Nourizadeh.n@gmail.com
ما در فصل سوم توضیح دادیم که چگونه ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا در حال به چالش کشیدن ایران در مورد قوانین پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای میباشند و نیز آنها چگونه سعی دارند تعاریف و تفاسیر خود را نسبت به مفاد ین پیمان نامه به ایران تحمیل کنند. هدف این فصل از کتاب آنست که نشان دهد ایالات متحده آمریکا چگونه از خواست متحدین خود مانند اسرائیل و هند که پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضاء نکرده اند علیه ایران اقدام میکند و این کشور را دشمن اصلی صلح و امنیت جهانی معرفی مینماید.
باید اذعان نمود که اسرائیل از امضاء پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای خودداری کرده است تا بدین وسیله بتواند در تولید و توسعه سلاح های هسته ای آزادی عمل داشته باشد. بدیهی است منطقه خاور میانه بدون اسرائیل منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای بود. اسرائیل بیش از 400 کلاهک اتمی دارد که قادر است از آنها بوسیله هواپیما، موشک های قاره پیما، زیردریائی ها و موشک های کروز (cruise) (که در زیردریائی های ساخت آلمان بکار میرود) استفاده نماید.(1) همچنین اسرائیل در شرایط نظامی – اتمی ویژه ای قرار دارد که میتواند هر پایتخت کشوری را در خاورمیانه مورد هدف قرار دهد و آنرا براستی از نقشه جغرافیائی جهان حذف کند و یا آنرا بصورت یک زمین سوخته تبدیل نماید.
اسرائیل در توسعه و گسترش سلاح های هسته ای در مقیاس وسیع در واقع یک بزهکار و مجرم بشمار میآید. این کشور علاوه بر دارا بودن سلاح های هسته ای آنها را بطور پیوسته در جهت مدرن تر و پیشرفته ترکردن، اصلاح میکند و بدینوسیله روز بروز بر قدرت اتمی خود در منطقه و جهان میافزاید. برای مثال، اخیرا به قابلیت و توانائی پرتاب کلاهک های هسته ای از طریق زیردریائی ها دست یافته است.
بدیهی است توانائی هسته ای اسرائیل بر خلاف ایران در شرایطی است که میباید زیر نظر دائمی آژانس بین المللی انرژی هسته ای قرار گیرد. همچنین اسرائیل مصوبه 487 شورای امنیت سازمان ملل را که در ژوئن 1981 صادر شد و این کشور را موظف نمود تا فعالیت های هسته ای خود را زیر نظر پادمان آژانس قرار دهد، سرباز زده است. قابل ذکر است که شورای امنیت جهت تحت فشار قرار دادن اسرائیل برای اجرای مصوبه شورا، هیچگونه تحریم و یا مجازاتی تعیین نکرده است.
ایالات متحده آمریکا نیز نه تنها اسرائیل را بخاطر توسعه سلاح های هسته ای در خاور میانه محکوم نکرده بلکه تا کنون حتی به وجود سلاح های هسته ای این کشور هم اشاره نکرده است. آمریکا چهل سال است که در این موضوع کاملا سکوت اختیار کرده است، سکوتی که باز میگردد به تاریخ 26 سپتامبر 1969 (مهر 1348) ، یعنی زمانیکه نیکسون (Nixon) رئیس جمهور وقت آمریکا با گلدامایر (Golda Meir) نخست وزیر اسرائیل در اتاق بیضی شکل کاخ سفید یک عهد و پیمان نانوشته و پنهانی امضاء کردند. (2) آمریکا در این عهد و پیمان پنهانی به اسرائیل قول داد که تا زمانیکه این کشور به تسلیحات اتمی مجهز نشده باشد این موضوع را فاش نخواهد کرد. بنابراین فعالیت های هسته ای اسرائیل و آزمایشات متعدد آن طی سالیان دراز از دید افکار عمومی جهان پنهان ماند و زمانی جهانیان پی به این موضوع بردند که اسرائیل به کمک آمریکا دارنده سلاح های هسته ای بسیاری شده بود. آمریکا هیچگاه خود را موظف نمیداند که در برابر افکار عمومی جهان در مورد سلاح های هسته ای اسرائیل موضع گیری نماید.(3) اما در مقابل ایران که دارای تسلیحات اتمی نیست باید از سوی آمریکا و متحدان آن مورد شدیدترین تحریم های اقتصادی قرار گیرد.(تحریم هائی که بوسیله سازمان ملل متحد تائید نشده است) تحریم هائی که چیزی جزء فقر و فلاکت پنهان برای مردم عادی چیز دیگری به ارمغان نیاورده است. بدیهی است غرب دارای استاندار و معیارهای دوگانه ای است که جهانیان بخوبی از آن باخبر میباشند. زیرا از طرفی تولید و توسعه سلاح های هسته ای برای متحدان آمریکا و غرب قابل قبول میباشد و از طرف دیگر برنامه هسته ای صلح آمیز کشورهائی که در جرگه آنان قرار ندارند تحمل نمیگردد. برای مثال، از جان بولتن (John Bolton) معاون وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات و مسئول پیگیری منع سلاح های هسته ای سئوالی در مورد توانائی و قابلیت سلاح های هسته ای اسرائیل پرسیده شد. او در پاسخ اظهار داشت که: "این موضوع بستگی به آن دارد که دریابیم چه چیزی (کشوری) منافع ملی آمریکا را تهدید میکند.(4) به سخنی دیگر مهم منافع آمریکا در جهان است که تعیین میکند سلاح هسته ای در دست چه کشوری باشد.
در این میان موضع کشورهای اروپائی به روشنی موضع آمریکا نیست. اما اساس سیاست خارجی آنها با سیاست خارجی آمریکا هماهنگ میباشد. برای مثال، از دید آنها نیز اسرائیل به هراندازه که مایل است میتواند سلاح های هسته ای خود را توسعه دهد اما ایران اجازه ندارد که در خاک خودش حتی به غنی سازی اورانیوم آنهم در جهت رفع نیاز انرژی صلح آمیز دست بزند و بگفته جان ساورز در سال 2005 (1384) ایران مجاز نیست حتی به یک سانتریفیوژ (5) دسترسی پیدا کند.
جانبداری بیش از حد از هندوستان
امروزه ایالات متحده آمریکا با کشور هند بر سر مسائل هسته ای بمثابه یک متحد جدی در جنوب آسیا بتوافق رسیده است و از این کشور جانبداری میکند.
هند که از امضاء پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای خودداری کرده بود در پنهانی توانست به سلاح های هسته ای دست یابد. این کشور بعد از اولین آزمایش خود در سال 1974 (1353) پرده از فعالیت های اتمی خود برداشت و جامعه بین الملل را در وضعیتی قرار داد تا مانع از گسترش فعالیت های هسته ای سایر کشورها شوند که تسهیلات هسته ای آنان تحت نظارت آژانس بین المللی اتمی نبود. بنابراین نظارت آژانس دستیابی این کشورها را در توسعه برنامه های صلح آمیز هسته ای دشوار ساخت است.
در سال 2005 دولت بوش در مذاکره با هند پذیرفت که آن کشور از اجرای قوانین پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای مستثنی می باشد. آمریکا برای به جریان انداختن توافق خود با هند "گروه تامین کنندگان مواد هسته ای کشورها" را وادار ساخت تا هند را از این قوانین مستثنی کنند. بیشتر اعضاء گروه با توجه به آنکه میدانستند اعمال معیارهای دوگانه صدمات و آسیب های بسیاری به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای میزند با این وجود سرانجام بعد از چند سال مقاومت تسلیم فشارهای آمریکا شدند. در این میان فقط انگلستان بود که از ابتدا از موضع آمریکا در برابر هند حمایت میکرد. در نتیجه این اقدامات موانع واردات مواد و ابزارآلات هسته ای که بیش از 30 سال محدودیت هائی برای این کشور ایجاد کرده بود برطرف شد. به سخنی دیگر بدلیل اینکه هندوستان برنامۀ دستیابی به تسلیحات هسته ای را دنبال میکرد، موانعی را در سال 1974 (1353) برای این کشور ایجاد کردند. اما هند از آنجائیکه متحد آمریکا است بدون اینکه برنامه های هسته ای خود را متوقف کند و یا آنها را تغییر دهد آن موانع از سر راهش برداشته شد. در واقع هند اینک از نظر پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای، عضو رسمی پنج کشور دارای سلاح های هسته ای است بدون اینکه این پیمان نامه را امضاء کرده باشد. این امتیاز یعنی عضویت رسمی برای 3 کشور اسرائیل، پاکستان و کره شمالی که دارای سلاح های هسته ای میباشند هنوز میسر نشده است. گرچه پاکستان کوشش میکند ایالات متحده آمریکا را متقاعد کند تا از این موهبت برخوردار گردد. اما هنوز تلاش های این کشور ناموفق مانده است.
خلاصه آنکه ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپائی آن که ادعا میکند خواهان جهانی عاری از سلاح های هسته ای میباشند بویژه در این مورد انگشت بر منطقه خاورمیانه میگذارند، شدیدترین تحریم های اقتصادی همراه با تهدیدات روزافزون نظامی علیه ایران که حتی دارای یک سلاح هسته ای نیست اعمال میکنند اما در همین حال آنها با اسرائیل و هند که پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضاء نکرده اند و بدین جهت تهدیدی بالقوه ای برای جهان محسوب میشوند رفتاری دوستانه و محبت آمیز دارند.
_________________________
1- Walter Pincus, “Israel Has Sub- Based Atomic Arms Capability”, The Washington Post, 15 June 2002; see also “Israel’s Deployment of Nuclear Missiles on Subs from Germany”, Spiegl Online, 4 June 2012
2- Avner Cohen and William Burr,”Israel Crosse the Threshold,” Buuetin of the Atomic Scientists May/ June 2006, p 27
3- یک مثال آموزنده در مورد نادیده گرفتن سلاح های هسته ای اسرائیل از سوی آمریکا اینست، که وقتی اوباما در 5 آوریل 2009 از پراگ دیدن کرد در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که سیاست آمریکا گسترش صلح و امنیت جهانی عاری از سلاح های هسته ای است. در همین رابطه در کنفرانس خبری کوتاهی که در پایه پلکان هواپیمای ویژه رئیس جمهور برگزار شد بعد از آنکه دنیس مک دو نوگ (Denis Mc Donough) معاون امنیت ملی آمریکا طرح جهانی خلع سلاح هسته ای را اعلام کرد خبرنگاری از او پرسید که: آیا طرح شما شامل اسرائیل هم خواهد شد؟
مک دونوگ: ببخشید چی گفتید؟
خبرنگار: گفتم آیا طرح آمریکا راجع به خلع جهانی سلاح های هسته ای شامل اسرائیل هم خواهد شد؟
مک دو نوگ: نگاه کن من فکر میکنم شما از طرح جامع ما فردا مطلع خواهید شد.
http://www.whitrhouse.gov/the_press_office/Press-Gaggle-aboard-AFI-en-route-Prague-by-General-Jones-Denise-McDonough-and-Robert-Gibbs-4/4/2009/
4- Richard Norton-Taylor,”US Hawk Warns Iran Threat Must be Eliminated.” The Guardian, 10 October 2003
5- سانتریفوژ دستگاه های استوانه ای شكلی است كه درست مثل توربین هواپیما پرههایی در وسط آن وجود دارد. این پرهها به طور متوسط در هر ثانیه 1000 دور میزنند. در نتیجه این چرخش، اورانیوم سنگین روی دیواره آخرین سانتریفوژ قرار میگیرد و اورانیوم 235 در كنار آن می نشیند. باید هزاران سانتریفوژ در كنار هم قرار گیرند تا بتوان با كمك مجموعه آنها اورانیوم را غنی كرد ایران در فرآیند كاربردی غنی سازی از روش سانتریفوژ گازی استفاده میكند.