به گزارش خبرنگار "بازتاب"، دور نخست مذاکرات 'سعید جلیلی' دبیر شورای عالی امنیت ملی و 'کاترین اشتون' مسوول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا و نیز نمایندگان گروه 1+5 ساعت 12 و 30 دقیقه روز چهارشنبه به وقت محلی در محل دارالضیافه بغداد آغاز شد و بعد از سه ساعت به پایان رسید.روز چهارشنبه هم 1+5 به ایران بسته پیشنهادی ارائه کرد و هم ایران متقابلا بسته ای ارائه نمود.
به نوشته فارس، خبر ارائه طرح ۱+۵ به ایران در حالی مطرح شد که جمهوری اسلامی ایران در دور نخست مذاکرات پیشنهادات خود را با ۵ محور با موارد متنوع از موضوعات هستهای و غیر هستهای به ۱+۵ ارائه کرد و گفته میشود پیشنهادات غربی جزئی نگر بوده و متوازن و به روز شده نیست.
طرفین پس از سه ساعت مذاکرات فشرده برای استراحت، صرف ناهار و نیز دیدارهای دو جانبه، به دور نخست مذاکرات پایان دادند.
شنیدههای خبرنگاران اعزامی ایرنا، حاکی از جدی و صریح بودن فضای دور نخست مذاکرات است. به گونهای که این مذاکرات به طور حتم ادامهدار خواهد بود.
علی الدباغ' سخنگوی دولت عراق که کشورش میزبانی مذاکرات ایران و غرب پیرامون برنامه هسته ای ایران را بر عهده دارد، نیز گفت: مذاکرات ایران و گروه 1+5 وارد مرحله حساسی شده است و طرف های مختلف اکنون سرگرم دیدارهای حاشیه ای و دوجانبه هستند.
از جمله این دیدارها می توان به دیدار جلیلی و اشتون در چهارشنبه شب اشاره کرد. معاون جلیلی نیز شب گذشته را با رایزنی های فشرده و مذاکرات دو جانبه با نمایندگان برخی کشورهای عضو گروه پنج به علاوه یک سپری کرد.
در روز چهارشنبه، گروه ۱+۵ و ایران هرکدام بسته پیشنهادی خود را ارائه کردند. به گفته منابع دیپلماتیک، از جمله خواستهای گروه ۱+۵ توقف غنیسازی ۲۰ درصدی است.
در همین روز مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون گفت که نگرانی ۵+۱ در مورد غنیسازی ۲۰ درصدی در بسته پیشنهادی این گروه گنجانده شده است.
مایکل مان همچنین در گفتوگو با پرس تیوی اظهار داشت: انتظار نمیرود دو طرف بتوانند در بغداد به توافق نهایی دست یابند و رسیدن به این توافق در روندی تدریجی حاصل خواهد شد.
آنگونه که خبرها به بیرون درز کرده است، هنوز دو طرف نتوانستهاند به توافقی مشخص دست یابند.
در این حال خبرنگار اعزامی بی بی سی به بغداد می گوید که جو خوشبینی در مورد این مذاکرات که تا دیروز وجود داشت، به دلیل وارد شدن طرفین مذاکرات به جزئیات تا حدودی فروکش کرده است.
دیپلمات ها می گویند که فاصله خواسته های دو طرف هنوز زیاد و نزدیک کردن نظرات آنها دشوار است.
گروه 1+5 از ایران خواسته اند غنی سازی 20 درصدی اورانیوم را متوقف کند، اما هنوز روشن نیست که در مقابل حاضرند چه امتیازی به ایران بدهند.
از طرف دیگر ایران هم پیشنهادهایی را مطرح کرده است که شامل مسائلی غیر از مسائل هسته ای می شود و این کار یادآور روش ایران در مذاکرات ناموفق گذشته بوده است.
تحریمها
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که از جمله اختلافها بر سر وضعیت تحریمها است و اینکه چه هنگام و طی چه روندی باید این تحریمها لغو شوند.
در همین زمینه ایرنا گزارش داده که یکی از اعضای هیات آمریکایی اعلام کرده که واشینگتن همچنان به دنبال اعمال تحریمهای یکجانبه خود است اما طرف روس گفته است که با این تحریمها مخالف است.
خوشبینی روسیه
در مسکو، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در همین روز ابراز امیدواری کرد که مذاکرات به نتیجه برسد. وزیر خارجه روسیه گفت که این برداشت وجود دارد که ایران این بار برای رسیدن به نتیجه آمده است.
پس از پایان مذاکرات ۳ ساعته بغداد سعید جلیلی، سرتیم مذاکرهکنندگان ایرانی با کاترین اشتون، نماینده گروه ۱+۵ پس از مذاکرات دیدار داشت.
به گزارش ایرنا، هلگا اشمیت، معاون کاترین اشتون، هم پس از گفتوگو با علی باقری معاون جلیلی، با نمایندگان ۱+۵ دیدار کرد تا دیدگاههای باقری را در مورد بسته پیشنهادی ۱+۵ به آنها منتقل کند.
یک دیپلمات غربی به رویترز گفته است که گفتوگوهای روز چهارشنبه، مفصل و جدی بوده است.
یک دیپلمات دیگر به این خبرگزاری گفته است که پس از اینکه بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ ارائه شد، ایران بحث را به دیگر موضوعات گسترش داد که از نظر این گروه موضوعات محوری نبودند.
به گفته یک دیپلمات غربی مسئله غنیسازی ۲۰ درصدی موضوع محوری است که باید به آن پرداخته شود.
واکنش آمریکا
در واشینگتن ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت که در بسته پیشنهادی غرب گامهای متقابلی پیشبینی شده که در صورت اقدام عملی ایران به اجرا درخواهد آمد.
نولاند در واشنگتن گفت: طرف غربی پیشنهاد مفصلی ارائه کرد که در آن اقدامات اعتمادسازی که انجام آن از سوی ایران میتواند مسیر را برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای این کشور هموار کند، مشخص شده است.
وی افزود: در این پیشنهاد همچنین گامهای متقابل طرف ما، در صورتی که ایران گامهای خودش را بردارد، ذکر شدهاند.
سخنگوی کاخ سفید هم گفت: این واقعیت که گام های رو به جلویی برداشته شده است، قطعاً ارزشمند است اما ما ایران را از اقداماتی که انجام می دهد و نه براساس وعده هایش مورد ارزیابی قرار میدهیم و به همین دلیل با دیگر همپیمانان و شرکای خود به اعمال فشارعلیه ایران از طریق تحریم ها ادامه میدهیم و در مسیری جداگانه نیز با گروه 1+5 همکاری داریم تا از طریق دیپلماتیک به رفع مسئله هسته ای ایران بپردازیم.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده که گفته میشود برای شیرین کردن بسته پیشنهادی، به تهران وعده داده شده که تحریمهای تازهای وضع نخواهد شد و ممنوعیت فروش برخی از قطعات هواپیما لغو خواهد شد. همچنین این امکان وجود دارد که اتحادیه اروپا تحریمهای خود در مورد بیمه کشتیهای ایرانی را لغو کند.
برپایه این گزارش ۵+۱ به ایران همچنین پیشنهاد داده که اورانیوم غنیشده خود را به بیرون از کشور منتقل کند و در ازای آن برای رآکتور تهران سوخت دریافت کند.
اعضای تیم مذاکره کننده دو طرف
علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت شورای عالی امنیت ملی، عباس عراقچی، معاون، و حمیدرضا عسگری، مشاور وزیر امور خارجه، و مصطفی دولتیار، سرپرست سابق دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه دیگر اعضای هیات ایرانی هستند.
دهها خبرنگار برای پوشش مذاکرات هسته ای ایران در محل اجلاس حضور دارند
گروه ۱+۵ نیز از وندی شرمن، دستیار وزارت خارجه آمریکا، جفری آدامز، سفیر سابق بریتانیا در تهران، و ژائو شو، دستیار وزیر خارجه چین، و سرگئی ریابکوف و هانس دیتر لوکاس، معاونان وزیران خارجه روسیه و آلمان تشکیل یافته است.
حاشیه های نخستین دور مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد
خبرنگاران اعزامی ایرنا به بغداد، حواشی این نشست را این گونه روایت کرده اند:
لباس زرشکی رنگ مذاکره کننده اصلی گروه 1+5 در این نشست، بسیار پوشیده تر از کت سفید رنگش در مذاکرات استانبول بود و بسیاری از خبرنگاران و عکاسان رسانه های مختلف در گفت وگوها و خبرهای خود به نوع پوشش اشتون می پرداختند.
هوشیار زیباری' وزیر امور خارجه عراق به محض آغاز مذاکرات ایران و 1+5 نزد خبرنگاران رسانه های مختلف می رفت و از نزدیک و بسیار صمیمانه با آنان احوال پرسی و بررسی می کرد که آنها کم و کسری نداشته باشند.
همچنین 'علی الدباغ' سخنگوی دولت عراق چندین بار در طول مدت زمان مذاکرات ایران و گروه 1+5 در میان خبرنگاران حاضر شد و علاوه بر پاسخگویی به سووالات مختلف آنها از نزدیک بر روند پذیرایی و وضعیت خبرنگاران نظارت می کرد.
یکی از اعضای هیات ایرانی درباره میزبانی دولت عراق گفت: عراقی ها آن قدر بی طرف هستند که هیچ کدام از آنها در زمان مذاکرات حضور ندارد حتی با اینکه میزبان هستند.
سفیر انگلیس در عراق چند دقیقه کوتاه در میان خبرنگاران حاضر در دارالضیافه بغداد حاضر شد، ولی از پاسخ به سووالات خبرنگاران درباره مذاکرات ایران و 1+5 اجتناب کرد.
دولت عراق از تمامی ظرفیت خود استفاده کرده است تا میزبان خوب و بی طرفی برای مذاکرات ایران و 1+5 باشد و زیباری نیز آمادگی کشورش را برای میزبانی از هر نشست بعدی میان تهران و قدرت های بزرگ اعلام کرد.
گویا 'سعید جلیلی' دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که طی دو شب اقامت خود در بغداد، دو بار به زیارت حرمین شریفین امام موسی کاظم و امام محمد جواد در شهر کاظمین در شمال بغداد رفته است، چهارشنبه شب نیز قصد دارد برای بار سوم به زیارت این حرمین شریفین برود.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد