بی بی سی: با وجود فعالیتهایی که برای احداث واحدهای مسکونی در شهرها و روستاهای زلزلهزده آذربایجان شرقی در جریان است، گزارش شده که بخش قابل توجهی از ساکنان این مناطق همچنان در چادر زندگی میکنند.
خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا)، امروز (شنبه، اول مهر) گزارش داده است که تعدادی از چادرهای زلزلهزدگان در روستای شهسوار از توابع شهرستان هریس جمعه شب دچار حریق شده است.
بنابر این گزارش، جمعه شب پنج تخته چادر "به دلیل کابلهای کهنه برق" آتش گرفتهاند، ولی این حادثه تلفاتی نداشت و تنها دست یک نفر از اهالی روستا دچار سوختگی شده است.
این حادثه در شرایطی رخ داده که اللهوردی دهقانی، نماینده ورزقان در مجلس ایران هشدار داده است که "هیچ نوع اسکان موقتی برای زلزلهزدگان آذربایجان در نظر گرفته نشده است."
او گفته است که در حال حاضر حدود ۱۲۰ هزار نفر در شهرهای ورزقان، اهر، هریس و روستاهای اطراف آن در چادر زندگی میکنند.
اولین برف پاییزی
رسانههای ایران در روزهای گذشته از کاهش شدید دمای هوا در مناطق زلزلهزده ایران خبر دادهاند.
از جمله سایت خبرآنلاین روز ۲۸ شهریورماه، در گزارشی از بارش اولین برف پاییزی در مناطق زلزلهزده خبر داد و نوشت که زلزلهزدگان شبهای سردی را در چادرهایشان میگذرانند و با توجه به کوهستانی بودن منطقه، سوز این سرما به زودی در طول روز هم احساس خواهد شد.
خبرگزاری مهر این عکس از عملیات ساختوساز در مناطق زلزلهزده را روز ۲۹ شهریور منتشر کرده است
رسانههای ایران گزارش دادهاند که مسعود پزشکیان، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو به تازگی در بازدید از مناطق زلزلهزده گفته است که با فرا رسیدن فصل سرما بهداشت مردم نیز به خطر خواهد افتاد و "در این چادرها هیچکس یارای تحمل سرما و سوز و گداز آن را نخواهد داشت."
پیش از این، نهادهای امدادرسان در این مناطق هشدار داده بودند که برای محافظت از زلزلهزدگان در برابر سرمای منطقه در ماههای آینده، لازم است تا زمان آماده شدن خانههای مسکونی، آنها در کانکس (اتاقک موقت) اسکان داده شوند.
اما براساس گزارشها از مناطق زلزلهزده، اتاقکهای مورد نیاز به زلزلهزدگان تحویل داده نشده است.
کلمه، از سایتهای نزدیک به مخالفان دولت ایران نیز در گزارشی به نقل از خبرنگاران حاضر در مناطق زلزلهزده نوشته است که از اهالی روستاهای این مناطق برای تحویل دادن کانکس به آنها سه میلیون تومان پول درخواست شده است.
با آن که مسائل مالی و نیز نبود امکانات، اصلیترین دلیل تامین نشدن اتاقکهای موقت مورد نیاز زلزلهزدگان اعلام شده است، خبرگزاری فارس به نقل از احمد علیرضابیگی، استاندار آذربایجان شرقی نوشته است که دولت ایران "اسکان موقت و زندگی اردوگاهی را مناسب شأن مردم زلزلهزده نمیداند."
او گفت: دولت میتوانست بدون کمترین دردسر، کانکسهایی را در اختیار مردم قرار داده و فصل سرما را به شیوه اردوگاهی سپری کند، اما دولت و شخص رئیسجمهور راهکار اسکان موقت و زندگی اردوگاهی را مناسب شأن مردم نمیدانند و به همین خاطر به سرعت کار بازسازی را دنبال میکنند تا مردم در خانههای دائمی خود اسکان یابند.
'تاخیر در تحویل' مصالح ساخت و ساز
افزون بر گزارشهایی که درباره ادامه ساختوساز در مناطق زلزله زده منتشر میشوند، ایرنا روز پنجشنبه گذشته (۳۰ مهر) گزارش داد که دو واحد مسکونی بازسازی شده در مناطق زلزله زده با حضور علیرضا تابش، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و استاندار آذربایجان شرقی به بهره برداری رسیده است.
این دو واحد در روستای شهرک پایین از توابع خواجه هریس قرار دارند.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نهاد اصلی مسئول بازسازی خانهها در مناطق زلزلهزده آذربایجان شرقی معرفی شده است.
عباس فلاحی، نماینده هریس در مجلس ایران در توضیح شیوه عملکرد بنیاد مسکن در این باره گفته است: وام ۱۴ میلیونی که قرار بود به خانههای آسیبدیده تعلق بگیرد، "به طور مستقیم به مردم داده نمیشود، بلکه این وام دراختیار بنیاد مسکن گذاشته شده است و این بنیاد هم مصالح لازم برای ساختوساز و بازسازی را در اختیار مردم میگذارد. اما در این موضوع هم تاکنون ضعیف عمل شده است."
او اضافه کرد: اگر این مصالح به موقع و به اندازه میرسید، در یک ماه گذشته روند کار با سرعت بیشتری پیش میرفت که تاکنون این اتفاق نیافتاده است.
ایسنا این عکس از اسکان زلزلهزدگان در چادر را روز ۲۸ شهریور منتشر کرده است
گزارش شده است که از مجموع ۱۴ میلیون تومانی که برای بازسازی خانههای آسیبدیده در نظر گرفته شده است، یک و نیم میلیون تومان به صورت قرضالحسنه و ۱۲ و نیم میلیون تومان با سود چهار درصد به زلزلهزدگان داده میشود.
پیش از این، عزیزالله مهدیان، معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن اعلام کرده بود که این بنیاد سعی دارد در کوتاهترین زمان ممکن واحدهای مسکونی را آماده تحویل به زلزلهزدگان کند، ولی "سخن گفتن از زمان دقیق تحویل خانهها کارشناسی نیست."
او گفت: پایان عملیات بازسازی مناطق آسیبدیده بر اثر زلزله اخیر به شرایط جوی کشور بستگی دارد.
به گفته آقای مهدیان، بنیاد مسکن اتاقکهایی را نیز برای اسکان موقت زلزلهزدگان پیشبینی کرده است که "تاکنون ۳۹۸ اتاقک در محلهای پیشبینی شده نصب شدهاند."
چادرهای اقلیمی
در میانه گزارشها درباره میزان پیشرفت عملیات ساختوساز در مناطق زلزلهزده، هلالاحمر ایران اعلام کرده است که در حال تولید روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ "چادر اقلیمی" برای اقامت زلزلهزدگان است.
انتشار این گزارش، گمانهزنیها درباره احتمال به درازا کشیده شدن عملیات ساختوساز واحدهای مسکونی در مناطق زلزلهزده را بیشتر کرده است.
محمدرضا هاشمنیا، مدیرعامل کارخانه نساجی هلالاحمر ایران به خبرگزاری فارس گفته است که این کارخانه در سه شیفت کاری در حال تولید ۲۵ هزار چادر برای زلزلهزدگان است.
گفته شده است که چادرهای اقلیمی در برابر سرما و جریان شدید باد مقاوم هستند و میتوانند در ماههای سرد سال، محل اقامت مساعدی برای زلزلهزدگان باشند.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد