logo






اولين كنفرانس خبری همگرايی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات برگزار شد

خواسته های زنان از رييس جمهوری آينده

يکشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۲۶ آپريل ۲۰۰۹

فریده غائب

khastehaye-zanan-km.jpg
كانون زنان ايرانی- فريده غائب: گروهها و فعالان جنبش زنان ايران درخواست هاي خود را از رييس جمهور آينده با برگزاري يك نشست خبري مطرح كردند.
صبح امروز شنبه پنجم ارديبهشت ماه، در دفتر انتشارات روشنگران؛ گروهي از فعالان جنبش زنان ايران با نام "همگرايي گروهها و فعالان جنبش زنان براي طرح مطالبات در انتخابات" گردهم آمدند .
اين براي اولين بار است كه گروهها و طيف هاي مختلف فكري و فعال در حوزه زنان در طول سي سال پيروزي انقلاب ايران به طور رسمي قبل از انتخابات رياست جمهوري ، مطالبات خود را مطرح و اين مطالبات را از كانديداها پي گيري مي كنند .
آنها از رييس جمهور آينده مي خواهند ايران به كنوانسيون رفع هرگونه تبعيض عليه زنان بدون قيد و شرط بپيوندد و نيز قوانين تبعيض آميز عليه زنان را بازنگري كند به ويژه اصول 19،20،21و 115 قانون اساسي را با گنجاندن اصل برابري جنسيتي بدون قيد و شرط .
سيمين بهبهاني، بانوي شعر ايران به عنوان اولين سخنران دو خواسته مشخص اين همگرايي را يادآور مي شود:"ما از هر كانديدايي كه روي كار مي آيد مي خواهيم كه ايران به كنوانسيون رفع تبعيض عليه زنان بپيوندد و قوانين تبعيض آميز عليه زنان اصلاح شود. ما خواهان برابري با مردان هستيم."
او به رسم حضور هميشگي اش ، شعري درباره زنان مي خواند. شعرهايي كه وضعيت زنان اين سرزمين را به تصوير مي كشد.
اعظم طالقاني كه خود يكي از كانديداهاي دهمين دوره رياست جمهوري است گردهم آمدن زنان و بيان مطالبات مشترك زنان ايران را نكته قابل توجهي عنوان مي كند.
طالقاني معتقد است كنوانسيون رفع تبعيض عليه زنان، برابري در حق تحصيل و دستيابي به موقعيت هاي اجتماعي را مطرح مي كند و اين همان نكاتي است كه در اسلام نيز مطرح شده است. چرا كه تاكيد اسلام بر برابري ميان زن و مرد است و از مهم ترين اولويت هاي اين دين حفظ حقوق برابر و اجراي آنهاست.
طالقاني در ادامه مي گويد:"براي نگاه برخي از مسئولان كشور نسبت به زنان متاسفم.نگاه آنها نسبت به انساني به نام زن؛ برده و جنس دومي است و اسلام با اين نگاه مخالف است.از نظر اسلام ميان مرد و زن هيچ تفاوتي وجود ندارد."
او همچنين در برابر اين پرسش كه امكان الحاق به كنوانسيون چقدر وجود دارد؟ با انتقاد از دولت نهم مي گويد:"در زمان رياست زهرا شجاعي بر مركز امور مشاركت زنان چند كتاب درباره كنوانسيون تاليف شد و به نتايج مثبتي هم رسيد اما حالا مركز امور خانواده تمام بودجه اش را صرف ترويج عفاف و يا كمك به خيريه ها مي كند."
الهه كولايي ،استاد دانشگاه نيز از ديگر سخنراناني است كه بر همگرايي و ائتلاف گروههاي مختلف زنان تاكيد مي كند:"اين نشست نمادي از همگرايي زنان ايراني است كه فارغ از تمايز ها و تعلقات،تهديد هاي عليه خود را درك كرده اند و اين همگرايي ايجاد شده است. اين وظيفه ماست كه با استفاده از فرصت انتخابات بتوانيم در ارتقاي جايگاه زنان گام مثبتي برداريم."
او در ادامه به نقش زنان در انقلاب ايران اشاره مي كند و اينكه بعد از انقلاب و در زمان تدوين قانون اساسي اين قشر از جامعه و خواسته هاي آنها ناديده گرفته شد و قوانيني عليه آنها نوشته شد.
بخش ديگري از سخنان اين استاد دانشگاه درباره تغيير مسائل زنان در پي تغيير دولت ها و سياست هاي آنهاست:"علي رغم توفيق هايي كه زنان به دست آورده اند اما متناسب با جريان هاي سياسي جايگاه زنان ارتقا و يا تنزل پيدا كرده است.دولت نهم به عنوان يك استراتژي تلاش كرد زنان را به خانه بازگرداند و نيروي آنها را در بازر كار و اشتغال ناديده بگيرد."
شيرين عبادي ، برنده جايزه صلح نوبل نيز از كشوري ديگر و در يك تماس تلفني پيام خود را در جمع خبرنگاران مطرح مي كند. او مي گويد:"خواسته ديرينه ما زنان دستيابي به برابري و جلوگيري از اعمال هرگونه تبعيض بر اساس جنسيت است. "
اين حقوقدان به تعريفي كه از تبعيض در كنوانسيون رفع هرگونه تبعيض عليه زنان شده اشاره مي كند و فرصت پيش آمده در فضاي انتخاباتي را مجالي براي بازگويي خواسته زنان يعني خواسته بر حق برابري مي داند.خواسته اي كه به گفته عبادي صرفا جنبه مدني دارد و مطالبه ديرينه زنان براي دستيابي به حقوق برابر است.
فرزانه طاهري، نويسنده و دبير جايزه بنياد گلشيري يكي ديگر از حاضران در اين كنفرانس مطبوعاتي خود را به عنوان زني اهل قلم معرفي مي كند و سپس از تلاش هاي اخير زنان به وي‍ژه در كمپين يك ميليون امضا براي تغيير قوانين نابرابر سخن مي گويد.
به گفته او همواره مسائل زنان زينت گروه‌ها و طيف‌هاي سياسي بوده، اما اين جمع نشان مي‌دهد زنان با وجود افكار و عقايد سياسي مختلف مطالبات مشترك دارند. ما حقوق مدني را مطرح مي‌كنيم و مي‌خواهيم به رسميت شناخته شود. زنان به نامزدهاي انتخاباتي مطالبات خود را ارائه مي‌دهند و آنها موظفند در صورت پيروزي زمينه را براي بسترسازي فرهنگي فراهم آورند.
شهلا اعزازي، جامعه شناس و استاد دانشگاه اميدوار است مطلباتي كه الان مطرح شده در آينده پيگيري شوند چرا كه معتقد است مطالبات زنان و سازمان هاي مدني دائما بايد مورد بحث قرار بگيرند و به يك باره نتيجه نمي دهند.
او درباره فاصله ميان سنتها و قوانين و آنچه كه در عمل در جامعه پياده مي شود اشاره مي كند:"در حوزه خانواده رسانه ها و به ويژه تلويزيون تصويري از خانواده ارائه مي دهند با خانواده مشاركتي امروزي تفاوت بسيار دارد. از سال 1382 به اين طرف تلويزيون روند ترويج چند همسري مردان را در پيش گرفته است. از سوي ديگر قوانيني هم كه تدوين شده متناسب با زندگي شهري امروزي در ايران نيست چرا كه در عمل زنان ما بسياري از محدوديت ها را زير پا گذاشته اند.مثلا به عنوان راي دهنده و كانديداي رياست جمهوري در انتخابات شركت مي كنند و يا در دانشگاهها و بازار كار حضوري پررنگ دارند."
اعزازي در ادامه درباره نقش موثرسازمان هاي مدني در پيشبرد مطالبات افراد در جامعه مي گويد:"شرط ضروري در جامعه مدرن امروزي حمايت و پاسخگويي به درخواست و مطالبات افراد جامعه است كه سازمان هاي غيردولتي مي توانند نقش داشته باشند به شرطي كه آزادي فعاليت ،تفكر و بيان وجود داشته باشد در چنين شرايطي است كه اين سازمانها مي توانند صداي مردم را به دولت برسانند و اين نشست بهترين مثال است ."
شهلا لاهيجي از اعضاي همگرايي جنبش زنان به عنوان آخرين سخنران مي گويد:"يكي از معيارهاي دمكراسي ميزان دسترسي زنان به حقوق برابر است. همچنين پرداختن به مسئله زنان به معناي سالار شدن آنها نيست بلكه ما زنان به دنبال برابري هستيم."
او در ادامه بخشي از بيانيه اين همگرايي را مي خواند و خواسته مشخص اين ائتلاف را بيان مي كند:"امروز مصمم شده ايم به منظور ارائه بخشي از مطالبات زنان سرزمين مان با بهره گيري از فضاي انتخاباتي ،ائتلافي را شكل دهيم. هدف اين ائتلاف طرح مطالباتي با كانديداهاي رياست جمهوري است كه مي تواند با پيگيري رييس جمهور آينده ، به تغيير وضعيت نا به سامان زنان كمك كند.انجام اين درخواست ها توسط رييس جمهور آينده مي تواند در بلند مدت بهبود شرايط زندگي زنان را به ارمغان آورد.

همگرايی جنبش زنان ايران هيچ وقت نمي ميرد

در ادامه اين نشست خبري، خبرنگاران داخلي و خارجي از سخنرانان سوال هايشان را پرسيدند. آيا تلاش گروه همگرايي زنان بعد از انتخابات هم ادامه دارد و تلاش هاي كنوني نتيجه دارد؟ اين يكي از سوالاتي است كه طالقاني به آن پاسخ مي دهد:"اشكال بزرگ فرهنگي ما اين است كه قبل از انتخابات خواسته هايمان را مطرح مي كنيم اما آن خواسته ها را پيگيري نمي كنيم.درحالي كه اگر پاسخ بخواهيم بايد به دنبالش برويم و حتما در اين بين هزينه هايي هم خواهيم داد."
لاهيجي هم در اين باره مي گويد:"اين نشست اعلام موجوديت اين همگرايي است و ما براي پيگيري مطالباتمان كانديداها را رها نخواهيم كرد."
به گفته لاهيجي اين همگرايي هيچ وقت نمي ميرد.
كولايي هم بيان مي كند:"صرف بيان مطالبات كفايت نمي كند و پيگيري و مداومت و خستگي ناپذيري در مراقبت از بذري كه كاشته ايم ضرورت دارد."
بازنگري در چهار اصل از قانون اساسي از خواسته هاي همگرايي جنبش زنان است اما آيا كانديداي مورد نظر مي توانند اين بازنگري را انجام دهند؟
لاهيجي به اين سوال پاسخ مي دهد:"قانون اساسي مثل همه قوانين بشري ديگر قابل تغيير است و قوه مجريه مي تواند لوايحي در جهت اصلاح قوانين پيشنهاد كند.
و كولايي مي گويد:" در اصل سوم بند نهم قانون اساسي ،رفع تبعيض هاي ناروا براي همه عنوان شده است پس چرا ما با سهميه بندي جنسيتي مواجه هستيم؟ مشكل ما موازنه نيروهاي اجتماعي است.
همچنين بررسي وضعيت زنان در دوره رياست جمهوري احمدي ن‍ژاد از ديگر بحث هايي بود كه مطرح شد.و لاهيجي دربرابر خبرنگار نيويورك تايمز كه پرسيد آيا اگر احمدي نژاد مطالبات شما را بپذيرد به او راي مي دهيد؟ مي گويد:" احمدي نژاد يك بار به ما دروغ گفت و ما ديگر به او اطميناني نداريم. وزير ارشاد دولت نهم در سومين روز كاري اش انتشار مطالب فمينيستي را ممنوع اعلام كرد وآان را هم رديف كارهاي پورنو گرافي قرار داد.دخالت در امور صنفي، گشت هاي خياباني و توهين به زنان،برخورد با دانشگاهيان در بدترين شكل از جمله اقدامات اين دولت بوده است."

*******

همگرايی جنبش زنان ايران با حضور طيف های مختلف فكری
گزارش رادیوی بین المللی فرانسه
فریده غائب:
گروهها و طيف هاي مختلف فكري فعال در جنبش زنان ايران صبح روز شنبه، پنجم ارديبهشت ماه با برگزاري يك نشست مطبوعاتي در تهران گردهم آمدند و دو مطالبۀ اساسی خود را به کاندیداهای ریاست جمهوری اعلام كردند. این دو مطالبه عبارتند از: پیوستن ایران به "کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان" و رفع قوانین تبعیض آمیز علیه زنان و اصلاح اصول 19، 20، 21 و 115 قانون اساسی، به منظور گنجاندن اصل برابری جنسیتی بدون قید و شرط.
آنها با اين اقدام و نيز با صدور بيانيه اي وارد کارزار انتخاباتی شدند و موجودیت خود را تحت عنوان "همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات " اعلام کردند.
سيمين بهبهاني، شاعر، شهلا لاهيجي، مدير انتشارات روشنگران، اعظم طالقاني، دبير كل جمعيت زنان انقلاب اسلامي، فرزانه طاهري، نويسنده، شهلا اعزازي، جامعه شناس و الهه كولايي، عضو شوراي مركزي جبهه‌ي مشاركت ايران اسلامي و نيز شيرين عبادي، برندۀ جايزۀ صلح نوبل از جمله سخنرانان اين مراسم بودند.
با وجود تفاوت و رنگارنگ بودن عقايد و انديشه‌هاي حاضران در اين جلسه، اين زنان در قالب همگرايي حول محورهاي مشخص، خواست خود را به رئيس جمهور آينده از طريق رسانه ها در ميان گذاشتند.
سيمين بهبهاني گفت:" خواسته‌ي ما رفع تبعيض از قوانين زنان است و چنين نشست‌هايي نشانه‌ي آن است كه زنان كشور ما در برخي مطالبات متفق و مشترك هستند و ما تصميم داريم اين مطالبات را از رييس دولت آينده مطرح كنيم."
الهه كولايي، عضو شوراي مركزي جبهه‌ي مشاركت اين نشست مطبوعاتي را نمادي از همگرايي در جامعه‌ي زنان ايران براي از بين بردن اين مشكلات دانست:" در كشور ما زنان با مجموعه‌اي از تهديدات مواجه هستند كه آنان را ناگزير از اتحاد مي‌كند. در لايحۀ حمايت از خانواده كه خوشبختانه در آن تغييراتي ايجاد شد، نهاد خانواده مورد هدف قرار گرفته و شاهد تعرض به حقوق مسلم زنان هستيم. از سوي ديگر، زنان ايراني كه برآمده از انديشه‌ها و باورهاي ديني هستند، توانستند از موقعيت‌ها به گونه‌اي استفاده كنند كه صداي حق‌طلبي خود را به جامعه برسانند و از همين منظر اين جمع كه متشكل از گفتمان و عقايد گوناگون است، براي دفاع از حقوق مصرح زنان در قانون اساسي تشكيل شده است"
در ادامه، اعظم طالقاني، دبير كل جمعيت زنان انقلاب اسلامي گفت:" ما زنان اين ائتلاف در حداقل مطالبات خود به چند نكته‌ي مشترك رسيديم. يكي اينكه كنوانسيوني كه در ايران چند بار مطرح شد و مجلس ششم آن را مطرح كرد اما همچنان در مجمع تشخيص مصلحت نظام باقي مانده، مسير خود را طي كند. ما از رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام كه رييس مجلس خبرگان رهبري نيز هستند، مي‌خواهيم اين كنوانسيون را كه در آن، جز از برابري موقعيت‌هاي اجتماعي زنان، از جمله تحصيل و اشتغال حرفي زده نشده، به مسير اجرا ببرند."
در اين نشست، شهلا لاهيجي فعال حقوقي زنان و نويسنده نيز با بيان اينكه ارزش اين نشست در تفاوت و رنگارنگ بودن عقايد و انديشه‌هاي حاضران است، گفت:" ما حول محور مطالبات مشترك گردهم آمديم و هدف برگزاري اين نشست تعيين تكليف براي حضور يا عدم حضور در انتخابات و يا راي دادن به كانديداي خاصي نيست، بلكه تصميم گرفته‌ايم مطالبات خود را از كانديداها بخواهيم.".
در ادامه‌ي اين نشست، شيرين عبادي وكيل دادگستري نيز طي سخناني كه تلفني ايراد شد، با بيان اينكه "امروز فرصتي است كه زنان ايراني مي‌توانند خواسته‌ي ديرينه‌ي خود را كه برابري است به‌دست آورند"، گفت: "خواسته‌هاي ما رفع تبعيض عليه زنان و تاييد كنوانسيون بين‌المللي است. ما نمي‌خواهيم از اين فرصت به نفع يا ضرر كانديدايي صحبت كنيم بلكه خواست ما كاملا جنبه‌ي مدني دارد.".
سپس فرزانه طاهري، نويسنده، طي سخناني، گفت: "همواره مسائل زنان زينت گروه‌ها و طيف‌هاي سياسي بوده، اما اين جمع نشان مي‌دهد زنان با وجود افكار و عقايد سياسي مختلف مطالبات مشترك دارند. ما حقوق مدني را مطرح مي‌كنيم و مي‌خواهيم به رسميت شناخته شود. زنان به نامزدهاي انتخاباتي مطالبات خود را ارائه مي‌دهند و آنها موظفند در صورت پيروزي زمينه را براي بسترسازي فرهنگي فراهم آورند"...
شهلا اعزارزي، جامعه شناس نيز مطالبات زنان را در دو جنبه‌ي تغييرات قانوني و تغييرات فرهنگي متمركز دانست و گفت: زنان ما سعي در اثبات برابري خود با ديگران دارند. آنها در انتخابات شركت مي‌كنند چه به عنوان راي‌دهنده و چه به عنوان كانديدا. در دانشگاه‌ها حضور جدي دارند و سطح تحصيلات خود را بالا برده‌اند تا بگويند مي‌خواهند از حقوق برابر بهره ‌مند شوند و در جهت خودكفايي حركت كنند، اما اگر محدوديت‌هاي قانوني و سنت‌هاي نادرست وجود داشته باشد آنها به آنچه خواسته‌اند، نمي‌رسند. ما در اين زمينه به ايجاد سازمان‌هاي غيردولتي نياز داريم.
در ادامۀ برنامه، خبرنگاران پرسش‌هاي خود را مطرح كردند. يكي از اين پرسش‌ها درباره‌ي تلاش‌ها براي ادامه‌ي روند تاييد كنوانسيون رفع تبعيض عليه زنان در كشور بود.
كولايي در پاسخ گفت: تجربيات ما نشان مي‌دهد در جريان حاكميت سياسي مسير رسيدن به حقوق متفاوت است. پس از دولت آقاي خاتمي نگاه به زن تفاوت پيدا كرد كه چنين نگاهي قابل قبول نيست، از اين رو با تغيير شرايط سياسي نگاه نسبت به زنان تغيير خواهد كرد كه اين امر مي‌تواند آثار فوري و مستقيم بر حقوق زنان داشته باشد.
در ادامه پرسش ديگري مطرح شد با اين مضمون كه چه ضمانت اجرايي براي مطالبات خود از كانديداها مي‌خواهيد؟ اعظم طالقاني در پاسخ گفت: ما هميشه پيش از انتخابات مطالبات خود را مطرح كرده‌ايم و پس از آن به خانه مي‌رويم و كارمان تمام مي‌شود، اما امروز به اين نتيجه رسيده‌ايم كه بايد با هم حركت كنيم و اين حركت را ادامه دهيم و معناي اين جنبش نيز همين است.
شهلا لاهيجي نيز در پاسخ به اين پرسش اظهار كرد: امروز حتي محافظه‌كاران به اين ضرورت رسيده‌اند كه در 30 سال گذشته ما زنان هيچ مطالبه‌اي را مطرح نكرده‌ايم، اما امروز نه تنها درصدد طرح آن هستيم، بلكه كمر همت براي پيگيري آن بسته‌ايم.
كولايي نيز به اين پرسش پاسخ داد و گفت: ما جامعه‌ي زنان را نمي‌توانيم از جامعه‌ي دموكراتيك جدا كنيم. وقتي از مطالبات صحبت مي‌كنيم، انتظار نداريم به سرعت و يك‌ باره محقق شود. در عين حال پي‌گيري، مداومت و خستگي‌ناپذيري شرط موفقيت ماست.
وي افزود: مطالبات ما بايد نهادسازي شود، نبايد بذري را كه كاشته‌ايم، رها كنيم و بگوييم رشد نمي‌كند، بلكه به دور از خستگي تلاش كنيم؛ چرا كه جامعه‌اي كه صدها سال زن را در خانه ديده نمي‌تواند به اين زودي و به راحتي به مطالباتش پاسخ مثبت دهد.
سپس شهلا اعزازي و سيمين بهبهاني در پاسخ به پرسش فوق طي سخناني بر فرهنگ ‌سازي در مدارس و رسانه‌ها پيرامون مسائل زنان و نيز پيدا كردن راهكارهاي بدون هزينه براي دستيابي به مطالبات زنان تاكيد كردند.
همچنين اعظم طالقاني در اين باره گفت: يكي از راه‌هاي ما براي دستيابي به مطالباتمان و داشتن ضمانت اين است كه با مسوولان ديدارهاي مداوم داشته باشيم و مطالبات خود را مطرح كنيم.

به دنبال چه هستيم؟

به دنبال چه هستيم؟ اعضاي همگرايي جنبش زنان در پاسخ به اين سوال در بيانيۀ خود نوشته اند:" برابری حقوقی و رفع تبعیض های جنسیتی، قومی و طبقاتی جوهر و شالوده ی مشترک مطالبات زنان در تمامی اقشار جامعه است. زنان ایران از طبقات و گروه های گوناگون اجتماعی، با این باور که ساختارهای اجتماعی در شرایط و روابط جنسیتی تاثیر دارد، همواره همدوش مردان، برای دستیابی به دموکراسی، آزادی های فردی و مدنی و حقوق شهروندی مبارزه كرده اند و از این روست که امروز نیز مانند گذشته در کنار دیگر گروههای اجتماعی، علاوه بر درخواست های مشخص خود، خواستار به رسمیت شناختن و تحقق آزادی های عمومی مصرح در قانون اساسی از جمله آزادی بیان، آزادی اجتماعات و... و همچنین توقف فشارهای گوناگون بر زنان، دانشجویان، کارگران، معلمان، اقوام و مذاهب گوناگون هستند. اما از سوی دیگر نیز می دانند که برابری جنسیتی پیش شرط تحقق دموکراسی، توسعه ی پایدار و دستیابی به جامعه ای سالم، انسانی و عاری از خشونت، فقر و بی عدالتی است."
و در ادامه ياد آور شده اند:" از این رو ما، زنان و مردان ایرانی، با اعتقاد به اینکه بدون رفع تبعیض از زندگی زنان، هیچ جامعه ای به دموکراسی و عدالت ـ این دو آرمان همیشگی جامعه ی ایرانی ـ دست نخواهد یافت، از کاندیداهای ریاست جمهوری می خواهیم در سیاست ها و برنامه های خود، دو مطالبه ی اساسی ما را مورد توجه قرار دهند."
در این حرکت مسالمت آمیز؛ گروههاي ميدان زنان، كانون زنان ايراني، مدرسۀ فمینیستي، انجمن زنان پارس، گروه تغییر برای برابری در اصفهان، کمپین یک میلیون امضاء در قم و بسياري از نهادهاي مدني مشاركت دارند.
*** خوانندگان گرامی، می توانند با مراجعه به آدرس ذیل و با امضای بیانیۀ صادر شده در پایان این نشست، با خواست های زنان همراه شوند.
activistwomenforum@gmail.com


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:

konfrance khbari
mihan jazani
2009-04-26 09:59:19
ba salam va khasteh nabashid

man niz beonvane yek zan va

yek hamvatan shoma ra be

khatere chenin harekate

mosbat va hayati baraye

vataneman tayid va tahsin minamayam

va ba eftekhar dar kenaretan

khamam bood

ba ehtemam va eradat

mihan jazani paris

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد