بی بی سی:دومین روز از گفتگوهای هسته ای ایران و گروه ۱+۵ متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان امروز، شنبه ۱۷ فروردین، در شهر آلماتی قزاقستان در جریان است.
به گفته کسری ناجی، خبرنگار اعزامی بخش فارسی بی بی سی به آلماتی، مذاکرات روز دوم، ساعت ۱۲ ظهر به وقت محلی و با ۹۰ دقیقه تاخیر به دلیل گفتگوهای مقدماتی، آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، پیش از آغاز دومین روز مذاکرات، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست هیات مذاکره کننده ایران و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رییس هیات مذاکره کننده گروه ۱+۵ با هم دیدار کردند.
پیش از آغاز رسمی روز دوم مذاکرات آلماتی، علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز با نماینده فرانسه دیدار کرد.
روز اول این مذاکرات، دیروز، ۱۶ فروردین (۵ آوریل) بدون نتیجه پایان یافت.
نمایندگان ایران در روز اول گفتند پیشنهادهای مشخص و مهمی به کشورهای غربی ارائه کرده اند.
اما یک دیپلمات غربی گفت ایران هیچ پاسخ ملموسی به پیشنهاد اخیر قدرتهای جهانی از جمله آمریکا، بریتانیا و روسیه نداده است.
بر اساس این پیشنهاد، اگر تهران کار بر روی بخش های حساس برنامه هسته ای خود را متوقف کند، بخشی از تحریم های اقتصادی کاهش خواهد یافت.
یکی از خبرنگاران بیبیسی در محل برگزاری مذاکرات میگوید به نظر میرسد طرفین به جای آنکه با هم مذاکره کنند، در مورد مسائل متفاوتی صحبت میکنند و حرف هم را نمی فهمند.
به گفته خبرنگار بیبیسی، نتیجه قابل پیشبینی اجلاس آلماتی، متوقف نشدن و ادامه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ است.
هدف مذاکرات آلماتی، از بین بردن بنبستی است که از یک دهه قبل بر سر برنامه هسته ای ایران ایجاد شده است.
کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که از طریق غنی سازی اورانیوم با غلظت بالا در صدد دستیابی به سلاح هسته ای است. اما ایران با رد این اتهام تاکید دارد که برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است و هدف از آن، تامین انرژی و مصارف پزشکی است.
این دومین دور مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ (متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان)، در شهر آلماتی قزاقستان است. طرفین اوایل اسفند گذشته نیز در این شهر دیدار کردند.
در اجلاس قبلی آلماتی، اعضای گروه ۱+۵ تلاش کردند ایران را به توقف تولید و ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی متقاعد کنند. آنها همچنین از ایران خواستند تاسیسات غنی سازی فردو در نزدیکی قم را تعطیل کند.
قدرتهای جهانی در ازای آن پیشنهاد کردند که از میزان تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه ایران بکاهند.
پیش از آلماتی نیز هفت دور مذاکره هسته ای (سه دوره در ژنو، دو دوره در استانبول، یک دوره در بغداد و یک دوره در مسکو) میان ایران و گروه ۱+۵ برگزار شده بود.
ایران: پیشنهادهای جامع خود را به ۱+۵ ارائه کردیم
بی بی سی: دور نخست تازه ترین مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ بر سر برنامه های هسته ای ایران که از ساعت ۱۰:۳۰ به وقت محلی (۵ به وقت گرینویچ) در آلماتی در قزاقستان آغاز شده بود، برای صرف ناهار و استراحت پایان یافت.
کسری ناجی، خبرنگار بخش فارسی بی بی سی که برای پوشش این مذاکرات در آلماتی به سر می برد، می گوید با پایان یافتن دور نخست این مذاکرات، اعضای هیئت ایرانی برای حضور در نماز جمعه به بزرگترین مسجد آلماتی رفته اند.
در پایان نشست پیش از ظهر این مذاکرات، علی باقری، معاون بین الملل شورای عالی امنیت ملی گفت که ایران پیشنهادهای جامع خود را که به گفته او می تواند راهگشای برنامه هسته ای ایران باشد، به طرف مقابل ارائه کرده است.
به گزارش خبرنگار ما آقای باقری گفته است که پیشنهادهای ایران بر اساس طرح کلی مذاکرات مسکو تنظیم شده است.
آقای باقری گفت: "ایران معتقد است که گامهای اعتمادساز باید جزیی از یک راه حل جامع و کامل باشد و نه در حاشیه آن."
هنوز گزارشی از جزئیات این نشست در دست نیست. این دومین باری است که مذاکرات هسته ای ایران در قزاقستان برگزار می شود.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از آغاز نشست به خبرنگاران گفت که انتظار می رود ایران به پیشنهادهای ارائه شده از سوی ۱+۵ در مذاکرات قبلی آلماتی و استانبول پاسخ مثبت دهد.
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکرهکننده ایران پیش از آغاز این مذاکرات گفته بود که ایران در آلماتی بر حق خود مبنی بر غنی سازی اورانیوم پافشاری خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، عباس عراقچی، معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه و علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از جمله همراهان آقای جلیلی در این دور از مذاکرات هستند.
کسری ناجی می گوید که مهدی صفری، سفیر فعلی ایران در پکن و سفیر سابق ایران در مسکو نیز جزو تیم مذاکره کننده است.
مذاکرات ایران با کشورهای روسیه، آمریکا، بریتانیا، چین، فرانسه و آلمان تا فردا (شنبه، ۱۷ فروردین) در قزاقستان ادامه خواهد یافت.
کشورهای غربی به ویژه آمریکا معتقدند که ایران با غنی سازی اورانیوم با غلظت بالا در صدد دستیابی به سلاح هسته ای است؛ ادعایی که ایران همواره آن را رد کرده و گفته که برنامه های هسته ای اش صرفا کاربرد صلح آمیز دارد.
آقای جلیلی پیش از نشست در آلماتی گفته بود: "ما باور داریم مذاکرات فردا (جمعه) تنها با یک حرف میتواند پیش برود. آن یک حرف پذیرش حق ایران به ویژه برای غنیسازی اورانیوم است".
مذاکرات هستهای اسفندماه گذشته در همین شهر صورت گرفت. در آن مذاکرات، قدرتهای جهانی کوشیدند ایران را متقاعد کنند غنیسازی بیست درصدی اورانیوم را متوقف کند و آنچه تا کنون با این درجه غنیکرده به خارج منتقل نماید.
همچنین، کشورهای یادشده که گروه پنج به علاوه یک خوانده میشوند از ایران خواستند فعالیتهای هستهای در تأسیسات فردو در نزدیکی شهر قم را تعطیل کند.
آنها به ایران وعده دادند در برابر این اقدامات بخشی از تحریمهای اقتصادی علیه این کشور لغو شود.
ایران و گروه ۱+۵ تا پیش از این هشت دوره مذاکره کرده اند. سه دوره در ژنو، دو دوره در استانبول، یک دوره در بغداد، یک دوره در مسکو و یک دوره نیز در آلماتی.
تیر ماه ۱۳۸۷، مهر ماه ۱۳۸۸، آذر ماه ۱۳۸۹ به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار شد و استانبول نیز دو بار به ترتیب در بهمن ۱۳۸۹ و فروردین ماه ۱۳۹۱ میزبان دو دور بعدی گفتوگوها بود. بعد از آن ایران و گروه ۱+۵ در اوایل خرداد ماه ۱۳۹۱ در دارالضیافه بغداد، در ۲۹ خرداد در مسکو و هشتم و نهم اسفند در آلماتی مذاکره کردند.