وزیر بهداشت علت 50 درصد بیماری های روانی را برشمرد:
فقر، بیکاری و انتخابات عامل بیماری های روانی
قانون - گروه جامعه: تاثیر عوامل اجتماعی بر سلامت روانی جامعه اولین بار نیست که از سوی وزیر بهداشت یا مقامات مرتبط با حوزه سلامت عمومی گوشزد می شود اما حالا مرضیه وحید دستجردی شاخص دیگری را اضافه کرده که بعد از سال 1388 ذهن بسیاری از ایرانیان را به خود معطوف کرده است. این شاخص انتخابات است که موجب بروز استرس و تنشهای روانی در جامعه ایرانی شده است.
دغدغه های وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روزهایی که فشارهای اقتصادی و بحران ارز، سلامت شهروندان ایرانی را هدف گرفته، شدید تر شده و او از افزایش بیماریهای قلبی ریوی، روحی روانی و مغزی در ایران سخن گفته و تاکید کرده که فقر، بیکاری و انتخابات علت ۵۰ درصد بیماریهای روانی در ایران است.
وی با اعلام اینکه از نظر شاخص عدالت بعد از پاکستان دومین کشور ضعیف دنیا هستیم گفته عوامل ژنتیکی تنها ۲۵ درصد از دلایل بیماریها را تشکیل میدهد اما عوامل اجتماعی زیادی در سلامت روانی موثر است که باید این عوامل کنترل شود و همچنین با رعایت اخلاق انتخاباتی بتوانیم در زمان انتخابات میزان فشارهای روانی برجامعه را کاهش دهیم.
تاکید مرضیه وحید دستجردی بر انتخابات شاید برای اولین بار است که به عنوان یک شاخص مخل سلامت روانی مطرح می شود اما به گفته روانشناسان اجتماعی در گفت و گو با « قانون»، می توان از برخی نشانهها در جامعه امروز ایران حدس زد که مشکلاتی در جامعه وجود دارد چرا که مردم عصبی و پرخاشگر رفتار می کنند و برای نمونه در هنگام رانندگی خیلی از مقررات را رعایت نمی کنند. اگرچه مطالعاتی در مورد رفتارهای اجتماعی در ایران صورت نگرفته ولی رفتارهای بعد انتخابات توانسته ذهن جامعه ایران را مخدوش کند.
دانشیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در این باره به قانون می گوید: این اظهار نظر متوجه اهمیت عوامل اجتماعی در سلامت عمومی جامعه است. کاملا طبیعی است که برخوردهای بعد از انتخابات توانسته سلامت اجتماعی را به خطر بیندازد. در همین زمینه بعد روانشناختی کنترل هیجانها و مسائل بیرونی و فشارهای وارده بر روح جمعی مهم است.
علیرضا محسنی تبریزی تاکید می کند: با وجود اینکه توجه به مباحث روانشناختی وارده بر اجتماع مهم است اما باید تحقیقاتی در این زمینه انجام شود. اطلاعاتی در مورد رفتارهای جمعی در ایران در دسترس نیست. مثلا انبوه خلق، تظاهرات و گردهماییها خیلی مهم هستند و اساسا به مثابه پدیدههای اجتماعی قابل بررسی هستند و می تواند اثرات آن بر رفتاهای اجتماعی سنجیده شود ولی در ایران نادیده گرفته شده اند.
وی تاکید کرد: بی شک ریشه این مسائل نارضایتیها و تحرکات جمعی، بی عدالتی و احساس اجحاف است، محرومیت نسبی مسئله مهمی است و سبب شکل گیری جنبش های اجتماعی می شوند اگرچه اینها شرطهای لازم هستند ولی کافی نیستند. به هر حال شکل گیری این رفتارها قابل بررسی است و نیاز به مطالعه دقیق دارد اما در ایران این مسائل جدی گرفته نشده است. با این حال مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت و درمان به عنوان میهمان شصت و یکمین اجلاس عمومی شوراهای استانها سلامت را به معنای کامل رفاه جسمی، روحی، اجتماعی و روانی جامعه دانست و گفت: پرداختن به مسائل سلامت بنا بر قانون اساسی جزو وظایف دولت است. سهم جیب مردم در هزینههای درمانی باید کمتر از ۳۰ درصد باشد ولی متاسفانه امروز بیماران ما بیش از ۵۵ درصد هزینههای درمانی را پرداخت میکنند.
وی در رابطه با تاثیر طرح پزشک خانواده افزود: این طرح موجب کاهش هزینههای تحمیلی بر مردم و دولت میشود. طرح پزشک خانواده تا حدود زیادی از بیماریها پیشگیری میکند که خوشبختانه ۱۷ میلیون تحت پوشش پزشک خانواده قرار گرفتند و تا سال آینده نیمی از جمعیت کشور با صرف ۹۰۰ میلیارد تومان تحت پوشش قرار میگیرند.
وحید دستجردی در رابطه با بار بیماریهای کشور و مهمترین عوامل مرگ خاطرنشان کرد: بیماریهای قلبی ریوی، روحی روانی و مغزی درحال افزایش است همچنین مهمترین عوامل مرگ در کشور مربوط به بیماریهای قلبی، حوادث و سرطانها است به طوری که ۴۵ درصد آمار فوتی کشور مربوط به ایستهای قلبی، ۱۲ درصد مرگ و میر مربوط به سرطانها و ۱۸/۷ درصد مربوط به حوادث است که تنها راه ما در کاهش این عوامل مرگبار تغییر در روش زندگی و اصلاح الگوهای سلامتی در کشور است.
وی در رابطه با داروها و تولید دارو در کشور تصریح کرد: تا پایان سال از ۱۰ دارو با کاربرد و فناوری بالا رونمایی میکنیم که این در حالی است که بیش از ۵۰ درصد مواد اولیه تهیه داروها از خارج وارد میشود و ۹۷ درصد داروها داخلی است ولی بیش از ۴۵ درصد هزینههای دارویی مربوط به واردات ۳ درصدی دارو از خارج کشور است.
وزیر بهداشت در رابطه با هزینه سلامت بیماران، تصریح کرد: ۱۸ درصد این هزینه از سوی بیمهها تامین میشود و ۲۰ درصد آن را دولت میپردازد ولی متاسفانه بیش از ۵۴ درصد هزینههای درمانی بر دوش مردم است که با توجه به شرایط تحریمها فشار زیادی به مردم وارد میشود.
وی ضمن ابراز تاسف از فقدان خانههای سلامت و مراکز درمانی در کنار طرح مسکن مهر افزود: چرا با وجود احداث تعداد زیاد واحدهای مسکونی نباید شاهد احداث یک واحد درمانی و سلامت درکنار این تاسیسات باشیم.
کارشناسان حوزه سلامت با تاکید بر نقش نوسانات ارزی در حوزه درمان معتقدند: دلیل چنین اظهار نظرهایی از سوی وزیر بهداشت، مشکل او به عنوان وزیر بهداشت با دولت است و نه هیچ نهاد دیگری چرا که برای مدیریت واردات دارو در زمان تحریم مشکلی نمی توانسته وجود داشته باشد و ایران در بدترین شرایط از هند دارو خارجی وارد می کرده اما با نبود ارز و نبود همکاری از سوی دولت برای تامین ارز حالا وزیر بهداشت دارد به نحوی به این عدم همکاری انتقاد می کند.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد