logo





پوریا معصومی

زبان بی‌زبان فارسی

جمعه ۴ مهر ۱۳۹۳ - ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۴

برای آنکه بدانید رسانه‌های خارجی چه بلایی بر سر زبان بی‌زبان فارسی می‌آورند، مقالۀ زیر را که در سایت رادیو بین‌المللی فرانسه چاپ شده، به دقت بخوانید. اما نخست یا سپس این چند نکته را نیز از نظر بگذرانید:

1-      از عنوان مقاله شروع کنیم: ایران «بازی آذربایجان» را به اسرائیل باخته است. ما بازی تخته نرد و فوتبال و شطرنج و غیره شنیده بودیم، اما نمی‌دانستیم یک بازی هم به نام «آذربایجان» وجود دارد.
2-      توجه داشته باشید که موشه یعلون، وزیر دفاع اسراییل در غالب حضور (نه برای حضور) در نمایشگاهی نظامی به کشور آذربایجان رفته است.
3-      در همان زمان حسن روحانی سفری دوره‌ای به برخی کشورهای همسایۀ ایران قرار داشت. دیده بودیم سفر می‌کنند، اما هرگز نشنیده ‌بودیم کسی سفری به برخی کشورها قرار داشته باشد. (آن هم سفری دوره‌ای. منظورشان سفرهای پیاپی است یعنی پشت سر هم از کشوری به کشور دیگر رفتن).
4-      هیچگاه هیچ مقام اسرائیلی نتوانسته بود تا این حد به صورت رسمی خود را به مرزهای ایران نزدیک کند. منظور نویسنده شاید این باشد: هیچ مقام بلند پایۀ اسرائیلی تاکنون از یکی از کشورهای همجوار ایران به این صورت دیدار رسمی نکرده بود.
5-      در سال‌های اخیر مقامات ایرانی همواره به نوعی در مرزهای اسرائیل حضور پررنگ سیاسی و نظامی داشته‌اند. منظور نویسنده باید کشور «ایران» یا «جمهوری اسلامی ایران» باشد یا برخی جناح‌های تندرو رژیم، وگرنه مقامات ایرانی در کشورهای همسایۀ اسرائیل چگونه به نوعی حضور پررنگ سیاسی و نظامی می‌توانند داشته باشند. تازه، اگر حضورشان پررنگ است پس «به نوعی» برای چیست؟
6-      البته اسرائیل از این امتیاز استراتژیک «به نوعی» بی‌بهره است. چرا «به نوعی»؟
7-      تا سالیان، تنها جای پای غیررسمی و کمرنگ اسرائیل در مرزهای ایران به اخبار تأیید نشدۀ حضور آنها (؟) در کردستان عراق و قطر محدود می‌شد. توجه داشته باشید که اخبار تأیید نشدۀ حضور آن‌ها (؟) تنها جای پای غیررسمی و کمرنگ اسرائیل بوده است.
8-      سفرهای گه گهدار مقامات آذربایجانی و دیدار با رؤسای جمهور و حتی رهبر ایران. منظور نویسنده باید سفرهای گهگاهی یا گاه گداری مقامات آذربایجانی باشد. یا شاید هم این سفرها واقعاً گه گهدار بوده‌اند که رؤسای جمهوری و رهبر ایران از آن مقامات پذیرایی گرم نکرده‌اند و آن‌ها نیز دست دوستی به سوی اسرائیل دراز کرده‌اند.
9-      این سفرهای گه گهدار البته مانعی بر سر راه پیشرفت روابط عمیق تجاری- نظامی اسراییل و آذربایجان نشده است. کما اینکه ( یعنی مثل اینکه یا زیرا که. حالا به جملۀ بعدی توجه کنید و ربط آن را با جملۀ قبلی پیدا کنید) چند هفته پیش الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان طی سفری به تهران مورد استقابل ( یعنی استقبال) گرم آقای حسن روحانی همتای خود قرار گرفت و به دیدار رهبر ایران نیز رفت و «روابط دوستانه و گرم بین دو ملت» حرف زده شد.
10-  توجه داشته باشید که در دیدار علی اف و رهبر ایران روابط دوستانه و گرم بین دو ملت حرف زده شد. (یعنی از روابط دوستانه و گرم بین دو ملت سخن رفت یا گفت و گو شد).
11-  تل آویو و باکو تقریبا در تمامی این مراتب روابط چند میلیون دلاری ای با هم دارند. منظور از «این مراتب» باید این زمینه‌ها یا این عرصه‌ها باشد. چون مراتب جمع مرتبه است. ولی چرا روابط چند میلیون دلاری ای؟ این «ای» برای چیست؟
12-  آذربایجان یکی از معدود مشتریهای سلاح و ادوات (بی‌شک منظور نویسنده ادوات جنگی است. ادوات یعنی آلت‌ها یا دست افزارها) اسرائیلی در خاورمیانه و همسایگی ایران است.
از این مقاله‌ها در سایت رادیو بین‌المللی فرانسه فراوان می‌بینید. توجه داشته باشید که نویسندگان این مقاله‌ها فرانسوی نیستند، ایرانی‌اند. به هر حال، اگر نیاز به تفریح و سرگرمی دارید، بد نیست گاه گدار (نه گه گهدار) سری به آن سایت بزنید. راستی کشور فرانسه با این مقاله‌ها و مقاله‌نویس‌ها چگونه می‌خواهد در ایران تأثیر بگذارد؟ مثل اینکه فرانسه واقعاً به قول کمونیست‌های سابق به یک ببر کاغذی تبدیل شده است.

***

ایران / اسرائیل 
این مقاله در این تاریخ منتشر شده دوشنبه 15 سپتامبر 2014 - آخرین تغییرات در این تاریخ انجام شده است. دوشنبه 15 سپتامبر 2014

ايران "بازي آذربايجان" را به اسراييل باخته است
برای اولین بار در تاریخ اسراییل و آذربایجان، روز دهم سپتامبر موشه یعلون وزیر دفاع اسراییل طی سفری اعلام نشده برای دو روز به باکو رفت. او در غالب حضور در نمايشگاهی نظامی به این کشور رفته است و دیدارهایی با رییس جمهور، وزیر خارجه و وزیر دفاع آذربایجان كرد. این در حالی است که حسن روحانی رییس جمهور ایران نیز در همان زمان سفری دوره ای به برخی کشورهای همسایه ایران مانند تاجیکستان و قزاقستان تركمنستان قرار داشت.
با اینکه باکو و تل آویو طی دو دهه اخیر روابط گرمی با هم دارند اما هیچگاه،هیچ مقام اسراییلی تا این حد به صورت رسمی نتوانسته بود خود را به مرزهای ایران نزدیک کند.
طی سی سال اخیر مقامات ایرانی همواره به نوعی در مرزهای اسراییل حضور پررنگ سیاسی و نظامی داشته اند:لبنان و سوریه. اما اسراییل به نوعی از این امتیاز استراتژیک بی بهره بوده است و تا سالیان تنها جای پای غیررسمی و کمرنگ اسراییل در مرزهای ایران به اخبار تایید نشده حضور آنها در کردستان عراق و قطر محدود میشد.
اما واقعیت آن است که جمهوری اسلامی سالهاست بازی در زمین همسایه شیعه شمالی خود آذربایجان را به اسراییل باخته است. سفرهای گه گهدار مقامات آذربایجانی و دیدار با روسای جمهور و حتی رهبر ایران نیز مانعی بر سر راه پیشرفت روابط عمیق تجاری-نظامی اسراییل و آذربایجان نشده است.کما اینکه چند هفته پیش الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان طی سفری به تهران مورد استقابل گرم آقای حسن روحانی همتای خود قرار گرفت و به دیدار رهبر ایران نیز رفت و «روابط دوستانه و گرم بین دو ملت» حرف زده شد.
اگر روابط دیپلماتیک بین دو کشور را مرتبه بندی کنیم، از روابط فرهنگی و اداری، معاهدات اقتصادی،خرید وفروش سلاح تا نهایتا همپیمانی نظامی به عنوان بالاترین سطح روابط دیپلماتیک دو کشور. تل آویو و باکو تقریبا در تمامی این مراتب روابط چند میلیون دلاری ای با هم دارند.
آذربایجان یک سوم تولیدات نفتی خود رابه اسراییل میفروشد و این یعنی اسراییل حدود ۴۰ درصد از تمام نفت مورد نیاز خود را از کشور آذربایجان تامین میکند که این خود به نوعی نشان دهنده اطمینان سیاسی اسراییل به آذربایجان است که اندكي كمتر از ٥٠ درصد نیاز خود به انرژی را وابسته به یک کشور کرده است.
از سوی دیگر دو کشور روابط نظامی فراوانی نیز با هم دارند.طبق اعلام رسمی در سال ۲۰۱۲ کشور آذربایجان موافقت کرده است تا چند پایگاه هوایی خود را در اختیار اسراییل قرار دهد این پایگاه ها برای پرواز پهپادهای اسراییلی و یا حتی جنگنده های اسراییلی با هدف ایران میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
آذربایجان یکی از معدود مشتریهای سلاح و ادوات اسراییلی در خاورمیانه و همسایگی ایران است.
در سال ۲۰۱۲ آذربایجان به میزان۱.۵ میلیارد دلار از اسراییل اسلحه خریداری کرد که این مسیله مورد اعتراض شدید تهران قرار گرفت.
و البته نباید فراموش کرد مشکلات تهران-باکو منحصر به مسیله تل آویو نیست. ایران سالهاست که که کشور آذربایجان را متهم به حمایت از گروه های جدایی طلب آذری زبان در ایران میکند.
در آن سو آذربایجان نیز ایران را متهم به حمایت از گروه های جدایی طلب تالشی این کشور میکند. اقلیتی که به نام «جمهوری خود مختار تالش» که مدتی کوتاه در مناطق تالش کشور آذربایجان تشکیل و با حمله گسترده نیروهای نظامی آذربایجان سرکوب شد.



google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:


علاقمند
2014-10-02 08:29:03
انتشار چنین مقالاتی به سایت رادیو بینالمللی فرانسه محدود نمی شود. اشکالات این مقاله، مانند کاستی های اعلب نوشته های منتشر شده در سایت های رسانه های خارجی (و نیز ایرانی خارج از کشور) بیشتر به این دلیل است که این مقاله ها ترجمه اند و نوشته ها بدون دقت کافی و به صورت تحت اللفظی به فارسی برگردانده شده اند.
نارسائی در نوشته های فارسی که حاکی از کمسوادی نویسندگان ان ها در زمینهء ادبیات فارسی است، در برخی کتاب های ترجمهء چاپ ایران نیز دیده می شوند. این نقصها ناشی از عدم تسلط مترجم به دو زبان اصلی کتاب و نیز فارسی است. به برکت اینترنت که تایپ و انتشار مطلب را ساده کرده، هر کسی که کوچکترین آشنائی به یک زبان بیگانه دارد، مترجم می شود.
برای فارسی نوشتن، باید فارسی خواند. کتاب های نویسندگان ارجمند ادبیات فارسی در همه جا در دسترس است. خوب است که ان ها خوب مطالعه کنیم تا دچار فراموشی نشویم. اقامت در خارج، عوارض جانبی هم دارد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد