بی بی سی: ایران و گروه ۱+۵ توافق کردند مذاکرات خود بر سر برنامه هستهای ایران و تحریمهای غرب علیه این کشور را برای چهار ماه دیگر ادامه دهند.
همزمان آمریکا اعلام کرده حدود سه میلیارد دلار دیگر از داراییهای ایران را به عنوان بخشی از توافق نامه ژنو آزاد میکند و در برابر ایران باید به رقیق کردن اورانیوم ۲۰ درصدی خود بپردازد.
یک مقام آمریکایی در وین به خبرنگاران گفته دور بعدی مذاکرات قرار است از ماه آینده (اوت) برگزار شود.
همچنین امیرپایور، خبرنگار اعزامی بیبیسی فارسی به وین، میگوید یک مقام ارشد آمریکایی در مورد چگونگی آزادسازی داراییهای ایران گفته است: "آمریکا قبلا هرچه در توان داشته به کار گرفته تا مطمئن شود بانکها میدانند میتوانند این مبالغ را منتقل کنند و این که داراییها به مقصدی که ایران انتخاب میکند میرسد."
مقامات آمریکایی حاضر در وین همچنین به خبرنگاران گفته اند که به اعتقاد آنها در مدت زمان تمدید شده برای ادامه مذاکرات کنگره آمریکا نباید تحریم های جدیدی علیه ایران وضع کند.
این در حالی است که تنها دقایقی بعد از اعلام رسمی تمدید مذاکرات هستهای برخی از نمایندگان کنگره آمریکا نسبت به آن واکنش نشان داده و خواستار تشدید تحریم ها علیه ایران شدهاند.
مارک کرک از سناتورهای جمهوریخواه کنگره آمریکا در حساب توییتر خود نوشته: "زمان بیشتر برای مذاکرات؛ زمان بیشتر به ایران برای ساخت بمب".
در برابر دیانا فاینستانین، سناتور دموکرات کنگره هم در توییتر نوشته: "من قویا با تمدید مهلت مذاکرات هستهای موافقم."
روز جمعه (۲۷ تیر - ۱۸ ژوئیه) کاترین اشتون، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا که سرگروهی این مذاکرات را برعهده دارد طی بیانیه ای مشترک با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران گفت: "هنوز اختلافات عمیقی میان دو طرف وجود دارد و برای همین هم به زمان و تلاش بیشتر نیاز است."
همزمان جان کری، وزیر خارجه آمریکا هم گفته کشورش تحریمهای فعلی علیه ایران را در مدت تمدید شده برای مذاکرات همچنان اعمال خواهد کرد.
ایران همواره ادعا کرده که برنامه هستهای این کشور با مقاصد صلحآمیز طرح ریزی شده و این کشور به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست. به همین علت، تهران خواستار لغو تمامی تحریمهای آمریکا و اروپا علیه این کشور است اما غرب تعلیق یا لغو این تحریمها را منوط به اطمینان حاصل کردن از غیرنظامی بودن برنامه هسته ای ایران کرده است. غرب خواستار توقف غنی سازی در سطوح بالا و توقف کار برخی از تاسیسات هستهای ایران است.
مذاکرات ایران و نمایندگان ۱+۵ از روز یازدهم تیر ماه در وین، پایتخت اتریش، در جریان بوده است. تدوین متن توافقنامه جامع هستهای محور اصلی این گفتوگوها بود.
طرفین در آذر سال گذشته در ژنو توافق کرده بودند تا روز ۲۹ تیر (۲۰ ژوئیه) متن پیشنویس این توافقنامه را نهایی کنند.
طبق توافقنامه ژنو فرصت مذاکرهکنندگان برای نهایی کردن این متن، برای شش ماه دیگر قابل تمدید بود.
********
مذاکرات هستهای چهار ماه دیگر تمدید شد
رادیو فردا:
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بامداد شنبه، ۲۸ تیر ماه، در بیانیهای مشترک اعلام کردند که گفتوگوهای هستهای میان ایران و کشورهای گروه ۵+۱ برای چهار ما دیگر تمدید شد.
خبرنگار اعزامی رادیو فردا به وین میگوید در این بیانیه مشترک آمده است که طرفها طی هفتههای آینده و در شکلهای مختلف به تشکیل نشستها و ادامه مذاکرات اقدام میکنند.
در این بیانیه در عین حال تاکید شده است که با وجود پیشرفتهای ملموس، همچنان در برخی موارد کلیدی فاصله قابل توجهی وجود دارد.
بنا بر گزارشها ظرفیت غنیسازی ایران از جمله مهمترین مسائلی است که بر سر آن میان ایران و طرفهای گفتوگو اختلاف وجود دارد.
مقامهای ایران و ۵+۱ چند روز است که در مورد احتمال تمدید گفتوگوها سخنانی گفتهاند. در عین حال خبرگزاری رويترز از قول دیپلماتها پیشتر گفته بود که طرفها در خصوص تمديد مهلت توافق موقت ژنو توافق دارند، ولی این که آيا ايران باید در طول مذاکرات تا ماه نوامبر محدوديتهای تازهای در فعاليت هستهای خود اعمال کند باعث ادامه مذاکرات در روز جمعه شد.
ایران نیز پیشتر -بنا بر گزارشها- خواستار ادامه مذاکرات در چارچوب طرح «اقدام مشترک» ناشی از توافق موقت ژنو در سوم آذر ماه بود.
در بیانیه مشترک تهران و نماینده گروه ۵+۱، آمده است که طرفهای گفتوگو مجددا تأکید میکنند که اجرای تمامی تعهداتشان در برنامه «اقدام مشترک» را به صورت موثر و به موقع ادامه خواهند داد.
خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا، از قول عباس عراقچی، از اعضای ارشد تیم ایران در مذاکرات، میگوید در چهار ماه آینده « دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در ۶ قسط به حساب ایران واریز میشود».
به گفته آقای عراقچی ایران اورانیوم غنیشده ۲۰ درصد خود را که قبلا در شش ماه اول توافق ژنو به اکسید تبدیل کرده بود، به سوخت راکتور تهران تبدیل میکند.
ایران در توافق موقت متعهد شده بود که به تبدیل نیمی از ذخیره گاز هگزا فلوراید اورانیوم غنیشده تا ۲۰ درصد خود، به پودر اکسید اورانیوم ادامه دهد؛ آنچه برای تولید سوخت راکتور تحقیقاتی تهران استفاده میشود.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، نیز سخنان مشابهی را در بیانیهای گفته است که ایران نیمی از اورانیوم غنی شده خود را تا کنون به سوخت هستهای تبدیل کرده و همچنین متعهد شده است که نیمه باقی مانده از اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده خود را نیز به سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهران تبدیل کند. در مقابل، بخشی از تحریمهای جهانی علیه ایران همچنان به حالت تعلیق باقی خواهد ماند.
وزیر خارجه آمریکا میگوید «ما متوجه هستیم، نه فقط متوجه این موضوع که کجا تمایل داریم برویم، بلکه متوجه این موضوع که چه راه دوری را آمدهایم. یک سال پیش کمتر کسی حدس میزد که ایران به تمام تعهداتش در گام نخست توافق عمل کند و اینکه ما فعالانه در مورد رسیدن به توافقی جامع گفتوگو خواهیم کرد. اکنون ما چهار ماه دیگر فرصت داریم تا در این سفر سخت دیلپماتیک، کیلومترهای دیگری را طی کنیم. باشد که همه این لحظه را دریابند و از زمان اضافه شده استفاده کنند تا تصمیمهای بنیادی گرفته شود؛ برای رسیدن به توافقی فراگیر که تمام جهان را مکانی امنتر خواهد ساخت.»
مهلت تازه برای رسیدن به توافق در گفتوگوها تا ۲۴ نوامبر (سوم آذر ماه) اعلام شده است.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد