logo





زایش موش از کوه "بهار عربی"!

چهار شنبه ۴ آبان ۱۳۹۰ - ۲۶ اکتبر ۲۰۱۱

شهباز نخعی

nakhaei.jpg
Shahbaznakhai8@gmail.com
تنها چشم مسلح به تجربهء نقش "بنگاه خبررسانی بیطرف و حرفه ای بی بی سی" در "انقلاب" 1357 می تواند نقشی را که این بنگاه سخن پراکنی درنشر اخبار انتخابات تونس ایفا می کند دریابد. ده ماه پس از آن که جوان دانشگاه دیدهء میوه فروش دوره گرد تونسی در اعتراض به رفتار خشونت آمیز و تحقیرکننده پلیس خود را به آتش کشید و با این کار اجرای مراسم "سلام به پایان" را برای دیکتاتورهای منطقه اعلام کرد، روز یکشنبه 23 اکتبر، اکثریت چشمگیری از مردم تونس با پای صندوق های رأی رفتند تا از میان خیل حدود 11000 نامزد، 217 نماینده مجلس موسسان خود را برگزینند تا آنان به نوبه خود دولت موقت رابرای تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات عمومی انتخاب کنند.

همانند سال 1357 درمورد آیت الله خمینی، "بی بی سی" درعین تظاهر به بیطرفی و خبررسانی حرفه ای، ترسیم چهره ای میانه رو و معتدل از حزب اسلامگرای "نهضت" و رهبر 70 ساله آن "راشد غنوشی" که حدود 20 سال در لندن اقامت داشته را وجهه همت خود قرارداده و همه کهنه کاری استادانه خود را دراین راه خرج می کند.

برای این چهره پردازی هنرمندانه، بی بی سی دوروز پس از برگزاری انتخابات و درحالی که هنوز نتیجه نهایی شمارش آراء اعلام نشده، ضمن اعلام خبر پیروزی حزب اسلامگرای "نهضت" می نویسد: «مقام های ارشد حزب "نهضت" می گویند که درپی سیاست های افراطی نیستند، به اصول دموکراتیک احترام می گذارند و احزاب دیگر را در قدرت سهیم خواهند کرد. بی بی سی برای آنکه بتواند نرم و ملایم و "تی تیش مامانی" بودن مقامات ارشد حزب "نهضت" را راحت به خورد مخاطبان دهد، به چند شاهد عادل نیاز دارد: «هیأتی از ناظران اروپایی می گوید این انتخابات آزادانه و منصفانه برگزارشد»، «نماینده دیده بان حقوق بشر آنرا نمونه ای درخشان خواند» و «باراک اوباما آنرا گامی مهم به جلو نامید»!

بی بی سی که استاد "رهبرسازی" است، خوب می داند که برای "حقنه" کردن یک رهبر باید مرتب با او مصاحبه کرد و رهنمودهای اورا به خورد خلق الله داد: «هیچکس در "نهضت" نیست که در اسلام شکی داشته باشد. اسلام مرجع ماست و هیچکس دراین مورد اختلاف نظری ندارد. هیچکس در "نهضت" تردیدی در دموکراسی ندارد. هیچکس در "نهضت" تردیدی در برابری زن و مرد ندارد. هیچکس در "نهضت" نمی گوید که فلان حزب را باید منحل کرد چون کمونیست و مخالف ماست».

تنها چشم و گوش مسلح به تجربه "انقلاب" 1357 است که درمی یابد این گفته های دموکرات منشانه چگونه می توانند در اندک زمانی پس از سوار شدن برخرمراد تغییرماهیت دهند و گوینده اش یا بگوید "ما اشتباه کردیم که آزادی دادیم" ویا اگر با سماجت مخاطبان طلبکارروبرو شود، حیا را بخورد و آبرو را قی کند و بگوید: "خدعه کردم"!

ملت ها مانند نسل ها هستند. همان گونه که نسل جوان را نمی توان از تکرار اشتباهات نسل پیشین منع کرد و به درس آموختن از تجربیات آنان واداشت، ملت ها نیز غالبا رغبتی به آموختن درس از تجربه ملت های دیگر نشان نمی دهند و البته مانند نسل جوان حق آنان است که خود با پرداخت بها به کسب تجربه های خاص خود بپردازند. راهبرد بنگاه سخن پراکنی بی بی سی براساس آگاهی براین اصل تنظیم شده است: مردم تونس حق دارند که تجربه حکومت اسلامی خمینی و میراث دارانش را به فراموشی بسپارند و بخواهند که خود "راشد غنوشی" و حزب "نهضت" او را با همکاری و همیاری اگرنه "صادقانه"، دستکم صمیمانه بی بی سی خود تجربه کنند. در ارائه این خدمات صمیمانه است که بی بی سی روز 25 اکتبر، درحالی که هنوز شمارش آراء به پایان نرسیده و نتیجه نهایی انتخابات مشخص نشده اعلام می کند: «نتیجه انتخابات تونس، اسلامگراها با اختلاف بسیار پیروز شدند»!

درهمین روند "رهبرتراشی" است که مهرداد فرهمند، فرستاده بی بی سی به تونس، مصاحبه ای با راشد غنوشی رهبر "نهضت" انجام داده که حاوی نکته هایی هشدار دهنده است. برخی از این نکته ها برای ما که صابون بی بی سی به جامه مان خورده و حکومت اسلامی را با گوشت و پوست و استخوان تجربه کرده ایم، معنایی ورای ظاهر کلمات دارند. فرستاده بی بی سی در این مصاحبه با زدن نعل وارونه از راشد غنوشی می پرسد: «نگرانی هایی درباره ماهیت اسلامگرای حزب نهضت ابراز شده است. پاسخ شما به این نگرانی ها چیست؟» و پاسخ غنوشی حاوی کلماتی مهندسی شده و صیقل خورده برای کسانی است که نمی خواهند از تجربه دیگران استفاده کنند: «به گمان من، نظام اسلامی نظام شوراست و امروزه نزدیکترین نظام به آن، نظام دموکراتیک است. نظامی که کسی را به قدرت می رساند که مردم این قدرت را با شیوه صحیحی به او سپرده اند. نظام شورا، هممه ابزار دموکراتیک را به کار می گیرد، مثل انتخابات و مجلس و اکثریت و اقلیت و غیره. بنابراین دموکراسی نزدیک ترین نظام به نظام اسلامی شوراست».

خبرنگار بی بی سی به "رهبر" حزب اسلامگرای "نهضت" می گوید: «بین مردم افرادی می گویند که حزب نهضت اکنون از آزادی و دموکراسی حرف می زند، امّا اگر به قدرت برسد، افراطی و تندرو می شود» و رهبر حزب نهضت پاسخ می دهد: «حزب نهضت حزب بزرگی است... امّا این حزب بزرگ درمورد موضوعات بزرگ و اصلی اتفاق نظر دارد». دربخش دیگری از گفتگو، خبرنگار بی بی سی مستقیما قلب موضوع را نشانه می رود: «می خواهم نظرشمارا درباره ایران و شیوه حکومت اسلامی درآن کشور بپرسم، به نظرشما این شیوه شکست خورده یا موفق بوده است؟». برای پاسخ به این پرسش، راشد غنوشی خود را به درودیوار می کوبد: «نمی توانیم به این آسانی حکم صادر کنیم. ناکامی و کامیابی دو چیز نسبی هستند و ایرانی ها هم در چیزهایی موفق شدند و درچیزهایی هم نه. مثلا در فناوری موفق بودند. ایران توانسته است دربرابرمحاصره بین المللی پایداری و باوجود تحریم ها در فناوری پیشرفت کند... اینها موفقیت های ایران است، امّا ناکامی هایی هم داشته است». خبرنگار بی بی سی می پرسد: «و نمونه ناکامی هایش چیست؟». غنوشی پاسخ می دهد: «مثلا انتخابات گذشته اوّلین انتخاباتی درایران بود که برسرش اجماع وجود نداشت، درحالی که همه انتخابات قبلی درایران مورد اجماع بود. نشانه سلامت انتخابات این است که مخالفان نتیجه آنرا قبول کنند، امّا اگرمخالفان نتیجه انتخابات را قبول نکنند، یعنی مشکلی وجود دارد».

این نظر حکیمانه راشد غنوشی او را سزاوار لقب "رهبرفرزانه انقلاب تونس" می کند. بنابراین نظر، که می توان آنرا الگوی انتخاباتی رهبر حزب نهضت تلقی کرد، جز درمورد انتخابات ریاست جمهوری 1388، بقیه انواع به اصطلاح انتخابات درحکومت اسلامی به دلیل آنکه درمورد آنها اجماع وجودداشته، بدون اشکال بوده اند و نظارت استصوابی شورای نگهبان و گزینش فرمایشی نمایندگان مجلس شورای اسلامی که به گفته یکی از نمایندگان آنرا "تبدیل به شعبه ای از بیت رهبری کرده" هم نمی تواند این نظر حکیمانه را تغییردهد. حتما رهبرمعظم انقلاب تونس هم وقتی با یاری بی دریغ بی بی سی برمسند قدرت مستقر شد و در رأس "مردم سالاری دینی" قرارگرفت، انتخاباتی از همین قماش برگزار خواهدکرد!

چهره پردازان و مشاطه گران بی بی سی ازهرشگردی برای مقبول و موجه جلوه دادن چهره رهبرحزب نهضت بهره می جویند: «اکنون بسیاری اورا شخصیتی میانه رو و طرفدار اصلاحات می دانند» و «آقای غنوشی وسایر رهبران حزب نهضت دلشان می خواهد که حزب نهضت باحزب حاکم عدالت و توسعه درترکیه مقایسه شود».

چنانکه پیشترنیز گفته شد، مردم تونس حق دارند که از پذیرفتن تجربه تلخ مردم ایران در قبول اسلام به عنوان نظام حکومتی سرباززده و بخواهند آنرا خود تجربه کنند. امّا، بد نیست که پیش از انجام این کار دستکم نگاهی به تاریخ بیش از یک دهه جنگ داخلی (1991 – 2002) کشور همسایه خود الجزایر با 150 تا 200 هزار تلفات و قربانی و قتل عام های وحشیانه اسلامگرایانی از قماش همین راشد غنوشی بیندازند و گفته های زیر را از زبان "علی بلهادی" فرد دوّم و معاون "جبهه نجات اسلامی" الجزایر با گوش جان بشنوند که درمورد اسلام و نوع حکومت آن نظری کاملا متفاوت و حتی متضاد با بی بی سی و راشد غنوشی دارد: «(دراسلام) چیزی به نام دموکراسی وجود ندارد، مردم منبع قدرت نیستند، بلکه تنها منبع قدرت الله است که از طریق قرآن قدرت خود را به ما می نمایاند. اگرمردم برضد قوانین خداوند رأی بدهند، مرتکب کفر و توهین به مقدسات شده اند. دراین صورت، لازم و ضروری است که بی دینان را با استناد به این دلیل متقن که آنها می خواهند سلطه و قدرت خودرا جانشین سلطه و قدرت خداوند بکنند، به هلاکت رساند». (برگرفته از دانشنامه ویکی پدیا).

تلاش بی بی سی در صحنه گردانی اگرچه استادانه است، امّا فاقد عنصر نوآوری است. باید منتظر روند رویدادها ماند و دید که آیا نسل جوان و نوآور تونس و دیگر کشورهای شمال افریقا و خاورمیانه اجازه خواهند داد که بی بی سی و رهبران ساخته و پرداخته شده ای از قماش راشد غنوشی از کوه "بهارعربی" موش بزایانند!


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:


2011-10-29 03:39:43
جناب نخعی،
گرچه به عادت مالوف ما ، انتظار جوابی نداشته و ندارم ولی مطالعه نوشته زیر درتفسیر نتایج انتخابات تونس بی ضرر است.

http://www.counterpunch.org/2011/10/28/understanding-tunisia%e2%80%99s-elections-results/


peerooz
2011-10-27 06:53:41
جناب نخعی،
منظور ازسوال من بهیچوجه رد فرمایشات شما نیست ولی :
در ایران گرچه انقلاب به تفسیرهایی منحرف یا دزدیده شد ولی ملت به جمهوری اسلامی نه یک کلمه بیشتر
و نه یک کلمه کمتر رای داد.
در الجزیره حزب اسلامی در یک انتخابت آزاد برنده شد که با دخالت ارتش این حق انتخابات آزاد از آنها
گرفته شد وکشتار نتیجه آن بود.
در تونس به شهادت تمام ناظرین داخلی و خارجی انتخابات آزاد بود و حزب اسلامی برنده شده است.
با اجتهاد شما آیا در این انتخابات آزاد مانند ترکیه باید ارتش مداخله کند و اگر چنین است تکلیف دمکراسی
چه میشود. یعنی میشود کسی را به زور به بهشت برد و ادعای دمکراسی کرد؟
ممنون از جواب شما.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد