بی بی سی: اعضای "شورای هماهنگی اصلاحات"، تشکل دربرگیرنده بسیاری از گروههای اصلاحطلب، جلسهای با عنوان "همایش سراسری اصلاحطلبان" برگزار کردهاند. محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین ایران و رهبر عمده اصلاحطلبان، در این جلسه شرکت نداشته و برای آن پیامی فرستاده است.
محمدرضا عارف، که در دوره ریاستجمهوری آقای خاتمی معاون اول او بود، در این جلسه گفت: "امیدواریم که در آینده بتوانیم نه تنها از پیام بلکه از حضور رهبر اصلاحات استفاده کنیم."
عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت محمد خاتمی نیز گفت "روش حذفی جریان افراطی اصولگرایی" به نتیجه موردنظر نرسیده و گروههای اصلاحطلب همچنان پشتیبانی بخشهای قابل توجهی از جامعه ایران را دارند.
گروههای اصلاحطلب در ایران شش سال جلسه فراگیر این چنینی برگزار نکرده بودند. از جمله جلسهای که آنها قصد داشتند پیش از انتخابات ریاست جمهوری اخیر برگزار کنند با ممانعت مقامهای امنیتی لغو شد.
سه روز پیش رحمان قلیزاده، از مسئولان برگزاری همایش امروز، اعلام کرد از محمد خاتمی به عنوان سخنران اصلی دعوت شده است.
به دنبال اعتراضات سال ۱۳۸۸ محمد خاتمی با محدودیتهایی مواجه شده و از جمله ممنوعالخروج شده است. تابستان امسال هم شماری از نمایندگان تندروی مجلس از وزیر دادگستری خواستند برای اجرای "حکم ممنوعالتصویر، ممنوعالخروج و ممنوعالبیان بودن آقای خاتمی" تلاش کند.
فضای سیاسی باز
محمد خاتمی در پیام خود به همایش اصلاحطلبان ابراز امیدواری کرده است که در دولت حسن روحانی زمینه برای فعالیتهای سیاسی گروههای مختلف فراهم شود "تا همه دلسوزان بتوانند نقش خود را در جهت پیشرفت کشور و نزدیکتر شدن به اهداف بلندی که انقلاب داشته است ایفا کنند."
آقای خاتمی از شوراهی هماهنگی جبهه اصلاحات نیز خواسته است که برای نزدیک کردن "جریانهای گوناگون اصلاح طلب و نیز همه آنهایی که اصل نظام و تلاش برای استوار کردن پایههای جمهوری اسلامی را پذیرفتهاند تلاش کنند."
به غیر از محمد خاتمی، اکبر هاشمی رفسنجانی نیز برای شرکت در این همایش دعوت شده بود. مصطفی کواکبیان دیروز به خبرگزاری مهر گفت که آقای رفسنجانی قطعا در این جلسه شرکت نمیکند، اما برای آن پیامی میفرستد.
کبر هاشمی رفسنجانی در پیام خود از مقامهای حکومتی خواسته است "زمینه فعالیت رسمی و گسترده احزاب و تشکلهای سیاسی را مهیا سازند و از اعمال شیوههایی که موجب محدودیت حق انتخاب مردم و گردش آزاد و قانونمند قدرت میشود" خودداری کنند.
هدف: انتخابات مجلس
محمدرضا عارف در جلسه امروز اصلاحطلبان، که در کانون توحید برگزار شده، گفت: "برنامه ما در سال آینده پیروزی در انتخابات مجلس است. اگر مشارکت مردم در انتخابات سال آینده مجلس بالای ۵۰ درصد باشد قطعا پیروزی از آن اصلاحطلبان خواهد بود."
فاطمه راکعی، نماینده مجلس ششم نیز در سخنرانی امروز خود گفت: "ما مجلسی میخواهیم که در سایه قانون اساسی پیگیر مطالبات مردمی باشد." او از تشنج هنگام سخنرانی علی مطهری انتقاد کرد و گفت: "این چه مجلسی است که یک نماینده در آن نمیتواند آزادانه صحبت کند."
باشگاه خبرنگاران نیز از قول مصطفی کواکبیان نوشته است: "ما اکثریت کرسیهای مجلس را نمیخواهیم، ما ۲۹۰ کرسی مجلس را میخواهیم."
هفته گذشته نیز شماری از گروههای محافظهکار جلسهای برگزار کردند که آنان نیز پیروزی در انتخابات آینده مجلس را برنامه خود اعلام کردند.
شورای هماهنگی اصلاحات مجموعه از چندین حزب و تشکل اصلاحطلب، چون مجمع محققین و مدرسین، حزب کارگزاران و خانه کارگر است. جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و دفتر تحکیم وحدت نیز پیشتر از اعضای این شورا بودند، اما فعالیت آنها به شدت محدود شده است.
در جلسه امروز اصلاحطلبان چهرههایی چون علی شکوری راد، معصومه ابتکار، مهدی خزعلی و هادی خامنهای نیز حضور داشتهاند. آقای خامنهای در این جلسه گفت هدف اصلاحطلبان "بازگشت به دوران طلایی انقلاب است" که "همان تعبیری است که آقای موسوی نیز داشتهاند."
بیانیه پایانی همایش سراسری اصلاحطلبان
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به مناسبت همایش سراسری اصلاح طلبان کشور بیانیهای صادر کرد که در آن به اتحاد و انسجام و اعتماد عمومی و همچنین ضرورت اجرای تام و تمام همه اصول قانون اساسی و نفی برخورد تقلیلگرایانه و گزینشی برخی وجوه و اصول آن در قبال اصول دیگر تاکید کرد.
به گزارش ایلنا٬ متن این پیام که در اختیار خبرگزاری کار ایران (ایلنا) قرار گرفته است٬ به شرح زیر است:
بسمه تعالی
بیانیه پایانی همایش سراسری اصلاح طلبان کشور
برگزاری اجلاس سراسری نمایندگان اصلاحطلبان کشور فرصتی است تا این جریان فکری و سیاسی یکبار دیگر بر هویت تاریخی و پرافتخار خود پای بفشارد.
این جریان٬ تبارش به دینداران روشنبین مشروطهطلب و آزادیخواه میرسد و افتخار پیشتازی و پیشکسوتی در دفاع از خط اصیل امام خمینی (ره)، انقلاب و ارزشهای دینی و ملی را در کارنامه دارد و مدافع قرائتی از نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی است که در آن اسلامیت و جمهوریت سازوارهای همسو و هماهنگ است. شاخصترین ویژگی این جریان، دفاع عقلانی – برهانی از دین و باور به انتخابی و آگاهانه بودن آن است و بر این مبنا، هیچ اعمال حاکمیتی به نام دین در غیاب خواست و انتخاب مردم را به رسمیت نمیشناسد.
اصلاح طلبی، جریانی است در تداوم تلاش روحانیون روشن بین و روشنفکران دین باور در مسیر بر پایی جامعهای آزاد، آباد، اخلاق مدار و عادلانه که رویی گشاده نسبت به همه دستاوردهای عقلانی و علمی بشریت دارد و به فرموده حضرت امام با تکیه بر اجتهادهای پویا و منطبق با مقتضیات زمان و مکان از منابع دینی، در پی استقرار جامعهای دیندار، پیشرفته، مرفه، مردم سالار و عادلانه است.
گروهها و تشکلهایی که ذیل عنوان گروههای خط امام از زمان حیات امام در نزدیکترین پیوند اعتقادی با اندیشههای ضد تحجر، مردم باور، عدالت خواه و استقلال طلبانه ایشان به صحنه آمدند و پس از آن حماسه دوم خرداد را با انتخاب حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی رقم زدند و تا به امروز مستمرا بر قرائتی خردگرا و مردم سالار از دین، پای فشردهاند و در جریان انتخابات ۹۲ در پس آن همه تلاش و هجمه سنگین چندین ساله که برای حذف و بایکوت آن صورت گرفته بود٬ با شعار اعتدال و با همت و هوشیاری مردم مجددا حضور و انسجام خود را تثبیت نمود.
اصلاحطلبان شرکت کننده در این اجلاس با تاکید و تجدید میثاق با این میراث و مواضع پرافتخار، با توجه به شرایط خطیر جهانی و موقعیت حساس ملی ملاحظات زیر را مورد تاکید قرار میدهند.
۱ – ما به همه جهانیان اعلام میکنیم اصلیترین پشتوانه امنیت ملی خود را اتحاد و انسجام و اعتماد عمومی میدانیم و بر اساس فتوای مقام معظم رهبری تولید و توسل به سلاح اتمی را حرام میدانیم و پرچمدار و مدافع گفتگوی تمدنها و حامی ایده جهان عاری از خشونت هستیم.
در همین راستا هر گونه اقدام و اعمال تروریستی و خشونت طلبانه را در تقابلی بنیادین با رسالت رحمانی همه انبیاء بویژه پیامبر عظیم الشأن اسلام و اصول وحیانی دانسته و قویا محکوم میکنیم و در عین حال رفتارهای دو گانه و اقدامات زمینه ساز اینگونه جریانهای افراطی و خشونتپرور را نیز محکوم مینمائیم.
۲ - ما معتقدیم اینک که به یمن انتخاب مردم و رویکرد دولت تدبیر و امید گامهای ارزنده و اعتماد آفرینی در مسیر حل مناقشات هستهای برداشته شده است و نگاه همدلانه مجمو عه قوای کشور در حمایت از این تلاشها جهت یافته است قدرتهای جهانی باید از هرگونه فرصت سوزی اجتناب نموده وبه حل کلیدیترین مناقشه موجود کمک نمایند. ملت صلح طلب ایران با دقت فرآیند امور را رصد مینماید و کارشکنان داخلی و فرصت سوزان بین المللی باید مراقب باشند تا خدای ناکرده مسولیت عواقب شکست این تلاشها دامنگیرشان نشود.
۳ – ما بر این باوریم بنیادیترین تضمین کننده امنیت ملی، وحدت و انسجام ملت است و این امر منوط به رسمیت شناختن حقوق حقه و قانونی همه اقوام، پیروان ادیان الهی و مذاهب و سلیقههای مختلف سیاسی و فکری است و یوم اللهها و مناسبتهای دینی، انقلابی و ملی باید به عنوان فرصتی برای تحکیم و تقویت این پیوندهای امنیت آفرین فهمیده و تفسیر شود و هر اقدامی خلاف این مسیر را مغایر مصالح و منافع ملی ارزیابی میکنیم و انتظار داریم هرچه سریعتر شاهد اقدامات وتدابیر لازم جهت رفع عوامل استمرار شکافهای مخرب فعلی باشیم.
۴ – ما برضرورت اجرای تام و تمام همه اصول قانون اساسی و نفی برخورد تقلیلگرایانه و گزینشی برخی وجوه و اصول آن در قبال اصول دیگر تاکید داریم و ریشه بسیاری از معضلات فعلی را همین برخوردهای گزینشی ناموجه و تابوپنداری توجه به برخی اصول معطل مانده میدانیم.
ما بر تامین و تضمین آزادیهای مدنی افراد، و احزاب و رسانهها، برپایی کرسیها و مناظرههای آزاد اندیشی، بویژه در عرصههای دانشگاهی و رسانه ملی، گردش آزاد اطلاعات و اخبار برای همه جریانهای مسالمت جو در چارچوب قانون اساسی تاکید داریم.
در نظامی که قانون اساسی و مقام رهبری، صراحتا بر حق نقد ونظر و نظارت همگانی بر همـهٔ اجزایارکان و مسولیتهای نظام تاکید دارند جای تعجب است که در عالیترین نماد و مظهر اعمال اراده ملت، یعنی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان نتوانند از حق قانونی خود برای طرح دیدگاههایشان استفاده نمایند.
ما رخدادهای چند روز اخیر مجلس را نقصانی خطیر و نمودی بسیار زشت، خشونت طلبانه و ناموجه میدانیم ویکا یک نمایندگان و هیات رئیسه محترم مجلس را به دفاع از ایفای این حق نمایندگان فرا میخوانیم.
۵ – ما بر ضرورت ایجاد بسترهای مناسب برای جلب مشارکت حداکثری مردم در انتخابات آتی مجلس و نفی شیوههای محدودیت آفرین در حق انتخاب مردم و تضمین شرایط برای برقراری انتخابات آزاد، قانونمند و رقابتی تاکید داریم وبر این باوریم که آموزه حق الناس محسوب کردن رأی مردم راهبردی کلیدی است. باید راهبردهایی اتخاذ شود که حتی مخالفین هم به فرآیند مشارکت در انتخابات دعوت و ترغیب شوند و همه باور داشته باشند که کلیه ارکان نظام به نتایج برآمده از رقابت آزاد و سالم پایبند خواهند بود. در همین راستا از دولت محترم٬ به ویژه وزارت کشور که مسئولیت اجرایی انتخابات را به عهده دارد٬ تقاضا داریم تمهیدات لازم برای تقویت اعتماد عمومی و نفی نگرانی از تاثیر سوء شائبه گرایشهای سیاسی مسئولان و دستاندرکاران اجرایی انتخابات را فراهم آوردند.
۶ – وحدت و انسجام جریان بزرگ همه طیفها و نیروهای اصلاح طلب و پیروان مشی اعتدال، ضرورتی حیاتی است وهمه براین امر تصریح داریم که راهبردمان، پیروی از خرد جمعی و سازوکارهای بر آمده از آن است که هیچ خیر و مصلحتی بالاتر از این راهبرد برایمان متصورنیست و پایبندی به خرد جمعی را از بارزترین نمودهای اثبات هویت اصلاح طلبانه محسوب مینمائیم.
۷ – ما بر ضرورت حفظ احترام و جایگاه رهبران و بزرگانی که سرمایه اجتماعی و ملی این جریان محسوب میشوند تاکید داریم وحسن استفاده از این بزرگان در تقویت انسجام و ارتقاء فرهنگ تحزب و تحکیم پیوندهای تشکیلاتی و نهادمند کردن تفکر و اندیشه اصلاح طلبی و مشی اعتدال گرایانه را فرصتی تاریخی میدانیم و همه را به تحقق آن متعهد و ملتزم میدانیم.
۸ – ما ضمن درک شرایط دشوار و بسیار سختی که بخش مهمی از آن محصول عملکردهای ناصواب و تصمیمات نسنجیده مدعیان اصولگرایی دولتهای گذشته است ِ، موکدا از دولت و مجلس میخواهیم، راهبرد کاهش تورم، مقابله با بیکاری و رکود، و ارتقاء موقعیت اقتصادی و معیشت اقشار فرودست را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند. در همین راستا از افراد و جریانهایی که خود مستقیم یا غیر مستقیم در ایجاد و پیدایش این بحرانها بیشترین سهم را داشته و کارنامهٔ آمیخته با فساد، اختلاس و حیف و میل اموال و سرمایههای عمومی آنها روز به روز با ابعاد و ارقام نجومیتر کشف و آشکارمی شود، میخواهیم به جای کارشکنی و مقابله با دولت و اظهار دلواپسیهای نابجا، اندکی به خودآیند و بیش از این موجبات تاخیر در تحقق انتظارت ملت را فراهم نسازند.
۹ – ما از دولت و قوه قضائیه میخواهیم، سرچشمههای فساد و انحصارات بحران آفرین را که در کنار اقدام به وظایف قانونمند خود در خدمت به مردم و کشور در عرصههای اقتصادی، رسانهای حضور همه جانبه پیدا کردهاند را بخشکانند و آنان را به عرصههای اصلی خود مقید گردانند.
۱۰ – ما بر لزوم احترام و اعتنای هر چه بیشتر به حقوق مشروع زنان و ایجاد بسترهای مناسب برای رفع ستمهای تاریخی وارده بر آنها و ارتقاء موقعیتهای شغلی، علمی، مدیریتی و سیاسی آنان متناسب با کرامت انسانی ایشان تاکید داریم و از دولت محترم میخواهیم با عنایت بیشتری به این مهم توجه نشان دهند.
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات
همایش سراسری اصلاح طلبان کشور
۲۵/۱۰/۱۳۹۳
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد