتماعی مجلس گفته بود"۷ ميليون و ۳۰۳ هزار نفر در كشور زير خط فقر مطلق هستند كه با در نظر گرفتن جمعيت خط فقر شديد شهری و روستايی، ۹ ميليون و ۲۴۲ هزار و ۷۰۰ نفر در كشور زير خط فقر شديد و مطلق هستند"، سال ۸۷ خط فقر را اعلام نكرد و البته تاكيد کرد که كسی زير خط فقر نيست.
وی گفت: براساس تعاريف بينالمللی افراد دارای درآمد يك دلار زيرخط فقر مطلقند و با توجه به اينكه مستمری افراد تحت پوشش كميته امداد و بهزيستی در سالهای گذشته افزايش داشتهاست هيچ فردی با درآمد كمتر از يك دلار، در كشورمان نداريم.
علی عمادی، مدير كل دفتر فقرزدايی وزارت رفاه نيز در واكنش به اعلام خط فقر گفت که خط فقر شديد همان خط فقر گرسنگی است كه افراد توانايی تامين هزينه سير كردن خود را ندارند كه يك درصد افراد جامعه زير خط فقر شديد قرار دارند كه تعداد آنها ۷۰۰ هزار نفر و تعداد افراد زير خط فقر مطلق ۸/۷ ميليون نفر است، غلامحسين الهام، سخنگوی دولت، در جمع دانشجويان دانشكده نفت اهواز، تعداد افراد فقير را ۴ ميليون اعلام كرد و در نهايت علی عسگری، معاون اقتصادی معاونت برنامهريزی و نظارت راهبردی رئيسجمهور، اعلام كرده كه ۲۰ درصد از مردم ايران زير خط فقرند.
اين آمار که همگی در سه ماهه اول سال ۸۷ اعلام شد، نشان داد که دولت نهم تا چه حد به توصيههای برنامه چهارم عمل کرده و با تعيين خط فقر و تبيين برنامههای توانمندسازی متناسب و ساماندهی نظام خدمات حمايتهای اجتماعی، برای پوشش كامل جمعيت زير خط فقر مطلق و نظام تأمين اجتماعی، برای پوشش جمعيت بين خط فقر مطلق و خط فقر نسبی و پيگيری و ثبت مستمر آثار برنامههای اقتصادی و اجتماعی بر وضعيت خط فقر، جمعيت زير خط فقر، همچنين ميزان درآمد سه دهك پايين درآمدی و شكاف فقر و جبران آثار برنامههای اقتصادی، اجتماعی به سه دهك پايين درآمدی از طريق افزايش قدرت خريد آنان، برنامه های جامع فقرزدايی و عدالت اجتماعی را به اجرا گذاشته است.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد