logo





خشونتی که حضور گشت های ارشاد را توجیه می کند

پنجشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۱ اوت ۲۰۱۳

فروغ سمیع نیا

تا قانون خانواده برابر: آزادی حق پوشش همیشه یکی از مطالبات فعالان مدنی، زنان و مردان در جامعه بوده و هست. حقی که سالهاست از مردم سلب شده و مردم با مقاومت سعی در باز پس گیری آن را دارند. برخوردهای لفظی و گاهی فیزیکی بین مردم و گشت های ارشاد که در سال­های قبل اسامی چون کمیته، گشت ثارالله و... را داشتند نشان از این مقاومت سرسختانه دارد.

جمع آوری گشت های ارشاد از وعده های انتخاباتی است که در چند دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری جز وعده های اکثر کاندیداها بوده، و اینکه هر شخصی که کاندیدای ریاست جمهوری می شود باید موضعی هم در مقابل این گشت ها داشته باشد؛ به یکی از رسومات انتخابات در ایران تبدیل شده است. حتی احمدی نژاد هم در سخنرانی های انتخاباتی خود از حضور گشت های ارشاد انتقاد کرده و معتقد بود چند تار موی جوانان مشکل این کشور نیست. ولی اینکه این وعده های انتخاباتی تا چه اندازه عملی می شود و اصولا آیا این مسئله در حیطه اختیارات ریاست جمهور است یا خیر، خود بحث دیگری است که حضور همیشگی و عملکرد ثابت گشت های ارشاد چه در دولت اصلاح طلب ها و چه دولت اصولگرایان پاسخ این سوالات را بوضوح نشان می دهد.

اما در سال های اخیر مقاومت مردم در برابر گشت های ارشاد و انعکاس رسانه ای و جهانی حول این موضوع، حکومت را مجبور کرده است که در شیوه های تبلیغاتی خود بازنگری داشته باشد و با همان ابزار رسانه حضور این گشت ها را موجه جلوه دهد. ابزاری که طی این سال ها به نوعی در تقابل با شیوه های رایج امر به معروف و نهی از منکر در ایران قرار گرفته بود.

هر چهار سال یکبار در هنگام انتخابات ریاست جمهوری حضور گشت های ارشاد در جامعه حذف می شد و پس از انتخابات به بهانه فصل گرما و استفاده از لباس های نازک و خنک توسط زنان این گشت ها دوباره قوی تر و با خشونت بیشتری در جامعه حضور پیدا می کردند. این شیوه همیشگی امسال دچار تحول نسبی شد، زیرا این بار حضور دوباره گشت های ارشاد با تبلیغات وسیع سایت ها و روزنامه های وابسته به حکومت آغارگردید.

ماجرا از داستانی شروع شد که در 26 تیر ماه در خبرگزاری فارس منتشر گردید و به بهانه آن دنبال شد: خانمی چادری که مشغول امر به معروف کردن یک دختر بد حجاب بود توسط آن دختر مورد ضرب و شتم قرار گرفت و دختر سعی در کشیدن چادر از سر زن آمر به معروف داشت ولی موفق نشد. عجیب که در این داستان عکس یا فیلمی وجود نداشت و هویت آمر معروف نیز خانم شمس بیان شد؛ و نکته عجیب تر، با اینکه اتفاق نزدیک کلانتری افتاده بود، ولی پلیس هیچگونه مداخله ای نکرده بود.

در پی این گفتگو و خبری که صحت آن از دید خواننده مورد شک قرار می گرفت مقامات مختلف شروع به موضع گیری کردند. سید علی طاهری، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: در پی انتشار مطلب تأسف بار کشیدن چادر خانم آمر به معروف در خیابان، به نظر پیگیری مناسبی از سوی مسئولان صورت نپذیرفت. به همین دلیل موضوع را با رئیس و نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در میان گذاشتیم.

وی ادامه داد: قرار بر این شد که با این خانم تماس گرفته شود و از ایشان بخواهیم که در اولین جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس حضور یابد تا هم از جزئیات موضوع، مطلع شویم و هم اینکه به نوعی قدردانی از این حرکت شایسته ایشان به عمل بیاید.

پس از آن و به فاصله چند روزخبر دیگری باز هم از طریق خبرگزاری فارس مبنی بر ضرب و شتم آمر به معرف دیگری منتشر شد که از این ماجرا هم فقط یک اسم وجود داشت.

با اینکه پلیس 110 توضیح داد که قضیه پیگیری شد و شاکی رضایت داد و دادستانی نیز بیانیه ای صادر کرد و موارد را توضیح داد، شاهد بیانیه ها و نامه های مختلفی از سوی مقامات حکومتی بودیم که در محکومیت این قضیه صادر کردند. در یکی از موارد، ده هزار نفر از فعالان فرهنگی و اجتماعی کشور که نامشان مشخص نیست درنامه ای به احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی خواستار برخورد با هتک حرمت کنندگان شدند. شورای فرهنگی و اجتماعی زنان نیز خواستار برخورد با افراد شد، دربیانیه آنان آمده است: از مسئولان دستگاه‌های قضایی، انتظامی و ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر و نمایندگان مجلس برای پیگیری اجرای قوانین و رفع خلأهای قانونی در این راستا بیش از پیش انتظار دارد و مصرانه پیگیر بررسی ابهامات در عرصه قانونگذاری، اجرا و نظارت تا حصول نتیجه خواهد بود تا گامی در جهت سالم سازی محیط از ناهنجاری‌ها و قانون ستیزی‌ها و تقویت امنیت مؤمنین، قانون‌گرایان، پاک‌جویان و پاک‌خواهان جامعه به وظایف خویش عمل نمایند تا شاهد آن باشیم که به‌واقع خطاکاران و قانون شکنان، شرمگین و درستکاران و نیکخواهان، سرافراز و عزتمند باشند.

فاطمه آلیا نیز در صحن علنی مجلس سخنرانی کرد و با انتقاد از داستان کشیدن چادر از سر آمر به معروف گفت: اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی نادیده گرفته شود اشرار بر آن حاکم می‌شوند.

با وجود این بیانیه ها و سخنرانی ها هنوز کسی شاکی و متهم را نمی شناسد، اما نتیجه و سرانجامی که همه این ماجراها به دنبال داشته، پوشش همه گیر گشت ارشاد و آمران به معروف در سطح شهر بوده است. بازداشت و توهین به زنانی که نحوه پوشش شان مورد قبول حکومت نیست و از همه مهمتر زیر سوال رفتن وعده های انتخاباتی که کاندیداها به مردم داده اند.

در واقع فصل مشترک همه این سخنرانی ها و بیانیه ها، برخورد با متهمین و همچنین بدحجابان در جامعه است. فصل مشترکی که برای اعمال خشونت بر مردم توجیهی قابل قبول است.

این اتفاق صرف نظر از واقعی بودن یا نبودنش، ذهن ها را یاد حوادث دیگری می اندازد که سال های قبل با فیلم و عکس در فضای مجازی منتشر می شد. درگیری های فیزیکی و ضرب و شتم افراد توسط پلیس گشت ارشاد به بهانه بدحجابی.

یکی از این موارد ضرب و شتمصبا آذرپیک خبرنگار بود که در میدان ونک اتفاق افتاد. وی که کل ماجرای این اتفاق را منتشر کرد و به خاطر خبرنگار بودن توانست موضوع را پیگیری کند، اما در نهایت نتیجه ای نداشت. ماجرای دیگر ضرب و شتم دو زن در میدان هفت تیر بود که انتشار عکس های آن در فضای مجازی باعث خدشه دار شدن احساسات مردم گردید.

همچنین درگیری در میدان صادقیهکه منجر به بازداشت پانزده نفر از مردم معترض گردید، از جمله دیگر برخوردهای مردم با گشت های ارشاد بوده است. فیلم های زیادی را می توان در یوتیوپ مشاده کرد که دستگیری های خشونت آمیز زنان توسط پلیس گشت ارشاد را نشان می دهد.

اما آیا در مقابل خشونت های اینچنینی ما شاهد موضع گیری نمایندگان مجلس، که نمایندگان همه مردم هستند، تا به امروز بوده ایم؟ بالطبع حاکم شدن خشونت در جامعه به نفع هیچکدام از افراد با هر تفکری نیست، اما آیا با خشونت های صورت گرفته از هر دو طرف ماجرا برخورد خواهد شد؟ آیا نمایندگان مجلس از خشونت های اعمال شده توسط آمرین به معروف اطلاعی نداشته اند؟ اگر خبر ضرب و شتم زن آمر به معروف درست باشد، آیا این پاسخ خشونت های اعمال شده چندین ساله از امر به معروف کنندگان نیست؟ این سوالاتی است که به ذهن شهروندان در این رابطه می رسد و نمایندگان می دانند حضور دوباره گشت ارشاد در واقع بازتولید خشونت است و شاید در آینده باید منتظر افزایش نزاع های اینچنینی باشیم.

سر و صدای رسانه های اصولگرا شاید یکسری از مخاطبانش را که همیشه با برخورد جدی و خشن با افرادی که از نظرشان حجاب مناسبی ندارند را راضی کرده و این بیانیه ها و موضع گیری ها فضا را آماده حضور هرچه بیشتر گشت های ارشاد نموده باشد؛ اما مردمی که از فضای امنیتی و پلیسی حاکم بر شهر گریزانند و آزادی پوشش را حق خود می دانند، در این باره چگونه می اندیشند؟

شاید وقت آن رسیده است سیاستمدارانی که در هنگام تبلیغات انتخاباتی از گشت ارشاد انتقاد می کنند، مواضعشان را پس از این بازی رسانه ای به صراحت اعلام کنند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد