logo





ابلاغیه ۱۴ ماده‌ای آیت الله خامنه‌ای برای افزایش جمعیت ایران

سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۰ مه ۲۰۱۴

khamenei.jpg
دویچه وله: آیت‌الله خامنه‌ای سیاست‌های مورد نظرش برای افزایش جمعیت ایران را در ۱۴ ماده منتشر کرده است. در این ابلاغیه بر مواردی همچون افزایش نرخ باروری، کاهش سن ازدواج و تسهیلات بیشتر برای مادران باردار تاکید شده است.

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، طی ابلاغیه‌ای سیاست‌های کلی جمعیت را اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، این دستورا‌لعمل که در مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام و بر اساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی تهیه شده، شامل ۱۴ بند است. بر اساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی، تعيين‏ سياست‌های كلی‏ نظام‏ پس‏ از مشورت‏ با مجمع تشخيص‏ مصلحت‏ نظام بر عهده رهبر است.‏

اولین بند این ابلاغیه دستوری است برای افزایش نرخ باروری. خامنه‌ای سال گذشته اعلام کرد ‌که جمعیت ایران باید به ۱۵۰ میلیون نفر برسد.

بند دوم سیاست‌های کلی جمعیت را در بر می‌گیرد. رهبر جمهوری اسلامی دستور رفع موانع ازدواج و تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند را داده است. در این بند همچنین برای کاهش سن ازدواج و حمايت از زوج‌های جوان و توانمندسازی آنان در تأمين هزينه‌های زندگی توصیه شده است.

این دستورات در حالی ابلاغ شده که بر اساس آمارهای رسمی هم‌اکنون در ایران میانگین سن ازدواج در زنان ۲۳ سال و در مردان ۲۶ سال است اما در کشورهای پیشرفته جهان دائما در حال افزایش است. بنا بر آمار سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۱۲ میلادی میانگین سن ازدواج در کشورهای اروپای غربی بیش از ۳۰ سال بوده است.

از سوی دیگر خطر ازدواج کودکان در ایران خطری جدی است. قوانین ایران ازدواج را از ۱۳ سالگی برای دختران و از ۱۵ سالگی برای پسران مجاز کرده است. درباره دختران به پدر این اجازه داده شده که در صورت تشخیص مصلحت طفل، بتواند او را در هر سنی وادار به ازدواج کند.

بر اساس آمار رسمی و اعلام‌شده در سال ۱۳۹۱، نزدیک به ۴۰ هزار دختر کمتر از ۱۸ سال در کل ایران ازدواج کرده‌اند. از این میان حدود ۳۰ هزار نفرشان بین ۱۰ تا ۱۴ سال و ۱۵۳۷ دختر نیز زیر ۱۰ سال بوده‌اند.

تشویق بیشتر زنان به بچه‌داری وخانه‌نشینی

خامنه‌ای در بند بعدی دستورالعملش خواهان اختصاص تسهیلات برای مادران به ویژه در دوره بارداری و شیردهی شده است. در دولت احمدی‌نژاد مدت مرخصی زایمان برای مادران از شش ماه به ۹ ماه افزایش یافت. دولت روحانی در اولین روزهای کاری‌اش این مصوبه را لغو کرد، اما چندی پیش مشاور زنان ریاست جمهوری اعلام کرد که این قانون پابرجاست ولی هنوز اجرایی نشده است.

در همین زمان خبر رسید که یک سوم زنان پس از بازگشت از مرخصی شش ماهه زایمان از محل کارشان اخراج می‌شوند.

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از دستورالعملش برای افزایش جمعیت، خواهان تحکیم بنیان خانواده شده است. این در حالی است که بر اساس آخرین آمار اعلام‌شده، در سال ۱۳۹۲، ۱۵۵ هزار و ۳۶۹ طلاق در ایران ثبت شده و این رقم نسبت به سال قبل بیش از ۶ درصد رشد داشته است. این آمار حاکی از وقوع ۱۸ طلاق در هر ساعت است و در مقابل آمار ازدواج در این مدت نسبت به سال قبل‌تر، ۴ و نیم درصد کاهش داشته است.

خامنه‌ای در یکی دیگر از بندهای دستورالعمل ۱۴ ماده‌ای خود خواهان تشويق ايرانيان خارج از كشور برای حضور و سرمايه گذاری در ایران شده است. این خواسته البته پیش‌تر از سوی حسن روحانی و نیز وزیر اطلاعات او نیز مطرح شده بود، اما تنها در شش ماه گذشته، حداقل دستگیری چهار نفر از کسانی که از خارج به ایران رفته‌اند فاش شده است. سراج‌الدین میردامادی، روزنامه‌نگار و حسین نورانی‌نژاد عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی از جمله این افراد هستند.

همنوایی ائمه جمعه با سیاست افزایش جمعیت خامنه‌ای

هم‌زمان با اعلام سیاست‌های افزایش جمعیت و تشویق مداوم رهبر جمهوری اسلامی به ازدیاد زاد و ولد، امامان جمعه در سراسر ایران نیز در تریبون‌های نماز جمعه این سیاست را تشویق می‌کنند.

ابوالقاسم علیزاده معاون سیاسی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه اخیرا در یادداشتی که منتشر کرده، افزایش جمعیت را مهمترین دغدغه کنونی رهبر جمهوری اسلامی دانسته است.

وی در این یادداشت، که سایت تسنیم آن را منتشر کرده، نوشته است: «باید با حساس‏ نمودن جوانان و تن‏ دادن به ارزش‌هاى دینى و ملى و انقلابى، ارزش‌هاى خانواده‏محور را رواج داد تا بدین سان بتوان از بحران پیرشدن جامعه جلوگیرى نمود».
احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد نیز درخطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته مشهد درباره افزایش جمعیت اهل تسنن در مشهد اخطار داد و گفت که استکبار جهانی می‌خواهد با "قیچی دو لبه وهابیت و تحجر" ایران را قیچی کند.

جعفر سبحانی، از مراجع تقلید ساکن قم نیز در فروردین ماه سال جاری گفته بود: «از بین بردن اکثریت مطلق جمعیت شیعی در تمام شهرهای ایران یکی از برنامه‌های سعودی‌ها و وهابیت است.»

**********

متن ابلاغیه آیت الله خامنه ای به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم

با عنايت به اهميّت مقوله جمعيّت در اقتدار ملّي؛ و با توجه به پويندگي، بالندگي و جواني جمعيّت كنوني كشور به عنوان يك فرصت و امتياز؛ و در جهت جبران كاهش نرخ رشد جمعيّت و نرخ باروري در سال‌هاي گذشته، سياست‌هاي كلي جمعيّت ابلاغ مي‌گردد. با در نظر داشتن نقش ايجابي عامل جمعيّت در پيشرفت كشور، لازم است برنامه‌ريزي‌هاي جامع براي رشد اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور متناسب با سياست‌هاي جمعيّتي انجام گيرد. همچنين ضروري است با هماهنگي و تقسيم كار بين اركان نظام و دستگاه‌هاي ذيربط در اين زمينه، اقدامات لازم با دقّت، سرعت و قوّت صورت گيرد و نتايج رصد مستمر اجراي سياست‌ها گزارش شود.
سيّدعلي خامنه‌اي
30/اردیبهشت/1393

بسم‌الله‌الرّحمن‌الرّحيم
«سياست‌هاي كلي جمعيّت»

1- ارتقاء پويايي، بالندگي و جواني جمعيّت با افزايش نرخ باروري به بيش از سطح جانشيني.
2- رفع موانع ازدواج، تسهيل و ترويج تشكيل خانواده و افزايش فرزند، كاهش سن ازدواج و حمايت از زوج‌هاي جوان و توانمندسازي آنان در تأمين هزينه‌هاي زندگي و تربيت نسل صالح و كارآمد.
3- اختصاص تسهيلات مناسب براي مادران بويژه در دوره بارداري و شيردهي و پوشش بيمه‌اي هزينه‌هاي زايمان و درمان ناباروري مردان و زنان و تقويت نهادها و مؤسسات حمايتي ذي‌ربط.
4- تحكيم بنيان و پايداري خانواده با اصلاح و تكميل آموزش‌هاي عمومي در باره اصالت كانون خانواده و فرزند پروري و با تأكيد بر آموزش‌ مهارت‌هاي زندگي و ارتباطي و ارائه خدمات مشاوره‌اي بر مبناي فرهنگ و ارزش‌هاي اسلامي- ايراني و توسعه و تقويت نظام تأمين اجتماعي، خدمات بهداشتي و درماني و مراقبت‌هاي پزشكي در جهت سلامت باروري و فرزندآوري.
5- ترويج و نهادينه‌سازي سبك زندگي اسلامي- ايراني و مقابله با ابعاد نامطلوب سبك زندگي غربي.
6- ارتقاء اميد به زندگي، تأمين سلامت و تغذيه سالم جمعيّت و پيشگيري از آسيب‌هاي اجتماعي، بويژه اعتياد، سوانح، آلودگي‌هاي زيست محيطي و بيماري‌ها.
7- فرهنگ سازي براي احترام و تكريم سالمندان و ايجاد شرايط لازم براي تأمين سلامت و نگهداري آنان در خانواده و پيش‌بيني ساز و كار لازم براي بهره‌مندي از تجارب و توانمندي‌هاي سالمندان در عرصه‌هاي مناسب.
8- توانمندسازي جمعيّت در سن كار با فرهنگ سازي و اصلاح، تقويت و سازگار كردن نظامات تربيتي و آموزش‌هاي عمومي، كارآفريني، فني ـ حرفه‌اي و تخصصي با نيازهاي جامعه و استعدادها و علايق آنان در جهت ايجاد اشتغال مؤثر و مولّد.
9- باز توزيع فضايي و جغرافيايي جمعيّت، متناسب با ظرفيت زيستي با تأكيد بر تأمين آب با هدف توزيع متعادل و كاهش فشار جمعيّتي.
10- حفظ و جذب جمعيّت در روستاها و مناطق مرزي و كم تراكم و ايجاد مراكز جديد جمعيّتي بويژه در جزاير و سواحل خليج فارس و درياي عمان از طريق توسعه شبكه‌هاي زيربنايي، حمايت و تشويق سرمايه‌گذاري و ايجاد فضاي كسب و كار با درآمد كافي.
11- مديريت مهاجرت به داخل و خارج هماهنگ با سياست‌هاي كلي جمعيّت با تدوين و اجراي ساز و كارهاي مناسب.
12- تشويق ايرانيان خارج از كشور براي حضور و سرمايه گذاري، و بهره‌گيري از ظرفيت‌ها و توانايي‌هاي آنان.
13- تقويت مؤلفه‌هاي هويت‌بخش ملي (ايراني، اسلامي، انقلابي) و ارتقاء وفاق و همگرايي اجتماعي در پهنه سرزميني بويژه در ميان مرزنشينان ؛ و ايرانيان خارج از كشور.
14- رصد مستمر سياست‌هاي جمعيّتي در ابعاد كمّي و كيفي با ايجاد ساز و كار مناسب و تدوين شاخص‌هاي بومي توسعه انساني و انجام پژوهش‌هاي جمعيّتي و توسعه انساني.



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد