بی بی سی: نشست یک روزه استانبول درباره افغانستان با صدور یک اعلامیه به کار خود پایان داد.
بر اساس گزارش ها از ترکیه وزیر خارجه این کشور تاکید کرده است که فضای حاکم بر این نشست "مثبت" بوده است.
در پایان این نشست حاضران بر عدم دخالت در امور یکدیگر و کمک برای مبارزه با انواع فعالیت های تروریستی در منطقه تاکید کردند.
نمایندگان کشورهای شرکت کننده در اجلاس استانبول همچنین بر حمایت از رشد اقتصادی افغانستان تاکید کرده و همچنین از نشستی که قرار است در ماه مارس سال آینده میلادی در تاجیکستان برگزار شود حمایت کردند.
بر اساس اعلامیه پایانی نشست استانبول مقامات ارشد کشورهای شرکت کننده در استانبول توافق کردند که در ماه ژوئن سال آینده میلادی در کابل دیدار کنند.
آشتی با طالبان
حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، در سخنان خود در نشست استانبول از پاکستان خواست تا به کشورش در زمینه مصالحه و آشتی با گروه طالبان کمک کند.
آقای کرزی در مراسم گشایش اجلاس منطقه ای استانبول گفت که همکاری پاکستان در این عرصه از اهمیت زیادی برخوردار است.
این اجلاس با شرکت نمایندگان بیش از بیست کشور و سازمان بین المللی برگزار شد.
علاوه بر حامد کرزی و عبدالله گل، روسای جمهوری افغانستان و ترکیه، آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان نیز در این اجلاس حضور داشتند.
آقای گل در سخنان خود گفت افغانستان نمی تواند بدون همکاری های بین المللی بر مشکلات خود به ویژه در مبارزه علیه تروریسم، مواد مخدر و تامین حقوق بشر، غلبه کند.
مبارزه علیه تروریسم در افغانستان و پاکستان و شیوه های برخورد هر دو کشور با شورشیان، سبب بروز اختلافات زیادی میان سیاستمداران دو کشور شده است.
دولت افغانستان می گوید که پاکستان از گروه های شورشی مانند طالبان و شبکه حقانی حمایت می کند. اما این ادعا از سوی پاکستان به شدت تکذیب شده است.
اجلاس استانبول برای بررسی امنیت در افغانستان افتتاح شد
اجلاس منطقه ای برای بررسی اوضاع افغانستان، در شهر استانبول ترکیه گشایش یافته است.
نمایندگان بیش از بیست کشور و سازمان بین المللی در این نشست شرکت دارند.
علاوه بر حامد کرزی و عبدالله گل، روسای جمهوری افغانستان و ترکیه، آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان نیز در این اجلاس حضور دارند.
روز گذشته روسای جمهوری این سه کشور در ششمین اجلاس سه جانبه شرکت کردند. ترکیه از سال ۲۰۰۷ تاکنون تلاش کرده است به بهبود روابط افغانستان و پاکستان کمک کنند و تاکنون شش نشست سه جانبه را به این منظور برگزار کرده است.
در این دیدار، روسای جمهوری افغانستان و پاکستان توافق کردند که کشورهایشان به شکل مشترک، در مورد بررسی پرونده قتل برهان الدین ربانی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان و رئیس شورای عالی صلح این کشور تحقیق کند.
آقای ربانی در ماه سپتامبر امسال در نتیجه یک بمبگذاری انتحاری در منزلش کشته شد.
مقامات افغان ادعا کردند که طرح ترور آقای ربانی در پاکستان ریخته شده بود و این مسئله روابط دو کشور را تیره کرد.
'همکاری صادقانه'
در اجلاس یک روزه استانبول، علاوه بر پاکستان و ایران، دو همسایه مهم افغانستان، نمایندگانی از کشورهای هند و چین نیز حضور دارند.
عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود در مراسم گشایش این اجلاس گفت: "برای تامین امنیت در افغانستان، به یک همکاری صادقانه نیاز است."
مبارزه علیه تروریسم در افغانستان و پاکستان و شیوه های برخورد هر دو کشور با شورشیان، سبب اختلافات زیادی میان سیاستمداران دو کشور شده است.
دولت افغانستان می گوید که پاکستان از گروه های شورشی مانند طالبان و شبکه حقانی حمایت می کند. اما این ادعا از سوی پاکستان به شدت تکذیب شده است.
تحلیلگران می گویند، رسیدن به یک تفاهم میان افغانستان و پاکستان بر سر اختلافاتی که این دو کشور در مورد مبارزه با تروریسم داشته اند، می تواند یکی از دستاوردهای مهم اجلاس استانبول باشد.
برخی از مقام های غربی از جمله نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان نسبت به نتایج اجلاس استانبول ابراز خوش بینی کرده اند.
وزیر خارجه ایران نیز یک روز قبل از اجلاس گفت، نظر ایران در اعلامیه پایانی اجلاس استانبول لحاظ شده است.
اجلاس استانبول و به دنبال آن اجلاس بن دوم که قرار است در ماه دسامبر برگزار شود، در واقع سرآغاز دور جدیدی از تلاش های دیپلماتیک دولت افغانستان است تا همکاری و حمایت جامعه بین المللی متحدانش را برای بعد از سال ۲۰۱۴ که نیروهای خارجی افغانستان را ترک خواهند کرد، نیز جلب کند.
ایران مخالفت خود را با 'همکاری راهبردی' بین افغانستان و آمریکا اعلام کرد
وزیر خارجه ایران بر مخالفت دولت این کشور با همکاری نظامی آمریکا و افغانستان تاکید کرد.
روز چهارشنبه، ۱۱ آبان (۲ نوامبر)، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که برای شرکت در اجلاس بین المللی امنیت افغانستان به ترکیه سفر کرده، گفت که "آمریکا قصد دارد در جهت تحقق اهداف فرامنطقه ای، حضور نظامی خود را در افغانستان به بهانه ریشه کنی تروریسم گسترش دهد."
اجلاس منطقه ای استانبول، با هدف بررسی راه های کمک به امنیت افغانستان، و به ریاست رئیس جمهوری ترکیه و با حضور روئسای جمهوری افغانستان و پاکستان و وزیران خارجه و نمایندگانی از کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، چین، روسیه، هند، قزاقستان، امارات عربی متحده، عربستان سعودی، مصر، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و استرالیا روز چهارشنبه گشایش یافت.
به گفته منابع خبری، قرار بود هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، شخصا در این اجلاس حضور یابد اما به دلیل بروز مشکلات شخصی، ریاست هیات نمایندگی ایالات متحده را یکی از معاونان وزیر امور خارجه آن کشور برعهده گرفته است.
به گزارش رادیو و تلویزیون دولتی ایران، آقای صالحی که به نمایندگی از سوی ایران در این اجلاس شرکت دارد، حضور نظامی کشورهای غربی در افغانستان برای مقابله با شورشیان طالبان را عامل نا امنی منطقه ای توصیف کرد.
وی گفت: "برنامه های نسنجیده و غیرسازنده نیروهای ناتو و آمریکا در افغانستان جز تهدیدات امنیتی جدی برای منطقه و جهان، رشد تروریسم، افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر و کشتار وسیع غیرنظامیان، نتیجه ای نداشته است."
وزیر خارجه ایران اظهار داشت: "قانونمندسازی پایگاه های نظامی خارجی با جهت گیری کلی دولت افغانستان و جامعه جهانی در مسیر تمرکز بر راه حل های صلح آمیز مغایرت دارد و موجب پایداری افراط گرایی و تروریسم در منطقه می شود."
آقای صالحی گفته است که حضور نظامی آمریکا در افغانستان "هیچگاه به تامین امنیت این کشور و منطقه کمک نخواهد کرد."
وزیر خارجه ایران خواسته است که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند و این کشور برای تامین ثبات و امنیت خود، به همکاری با کشورهای منطقه روی آورد و از آمادگی جمهوری اسلامی برای کمک در این زمینه سخن گفته است.
وی گفت: "ایران همیشه سیاست مشارکت منطقه ای و بین المللی را در تامین امنیت و پیشرفت افغانستان در دستور کار قرار داده است."
'همکاری استراتژیک'
قرار است کشورهای غربی تا سال ۲۰۱۴ به تدریج نیروهای نظامی خود را از صحنه درگیری در افغانستان خارج کنند.
با واگذار شدن مسئولیت حفظ امنیت افغانستان به نیروهای داخلی، حضور نظامی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا در افغانستان پایان می یابد.
ماموریت نظامی ائتلاف بین المللی در افغانستان در سال ۲۰۰۱ و با هدف سرنگونی حکومت طالبان آغاز شد اما به دلیل ادامه فعالیت شورشیان مسلح وابسته به این گروه، حضور نظامی ائتلاف در افغانستان همچنان ادامه داشته است.
همزمان با اعلام تصمیم ایالات متحده برای خروج از افغانستان، گزارش هایی از مذاکرات دوجانبه دولت های افغانستان و آمریکا برای ادامه همکاری های امنیتی در چارچوب یک توافقنامه دوجانبه استراتژیک انتشار یافته است.
هنوز جزئیاتی از روند مذاکرات دو طرف و محتوای توافقنامه همکاری راهبردی انتشار نیافته اما به گفته برخی منابع، با امضای آن، احتمالا افغانستان پایگاه های نظامی در اختیار نیروهای آمریکایی قرار می دهد.
مخالفان این توافقنامه گفته اند که با امضای آن، احتمالا نظامیان آمریکایی برای چندین دهه در خاک افغانستان باقی خواهند ماند و به عنوان نمونه، به حضور نظامی آمریکا در کشورهایی مانند ژاپن و کره اشاره کرده اند.
نقش احتمالی نیروهای آمریکایی در چارچوب همکاری راهبردی با افغانستان مشخص نیست اما بعید به نظر می رسد که این نیروها به طور مستقیم در عملیات نظامی در داخل خاک افغانستان مشارکت کنند.
در همانحال، مقامات افغان با توجه به حساسیت برخی کشورهای همسایه، از جمله ایران، در مورد حضور نظامی آمریکا در منطقه، گفته اند که از پایگاه های آمریکایی علیه کشورهای منطقه استفاده نخواهد شد.
دولت افغانستان هنوز تصمیم نهایی را در این مورد اتخاذ نکرده اما با توجه به اهمیت بلند مدت چنین توافقی، در نظر دارد با تشکیل لوی جرگه در آینده نزدیک، در مورد این توافقنامه نظرخواهی کند.
در افغانستان لوی جرگه، که نهادی سنتی است، برای رایزنی در مورد مسایل مهم کشوری تشکیل می شود و قوانین این کشور به دولت اجازه فراخوانی لوی جرکه را داده است.
اجلاس استانبول در حالی برگزار می شود که روابط افغانستان و آمریکا با پاکستان بر سر اتهام ارتباط برخی نهادهای حکومتی پاکستان با عملیات شورشیان مسلح در خاک افغانستان به تیرگی گراییده است.
همچنین، در هفته های اخیر، ایالات متحده و عربستان سعودی نامه هایی را در مورد اتهام ارتباط نهادهای حکومتی ایران با توطئه ای برای ترور سفیر عربستان در واشنگتن تسلیم شورای امنیت کرده اند که به سردی بیشتر روابط ایران و عربستان منجر شده است.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد