كانون پناهندگان سياسي ايراني در برلین فرا رسيدن نوروز و آغاز سال 1394 را به همه تبعيديان ، پناهجويان، پناهندگان و مهاجران ايراني و افغانستانی تبريك گفته و اميدواريم كه اين سال با سلامتي ، موفقيیت و زندگي اي راحت تر براي همه همراه باشد.
در سال گذشته نيز گریز از جمهوري اسلامي ايران ادامه داشت: در اين سال 3154 ايراني در آلمان تقاضاي پناهندگی کردند،كه نشان دهنده استمرار فشارهاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي، جنسيتی و اقتصادي بر مردم ايران مي باشد. در این سال همچنین 9115 افغانستانی در آلمان تقاضاي پناهندگی دادند، كه نشان دهنده نقض روزانه حقوق انسانی در افغانستان و ایران است، زیرا بسیاری پناهجویان افغانستانی زیر فشارهای دولتی و شبه دولتی از ایران نیز گریخته اند.
وضعیت اسفبار حقوق بشر در ایران و نقض سیستماتیک آن در 36 سال گذشته، در سال پیش نیز ادامه یافت. بيدادگاههاي رژيم عليه مخالفين، دگرانديشان و منتقدين، ضرب و شتم و شكنجه زندانيان، اعدام هاي بيشمار، حمله سيستماتيك به حقوق زنان، دانشجويان، كارگران، جوانان، معلمان، اقلیتهای ملی و قومی و جنسیتی و مردم کوچه وخیابان .......... دگربار نشان مي دهد كه تثبیت حقوق دمكراتيك در اين سيستم ميسر نمي باشد و براي بسياري راهي جز فرار از كشور باقي نمي گذارد. سیاست تازه سردمداران رژیم ایران و " انتخاب" رئیس جمهور جدید تا حدودی سبب تشنج زدایی با دولتهای پرقدرت غربی و احیانا کاهش نسبی فشارهای اقتصادی و تحریم ها علیه ایران می شود، ولی وخامت وضعیت حقوق بشر در در ایران همانی است که بود. بنظر می رسد نگاه جامعه جهانی بیشتر به مشکلات سیاست های اتمی و امنیتی رژیم دوخته شده و نقض سیستماتیک و روزانه حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران هم چنان به حاشیه رانده شود، و این وظیفه نهادهای مدنی - سیاسی مدافع حقوق بشر از جمله کانون ما را دوچندان کرده است. علاوه بر این ما در سال گذشته شاهد تشدید سیاست نمایندگی های رژیم در خارج از کشور برای برپایی نهادهای "فرهنگی" ، دخالت در جشنواره های مختلف، برپائی کنسرتها، یعنی مسائلی که روزمره در ایران اسلامی ممنوع شده یا مورد هجوم قرار می گیرند و... و نفوذ در نهادهای علمی و تخصصی و "ایران دوست" نیز بودیم. گزارشات متعددی از تهدیدها وفشارهای دستگاه امنیتی بر ایرانیان فعال در خارج از کشور، و در این میان در برلین و دیگر شهرهای آلمان، و خانواده های آنها در ایران در دست است. دستگاه تبلیغاتی رژیم ایران در سال گذشته برای "بازگشت ایرانیان" تلاش دوباره ای را آغاز کرده، که به وضوح دارای مضمون واریز کردن پول و سرمایه "خارج از کشوری ها" در اقتصاد ورشکسته رژیم است، و به هیچ عنوان از تضمین آزادی های سیاسی_ اجتماعی در آن اثری نیست، که به عکس برخی از کسانی که در یکی دو سال گذشته به ایران بازگشته اند، از جمله از برلین، بازداشت نیز شده اند. در همین رابطه نمایندگان کانون چند بار با مسئول حقوق بشر دولت آلمان و یک بار با گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد ایران ملاقات داشتند. فزون بر این، اخبار نگران کننده ای مبنی بر اخراج هزاران پناهجوی افغانستانی از ایران نیز به گوش می رسد. حملات تبعیض آمیز به شهروندان افعانستانی مقیم ایران در سال گذشته نیز ادامه یافت.
با وجود اين فشارهای اجتماعی- سیاسی در بسیاری از کشورها "غرب" و به ویژه اتحادیه اروپا تمايل شديدي به كشيدن حصار و نظامي كردن مرزهاي خود و فشار بر پناهجويان درون اين كشورها دارد. در اين رابطه و فقط به عنوان مثال ميتوان به سياستهاي كشورهاي اروپائی از جمله اسپانیا، ایتالیا، یونان، استرالیا و به ویژه به رفتار غیر انسانی آنها با پناهجويان در سال گذشته اشاره کرد. هزاران پناهجو در سال گذشته در راه ورود به کشورهای امن جان خود را از دست دادند. در سال گذشته پیگیری وضعیت پناهجویان ایرانی و افغانستانی در یونان و ترکیه و قبرس و گاه ایتالیا بار دیگر یکی از کارهای عمده کانون بود که همچنان در دستور کار است. تعداد کمی از پناهجويان ایرانی در ترکیه و شمال عراق از طرف آلمان پذیرفته شدند. تلاش برای پذیرفتن هرچه بیشتر پناهجويان در حاشیه اتحادیه اروپا در آلمان به یکی از فعالیتهای مهم ما تبدیل شده است. پس از ماه ها تلاش در ژانویه سال گذشته توافقی میان وزارت کشور آلمان و دادگاه قانون اساسی این کشور صورت گرفت، که بر اساس آن پناهجویانی که تا پایان 2015 از طریق یونان وارد آلمان شده اند به یونان پس فرستاده نمی شوند.
در سال گذشته مقاومت علیه این ناملایمتی ها و تلاش برای بهبود وضعیت پناهندگان و ایرانی ها و افغانستان های مقیم برلین برای کانون پناهندگان و دیگر نهادهای مدافع حقوق پناهندگان وحقوق بشر در صدر کارها قرار داشته است: امکان اقامت پناهجویان در آپارتمانهای خصوصی، بهبود نسبی امکان یادگیری زبان آلمانی حتی در دوران پناهجویی و دسترسی به کارتهای استفاده از وسائل نقلیه عمومی با قیمت نازلتر و جا به جایی آزادانه حداقل میان استان های برلین و براندنبورگ از جمله این فعالیت ها می باشد. افزایش مقرری پناهجویان پس از تصمیم دادگاه قانون اساسی آلمان از جمله اتفاقات مهم سال گذشته بود، ولی در همین جا نمی توان از ورود بسیار مشکل پناهجویان به آلمان، سیاست خشن اخراج پناهجویان و طولانی بودن بیش از حد دوران پناهجویی، شرایط بد زیست در بسیاری از کمپهای پناهجویان، جیره غدا بجای پول نقد نام نبرد، که باعث اعتراضات گسترده ای از سوی پناهجویان در بسیاری از شهرهای آلمان شد و اکنون نیز به اشکال دیگری ادامه دارند. کانون ضمن پشتیبانی از خواست های آنان در هماهنگی و همکاری با نهادهای مدافع حقوق پناهندگان تلاش در پذیرفتن خواستهای پناهجویان ازسوی نهادهای تصمیم گیرنده می کند. بنا بر آمار وزارت کشور آلمان حمله و اعتراض به کمپ های پناهندگی در 2014 از سوی نیروهای راست و راست افراطی افزایش جدی داشته، که همزمان است با چند برابر شدن حمایتهای نیروهای انسان دوست از پناهندگان و حقوق آنهابه ویژه در برلین.
دو مسئله مهم در سال گذشته، که هنوز هم بخشا ادامه دارند، مسائل سیاست پناهجوئی و انتگراسیون برلین را تحت تاثیر قرار داد: مارش پناه جویان به برلین برای احقاق حقوق انسانی شان وکمبودهای روزانه صنفی و حقوقی، که برای چند ماه به یکی از خبر های مهم تبدیل شد و به علت همه گیر شدن این خواست ها احتمال تغییر و یا اصلاح برخی از مقررات مربوط به پناهجویان را می داد. در این رابطه پس از پایان یافتن کمپ اعتراض و اشغال مدرسه ای از سوی پناهجویان دولت برلین به وعده هایش مبنی بر برسی جدی مسائل آنان عمل نکرده و وضعییت تقریبا همه این پناهجویان بلاتکلیفی است. این سیاست دولت برلین و همچنین سیاست بستن چند روزه اداره امور پناهندگان به علت شیوع بیماری و ازیاد بیش از انتظار متقاضیان پناهندگی مورد انتقاد شدید نهادهای مدافع پناهندگان قرار گرفت. دولت فدرال به برخی اصلاحات در امور پناهندگی، از جمله لغو عدم تردد آزادانه برای پناهجویان، اجازه کار برای آنان پس از سه ماه اقامت...، دست زد، که به نظر بسیاری از نهادهای مدافع پناهندگان کم دامنه و متناسب با شرایط فعلی پناهندگان نیست. مسئله دیگر در سال گذشته رشد فشارها و تهدید های نیروهای راست و راست افراطی علیه پناهجویان، محل های اسکان آنها و... بود که سبب گااه مقاومت های روزانه بسیاری از نهادهای مدافع پناهندگان در برلین شده که هنوز هم ادامه دارند.
از سپتامبر سال 2010 با توافق سنات برلین مشاوره پناهجویان و افغانستانی های مقیم برلین نیز به عهده کانون گذاشته شد و ما از آن تاریخ به مرکز مشاوره ایرانیان و افغانستانی های مقیم برلین تبدیل شدیم. مراجعه افعانستانی های مقیم برلین به کانون نسبت به شروع این پروژه افزایش ممتدی داشته است.
در رابطه با دیگر فعالیتهای کانون می توان به ادامه کاری در شورای پناهندگان برلین، در اولين مجمع علیه هموفوبی و اولین شوراي مهاجران در برلين – براندنبورگ اشاره كرد كه كانون پناهندگان سياسي در برلین از موسسان آن ها بوده اشاره کرد. این نهاد در سال گذشته ده ساله شد. علاوه بر آن نمایندگان کانون بطور مستمر در مجمع "کنگره والدین" برلین و نشست های سراسری آموزگاران فارسی زبان در آلمان و اروپا شرکت دارند. به کانون در سال 2009 به عنوان یکی از اولین نهادهای مهاجرتبار مدرک کیفیت مدیریت اعطاء شد، که سال گذشته نیز تمدید گردید. در سال گذشته دو ابتکار و شبکه جدید در برلین شروع به فعالیت کرده که کانون یکی ار نخستین پایه گذاران هر دو ابتکار بوده: یکی شبکه " ما (جامعه) بدون ما (مهاجرتباران) وجود ندارد"، که وظیفه خود را بررسی انتقادی سیاست های دولت جدید برلین در مورد همپیوندی قرار داده و دیگری ابتکاری است برای مشارکت بیشتر نهادهای مهاجرتبار در جلب متقاضیانی که مایلند یک سال کار داوطلبانه اجتماعی انجام دهند.
در سال گذشته كمك به مشكلات پناهندگان و پناهجويان ایرانیان و افغانستانی های مقیم برلین و همراهي آنان در ادارات و موسسات همچنان مهمترين عرصه كار ما بود: همراهي حدود 500 نفر در ادارات و موسسات مختلف، بیش از 1700 مشاوره حضوري، 3000 مشاوره تلفني در برلین و حدود 700 مشاوره تلفني براي خارج از برلین و سازماندهی بیش از 300 دوره و کلاس و حضور نمایندگان کانون در محل های زندگی پناهجویان، گوياي بخشي از فعاليتهاي روزانه ما ميباشند. مشاوره و کمک از طریق پست الکترونیکی در این سال به حدود 380 رسید که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری است.
کانون با پروژه های متعددی براي تسهيل هر چه بيشتر مشارکت و همپیوندی ايرانيان و افغانستانی ها در جامعه جديد فعاليت مي كند: پروژه زنان، پروژه مدرسه فارسي، كلاسهاي متعدد يادگيري زبان آلماني و آشنایی با کشور آلمان، مشاوره برای تحصیل، کاریابی و ... از سوئی و سازماندهی دورهای يادگيري كامپيوتر، جلسات متعدد و منظم سياسي، فرهنگي و اجتماعي و همكاري منظم و ممتد كانون با ديگر نهادها، احزاب و سازمانهاي آلماني و غير آلماني از سوی دیگر گوشه هائی از فعاليتهاي سال گذشته ما را در بر مي گیرد. کمپین جدیدی در دفاع از حق پناهجویان برای تحصیل، کارآموزی وآموزش زبان از مارس سال گذشته فعالیتش را آغاز کرده که کانون نیز از پایه گذارانش است. علاوه بر این به علت مشکل تر شدن پیداکردن خانه مناسب، بویژه برای پناهجویان و پناهندگان، گروه کار ویژه ای در این رابطه در شورای پناهندگان برلین تشکیل شده که نماینده کانون نیز در آن شرکت دارد. افزایش دانشجویان ایرانی در برلین قابل توجه است. مشاوره با بسیاری از آنان در موارد مختلف در سال گذشته از فعالیت های جدید کانون بود. در رابطه با ازدواج زنان ایرانی و درخواست موافقت پدر برای این امر از سوی مقامات اداری در شهرداری ها، اعتراض هایی از سوی ما به این سیاست به وضوح زن ستیز انجام گرفته که باید منتظر نتایج آن شد.
در مورد وضعيت تابعيت ايراني ها در آلمان در سال گذشته شاهد موانع بوروكراتيكي، بویژه درمورد داشتن کار ثابت، بوديم كه در نشست هاي متعدد با مسئولين ادارات بخش ها، مسئول امور خارجيان در برلین و نمايندگان احزاب در پارلمان برلین آنها را مطرح و براي رفع آنها پيشنهادهاي مشخصي ارائه كرديم. مشکلتر شدن آوردن خانواده از ایران و چگونگی صدور ویزای مخصوص در این رابطه از دیگر موضوعات کاری ما و مقامات رسمی ادارات بود. از چند سال گذشته از متقاضیان ویزا برای کشورهای قرارداد شنگن اثرانگشت نیز گرفته می شود. گزارشات و شکایات زیادی از مشکلتر شدن تقاضای ویزا از سفارت آلمان در تهران و به ویژه رزرو وقت از طریق اینترنت، به ما شده است که به نوبه خود آنها را به مسئولین امر منتقل کرده ایم.
نمایندگان کانون در این سال در جلسات عمومی، در مصاحبه های مطبوعاتی و از طریق رسانه های ایرانی در برلین در توضیح قوانین و امکانات جدید به جامعه ایرانی می کوشند. خروج اجباری بسیاری از فعالان سیاسی از ایران و اقامت آنها در ترکیه، یونان و شمال عراق ابعاد جدیدی از کار را برای کانون در پی داشت. ابتکارات متعددی برای کمک به این ایرانیان در دست اند تا امکان پذیرش آنها را در آلمان و دیگر کشورهای اروپائی تسهیل کنند. انبوهي از جلسات، مصاحبه ها، گزارشها و نشست با مسئولان احزاب و نهادهاي دولتي و غير دولتي، و همچنين شركت منظم در جلسات نهادهاي انسان دوست، حقوق بشري، پناهندگي و مهاجرین، موقعيت هائي بودند تا دست اندركاران و افكار عمومي با خواست ها و مشكلات ايرانيان و افغانستانی های مقيم برلین آشنائي بيشتري پيدا كنند وخواست های آنان مورد بررسی قرار گیرند.
برشمردن اين نكات مانع از آن نمي شود به مشكلات بزرگي که با آنها روبرو هستیم اشاره اي نشود: دولت برلین با مشكل مالي جدي دست به گريبان است و بنا به تجربه، نهادهاي اجتماعي از اولين موسساتي هستند كه متاسفانه با سياستهاي كم كردن امكانات مواجه خواهند شد. كانون پناهندگان نيز به طور مستقيم شامل اين امر بوده و امكان استمرار كاري آن نسبت به سالهاي گذشته كاهش يافته است، به عنوان نمونه بودجه مدرسه فارسی کانون از ابتدای سال 2007 کاملا قطع شد. با تمام این مشکلات در سال گذشته برنامه ها و دوره های متعدد و جدیدی بویژه برای تازه واردین ایرانی و افغانستانی، زنان و همچنین مشاوره حقوقی رایگان سازمان دهی شدند. وب سایت و فیس بوک کانون در سال گذشته نیز مورد استفاده قابل توجهی قرار گرفت. اخبار و گزارشات مهم پناهندگی و مهاجران و گزارشات فعالیت های کانون در این فضاهای مجازی برای عموم قابل دسترسی اند.
علاوه بر وظايف روزانه فوق، كانون پناهندگان فعالانه عليه نقض روزانه و سيستماتيك حقوق بشر در ايران، كه عامل اصلي فرار و آواره گي پناهندگان ايراني است و در سال گذشته ابعاد ویژه ای گرفت، فعاليت كرده و در سطوح مختلف سعي در برجسته كردن اين نقض وحشيانه حقوق انساني در مجامع ايرانيان و بين المللي، بويژه در رسانه هاي عمومي آلماني، داشته و در اين راستا حرکات اعتراضي متعددي را راسا و در بیشتر موارد در همکاری و اتحاد با دیگر نهادها سازماندهي كرد.
پناهندگان، تبعيديان و مهاجران ايراني،
اميدواريم كه مبارزات مردم ايران براي دمکراسی، آزادي و برابري روزي به ثمر نشيند و مردم کشورمان بهاران را در ايراني دمكراتيك جشن بگیرند.
كانون پناهندگان سياسي ايراني- برلین
(مارس 2015- فروردین 1394)
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد