logo





محاکمه مرتضوی پشت درهای بسته

دوشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۷ آپريل ۲۰۱۵

شرق / مهسا جزینی: دادگاه دیروز دادستان سابق تهران از ساعت ۱۰ آغاز شد و تا ظهر طول کشید. به پرونده کهریزک و تأمین‌ اجتماعی هم‌زمان رسیدگی شد و متهم هم هم‌زمان از خود دفاع کرد. از مجلس - که گزارش تحقیق‌و‌تفحص از سازمان تأمین‌اجتماعی را به قوه‌قضائیه ارسال کرد- کسی نیامده ‌بود. به وکلای شاکی در پرونده تأمین‌ اجتماعی اجازه ورود داده نشد و فقط سعید مرتضوی و وکیلش در جایگاه متهم و وکیل سازمان تأمین‌ اجتماعی، به‌عنوان شاکی سازمان تأمین‌ اجتماعی به‌اضافه روح‌الامینی و وکیلش در دادگاه حضور پیدا کردند.

آن‌طور که اخبار رسیده حکایت دارد، بیشترین وقت دادگاه شعبه ۷۹ کیفری دیروز به پرونده کهریزک، به‌ویژه شکایت خانواده روح‌الامینی در باب اتهام معاونت در قتل اختصاص یافت. معاون دادستان هم به‌عنوان مدعی‌العموم حضور داشت و از کیفرخواست دفاع کرد و قرار مجرمیت برای مرتضوی صادر شد. «میرمجید طاهری»، وکیل خانواده روح‌الامینی، گفت از روند دادگاه دیروز رضایت کامل داشته و توانسته دفاعیات خود را با یک‌سری ادله و صحبت‌های جدید ارائه کند.

او به «شرق» گفت در مقابل مرتضوی هم از خود دفاع کرده است. امیر جوادی‌فر، محمد کامرانی و محسن روح‌الامینی سه جوانی بودند که در جریان رخدادهای سال ۸۸ دستگیر و بعد از اعزام به بازداشتگاه غیرقانونی کهریزک در سال ٨٨، جان باختند. مرتضوی در این ماجرا از سوی دیوان‌عالی به انفصال دائمی از احراز شغل قضا و محرومیت پنج‌ساله از احراز مشاغل دولتی محکوم شد، اما بخشی از پرونده بعد از اشکالی که دیوان‌عالی به پرونده در مورد اتهامیِ «گزارش خلاف واقع» گرفت، به شعبه ۷۹ کیفری بازگشت. همان مورد اتهامی‌ای که او در حکم اولیه، ٢٠٠ هزار تومان بابت آن محکوم شده‌ بود. از سویی در آن پرونده به شکایت خانواده روح‌الامینی بابت مورد اتهامی «معاونت در قتل» رسیدگی نشده‌ بود و فقط به شکایت خانواده کامرانی رسیدگی شد. حالا دادگاه دارد ضمن رسیدگی به ایرادات شکلی بازگشت‌داده‌شده از سوی دیوان‌عالی به شکایت خانواده روح‌الامینی هم رسیدگی می‌کند.

۳ وکیل پشت در ماندند
دادگاه کیفری مجتمع امام‌خمینی واقع در میدان ارگ تهران در این دو، سه سال پاتوق دو گروه بوده است: خبرنگاران، وکلا، خانواده‌های قربانیان کهریزک و سعید مرتضوی. دیروز هم خبرنگاران به عادت همیشه از ساعت ۹ صبح جلو در دادگاه منتظر آمدن متهم و شاکیان بودند. وکیل خانواده روح‌الامینی پیش از رفتن به دادگاه با خبرنگاران صحبت کرد، اما مرتضوی صحبت‌هایش را گذاشت بعد از خروج از دادگاه که مفصل از خود دفاع کند. به سه وکیل و شاکی پرونده تأمین ‌اجتماعی که در این مدت به‌شدت پیگیر پرونده اتهامات سعید مرتضوی بودند و وکالت تعدادی از کارگران تحت پوشش سازمان تأمین ‌اجتماعی را در این پرونده برعهده دارند و در جلسات بازپرسی هم حاضر می‌شدند، اجازه ورود داده نشد.

«علیرضا دقیقی»، «پیمان حاج‌محمود عطار» و«مصطفی ترک‌همدانی» دیروز با وجود داشتن اخطار، نتوانستند وارد دادگاه شوند. «دقیقی» به «شرق» گفت: «هر سه نفر ما از دفتر رئیس دادگاه اخطاریه‌ای مبنی‌بر حضور در جلسه دادگاه دریافت کرده ‌بودیم، اما به ما گفته ‌شد شما سمتی ندارید، درحالی‌که ما تحت پوشش سازمان تأمین ‌اجتماعی هستیم و از عمل ایشان متضرر شدیم. گفتیم باید صورت‌جلسه شود و به ما اعلام شود فاقد سمت هستید».

«مصطفی ترک‌همدانی»، یکی دیگر از وکلای شاکی هم دیروز به «ایلنا» گفت: «نه‌تنها برای امروز به بنده فرصت مطالعه پرونده داده شده بود، بلکه برای امروز دعوت‌نامه‌ای هم از طرف دادگاه ارسال شده بود، اما گویا ریاست شعبه حضور وکلای شاکی در پرونده تأمین ‌اجتماعی را در جلسه امروز مصلحت ندانست. البته علت این تصمیم هنوز برای ما هم نامعلوم است».

دادگاه علنی شود
هم وکلای شاکی که نتوانستند وارد دادگاه شوند و هم متهم، خواستار علنی برگزار‌شدن دادگاه بودند. هر دو هم به قانون اساسی و اصل ۱۸۸ آیین دادرسی کیفری که قانون‌گذار اصل را بر علنی‌بودن دادگاه گذاشته اشاره می‌کردند. مرتضوی مدعی است که در این مدت علیه او در مجلس و رسانه‌ها صحبت شده و حالا که نوبت به او رسیده، حق دارد دفاعیاتش رسانه‌ای شود.

«دقیقی» هم می‌گوید: «مگر مذاکرات دادگاه چه نکته‌ای دارد که مردم نباید از آن مطلع شوند؟ اگر مجلس به قضیه ورود نمی‌کرد و اگر پیگیری و شکایات ما نبود کسی به ماجرا ورود نمی‌کرد. در شرایطی که حاکمیت نسبت به دست‌درازی به انفال بسیار حساس است و در پرونده‌ای برای یک کشاورز که گوسفندانش را در زمین‌های منابع طبیعی چرانده است دو سال حکم صادر می‌شود، این حق مردم است که بدانند برای فردی که در قدرت بوده و سمت داشته، چه حکمی صادر می‌شود و جزئیات پرونده او چگونه است. چرا دادگاه کرباسچی باید علنی برگزار شود، اما دادگاه مرتضوی نه».

آنچه مرتضوی گفت و نگفت
«سعید مرتضوی»، در پایان جلسه دادگاه در جمع خبرنگاران حاضر شد و درباره پرونده‌ تأمین‌اجتماعی‌اش مفصل صحبت کرد. وی آن را سیاسی خواند و گفت که شاکیان عمدا برخی مدارکی که در دست داشتند را کنار گذاشتند و به آن توجهی نکردند، وی مدعی شد از رأی دیوان عدالت اداری تمکین کرده و سرپرستی‌اش بر سازمان تأمین ‌اجتماعی قانونی بوده. درباره اتهاماتی که در گزارش تحقیق‌وتفحص مجلس متوجه او بود هم گفت آن هنوز به اثبات نرسیده و در دادگاه طرح نشده ‌است.

وقتی هم خبرنگاران خواستند از او درباره پرونده کهریزک سؤال کنند، سریع جمع را ترک کرد و برخلاف گفته «میرمجید طاهری»، وکیل خانواده روح‌الامینی، گفت امروز فرصت نشد به این پرونده رسیدگی شود و تمام وقت دادگاه به بررسی پرونده تأمین ‌اجتماعی اختصاص داشت و جلسه مربوط به بررسی پرونده کهریزک به روز دوشنبه موکول شد.

«مرتضوی» دیروز گفت: «آقای بختیار همان زمان مصاحبه‌ای را با خبرگزاری‌های مختلف داشتند و صراحتا اعلام کردند که رأی هیأت عمومی اجرا شده که مطابق این اجرا آقای وزیر طبق اختیاراتی که داشتند برای من حکم سرپرستی صادر کردند و من به‌عنوان سرپرست تأمین ‌اجتماعی شدم. آقای منتظری رئیس دیوان عدالت اداری در آن زمان در مصاحبه‌های مختلفی گفتند صدور حکم سرپرستی به دیوان عدالت اداری ربطی ندارد و رأی هیأت عمومی اجرا شده٬ پس در این صورت استنکافی از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت مطرح نیست».


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد