(۲۵ تیر ۱۳۹۳) کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز گزارشی تحت عنوان «صداهایی از جامعه مدنی ایران: حمایت قدرتمند از مذاکرات هستهای» که انعکاس دهنده حمایت گسترده شماری از افراد سرشناس جامعه ایران از مذاکرات هستهای ۵+۱ با ایران است را منتشر کرد.
یافتههای کمیپن در این مطالعه نشان دهنده این موضوع است که چهرههای سرشناس ایرانی متفقالقول از مذاکرات هستهای حمایت و پشتیبانی میکنند. در حقیقت حمایت یاد شده از مذاکرات هستهای نه تنها شامل زندنیان سیاسی سابق بلکه حتا شامل کسانی است که باور دارند رسیدن به توافق در مذاکرات هستهای به تنهایی اثری بر وضعیت حقوق بشر در ایران نخواهد داشت.
هادی قائمی مدیر کمپین گفت: «این گزارش نشان دهنده آن است که با وجود نگرانیهای عمیق نسبت به وضعیت حقوق بشر، نمیتوان از آن برای مخالفت با رفع مناقشه هستهای استفاده کرد. حتی بسیاری از کسانی که خود قربانی نقض حقوق بشر در ایران هستند، کاملا علاقهمند به حمایت از مذاکرات و رفع تنشها در این زمینه هستند.»
بیش از دو سوم کسانی که در این مطالعه مورد پرسش قرار گرفتهاند بر این نظر بودند که یک توافقنامه که موجب رفع تحریمها شود زندگی اقتصادی مردم عادی را بهبود میبخشد و جامعه میتواند تمرکز بیشتری به بهبود آزادیهای مدنی بپردازد. آنها بر این عقیده بودند که با ترمیم وضعیت وخیم اقتصادی فضای بیشتری برای گفتمان حقوق بشری ایجاد خواهد شد.
برای این مطالعه با ۲۲ شخصیت برجسته جامعه مدنی، فعالان سیاسی و فرهنگی درون ایران که شامل وکلا، فیلمسازان، شخصیتهای ادبی، روزنامهنگاران، نمایندههای سابق مجلس، دانشگاهیان و تحلیلگران سیاسی که برخی خود از زندانیان سابق سیاسی هستند در خرداد ۱۳۹۳ مصاحبه شده است. ضمیمه این مطالعه جزییات مصاحبهها و صحبتهای آنها را در بر میگیرد.
هادی قائمی در مقدمهای بر این گزارش آورده است: «اگر چه هیچ کس نمیتواند اطمینان داشته باشد که چنین موافقت نامهای به صورت اتوماتیک منجر به بهبود وضعیت آزادیهای مدنی و حقوق بشر در ایران شود، اما درعین حال عدم موفقیت مذاکرات و تداوم تنشها بر سر مناقشه هستهای قویا میتواند منجر به ادامه نقض گسترده حقوق بشر شود. واقعیت این است که در یک دهه گذشته، جامعه جهانی توجه عمدهای به برنامه هستهای ایران داشته است و وضعیت حقوق بشر فقط بدتر و بدتر شده است و برای همین پایان دادن به مناقشه هستهای این امکان را فراهم خواهد آورد که بخشی از این تمرکز و توجه جهانی به سوی وضعیت حقوق بشر ایران جلب شود.»
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از جامعه بینالمللی مصرا میخواهد که برای بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران تلاش کنند، ولیکن این تلاشها باید درموازات با حمایت از مذاکرات هستهای باشد و نه در مخالفت با آن.
صداهایی از جامعۀ مدنی ایران: حمایت قدرتمند از مذاکرات هستهای
بررسی دیدگاههای افراد سرشناس جامعۀ مدنی ایران در خصوص مذاکرات ۱+۵
مقدمه
همان گونه که در گزارش «صداهایی از جامعه مدنی: حمایت قدرتمند از مذاکرات هستهای» آمده است، شخصیتهای برجسته جامعه مدنی ایران و برخی از زندانیان سابق سیاسی از مذاکرات هستهای حمایت میکنند و امیدوارند این مذاکرات با موفقیت به نتیجه برسد. اگر چه هیچ کس نمیتواند اطمینان داشته باشد که چنین موافقت نامهای به صورت اتوماتیک منجر به بهبود وضعیت آزادیهای مدنی و حقوق بشر در ایران شود، اما درعین حال عدم موفقیت مذاکرات و تداوم تنشها بر سر مناقشه هستهای قویا میتواند منجر به ادامه نقض گسترده حقوق بشر شود.
واقعیت این است که در یک دهه گذشته، جامعه جهانی توجه عمدهای به برنامه هستهای ایران داشته است و وضعیت حقوق بشر فقط بدتر و بدتر شده است و برای همین پایان دادن به مناقشه هستهای این امکان را فراهم خواهد آورد که بخشی از این تمرکز و توجه جهانی به سوی وضعیت حقوق بشر ایران جلب شود. اینکه چرا چنین اقدامی باید صورت گیرد البته واضح است: حقوق بشر در ایران در وضعیتی بحرانی است. از زمان ریاست جمهوری حسن روحانی در یک سال پیش، علیرغم برخی تغییرات جزیی در لحن و زبان از سوی مسوولین اجرایی، وضعیت بهبود چندانی نیافته است. در حقیقت در برخی حوزهها وضعیت وخیمتر شده است. چرا که نیروهای تندرویی که در نهادهایی خارج از قوه مجریه، مانند نهادهای امنیتی و قضایی و اطلاعاتی مستقر هستند، همچنان به صورت گسترده به نقض حقوق بشر میپردازند.