دویچه وله: مریم میرزاخانی٬ استاد ایرانی دانشگاه استنفورد آمریکا٬ برنده مدال فیلدز شد. مدال فیلدز که نوبل ریاضیات خوانده میشود، معتبرین جایزه جهانی ریاضی است. مریم میرزاخانی نخستین زنی است که موفق به دریافت مدال فیلدز شده است.
مریم میرزاخانی٬ ریاضیدان ایرانی و مدرس دانشگاه استنفورد برنده مدال فیلدز٬ معتبرترین جایزه جهانی در رشته ریاضی شد.
مدال فیلدز از سال ۱۹۳۶ میلادی تا کنون از سوی موسسه فیلدز در تورنتو هر چهار سال یک بار، را به دو تا چهار محقق زیر ۴۰ سال رشته ریاضی در جهان اعطا میشود.
پروفسور میرزاخانی یکی از چهار نفریست که مدال ۲۰۱۴ را دریافت کردهاند. او نخستین زنی است که در تاریخ حدود ۸۰ ساله این جایزه به آن دست یافته است.
آرتور آویلا٬ منجول بارگوا٬ و مارتین هایرر سه ریاضیدان دیگری هستند که مدالهای ۲۰۱۴ فیلدز را کسب کردهاند.
مدالهای فیلدز چهارشنبه (۱۳ اوت/ ۲۲ مرداد) در کنگره بینالمللی ریاضیدانان در سئول به برندگان اهدا خواهد شد. این کنگره بینالمللی که هر چهار سال یک بار برگزار میشود، روز پنجشنبه آغاز میشود.
مریم میرزاخانی ۳۷ ساله، دانشآموخته دانشگاه شریف در ایران و هاروارد آمریکا است. وی پیش از این دو بار برنده المپیادهای جهانی ریاضی بوده است. او بخاطر تحقیقاتش در زمینه دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای مدولی آن مورد تقدیر قرار گرفته است.
از مدرسه فرزانگان تهران تا دانشگاه استنفورد
در صفحه خانم میرزاخانی در دانشنامه آنلاین ویکیپدیا که سهشنبه شب به سرعت به روز و جایزه فیلدز در آن ثبت شد، آمده است که مریم میرزاخانی از دانشآموختگان دبیرستان فرزانگان تهران است که در سالهای ۱۹۹۴ (هنگکنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) برنده مدال طلا در المپیاد جهانی ریاضی شد. او پس از اخذ کارشناسی ارشد در رشته ریاضی از دانشگاه شریف برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد رفت.
از مریم میرزاخانی به عنوان یکی از ده "ذهنِ جوان" برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشته ریاضیات تجلیل شده است. او پیش از آنکه از شهریور ۱۳۸۷ برای تدریس به دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا آمریکا نقل مکان کند در دانشگاه پرینستون آمریکا مشغول تدریس بوده است.
جایزه فیلدز را از نظر اعتبار در رشته ریاضی قابل مقایسه با جایزه نوبل دانستهاند. مبلغ جایزه فیلدز ۱۵ هزار دلار کاناداست. برندگان جایزه فیلدز نباید بیش از ۴۰ سال سن داشته باشند چرا که موسسه فیلدز در پی تشویق ریاضیدانان برای دستاوردهای بیشتر در زمینه ریاضی است.
مدال میرزاخانی٬ انگیزهای برای دیگر زنان ریاضیدان
پروفسور دامه فرانسز کروان٬ یکی از اعضای کمیته انتخاب برندگان مدال فیلدر اظهار امیدواری کرد که کسب مدال مریم میرزاخانی بتواند انگیزهای برای دختران و زنان جوان ریاضیدان در سراسر دنیا شود تا به تواناییهای خود ایمان یابند و هدف خود را کسب مدالفیلدز قرار دهند.
او در این مورد تصریح کرد با اینکه ریاضی به صورت سنتی رشتهای مردانه دیده شده اما زنان قرنهاست که به پیشرفت آن کمک کردهاند.
با اینهمه او با ارائه این آمار که حدود ۴۰ درصد دانشجویان لیسانس ریاضی در بریتانیا دختران هستند، گفت با اینهمه این آمار در مقطع دکترا و بالاتر به سرعت کاهش مییابد.
********
یک ایرانی اولین برنده زن معتبرترین جایزه جهانی ریاضیات
بی بی سی: مریم میرزاخانی، ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد، برنده "مدال فیلدز"، معتبرترین جایزه ریاضیات در جهان شده است.
مدال فیلدز که به نوبل ریاضی معروف است، هر چهار سال یک بار به ۲ تا ۴ ریاضیدان زیر ۴۰ سال داده میشود.
خانم میرزاخانی، نخستین زن و اولین ایرانی است که توانسته این جایزه را دریافت کند.
او که ۳۷ سال دارد، دانشآموخته دانشگاه صنعتی شریف تهران و دانشگاه هاروارد آمریکا است.
این ریاضیدان که از برندگان دو دوره المپیاد جهانی ریاضی بوده است، پیش از تدریس در دانشگاه استنفورد آمریکا، در دانشگاه پرینستون درس میداد.

مریم میرزاخانی در کلاس درس
اتحادیه جهانی ریاضی مدال فیلدز را در کنگره جهانی ریاضی اعطاء میکند که هر چهار سال یکبار برگزار میشود.
کنگره جهانی ریاضیات سال جاری از روز چهارشنبه، سیزدهم اوت به مدت یک هفته در سئول پایتخت کره جنوبی برگزار میشود.
سه ریاضیدان دیگر، آرتور آویلا از برزیل، منجول بارگاوا نظریهدان اعداد در دانشگاه پرینستون و مارتین هایرر از دانشگاه وارویک در بریتانیا برندگان دیگر امسال هستند.
اینگرید دوبشی، رئیس اتحادیه جهانی ریاضی میگوید: "به عنوان یک زن برایم فوقالعاده است که میبینم مریم میرزاخانی برنده شده است و تصور اینکه یک زن برنده مهمترین جایزه ریاضی شود، دیگر عجیب نیست."

نیمرخ ارشمیدس بر مدال فیلدز نقش بسته است
مریم میرزاخانی به خاطر تحقیقاتش در زمینه ديناميک و هندسه رویههای ريمانى و فضاهاى پيمانهاى آنها این جایزه را دریافت کرده است.
او پیش از این هم جوایز متعددی در رشته ریاضیات دریافت کرده بود. در سال ۲۰۰۶ مجله "پاپیولار ساینس" او را به عنوان یکی از ۱۰ نابغه آمریکای شمالی معرفی کرد.
مدال فیلدز به یاد جان چارلز فیلدز، ریاضیدان کانادایی پایهگذاری شد و همراه با یک جایزه نقدی به مبلغ ۱۵ هزار دلار کانادا اعطا میشود.
این جایزه اولین بار در سال ۱۹۳۶ به دو ریاضیدان فنلاندی و آمریکایی داده شد.
*****************
مریم میرزاخانی، تاریخ ساز شد
زن ریاضیدان ایرانی، برنده عالی ترین جایزه ریاضی جهان شد + تصاویر
ایسنا: دکتر مریم میرزاخانی، استاد 37 ساله دانشگاه استنفورد به عنوان نخستین زن ریاضیدان جهان موفق به دریافت مدال «فیلدز» شد که به عنوان عالی ترین جایزه علمی رشته ریاضیات از آن به عنوان «نوبل ریاضیات» یاد میشود.
به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، پروفسور میرزاخانی که به دلیل تحقیقات برجستهاش در حوزه هندسه و نظریه ارگودیک کاملا شناخته شده است به همراه آرتور آویلا، مانجول بهارگوا و مارتین هایرر مدال فیلدز ۲۰۱۴ را امروز در کنگره بینالمللی ریاضیات که در سئول کره جنوبی برگزار میشود، دریافت میکند.
بنابر اعلام داوران، مریم میرزاخانی در زمینه نظریه سطوح ریمانی و فضاهای مدولی آن به پیشرفتهای چشمگیری نائل آمده و افقهای جدیدی را در این رشته گشوده است.
مدال فیلدز از سال 1936 هر چهار سال یکبار به برترین ریاضیدانان جوان (زیر 40 سال) جهان اعطا می شود که میرزاخانی، نخستین زن برنده این جایزه به شمار میرود.
دکتر میرزاخانی که چندی پیش جایزه 2014 موسسه ریاضی Clay را نیز دریافت کرده در سال 2005 از سوی نشریه آمریکایی «پاپیولار ساینس» به عنوان یکی از 10 ذهنِ جوان برگزیده سال در آمریکای شمالی معرفی شد.
وی جوایز علمی متعدد دیگر از جمله جایزه ستر انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ را در کارنامه علمی خود دارد.
میرزاخانی که متولد تهران است در سالهای ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ در زمان تحصیل در دبیرستان با کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری به المپیاد جهانی ریاضیات در هنگ کنگ و کانادا اعزام شد که در المپیاد ۱۹۹۵ کانادا علاوه بر کسب مدال طلا حائز بالاترین امتیاز در بین دانش آموزان جهان شد. وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه در دبیرستان فرزانگان تهران، تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف به پایان برد.
میرزاخانی پس از پایان دوره کارشناسی برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفت. وی در سال ۱۹۹۹ میلادی زمانی که در دانشگاه پرینستون به تحقیق و تدریس اشتغال داشت موفق شد راهحلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدتهای طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرمهای هندسی هذلولی بودهاند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راهحلی روشن در اختیار داشت: محاسبه عمق حلقههای ترسیم شده بر روی سطوح هذلولی.
میرزاخانی تلاش دارد تا معمای ابعاد گوناگون فرمهای غیر طبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولی همچون doughnuts و یا amoebas دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کردهاست؛ اما میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری ازحلقهها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت.
میرزاخانی در سال 2005 زمانی که با کمتر از 30 سال سن در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس می کرد از سوی نشریه علمی Popular Science به عنوان یکی از 10 مغز برتر امریکای شمالی معرفی شد. به نوشتهی یواسای تودی این فهرست ۱۰ نفره شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزههای ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولا از چشم عموم پنهان ماندهاند.
دلیل انتخاب مریم میرزاخانی، فعالیت های وی در زمینه محاسبه حجمهای فضایی منحنی هندسی بود.
این نخبه جوان ریاضی از بازماندگان سانحه غمبار سقوط اتوبوس حامل نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در اسفندماه 76 است. در این حادثه اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکتکننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که از اهواز راهی تهران بود به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از دانشجوی نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ملی و بینالمللی ریاضی بودند در اوج بالندگی و شکوفایی علمی ناباورانه، جان باختند.
گروه علمی فناوری ایسنا نیز موفقیت تاریخی این ریاضیدان جوان ایرانی را به وی و مردم علم دوست ایران خصوصا جامعه علمی و دانشگاهی کشور تبریک میگوید.
