گزارش 2012: استبداد و بیعدالتی دیگر نمیتوانند به روش همیشگی ادامه یابند
عهدنامه قاطعی در زمینه تجارت اسلحه ضروریست اما ضعف شورای امنیت سازمان ملل در این زمینه رو به افزایش است
عفو بینالملل با فراخوانی برای تصویب عهدنامه قاطعی در زمینه تجارت اسلحه در سال جاری، همزمان با انتشار پنجاهمین گزارش جهانی حقوق بشر خود، گفت شجاعت معترضان در 12 ماه گذشته با شکست رهبری همراه بود که نشان دهنده خستگی، ناهماهنگی و ناتوانی روزافزون شورای امنیت سازمان ملل است.
سَلیل شِتی، دبیرکل عفو بینالملل گفت: «ناتوانی رهبری در سال گذشته بُعد جهانی به خود گرفت و سیاستمداران با خشونت یا بیاعتنایی به اعتراضها واکنش نشان دادند. دولتها باید رهبری قانونی خود را به نمایش بگذارند و با حمایت از ناتوانان و محدودکردن قدرتمندان بیعدالتی را نفی کنند. زمان ارجحیت دادن به مردم در مقابل شرکتها و حقوق در مقابل سود رسیده است.»
حمایت پرسروصدا و پرشور بسیاری از قدرتهای جهانی و منطقهای از جنبشهای اعتراضی در ماههای آغازین سال 2011 شکل عملی به خود نگرفته است. با حضور مردم مصر در صندوقهای رأی برای انتخاب یک رئیسجمهور جدید، بیش از پیش به نظر میرسد که فرصتهای ایجاد شده به وسیله معترضان، به هدر میرود.
سَلیل شِتی گفت: «در سال گذشته بارها آشکار شد که با تلاش قدرتهای جهانی برای کسب نفوذ در خاورمیانه و آفریقای شمالی، اتحادهای فرصتطلبانه و منافع مالی حقوق بشر را در شیپور کردهاند. هر زمان که زبان حقوق بشری به نفع برنامههای سیاسی و شرکتها باشد آن را به کار میگیرند و هر زمان که نامناسب باشد یا بر سر راه کسب سود قرار گیرد آن را کنار میگذارند.»
کوتاهی از مداخله در سریلانکا و بی عملی نسبت به جنایتهای ضد بشریت در سوریه - که یکی از مشتریان اصلی سلاحهای روسیه است - شورای امنیت سازمان ملل را به عنوان پاسدار صلح جهانی بیفایده کرده است. مراکز قدرت نوپدیداری مثل هند، برزیل و آفریقای جنوبی هم با سکوت خود در این وضع شریک بودهاند.
سَلیل شِتی گفت: «مدارک مربوط به وضعیت سوریه برای طرح در دادگاه بینالمللی کیفری به منظور تحقیق درباره جنایت علیه بشریت کاملاً روشن و محکم است. عزم اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای حمایت از سوریه به هر قیمت، پاسخگویی برای این جنایتها را از دسترس دور میسازد و خیانت در حق مردم سوریه است.»
گزارش 2012 عفو بینالملل موارد مشخص محدودیت بر آزادی بیان را در دستکم 93 کشور و نیز موارد افرادی را که مورد شکنجه یا بدرفتاریهای دیگر - در بسیاری موارد به خاطر شرکت در تظاهرات - قرار گرفتهاند در دستکم 101 کشور مستند میسازد.
«برکنار کردن تکتک رهبران - هر قدر هم مستبد باشند - در درازمدت برای ایجاد تغییر کافی نیست. دولتها باید هم در کشور خود و هم در خارج از آزادی بیان دفاع کنند، مسئولیتهای بینالمللی را جدی بگیرند و در سیستمها و ساختارهایی سرمایه گذاری کنند که عدالت، آزادی و برابری در مقابل قانون را تضمین نمایند.»
اجلاس سازمان ملل در ماه جولای برای توافق درباره عهدنامه تجارت اسلحه محکی برای سیاستمداران خواهد بود تا حقوق بشر را بالاتر از منافع شخصی و سود قرار دهند. بدون یک عهدنامه قاطع، پاسداری شورای امنیت سازمان ملل از صلح و امنیت جهانی محکوم به شکست است؛ اعضای دایمی آن از اختیار کامل وتوی هر قطعنامهای برخوردارند با وجود اینکه خود بزرگترین فروشندگان اسلحه در جهان هستند.
سَلیل شِتی گفت: «معترضان نشاندادند که تغییر امکانپذیر است. آنها دولتها را برای حمایت از عدالت، برابری و عزت به چالش طلبیدهاند. آنها نشان دادهاند که رهبرانی که این انتظارات را برآورده نسازند دیگر مورد پذیرش نخواهند بود. سال 2012 پس از یک آغاز شوم باید به سال عمل تبدیل شود.»
دیگر تحولات جهانی که در گزارش 2012 عفو بینالملل مورد تأکید قرار گرفتهاند :
دولتهای به شدت سرکوب گر از جمله چین تمام نیروی دستگاه امنیتی خود را برای خفه کردن اعتراضات به کار گرفتند. در وضعیت هولناک حقوق بشر در کره شمالی هیچ بهبودی حاصل نشد.
در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، خاورمیانه و آفریقای شمالی شورشها بهشدت بر مردم تأثیر گذاشت، اما خشونت شدیدی در کشورهای مختلف از آنگولا تا سنگال و اوگاندا علیه معترضان به کار گرفته شد.
اعتراضهای اجتماعی در کشورهای قاره آمریکا اوج گرفت واغلب به درگیری مردم با منافع اقتصادی و سیاسی نیرومند انجامید. در کشورهای مختلف از جمله برزیل، کلمبیا و مکزیک، فعالان مورد تهدید قرار گرفتند و به قتل رسیدند.
در روسیه، فعالیت شهروندی رشد کرد و این کشور شاهد بزرگترین تظاهرات پس از فروپاشی اتحاد شوروی بود، اما مخالفان مورد تعرض قرار گرفتند و به طور منظم تضعیف شدند.
در کشورهایی مثل ترکمنستان و ازبکستان هیچ نشانهای از تغییر قابل توجه مشاهده نشد. آذربایجان، میزبان امسال مسابقه آوازخوانی یورو ویژن، آزادی بیان را سرکوب کرد و 16 زندانی عقیدتی به خاطر ابراز نظر خود در سال 2011 هنوز در زندان بهسرمیبردند.
رأی برای استقلال در سودان جنوبی با خشونت دنبال شد اما شورای امنیت سازمان ملل - و به همراه آن شورای امنیت و صلح اتحادیه آفریقا - باز هم از محکوم کردن تعدیهای نیروهای مسلح سودان از جمله بمبارانهای بیرویه یا جلوگیری دولت سودان از دسترسی سازمانهای بشردوستانه به ایالتهای آسیب دیده کوتاهی کرد.
در حالی که جهان متوجه شورشها بود، در خاورمیانه و آفریقای شمالی مشکلات دیرینه دیگری رو به وخامت بود. حکومت ایران منزوی تر شد، هیچ مخالفتی را تحمل نکرد و در اشتیاق به اجرای مجازات اعدام تنها از چین عقب ماند؛ عربستان سعودی معترضان را سرکوب کرد. اسرائیل به محاصره غزه ادامه داد، بحران بشردوستانه را طولانیتر کرد و به گسترش شهرکهای غیرقانونی در ساحل غربی ادامه داد. سازمانهای سیاسی فلسطینی الفتح و حماس به حمله به هواداران یکدیگر ادامه دادند؛ حملههای تلافی جویانه نیروهای اسرائیلی و گروههای مسلح فلسطینی به یکدیگر در غزه افزایش یافت.
دولت میانمار با آزادی بیش از 300 زندانی سیاسی و دادن اجازه به آنگ سان سو چی برای شرکت در انتخابات تصمیمی اساسی گرفت. اما اوجگیری نقض حقوق بشر ناشی از درگیریها در مناطق محل سکونت اقلیتهای قومی و تداوم آزار و اذیت و بازداشت فعالان حاکی از محدودیت اصلاحات بود.
روندهای جاری از این جمله بودند: در کشورهای قاره امریکا، افزایش تعدی علیه جوامع بومی به همراه افزایش تلاش برای بهرهبرداری از منابع؛ در آفریقا افزایش تبعیض به خاطر گرایش جنسی یا هویت جنسیتی افراد؛ افزایش گفتار ضد خارجی بعضی از سیاستمداران اروپایی؛ و افزایش آسیبپذیری در مقابل حملات تروریستی گروههای مسلح اسلامی در آفریقا.
پیشرفتها از این جمله بود: روند جهانی به سوی الغای مجازات اعدام؛ کاهش معافیت از مجازات برای تعدیهای حقوق بشری گذشته در کشورهای قاره امریکا؛ و گامهای اساسی به سوی عدالت در اروپا با دستگیری ژنرال راتکو ملادیچ و گوران هادزیچ، صربِ ـ کرواسیایی، به منظور محاکمه به خاطر جنایتهایی که در دهه 1990 در یوگسلاوی سابق مرتکب شده بودند.
پایان/
یادداشتهایی برای سردبیران:
1 گزارش عفو بین الملل 2012: وضعیت حقوق بشر در سطح جهان، دوره ژانویه تا دسامبر 2011 را در بر میگیرد.
2 اطلاعات و ارقام، مطالب شنیداری ـ دیداری، جزئیات رویدادهای رسانه ای و دیگر اطلاعات را میتوانید از طریق پست الکترونیکی press@amnesty.org دریافت کنید.
3 برای دریافت اطلاعات بیشتر یا انجام مصاحبه با یکی از سخنگویان عفو بین الملل و افرادی که در خط اول جبهه مبارزه به خاطر حقوق بشر بودهاند، با دفتر مطبوعاتی تماس بگیرید: 5566 7413 20 (0) 44+ یا press@amnesty.org
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد