اخبار و گزارشات کارگری۱۰ اسفندماه ۱۳۹۱
- بیانیه کمیته پیگیری برای افزایش حداقل دستمزدها در سال ۹۲
- بیمه ۳ ماه تاکسی داران بوشهر پرید
- افزایش ۲۰درصدی قیمت بلیت متروتهران در سال ۹۲
- ایجاد ۷۶۱ هزار اشتغال طی ۸ سال
بیانیه کمیته پیگیری برای افزایش حداقل دستمزدها در سال ۹۲
افزایش حداقل دستمزدها باید بالای خط فقر باشد
آخرسال نزدیک شد. امسال نیز مثل هرسال گما نه زنی و چانه زنی مسئولان، کارفرمایان، مجلس و دیگر دست اندرکاران برای افزایش چند درصدی دستمزدها به گفتگوی نمایشی نشستهاند.
اما امسال با سالهای پیش کاملا متفاوت بوده است. افزایش قیمت ارزاق عمومی، حمل نقل، بهداشت و درمان بسیار چشمگیر بوده است. آمار و ارقام سازمانهاو نهادهای دولتی ومجلس افزایش تورم را نزدیک به ۴۰% ارزیابی کردهاند.
افزایش قیمتهای وسایل زندگی که دم دست ما کارگران است بسیار بیشتر از آمارو ارقام گفته شده میباشد. این افزایبش قیمتها چنان چشمگیر بوده است که نیاز به تکرار مکررات ندارد. فقط اجاره بهای مسکن با افزایش حداقل ۳۰%و حداقل دستمزد۳۸۹۰۰۰ تومانی غیر قابل قیاس است. اجاره مسکن یک واحد کوچک ۵۰ الی ۶۰ متری اکنون بیش از ۷۰۰۰۰۰تومان رسیده است. یعنی حداقل دستمزد ۳۸۹۰۰۰ تومانی به نصف این اجاره بها هم نمیرسد.
خط فقر طبق ارزیابی سازمانهای ذیربط به بالای ۱۲۰۰۰۰۰ تومان در سال گذشته ۱۳۹۰ و خط بقا به ۹۰۰۰۰۰ افزایش یافته بود. سالی که در حال تمام شدن است. خودش به تنهایی مصادف با افزایش قیمتها و تورم یک دهه است. کدام کالاست که قیمتش یک هفته ثابت مانده باشد. اما افزایش دستمزدهای ما سالی یک بار وآن هم بسیار ناچیز بوده است.
تأمین حداقل نیازمندی زندگیمان اینک به بیش از ۱۵۰۰۰۰۰ تومان میرسد. این هزینهها را اکنون با افزایش تورم وگرانی طبق آمار رسمی دولتی نمیتوان مقایسه کرد. دیگر حرف زدن از قانون کار که افزایش حداقل دستمزد را منطبق بر نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی میداند. نه تنها دیگر معنایی ندارد بلکه اینک به یک طنز توهین آمیز شبیه شده است. اکنون نگاه کوتاهی به گزارش روزنامه کثیرالانتشار میکنیم در رابطه با افزایش قیمتها:
افزایش قیمتها هم چنان رو به اوج است. «قیمت گوشت در بازار نسبت به هفته گذشته افزایش چند هزار تومانی داشته است»
و «تخم مرغ شانهای ۷۵۰۰ تومان......... درچند ماه پیش تفاهم نامهای منعقد شدکه قیمت تخم مرغ در بازار برای مصرف کننده از کیلویی ۳۷۰۰تومان بالاتر نرود اما نرخ آن۷۵۰۰ تومان شد.» و «قیمت مرغ طی چند روز اخیر با جهش از ۴۸۰۰تومان به ۶۳۰۰ تومان رسیده است.» (روزنامه بهار ۲۱بهمن۹۱)
این گزارش نمونه روند افزایش قیمتهاست.
طی سالهای اخیر که افزایش حداقل دستمزد با افزایش نرخ تورم بسیار فاصله داشت. درهیچ زمان این دو (دستمزدهاو قیمتها) ارقامشان به هم نزدیک نشد. با پایین نگه داشتن حداقل دستمزد سالیان سال است که فاصلهای ۵۰%با نرخ تورم داشتهایم. با افزایش نجومی قیمتها در سال جاری این فاصله عمیقتر شده است. طوری که اگر حداقل دستمزد ۳۰۰% هم افزایش یابد به افزایش نرخ تورم وقیمتها نخواهد رسید.
افزایش نرخ تورم در ایران طی برآوردهای سازمان بین المللی اقتصاد نیز درجهان رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
ما کارگران آسیب پذیرترین خانوادهها که جمعیت ۹۰% جامعه را تشکیل میدهیم تمام بار ویرانگر این تورم وگرانی را باید تحمل کنیم. وبا حقوقهای چندر قاز باید تاوان این نابسامانی رابپردازیم. چرا ما کارگران؟
ما کارگران که تمامی تولید جامعه را بردوش داریم. زحمتکشان اصلی و واقعی جامعه هستیم. خانوادههایمان نیز آماج این وضعیت نابسامان اقتصادی قرار گرفتهاند. اینک خانواده ما کارگران در معرض فاجعه انسانی قرار گرفتهاند.
این نابرابری آشکار ضد انسانی برای ما کارگران قابل تحمل نیست. افزایش دستمزدها باید به گونهای جهشی باشد که زندگی را قابل تحمل کند. این مطالبه حق مسلم انسانهایی که سرتاسر عمرشان را با زحمات غیر قابل جبران به سر میرسانند.
جمعیت بزرگ ما کارگران که اکثریت ۹۹%جامعه را شامل میشویم. چگونه باید این ظلم بزرگ را تحمل کنیم؟؟
اگر در سالهای گذشته دستمزدها منطبق با افزایش واقعی تورم افزایش مییافت. ما اکنون شاهد این فاصله عمیق دستمزدهاو قیمتها نبودیم. پایین نگه داشتن نرخ دستمزدها در سالهای اخیرموجب پیدایش عمیق فاصله طبقاتی بین فقیرو غنی شده است.
ما کارگران خواستار افزایش حداقل دستمزدها تا بالای خط فقر هستیم.
کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای کارگری-۹/۱۲/۱۳۹۱
بیمه ۳ ماه تاکسی داران بوشهر پرید
برخی تاکسی داران میگویند: سه ماه از حق بیمهای که آنان برای واریز به تامین اجتماعی دراختیار تعاونی قرار دادهاند، به حساب مورد نظر واریز نشده است.
به گزارش ۸اسفندبوشهرنیوز، آنان با بیان اینکه تاکنون مراجعات زیادی به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، تامین اجتماعی و همچنین تاکسیرانی داشتهاند، افزودند: متاسفانه پاسخی که بتواند راهگشای مشکلات تاکسی داران باشد از سوی مسئولین داده نشد.
این تاکسی داران با اشاره به نحوه انتخاب مسئولین تعاونی تاکسی داران افزودند: از آنجایی که مسئولین این تعاونی با آرای تاکسی داران انتخاب میشوند، سازمان تاکسی رانی بوشهر به ما اعلام کرده که این موضوع ارتباطی به آنان نداشته و موضوع باید توسط خودمان حل و فصل شود.
یکی از تاکسی داران گفت: متاسفانه اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به ما اعلام کرده که ما به مسئولین تعاونی تاکسی داران تذکر دادهایم و شما باید برای احقاق حقوقتان به شورای حل اختلاف شکایت کنید.
یکی دیگر از تاکسی داران با بیان اینکه حق بیمه دو ماه برخی و همچنین سه ماه بعضی دیگر پرداخت شده است، ابراز داشت: این در حالی است که برای جلوگیری از قطع بیمه، تاکسی داران همه ماهه حق بیمه خود را به حساب تعاونی واریز میکنند.
این راننده تاکسی با اشاره به مشکلات تاکسی داران گفت: علی رغم پیگیریهایی که تاکنون انجام شده اما نتیجهای از این پیگیریها حاصل نشده است.
یکی دیگر از رانندگان تاکسی با گلایه از صدا و سیمای مرکز بوشهر اظهار داشت: تاکنون چندین بار با این سازمان تماس گرفته و خواستار انعکاس گزارش این مشکلات شدیم اما کسی از خبرنگاران برای پیگیری موضوع به ما مراجعه نکرده است.
افزایش ۲۰درصدی قیمت بلیت متروتهران در سال ۹۲
نرخ بلیت مترو تهران در سال آینده ۲۰درصد افزایش مییابد. براساس این خبر، تمامی بلیتهای مدتدار مترو در سال آینده حذف میشود. به گفته رییس کمیسیون عمران و توسعه شورای شهر تهران، لایحه پیشنهادی نرخ بلیت مترو تهران در سال آینده بررسی شد که در پایان کمیسیون نسبت به افزایش ۲۰درصدی رای مثبت داد. حمزه شکیب، با اشاره به اینکه کمیسیون عمران، کمیسیون تخصصی مباحث تعیین کرایهها است، گفت: قطعا اعضای شورای شهر با این افزایش موافقت میکند زیرا ما با بررسی تمامی جوانب نسبت به این درصد افزایش رای مثبت دادیم و افزایش ما منطقی است. البته به گفته او، افزایش ۲۰درصدی حقوق کارمندان در سال ۹۲، به افزایش هزینههای نگهداشت مترو میرسد. شهرداری تهران نیز این میزان افزایش نرخ بلیت را پیشنهاد داده بود که به تایید کمیسیون عمران رسید. شکیب همچنین ادامه میدهد: «مترو ناچار است برای تامین هزینههای موجود در شرایطی که دولت سهم خود را پرداخت نمیکند، هزینههای خود را به نوعی تامین کند.»
منبع: آرمان-۱۰اسفند
ایجاد ۷۶۱ هزار اشتغال طی ۸ سال
در تازهترین گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران جمعیت فعال کشور ۲۳ میلیون ۹۷۸ هزار نفر اعلام شده است. مقایسه این رقم با جمعیت فعال کشور طی سال ۸۴ نشان میدهد جمعیت فعال کشور طی دوره هشت ساله فعالیت دولتهای نهم و دهم معادل ۶۸۴ هزار نفر افزایش پیدا کرده است. یعنی طی دورهای که جمعیت بالا ۱۰ سال کشور معادل ۷ میلیون ۱۲۸ هزار نفر رشد کرده است، حدود ۹. ۶ درصد از این جمعیت جذب بازار کار شدهاند.
مرکز آمار ایران در تعریف جمعیت فعال مینویسد: «تمام افراد ۱۰ ساله و بیشتر (حداقل سن تعیین شده)، که در هفتهٔ تقویمی قبل از هفتهٔ آمارگیری (هفتهٔ مرجع) طبق تعریف کار، در تولید کالا و خدمات مشارکت داشته (شاغل) و یا از قابلیت مشارکت برخوردار بودهاند (بیکار)، جمعیت فعال اقتصادی محسوب میشوند».
به این ترتیب میتوان گفت جمعیت شاغل کشور که در سال ۸۴ یعنی آغاز دوره فعالیت دولت دهم معادل ۲۰ میلیون و۵۲۸ هزار و ۵۷۹ نفر بودهاند در پاییز سال ۹۱ یعنی آخرین سال فعالیت دولت دهم به ۲۱ میلیون و ۲۸۹ هزار و ۵۹۰ نفر افرایش پیدا کردهاند و این به معنی ایجاد ۷۶۱ هزار و ۱۱ اشتغال طی دوره ۸ ساله فعالیت دولتهای نهم ودهم است که به طور متوسط سالانه رقمی معادل ۹۵ هزار اشتغال است، که میتوانیم این رقم را کل اشتغال پایدار ایجاد شده طی فعالیت دولتهای نهم و دهم بدانیم.
نگاهی به جمعیت بیکار بالای ده سال کشور نشان میدهد در سال ۸۴ تعداد جمعیت بیکار ۲ میلیون ۷۶۴ هزار و ۸۶۶ نفر بوده ودر پاییز سال ۹۱ این رقم به ۲ میلیون و ۶۸۸ هزار و ۴۵۶ نفر رسیده که گویای کاهش ۷۶ هزار نفری در جعیت بیکار در کشور است.
مقایسه این ارقام نشان میدهد که طی دوره مورد بررسی در حالی که جمعیت بالای ۱۰ سال کشور معادل ۷ میلیون ۱۲۶ هزار و ۱۲۸ نفر افزوده شده تنها ۶۸۴ هزار و ۶۰۱ نفر به جمعیت فعال در کشور افزوده شده است. حال سئوال اینجاست باقی این جمعیت که رقمی معادل ۶ میلیون و ۵۷۵ نفر که به جمیعت بالای ۱۰ سال کشور افزوده شده ولی در جمعیت فعال کشور پذیرفته نشدهاند، چه سرنوشتی پیدا کردهاند؟
وضعیت نامعلوم اشتغال چند میلیون نفر
نگاهی به جمعیت دانشجویی کشور نشان میدهد طی سال ۸۴ تعداد دانشجویان کشور از ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار و ۷۶۸ نفر بوده است که در سال ۹۱ این رقم به ۴ میلیون و ۴۰۳ هزار و ۶۵۲ نفر رسیده به این ترتیب میتوانیم بگوییم، بالغ ۲ میلیون و ۱۳ هزارو ۸۸۴ نفر از جمعیت افزوده شده به جمعیت فعال در دوره مورد نظر در جمع دانشجویان کشور وارد شدهاند.
رئیس جمهور در تازهترین مصاحبه تلویزیونی خود تعداد بازنشستگان را در دوره فعالیت دولت نهم و دهم معادل ۸۰۰ هزار نفر اعلام کرده است که اگر این رقم را یک میلیون نفر هم بدانیم سر جمع میتوانیم بگویی که از حدود ۶ میلیون نفری که سرنوشت اشتغالشان نامعلوم بوده، حدود ۳ میلیون نفر در حال حاضر یا بازنشسته شدهاند و یا دانشجو هستند.
با کسر کردن افزایش جمعیت بازنشستگان و دانشجویان کشور از جمعیت ۱۰ سالی که در جمعیت فعال وارد نشدهاند در نهایت به رقمی معادل ۳ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۶۹۱ نفر میرسیم که وضعیت اشتغال نامعلومی دارند، حتی اگر افزایش ۶۴۲ هزار نفری جمعیت سالخورده (بالای ۶۵ سال) بین سرشماریهای ۸۵ و ۹۰ را از این جمعیت بلاتکلیف کسر کنیم (البته از این جهت با جمعیت بازنشستگان همپوشانی دارد دقت کافی ندارد)، بازهم ۲ میلیون ۷۸۷ هزار و ۶۹۱ نفر ایرانی با وضعیت نامعلوم اشتغال داریم. حال میتوانیم این جمعیت را در جمع بیکاران اضافه کنیم و یا این تعداد جمعیت که حتی با تعریف یک ساعت اشتغال هم در جمع شاغلان و حتی بیکاران قابل شمارش نبودهاند را کاملا نادیده بگیریم و به عنوان خطای آماری تلقی کنیم.
منبع: خبرآنلاین-۸اسفند
دهم اسفندماه۱۳۹۱
********************
اخباروگزارشات کارگری۱۱اسفندماه۱۳۹۱
- محمد جراحی کارگر زندانی، پس از مرخصی از بیمارستان، به زندان بازگردانیده شد
- یک بام و دو هوای صنعت نفت در قبال عیدی کارکنان مدت موقت
- کارگاههای کوچک از بیمه کارگران خود سرباز میزنند
- باردیگرطرح بیمه کارگران ساختمانی از سوی شورای نگهبان ارجاع داده شد
- میزان بیکاری در منطقه پولی یورو همچنان در حال افزایش است
محمد جراحی کارگر زندانی، پس از مرخصی از بیمارستان، به زندان بازگردانیده شد
محمد جراحی ده روز قبل برای عمل پزشکی به بیمارستان منتقل شده بود، پس از عمل جراحی به زندان بازگردانده شد. به وی گفته شده بود که هزینهٔ بیمارستان برعهدهٔ خود اوست.
این کارگر زندانی دو سال پیش در پی برگزاری یک دادگاه غیرعلنی همراه با شاهرخ زمانی به زندانهای طویل المدت محکوم شدند. اکنون شاهرخ زمانی مدت ۱۱ سال محکومیت خود را در زندان گوهردشت و محمد جراحی در زندان تبریز مدت ۵ سال محکومیت خود را سپری میکنند.
منبع: وبلاگ کانون مدافعان حقوق کارگر
یک بام و دو هوای صنعت نفت در قبال عیدی کارکنان مدت موقت
پس از گذشت حدود یکسال از اولین دور قراردادهای کار مدت موقت که با کارکنان پیمانکاری واجد شرایط در صنعت نفت امضا شده است، در آستانه نوروز موضوع پرداخت عیدی مورد گلایه این دسته از کارکنان قرار گرفته است.
به گزارش ۱۱اسفندپانا نیوز، چنانچه در بخشنامه مربوط به ساماندهی نیروهای پیمانکاری تاکید شده بود که «کارکنان مشمول قرارداد کار مدت مستقیم تابع قانون و مقررات کار و تامین اجتماعی بوده و منحصرا براساس تکالیف ابلاغی قوانین مذکور حقوق و مزایای آنان تعدیل میشود»، این روزها این کارکنان با استناد به قانون کار خواستار پرداخت عیدی معادل دو ماه حقوق پایه خود شدهاند و این درحالی است که شنیدهها از وزارت نفت، گویای این است که احتمالا عیدی طبق شرایط کارمندی و معادل یک حقوق پایه خواهد بود.
بر اساس قانون کار، عیدی کارگران باید بر اساس حداقل ۶۰ روز کاری (۲ ماه) و حداکثر ۹۰ روز کاری (۳ ماه) حقوق پایه محاسبه و پرداخت شود که در این مورد حداکثر عیدی کارگران نباید از ۳ برابر حقوق پایه بیشتر شود.
اگرچه وزارت نفت تاکنون نسبت به این موضوع، اظهار نظر رسمی نداشته است که شیوه پرداخت عیدی این دسته از کارکنان چگونه محاسبه خواهد شد ولی کاربران با اظهار نگرانی، نسبت به طرح این موضوع درخواستهای فراوانی داشتند که در ادامه برخی نظرات و خواستههای کاربران میآید:
** میزان عیدی کارمندان دولت مبلغ چهار میلیون و بیست و پنج هزار ریال، در رابطه با کارمندان دولت مصوب شده و شامل ما قرارداد مدت موقتیها که طبق قانون کار میباشیم و دارای قرارداد کارگری هستیم، نمیشود. کارگران طبق قانون کار عیدی و سنوات دریافت میکنند. هماهنگونه که در متن قراردادی که بستهایم نیز قید گردیده است. خواهشمند کمی دقت نظر فرمائید.
**اینجا که میرسه ما قرارداد مستقیمها کارمند دولت محسوب میشویم درحالی که موقع پرداخت فوقالعادهها وپاداشها نه --- ما طبق قانون کار باید دو بیس عیدی بگیریم.
**ازاول سال ما گفتیم مزایا مون چی شد گفتند شما قرارداد موقت تابع قانون کار هستید، حالا موقع عیدی آخرسال که شد ما را جزء کارمندان دولت حساب کردند، وقت پاداش دادن که میشه ما کارگریم ولی وقت عیدی گرفتن کارمند؟!
** قرارداد ما طبق قانون کار و با دفترچه تامین اجتماعی، قرارداد کارگری بوده و عیدی نیز طبق قانون کار دو برابر دستمز ماهیانه حساب میشود.
** با ما طبق قانون اداره کار قرارداد بستید اما میخواهید عیدی مارا کارمندی قراردهید؟ چرا ۳ روز استراحت درمانی که طبق قانون کاربرای ما نیروهای قراردادی مدت موقت انجام نمیدهند، مرخصی استحقاقی اعمال میشود، حتی هزینه غذا که مبلغ آن ۶۶هزارتومان میباشد به طور کامل واریز نشده و روز به روز اضافه کاری نیروها کم میشود ولی حالا....
** آیا سزاوار است که کسانی چون ما، با مدرک فوق لیسانس قرارداد مدت مستقیم امضا کردهایم ولی حقوق دیپلم میگیریم، نفت کارت که نداریم، بهره وری که نداریم، در قرار دادمان نوشته کارگری، بیمه ما تامین اجتماعی است و بعد تازه عیدی ما بشود یک پایه حقوق کارمندی؟ این چه عدالتی است؟ پس حداقل مدرک تحصیلی ما را محاسبه کنید و مزایای کارمندی را به ما بدهید. اگر کارگریم مزایای کارگری را بدهید این یک بام و دو هوا یعنی چه؟
کارگاههای کوچک از بیمه کارگران خود سرباز میزنند
به گزارش۱۱اسفندایسنا، تعداد کارگاههای کوچک بسیار زیاد است و عمده آنها تولیدی یا خدماتی هستند ولی در این کارگاهها با داشتن حتی ۳۰ نفر نیروی کار، قراردادی وجود ندارد.
بنا بهمین گزارش، بسیاری ازاین کارگاههای کوچک از بیمه کارگران خود سرباز میزنند. بعبارتی دیگر وجود قرارداد موقت یا سفید امضا درهرکارگاه به منزله رد نشدن بیمه برای کارگران آن است.
باردیگرطرح بیمه کارگران ساختمانی از سوی شورای نگهبان ارجاع داده شد
به گزارش ۱۱اسفندفارس، بنقل ازیک بهارستان نشین، از ارجاع طرح بیمه تامین اجتماعی کارگران ساختمانی به مجلس به دلیل بار مالی خبر داد.
میزان بیکاری در منطقه پولی یورو همچنان در حال افزایش است
به گزارش۱مارس یورونیوز، نرخ بیکاری در این منطقه در ماه ژانویه گذشته به ۱۱. ۹ درصد جمعیت فعال این منطقه رسیده است.
این در حالی است که در ماه دسامبر سال گذشته نرخ بیکاری یک دهم درصد کمتر از آمار ماه ژانویه بوده است.
در ایتالیا ۱۱. ۷ درصد جمعیت فعال این کشور با بحران بیکاری مواجه شدهاند.
این رقم در اسپانیا به ۲۶ درصد رسیده است.
از سوی دیگر اداره آمار اتحادیه اروپا نرخ تورم منطقه پولی یورو در ماه فوریه را ۱. ۸ درصد اعلام کرد.
یازدهم اسفندماه۱۳۹۱
akhbarkargari2468@gmail.com