logo





سراب آتش‌بس و افزایش شمار کشته‌ها در جنگ غزه

سازمان ملل با کمبود امکانات کمک به جنگ‌زدگان غزه مواجه است

چهار شنبه ۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۳۰ ژوييه ۲۰۱۴



دویچه وله: تلاش‌های بین‌المللی برای برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و فلسطین تا کنون نتیجه‌بخش نبوده و درگیری‌ها همچنان ادامه دارد. دامنه حملات اسرائیل به نوار غزه گسترده‌تر شده و شمار تلفات فلسطینی‌ها به بیش از ۱۲۲۴ تن رسیده است.

بمباران نوار غزه از سوی اسرائیل همچنان در بیست‌ و دومین روز درگیری‌ها هم ادامه دارد و در آخرین دور حملات در نخستین ساعات روز چهارشنبه (۸ مرداد٬ ۳۰ ژوئیه) دست‌کم ۲۱ فلسطینی دیگر کشته شدند.

ارتش اسرائیل می‌گوید در این دور از حملات چندین مرکز مرتبط با شبه‌نظامیان اسلام‌گرای حماس را هدف قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز٬ این حملات در حالی ادامه دارد که تلاش‌های بین‌المللی برای تحقق آتش‌بس همچنان در جریان است. میانجی‌گران مصری نسخه جدیدی از پیشنهاد آتش‌بس خود را آماده ارائه به طرفین درگیر کرده‌اند.

تلویزیون اسرائیل پیش‌تر از پیش‌رفت در گفت‌وگوهای قاهره برای برقراری آتش‌بس خبر داده بود و قرار بود هیاتی از فلسطین برای نهایی کردن مذاکرات وارد مصر شود.

با این حال تانک‌های اسرائیلی به شلیک گلوله در شرق منطقه جبالیه در شمال غزه ادامه دادند. به گفته اشرف القدره٬ سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین٬ در جریان این حملات ۱۳ نفر کشته و بسیاری زخمی شدند. به گفته او یک پزشک و یک کودک هم در میان کشته‌شدگان بوده‌اند.

هشت نفر دیگر که پنج نفر آنها اعضای یک خانواده بودند هم در جریان حملات موازی به نوار غزه کشته شدند.

به گفته مقامات درمانی غزه حالا شمار کشته‌شدگان این نبرد به ۱۲۲۴ تن رسیده که بیشتر آنها غیرنظامی بوده‌اند.

در طرف مقابل تا کنون ۵۳ سرباز اسرائیلی و سه شهروند غیرنظامی این کشور کشته شده‌اند.

اسرائیل می‌گوید این حملات را در واکنش به موشک‌پراکنی‌های حماس به این کشور آغاز کرده و تا از بین بردن کامل شبکه تونلی که از سوی شبه‌نظامیان حماس برای حمله به خاک اسرائیل مورد استفاده قرار می‌گیرد٬ این روند را ادامه خواهد داد.

حملات اسرائیل به نوار غزه پس از کشته شدن ۱۰ سرباز اسرائیلی در روز دوشنبه در نواحی مرزی با غزه دامنه گسترده‌تری یافت و به رغم تلاش‌های گسترده بین‌المللی برای متوقف کردن درگیری‌ها٬ بنیامین نتانیاهو٬ نخست‌وزیر اسرائیل هشدار داد که نبرد درازی در پیش است.

ارتش اسرائیل اعلام کرده بود که برای به انجام رساندن عملیات نابودی شبکه تونلی در نواحی مرزی با غزه یک هفته دیگر زمان لازم دارد؛ مساله‌ای که در این کشور با استقبال گسترده افکار عمومی مواجه شده است.

نتایج یک نظرسنجی انجام‌شده در دانشگاه تل‌آویو نشان می‌دهد که ۹۵ درصد یهودیان اسرائیل با حملات جاری به نوار غزه کاملا موافق‌اند و تنها ۴ درصد معتقدند که در این حملات بیش از حد لازم از زور بهره گرفته شده است.

از سوی دیگر٬ حماس برای قدرت‌نمایی در این جنگ روانی٬ ویدئویی را از حمله موفقیت‌آمیز شبه‌نظامیانش از طریق یک تونل به مرکز دیده‌بانی سربازان اسرائیلی در شبکه تلویزیونی خود پخش کرد.

محمد ضیف٬ رهبر شاخه نظامی این سازمان هم در یک پیام ضبط شده اعلام کرد که فلسطینی‌ها تا رفع محاصره غزه به مقابله با اسرائیل ادامه خواهند داد.

به گفته او «اسرائیل تا زمانی که مردم ما با آزادی و کرامت زندگی نکنند٬ نمی‌تواند رنگ امنیت را ببیند». محمد ضیف همچنین هشدار داد که سربازانش «با اشتیاق در انتظار مرگ‌اند و پیش از متوقف شدن تهاجم اسرائیل و پایان دادن به محاصره غزه٬ خبری از آتش‌بس نخواهد بود و ما چنین شرایطی را نخواهیم پذیرفت.»

اسرائیل و مصر جریان ورود کالاها به غزه را از سال ۲۰۰۷ مسدود کرده‌اند. اسرائیل می‌گوید از این کانال‌ها برای انتقال تسلیحات استفاده می‌شود٬ اما همین مساله راه ورود بسیاری از نیازمندی‌های زندگی روزمره شهروندان غزه٬ از جمله دارو را هم مسدود کرده است.

پیام صوتی محمد ضیف در روزی خون‌بار و ویرانگر منتشر شده که در آن تنها نیروگاه برق غزه هم هدف حملات هوایی قرار گرفته و به آتش کشیده شده است.

گفته می‌شود این نیروگاه شاید تا یک سال دیگر امکان بهره‌برداری نداشته باشد.

علاوه بر آن ایستگاه‌های رادیویی و تلویزیونی و حماس به همراه سه مسجد و چند کارخانه و نهاد دولتی هم هدف حملات سهمگین اسرائیل قرار گرفتند.

اسرائیل تا کنون همه تلاش‌ها برای متوقف کردن درگیری‌ها را رد کرده و خواستار تضمین خلع سلاح شبه‌نظامیان حماس شده است. با این حال٬ یکی از مقامات مصری به رویترز گفته «اسرائیل طرح جدید آتش‌بس مصر را پذیرفته٬ اما حماس آن را رد کرده است.»

تلاش‌های بین‌المللی برای متوقف کردن درگیری‌ها و برقراری آتش‌بس همچنان ادامه دارد.

سازمان ملل با کمبود امکانات کمک به جنگ‌زدگان غزه مواجه است

بی بی سی: در حالیکه گزارش‌های خبری حاکی از تشدید درگیری در غزه و افزایش تلفات است، مقامات سازمان ملل گفته‌اند امکانات امدادرسانی این سازمان در غزه جوابگوی نیاز آوارگان جنگ نیست. ایران نیز از مصر به خاطر خودداری از صدور مجوز انتقال کمک‌های بشردوستانه خود به غزه انتقاد کرده است.

روز چهارشنبه، ۸ مرداد (۳۰ ژوئیه)، اداره امدادرسانی سازمان ملل در غزه اعلام کرد که بیست و سه روز پس از آغاز حملات سنگین اسرائیل به غزه، شمار بیجاشدگان این جنگ به مرز دویست هزار نفر رسیده و این اداره امکانات لازم به خصوص اماکن امن برای اسکان این تعداد آواره را ندارد.

در جریان جنگ غزه، سازمان ملل مراکز امنی از جمله مدارس را در نظر گرفته تا کسانی که خانه‌های خود در مناطق درگیری را ترک می‌کنند در این مراکز اسکان موقت یابند. محل این مراکز به اطلاع اسرائیل و پیکارجویان فلسطینی می‌رسد تا از حمله به آنها خودداری ورزند.

با اینهمه، طی بیست و سه روز درگیری در غزه، تعدادی از مراکز اسکان آوارگان نیز هدف قرار گرفته و تلفاتی برجای گذاشته است.

صبح چهارشنبه، منابع فلسطینی در غزه گفتند که طی ساعات شب، تانک‌های اسرائیلی هدف‌هایی را در محله جبلیه واقع در شمال غزه هدف قرار داده‌اند که در جریان آن، دست کم چهل و سه تن کشته و شماری زخمی شده‌اند. خبرنگار بخش فارسی بی‌بی‌سی به نقل از این منابع گفته است که یک مدرسه تحت حمایت سازمان ملل از جمله این هدف‌ها بوده که در نتیجه آن، دست کم پانزده نفر کشته شده‌اند.

منابع فلسطینی از وجود محل اصابت گلوله به این ساختمان خبر داده‌‌اند و سخنگوی ارتش اسرائیل گفته است که این گزارش را در دست بررسی دارد و نتیجه آن بعدا اعلام خواهد شد.

ارتش اسرائیل، ضمن تاکید بر اینکه می‌کوشد از تلفات غیرنظامی جلوگیری کند، معمولا هدف قرار گرفتن ساختمان‌ها و اماکن غیرنظامی را به حضور پیکارجویان فلسطینی و استفاده از این نقاط برای مقاصد نظامی از جمله انبار کردن تجهیزات و نصب سکوهای پرتاب موشک نسبت داده و فلسطینیان را به استفاده از سپر انسانی متهم کرده است. اما منابع فلسطینی این اظهارات را نادرست دانسته و اسرائیل را به تلاش برای تضعیف روحیه ساکنان غزه متهم ساخته‌اند.

با اینهمه، روز چهارشنبه، اداره امدادرسانی سازمان ملل گفت که تعدادی موشک انبار شده در یک مدرسه خاص اسکان آوارگان را کشف کرده است. سخنگوی این اداره بدون ذکر نام افراد یا تشکیلات خاصی، مرتکبین این اقدام را محکوم کرد و آن را نقض بی‌طرفی مراکز تحت نظر سازمان ملل دانست و گفت که چنین رویکردی جان غیرنظامیان را به خطر می‌اندازد.

به گفته منابع فلسطینی، از زمان آغاز عملیات غزه در روز ۸ ژوئیه تا کنون، بیش از یک هزار و دویست و پنجاه فلسطینی که اکثر آنان غیرنظامی بوده‌اند کشته شده‌اند. در طرف اسرائیلی نیز، منابع نظامی کشته شدن پنجاه و سه نظامی و سه غیرنظامی را تایید کرده‌اند.

تلاش برای برقراری آتش بس

روز چهارشنبه، کابینه امنیتی اسرائیل برای بررسی روند عملیات نظامی در غزه و همچنین بررسی تلاش‌های بین‌المللی برای برقراری آتش‌بس بشردوستانه تشکیل جلسه می‌دهد.

به گزارش رویترز، ارتش اسرائیل گفته است که دست کم به یک هفته دیگر برای تکمیل عملیات تخریب تونل‌های زیرزمینی در مرز با غزه نیاز دارد. با وجود افزایش انتقاد بین‌المللی از شمار تلفات ناشی از حملات اسرائیل به غزه، نظرسنجی‌های انجام شده در این کشور حاکی از حمایت گسترده مردم از عملیات جاری برای از میان بردن یا دست کم کاهش چشمگیر توانایی موشکی حماس و همچنین انهدام تونل‌هایی است که به گفته مقامات اسرائیلی، پیکارجویان فلسطینی برای نفوذ و انجام عملیات خرابکاری در داخل خاک اسرائیل از آنها استفاده می‌کنند.

ارتش اسرائیل در توجیه عملیات خود، فیلم‌هایی از کشف و تخریب تونل‌های زیرزمینی را همراه با اسلحه و مهمات و همچنین اونیفورم‌های ارتش را که در این تونل‌ها یافته نشان داده و شبکه‌های تلویزیونی فلسطینی برای تقویت روحیه مخاطبان، فیلمی از کاربرد این تونل‌ها توسط پیکارجویان برای حمله به نیروهای اسرائیلی را پخش کرده است.

مقامات اسرائیلی گفته‌اند که حتی با برقراری آتش‌بس موقت نیز عملیات کشف و تخریب تونل‌ها را به عنوان یک اقدام دفاعی دنبال خواهند کرد و قبول آتش‌بس دایم را بدون اطمینان از توقف موشک‌پرانی از غزه به داخل خاک اسرائیل و انجام عملیات نظامی پیکارجویان قابل قبول ندانسته‌اند.

در مقابل، گروه حماس که اداره امور نوار غزه را در دست دارد، گفته است که هر گونه آتش‌بسی باید با لغو محاصره غزه توسط اسرائیل همراه باشد. از زمان اخراج تشکیلات خودگردان فلسطینی از غزه و تسلط حماس بر این بخش از سرزمین‌های فلسطینی، اسرائیل محدودیت‌‌هایی را در زمینه ارتباط غزه با جهان خارج به اجرا گذاشته در حالیکه مصر نیز، بر اساس توافق با اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی، به استثنای مواردی معدود، رفت و آمد از مرز خود با غزه را مسدود یا به شدت محدود کرده است.

با وجود مخالفت اسرائیل و حماس با آتش‌بس، ولو آتش‌بس موقت برای مقاصد بشردوستانه، تلاش بین‌المللی در این زمینه ادامه داشته و از جمله وزیر امور خارجه آمریکا، مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی و چند کشور منطقه، مانند قطر، مصر و ترکیه کوشیده‌اند توافق دو طرف را به برقراری آتش‌بس جلب کنند.
تلاش ایران برای امدادرسانی

روز چهارشنبه، خبرگزاری فارس به نقل از حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نوشت که ایران مقادیری مواد غذایی و دارو را آماده کرده تا از طریق مصر، به غزه منتقل شود. وی گفت که تاخیر دولت مصر در صدور مجوز برای پرواز جهت حمل این اقلام و همچنین انتقال شماری از زخمی‌های فلسطینی برای درمان در بیمارستان‌های ایران "غیرقابل قبول است."

براساس این گزارش، روز گذشته وزیر خارجه جمهوری اسلامی در تماس تلفنی با همتای مصری خود، آمادگی ایران برای کمک بشردوستانه به غزه را به اطلاع او رساند و طرف مصری نیز از این پیشنهاد استقبال کرده بود.

در گذشته نیز، جمهوری اسلامی خواستار دریافت مجوز ارسال کمک و همچنین سفر مقامات خود به غزه از طریق مصر بوده اما معمولا پاسخ مساعدی دریافت نکرده است.

روز گذشته، آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با سفیران کشورهای اسلامی، خواستار حمایت از فلسطینیان شد و گفت: "جهان اسلام با کنار گذاشتن اختلافات، از همه توان خود برای تأمین نیازهای مردم غزه استفاده کند و ضمن مقابله با جنایات بی‌شرمانه صهیونیست‌ها، از حامیان آنها بویژه آمریکا و انگلیس، تنفر و برائت جوید."

وی پیشتر در خطبه‌های نماز روز عید فطر در تهران، ضمن انتقاد شدید از اسرائیل و تاکید بر مقاومت فلسطینیان، با برقراری آتش‌بس دز جنگ کنونی مخالفت کرده و آن را به نفع اسرائیل دانسته بود.

به گفته رهبر جمهوری اسلامی: "تا همین حالا هم دشمن متجاوز مثل سگ پشیمان است از کاری که انجام داده. نمی‌داند چه کار کند، اگر برگردد آبرویش می‌رود و اگر ادامه بدهد کار بر او سخت می‌شود، لذا آمریکا و اروپا دست به دست هم داده‌اند تا آتش بس تحمیلی را به مردم غزه تحمیل کنند، تا الان این بوده و بعد از این هم این طور خواهد بود."


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد