logo





دعوت رسمی از تهران برای حضور در اجلاس هشت کشور صنعتی

اعتماد: به دنبال درخواست نانسی پلوسی رئيس مجلس نمايندگان امريکا، وزير امور خارجه ايتاليا رسماً از منوچهر متکی همتای ايرانی خود برای حضور در اجلاس جی هشت دعوت به عمل آورد.

چهار شنبه ۷ اسفند ۱۳۸۷ - ۲۵ فوريه ۲۰۰۹

اعتماد: گروه سياسی؛ به دنبال درخواست نانسی پلوسی رئيس مجلس نمايندگان امريکا، وزير امور خارجه ايتاليا رسماً از منوچهر متکی همتای ايرانی خود برای حضور در اجلاس جی هشت دعوت به عمل آورد. بر همين اساس فرانکو فراتينی وزير امور خارجه ايتاليا در تماسی تلفنی که با منوچهر متکی داشت از وی دعوت کرد در گردهمايی ۸ کشور صنعتی جهان برای بررسی راه های ايجاد ثبات در افغانستان و پاکستان شرکت کند. اگرچه ايران و امريکا پس از حملات يازده سپتامبر و حمله امريکا به افغانستان در نشست های مشترکی که از سوی سازمان ملل متحد برای بررسی اوضاع اين کشور برگزار شد، همکاری هايی داشته اند اما اين نخستين بار پس از روی کار آمدن باراک اوباما است که از ايران به طور رسمی خواسته می شود با حضور در نشست هشت کشور امريکا، آلمان، فرانسه، انگليس، روسيه، ژاپن، ايتاليا و کانادا درخصوص تامين امنيت در مرزهای افغانستان و پاکستان با آنها همکاری کند. اما اين رويداد از آن جهت اهميت پيدا می کند که نانسی پلوسی رئيس مجلس نمايندگان ايالات متحده شخصاً موضوع حضور ايران در نشست وزرای امور خارجه هشت کشور صنعتی جهان را با رهبران ايتاليا به بحث گذاشته و از ايتاليا خواسته است از روابط خوب خود با ايران برای ترغيب تهران به حل برنامه اتمی خود و همچنين ايجاد ثبات در افغانستان بهره گيرد.پلوسی که به تازگی از سفر افغانستان و ايتاليا بازگشته است به اين موضوع اشاره کرده که ايتاليا می تواند برای ايفای نقش جمهوری اسلامی ايران در زمينه لزوم ايجاد ثبات بيشتر در افغانستان کمک کند و افزود؛ ايتاليا روابط تجاری گسترده يی با ايران دارد و ما فکر می کنيم مهم است که اين کشور از موقعيت خود برای کمک به حل مسائلی که ما با تهران داريم استفاده کند. در همين رابطه پنج روز پيش هيلاری کلينتون وزير امور خارجه امريکا نيز گفته بود ايران سهم مهمی در حل مسائل افغانستان دارد و تمايل خود را از همکاری با تهران در اين رابطه عنوان کرد. به هر حال با اينکه ايران چندی پيش به درخواست فرانسه برای حضور در نشست پاريس که به منظور بررسی امنيت در افغانستان برگزار شد پاسخ مثبت نداد اما ظاهراً تهران از حضور در نشست گروه جی هشت استقبال کرده و قرار است در کنار اين هشت کشور از جمله امريکا به درخواست همکاری آنها پاسخ مثبت دهد. در همين راستا حسن قشقاوی سخنگوی دستگاه ديپلماسی ايران گفت ما با ديد مثبت در حال بررسی اين دعوت هستيم.به گفته قشقاوی „فراتينی“ در گفت وگوی تلفنی با منوچهر متکی اين دعوت را به عمل آورد و از اهميت و نقش موثر تهران در منطقه و به ويژه افغانستان سخن به ميان آورده است.

او با تاکيد بر اينکه جمهوری اسلامی ايران همواره طرفدار استقرار صلح، ثبات و امنيت در افغانستان است و از هرگونه طرحی که بتواند کاهش افراط گرايی، قاچاق مواد مخدر و توسعه و عمران افغانستان را در پی داشته باشد همواره استقبال می کند در پاسخ به اين پرسش که آيا مذاکراتی در مورد استفاده امريکا از خاک ايران برای انتقال سلاح و نيرو به افغانستان قرار است صورت بگيرد يا خير، گفت؛ هيچ مذاکره يی بين ايران و امريکا در اين خصوص وجود نداشته است چرا که ما معتقديم افغانستان راه حل نظامی ندارد و اگر بنا بود راه حل نظامی به نتيجه برسد تاکنون به نتيجه می رسيد. قشقاوی تصريح کرد؛ ما از هر اقدامی جهانی در اجلاس های بين المللی برای استقرار صلح و امنيت در افغانستان استقبال می کنيم و پيشتاز بوده ايم.ديگر اينکه از اظهارات „پلوسی“ و „فراتينی“ به نظر می رسد در اين نشست احتمال به ميان آمدن بحث هسته يی ايران وجود دارد چرا که به گفته وزير خارجه ايتاليا شفافيت کامل درباره پرونده هسته يی ايران ضرورت دارد که به اعتقاد وی تاکنون اين امر صورت نگرفته است.گفتنی است بحث فعاليت های هسته يی ايران قسمتی از درخواست رئيس مجلس نمايندگان امريکا بوده که خواسته بود ايتاليا از روابط خوب خود با تهران برای رسيدن به راه حلی در اين زمينه بهره گيرد.فراتينی در عين حال تاکيد کرد مشارکت ايران برای حل بحران افغانستان ضروری است.“فرانکو فراتينی“ در سخنانی در شهر بروکسل گفت؛ سهيم کردن ايران در ايجاد راه حل فراگير درباره مساله افغانستان ضروری است. فراتينی افزود؛ „منوچهر متکی وزير امور خارجه ايران در گفت وگوی تلفنی به وی گفته است آنها در تهران پيشنهاد گفت وگو را ارزيابی می کنند.“ وی گفت؛ بايد از خود سوال کنيم بدون (مشارکت) ايران چه نتايج سياسی می توانيم به دست بياوريم. فراتينی تاکيد کرد؛ يک فرمانده ايتاليايی در هرات به من گفت ايجاد راه حلی بدون مشارکت ايران که مرزی ۸۰۰ کيلومتری با افغانستان دارد، دشوار است. بر پايه اين گزارش، وزير امور خارجه ايتاليا افزود؛ اما اين امر می تواند با برخی شروط يعنی بر اساس توافق درباره پرونده ها صورت گيرد. وی افزود؛ درک کرده ايم که راه حل در افغانستان و پاکستان بايد فراگير باشد و از اين منظر، فعاليت تنها نمی تواند از طريق نظامی باشد زيرا ابزار نظامی يکی از وسايل به شمار می رود.بدين ترتيب واشنگتن با درخواست خود از مقامات ايتاليا قصد دارد اين کشور را وارد مساله فعاليت های هسته يی ايران کند و به نوعی از همکاری اين کشور اروپايی برای حل مسائل خود و تهران استفاده کند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد