logo





رای غیرتشکیلاتی عضو اصلاح‌طلب سرنوشت شهرداری پایتخت را رقم زد

قالیباف در «بهشت» ماند

دوشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۹ سپتامبر ۲۰۱۳


از راست: محمدباقر قالیباف و محسن هاشمی پس از رای‌گیری در شورای شهر تهران، عکس: آیدین رهبر، شرق

فاطمه جمال‌پور، شرق: صبح یکشنبه هفدهم شهریورماه در طبقه دوم شورا، جلسه انتخاب شهردار، پشت درهای بسته آغاز شده است. این سوی درها جمعیت زیادی گردهم آمده‌اند. جمعیتی که - تنها تعدادی از آنها را خبرنگاران و عکاسان تشکیل می‌دهند - مشخص نیست کیستند و از کجا آمده‌اند؟ مردان جوان و میانسال با ته‌ریش و کت و شلوار که با تلفن همراه با افرادی در داخل سالن رای‌گیری در تماسند. داخل سالن هم اعضای شورای شهر، به اضافه محمدباقر قالیباف و محسن هاشمی حضور دارند.
ساعت از 9 گذشته برخی اصلاح‌طلبان از جمله محمد سالاری و احمد حکیمی‌پور در صحن شورا حاضر شده‌اند. برخی اصولگرایان از جمله محسن پیرهادی و اقبال شاکری در طبقه دوم و محل جلسات غیرعلنی نشسته‌اند. اتفاقی که حکایت از سردرگمی اعضای شورای شهر در نحوه برگزاری جلسه دارد. جلسه‌ای سرنوشت‌ساز که قرار است سکاندار کلانشهر تهران را برای چهار سال آینده تعیین کند. بالاخره اعضا در سالن جلسات غیرعلنی جمع می‌شوند. ساعت از 10 گذشته، قالیباف در صحن حاضر می‌شود و به ارایه گزارش برنامه‌های خود می‌پردازد. ساعت 10:5، تقی‌پور سخنگوی شورا به جمع خبرنگاران می‌آید و از فرصت 30دقیقه‌ای شورا به نامزد‌ها برای ارایه برنامه و انتخاب قطعی شهردار در روز یکشنبه خبر می‌دهد و به سالن بازمی‌گردد. خبرنگاران از لابی سالن جلسه غیرعلنی به بیرون رانده می‌شوند و پس از چندی بازمی‌گردند. این در حالی است که روابط‌عمومی شهرداری در لابی حضور دارند. ساعت از 10:30 گذشته قالیباف و محسن هاشمی در سالن جلسات غیرعلنی در دو سوی احمد مسجدجامعی نشسته‌اند.
ساعت از 10:40 گذشته، لحظه‌به‌لحظه به تعداد چهره‌‌های ناشناس پشت در جلسه انتخاب شهردار افزوده می‌شود. برخی از اعضا دقیقه‌ای به بیرون می‌آیند و گفت‌وگو‌های کوتاهی با این افراد دارند. ارایه برنامه‌های قالیباف در صحن شورا به اتمام می‌رسد و در پایان جلسه خطاب به اعضای شورا می‌گوید: اگر به من رای دهید از شما ممنونم و دست‌های شما را به گرمی می‌فشارم.
ساعت 11:10 سخنگوی شورای شهر در دومین حضور خود در جمع خبرنگاران می‌گوید: دو کاندیدای نهایی در جلسه حاضر شدند و قالیباف به‌عنوان فرد نخست، برنامه‌های خود را برای مدیریت آینده تشریح کرد. وی ادامه داد: هم‌اکنون محسن هاشمی در حال ارایه برنامه‌های خود است. بعد از شنیدن سخنان هاشمی رای‌گیری آغاز می‌شود.»
ساعت 11:20 جو لابی بسیار هیجانی است. هر لحظه به تعداد افراد ناشناس افزوده می‌شود. انگار حضور چندین مامور حراست تنها برای کنترل خبرنگارهاست. پشت در شیشه‌ای سالن مملو از جمعیت است. ساعت 11:24 است. با آغاز رای‌گیری انتخاب شهردار، محسن هاشمی و محمدباقر قالیباف صحن شورا را ترک کردند. حکیمی‌پور اولین رای را به صندوق می‌اندازد. ساعت، 11:34 را نشان می‌دهد. روابط عمومی شورا از در خارج می‌شود و از پایان رای‌گیری، شمارش آرا و نتیجه 15-15 مساوی قالیباف و هاشمی و یک رای سفید خبر می‌دهد. زمزمه‌ها درباره یک رای سفید شروع می‌شود. در بیرون در شیشه‌ای اعضا شورا دیده می‌شوند که دایما در حال صحبت با تلفن‌همراه خود هستند. خبرگزاری فارس خبری درباره شهردارشدن قالیباف منتشر می‌کند. هر لحظه بر تشنج و همهمه افزوده می‌شود. تقی‌پور سخنگوی شورا در جمع حاضر می‌شود. صدای او به خبرنگاران نمی‌رسد. همهمه و بی‌نظمی در لابی حکمفرماست.
تقی‌پور خبر از تکرار رای‌گیری می‌دهد و می‌گوید: «حداقل رای لازم برای انتخاب شهردار 16 رای است و رای‌گیری تکرار می‌شود تا شهردار تعیین شود.» تقی‌پور به داخل جلسه بازمی‌گردد. رای‌گیری دوباره تکرار می‌شود. برگه رای کم می‌آید. فردی از جلسه برای بردن برگه رای از سالن خارج می‌شود. عده‌ای از ناشناس‌ها فریاد می‌زنند: «قالیباف شهردار شد» و می‌روند. برگه‌های رای می‌رسد. رای‌گیری انجام می‌شود ساعت 11:43 فردی از جلسه خارج می‌شود و می‌گوید: قالیباف 16 به 14 شهردار شد و یک رای هم مخدوش اعلام شد.»
خبرنگاران به صحن شورا فراخوانده می‌شوند. جمعیت در میان بی‌نظمی که بیش از هر چیزی حکمفرماست به صحن می‌روند. عباس شیبانی اولین عضو شوراست که به صحن می‌رسد. او نخستین خبر رسمی را می‌دهد: «قالیباف شهردار تهران شد.» خبرهای رسیده حکایت از این دارد که گویا، رای سفید مرحله نخست متعلق به شیبانی بوده است. اعضا در جایگاه می‌نشینند. مسجدجامعی و منشی‌ها بر جایگاه هیات‌رییسه. خبرنگارها در جایگاه خبرنگاران. آن یک رای مخدوش و دو رایی که صاحبان آنها تغییر نظر دادند، علامت سوال بزرگی شد. با ورود اصلاح‌طلبان، خبرنگاران از آنها می‌پرسند چه اتفاقی افتاد و آنها اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند. با ورود محسن هاشمی، قالیباف و معاونان وی فردی ناشناس فریاد می‌زند «برای سلامتی قالیباف شهردار تهران صلوات.» دختری معترض او می‌شود. افراد متفرقه جلو دید خبرنگاران را گرفته‌اند. خبرنگاران اعتراض می‌کنند. شایعات از رای «احمد دنیامالی» و «الهه راستگو» دو عضو اصلاح‌طلب شورای شهر به قالیباف حکایت دارد. دو عضوی که با فهرست اصلاح‌طلبان به شورا راه یافتند و حال برخلاف سایر اعضای فهرست خود، به گزینه متفاوتی رای داده‌اند. هرچند دنیامالی از فهرستی دیگر هم نامزد شده بود اما احمد مسجدجامعی نام او را برای حفظ اعتدال در فهرست اصلاح‌طلبان قرار داد و او هم قول داده بود که به جمع اصلاح‌طلبان وفادار خواهد ماند و از مخدوش‌بودن رای حسین رضازاده حکایت می‌کند. همچنین گفته می‌شود ساعی و جدیدی به محسن هاشمی رای داده‌اند. معاون حقوقی، برنامه‌ریزی، مالی شهرداری، محسن هاشمی، قالیباف و چمران در جایگاه میهمانان قرار می‌گیرند. تلاش زیادی برای برقراری نظم در سالن می‌شود اما انگار بی‌فایده است. جلسه سه‌شنبه شورا و مراسم تحلیف با مدیریت فرماندار تهران که با انتخاب هیات‌رییسه همراه بود با نظم و ترتیب خاصی برگزار شد اما گویا مدیریت و تشکیلات سازمانی شورای شهر در برقراری نظم در این جلسه غیرعلنی ناکام بوده‌اند.
جلسه با سخنرانی احمدمسجدجامعی رییس شورای شهر رسمیت پیدا می‌کند. مسجدجامعی با بیان اینکه «محمدباقر قالیباف با ۱۶ رای قطعی از سوی اعضای شورای شهر تهران در دوره چهارم شهردار شده است» گفت: «از محسن هاشمی که به‌عنوان نامزد شهرداری تهران بود تشکر می‌کنیم.»
مسجدجامعی ادامه می‌دهد: «قالیباف اظهار کرد در حوزه سخت‌افزاری کارهایی را به انجام رسانده است و همچنین در حوزه نرم‌افزاری نیز شرایط فراهم شده است. محسن هاشمی نیز با رویکرد نرم‌افزاری و «شهر انسان محور» برنامه ارایه کرد که در ‌‌نهایت قالیباف با ۱۶ رای قطعی از طرف شورای شهر تهران انتخاب شد. که این انتخاب را به وی تبریک می‌گوییم اگرچه در بین آرا یک رای مخدوش نیز وجود داشت که در آن نام قالیباف نوشته شده و خط خورده بود.»
رییس شورای شهر تهران ضمن تشکر از محسن هاشمی که با شورا همکاری داشت می‌گوید: «وجود اختلاف سلیقه و دیدگاه‌های مختلف ضعفی برای شورا محسوب نمی‌شود نقطه قوت است.» در ادامه محسن هاشمی با چهره‌ای متبسم در پشت تریبون قرار گرفته و می‌گوید: «نامزدشدن در شهرداری تهران به دلیل حرکت خود قالیباف بود. در سال 89 بر سر توافق به عمل آمده به منظور پرداخت اعتبارات مترو از سوی دولت از مترو کناره گرفتم تا مترو پیشرفت کند و عموما بعد از اینکه مسوولیت اجرایی از فردی گرفته می‌شود اطرافیان از وی می‌خواهند براساس سوابقی که دارند برای مجلس و شوراها و سایر پست‌ها کاندیدا شود. کاندیدا شدن من به‌عنوان شهردار تهران حرکت خود قالیباف بود تا در کنار ایشان رقابت کنم.»
هاشمی خطاب به اعضای شورای‌شهر تهران هم می‌گوید: «از کسانی که به من رای دادند تشکر می‌کنم و از سایر اعضایی که به من رای ندادند نیز بیشتر تشکر می‌کنم. این رقابت تجربه مناسبی برای من بود و موجب می‌شود تا در عرصه‌های مختلف فعالیت کنم من هنوز عضو شهرداری تهران هستم و به فعالیت خود ادامه می‌دهم. توصیه همیشگی من به شهردار جدید براساس ریل محوربودن است که مترو بیش از این توسعه یابد تا دسترسی به آن سهل‌تر از حال باشد و همه‌جای تهران ایستگاه مترو باشد.» آغاز و پایان صحبت‌های محسن هاشمی با تشویق حضار همراه می‌شود.
در ادامه محمدباقر قالیباف پشت تریبون قرارگرفته و می‌گوید: «مکلف هستم شکر این نعمت را با تلاش و خدمت صادقانه و مجاهدانه به جا بیاورم و به دور از حب و بغض و رفتارهای سیاسی و رفتارهای کوته‌نظرانه اقدام کنم.»
او از محسن هاشمی تشکر کرده و می‌گوید: «کاملا جدی می‌گویم که آقای هاشمی در هشت‌سال گذشته از همکاران خوب و نزدیک ما بوده‌اند و همین حالا هم در شهرداری و جزو همکاران ما هستند. امروز پس از اعلام برنامه در جلسه، هر دو به دفتر من رفتیم و من به وی گفتم که حتی اگر من انتخاب نشوم و امروز از این ساختمان بروم، حتما شما ماندگار هستید و اگر من انتخاب شوم، باز هم از شما در شهرداری استفاده خواهد شد و تجربه شما بلااستفاده نمی‌ماند.»
قالیباف ادامه می‌دهد: «بیرون از آنچه ما در نظر داریم، حرف‌های زیادی گفته می‌شود، ولی رابطه دوستانه و کاری من و آقای هاشمی هیچ مشکلی با یکدیگر نداشته و حتی زمانی که وی می‌خواست نامزد شود، به پیش من آمد و از من اجازه گرفت، اما من گفتم که هیچ اشکالی ندارد و باید رقابت صورت گیرد. اگر رقابتی هم در انتخاب شهردار بوده، از همین لحظه تمام می‌شود و من شهردار یک شهر و شهردار همه اعضا هستم و در عین حال دوستان قدیمی و صمیمی زیادی بین دوستان اصلاح‌طلب و اصولگرا دارم که همه برای من عزیز هستند و من خادم همه شما هستم.»
او در ادامه می‌گوید: «خدا من را نیامرزد اگر سلیقه سیاسی را در جایی به‌کار گیرم و هدفم خدمت به مردم نباشد و از این به بعد نیز در خدمت همه اعضای شورا همانند سال‌های گذشته خواهم بود.»
جلسه به اتمام می‌رسد. قالیباف این‌بار هم در جمع خبرنگاران حاضر نمی‌شود و خبرنگارها را با سوال‌هایشان تنها می‌گذارد. اسماعیل دوستی، عضو اصلاح‌طلب شورای شهر در پاسخ به سوال «شرق» مبنی بر اینکه بالاخره اصلاح‌طلبان موفق به جلب رای ورزشکاران نشدند»، می‌گوید: «خیر، چنین چیزی نبوده است. بهتر است در آرا تشکیک نشود. در ابتدا 15-15 بود و یک رای هم سفید به صندوق انداخته شد.»
وی در پاسخ به این سوال که شنیده می‌شود رای سفید متعلق به عباس جدیدی است، پاسخ داد: «خیر، چنین چیزی نیست ما رای سفید را دیدیم اما نمی‌توانیم اعلام کنیم. مرحله دوم هم یک نفر ریزش کرد و می‌دانیم کیست.»
محسن سرخو، دیگر عضو اصلاح‌طلب شورا به «شرق» می‌گوید: «ما رای هر سه ورزشکار را گرفتیم اما برخی که در فهرست اصلاح‌طلبان به شورا راه یافتند به قالیباف رای دادند.» سرخو در پاسخ به سوال «شرق» درباره آب‌رفتن فهرست اصلاح‌طلب‌ها هم می‌خندد و می‌گوید: «چنین چیزی نیست.» تندگویان هم در گفت‌وگو با «شرق» از تشکیل کمیسیون نظارت و تغییر مدل نظارت بر شهرداری خبر می‌دهد.
«احمد دنیامالی» دیگر عضو شورا به خبرنگاران می‌گوید: «رای‌گیری تمام شده به علاوه اینکه آن رای مخدوش رای قالیباف بود چراکه اول محسن هاشمی نوشته و سپس قلم زده و نام قالیباف را نوشته است و بنابراین رای 17‌ام به نفع قالیباف بود.» دنیامالی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه از فهرست اصلاح‌طلبان رای آوردید اما به قالیباف رای دادید؟ می‌گوید: «این بحث را در فضای سیاسی نبرید، من مصلحت شهر را می‌بینم و به توازن اعتقاد دارم. ما نگران آینده نیستیم. در رای‌گیری‌ها یکی می‌افتد یکی بالا می‌رود این طبیعی است. ما از آن سمت هم دوستانی داشتیم که به هاشمی رای دادند و از این سمت هم دوستانی به قالیباف رای دادند.» اینها صحبت‌های احمد دنیامالی است که پیش از انتخابات با محسن هاشمی در دو فهرست در یک صف ایستاده بود و حال به رقیب وی و رییس پیشین رای داده است. بسیاری پیش از انتخابات به اعضای فهرست 31 نفره جبهه هماهنگی جبهه اصلاحات نقدهای جدی داشتند. آنها معتقد بودند با وجود ردصلاحیت‌های گسترده نباید به هر قیمتی فهرست را پر کرد. حال با لغزش‌هایی که مسند شهرداری را از اصلاح‌طلبان گرفت به نظر می‌رسد این نقدها وارد بوده است.
بار دیگر شهریور روی خوشی به قالیباف نشان داد. او در شهریور به دنیا آمده، نخستین‌بار در شهریورماه شهردار تهران شده است و حال بار دیگر در شهریورماه در سمت شهرداری ابقا می‌شود.
قالیباف در شهریورماه 84، هشت به هفت علی‌آبادی را برد و شهردار تهران شد. در سال 86 با شکست دولتی‌ها در انتخابات شوراها گزینه‌های شهرداری بین قالیباف و یکی از اعضای شورای شهر می‌چرخید. دیگر گزینه دولتی مطرح نبود. همان اصولگراهایی که دو سال قبل به قالیباف رای داده بودند از او برگشته بودند. اصلاح‌طلبان بازی را مشخص کردند. قالیباف با هشت‌رای در مقابل هفت‌رای به رسول خادم شهردار تهران شد. حالا همان اصولگرایانی که چهار سال قبل به قالیباف رای «نه» داده بودند به سمت او برگشتند و با رای دو عضو از فراکسیون اصلاح‌طلبان قالیباف 16 به 14 شهردار تهران شد.
به نظر می‌رسد قالیباف راهی سخت در پیش‌رو دارد. او تجربه غیرخودی و منتقدشدن برخی اعضای شورای سوم را در اواخر عمر آن شورا دارد و حالا با شورایی روبه‌رو است که نزدیک به نیمی از آن منتقد جدی برنامه‌ها و فعالیت‌های او هستند. این شورا همچون شورای سوم با وی همسو نیست و کمیسیونی را برای نظارت بر اقدامات او تشکیل داده است.
قالیباف از سال 84 تاکنون مانند پاندول ساعت دایما به اصلاح‌طلبان نزدیک و دور شده است. در ماه‌های اخیر او بیشترین فاصله را با اصلاح‌طلبان داشته و حال گویا قصد نزدیک‌ترشدن دارد و از دوستان قدیمی اصلاح‌طلبش سخن می‌گوید. باید دید که این‌بار چقدر قالیباف بر مواضع جدیدش پایدار می‌ماند و نزدیک‌شدن او به اصلاح‌طلبانی که دولت از آن آنهاست چقدر واقعی است.

لینک خبر : http://sharghdaily.ir/?News_Id=19819

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد