رادیو فردا: ديويد کوهن، معاون وزير خزانه داری آمريکا روز پنجشنبه گفت که بررسی تحريم های بيشتر ايران از جمله تحريم بانک مرکزی در دستور کار قرار گرفته و در حال بررسی است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ديويد کوهن، معاون وزير خزانه داری آمريکا در امور مبارزه با تروريسم مالی گفت که با تحريم های جديد، امور تجاری ايران به سمت انزوای بيشتری خواهد رفت.
آقای کوهن به کميته بانکی و مالی سنای آمريکا گفت: «پيشرفت هايی در اين راه به دست آورده ايم اما هنوز خيلی مانده که بتوانيم تمامی تحريم هايی که عليه ايران وضع شده را به طور کامل به اجرا درآورده و نگذاريم (تهران) راهی برای دور زدن تحريم ها پيدا کند.»
وی افزود: «به همين دليل و برای تاثير گسترده تر و مهم تر، در حال حاضر روی بانک مرکزی و تحريم های موثر بر اين بانک متمرکز کرده ايم.»
آقای کوهن گفت: «هرچند تمامی بخش های مالی و تجاری آمريکايی از هرگونه معامله با تمامی بانک های ايرانی منع شده اند، اما تحريم های بيشتر آمريکا عليه بانک مرکزی ايران حمايت گسترده و بيشتری پيدا کرده و با منزوی کردن بانک مرکزی، تاثير گسترده و قدرتمندی را شاهد خواهيم بود.»
وی با استناد به نامه تيموتی گايتنر، وزير خزانه داری آمريکا در ماه اوت، سه ماه پيش، گفت: «تمامی ابزار فشار اقتصادی بيشتر بر روی ايران از جمله تحريم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران در حال بررسی است.»
حضور ديويد کوهن در سنا در حالی است که آمريکا از نقشه برملاشده ای برای ترور سفير عربستان در واشينگتن خبر داده که دو ايرانی متهم اصلی آن هستند. هيلاری کلينتون، وزير خارجه آمريکا پيشتر گفته بود اين کار را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
مقام های آمريکا روز سه شنبه دو ايرانی را به تلاش برای حمله به سفارتخانه های عربستان سعودی و اسرائيل در واشينگتن و همچنين ترور عادل الجبير، سفير عربستان سعودی در آمريکا متهم کردند.
اين دو ايرانی، «منصور ارباب سيار»، ۵۶ ساله، و «غلام شکوری» معرفی شده اند. منصور ارباب سيار دارای تابعيت ايرانی - آمريکايی است و هم اکنون در بازداشت به سر می برد، ولی غلام شکوری فراری است و گفته می شود که وابسته به نيروی قدس سپاه پاسداران است.
همچنين روز چهارشنبه آمريکا اعلام کرد شرکت هواپيمايی ماهان، ماهان اير به دليل دادن سرويس های انتقالی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تحريم های آمريکا قرار گرفته است.
ديويد کوهن، معاون وزير خزانه داری آمريکا همچنين گفت: «اقدامات قبلی که ما انجام داديم در حال حاضر جواب داده است. در يک سال گذشته درصد بانک هايی که حاضر به معامله با ايران هستند به شکل قابل توجهی پايين آمده و همين باعث شده صادرات و واردات ايران به دليل مشکلات انتقال مالی با صدمه جدی روبرو شود.»
وی همچنين تخمين زد با توجه به افزايش تحريم ها ايران در سال ۲۰۱۶، پنج سال آينده، با از دست دادن ۱۴ ميليارد دلار در سال از محل فروش نفت خام خود روبرو خواهد شد.
اتحاديه اروپا هم روز دوشنبه اين هفته، ۲۹ مقام ديگر جمهوری اسلامی ايران،از جمله وزيران اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامی و دادگستری را،به دليل نقض حقوق بشر، به فهرست جديد تحريم های خود اضافه کرد.
منابع ديپلمات اروپايی اعلام کردند: «تمامی حلقه افرادی که به اشکال مختلف در ايران در سرکوب و نقض حقوق بشر دست دارند، در اين تحريمها آمدهاند و از آنجايی که استانداران، بازوهای اجرايی دولت هستند و دادستانها و مسئولان زندان هم در اين امر دست دارند، همه آنها در اين فهرست تحريمها به همراه سه وزير ياد شده قرار گرفتهاند.»
آمریکا: در مورد توطئه ترور سفیر عربستان با ایران تماس مستقیم داشتهایم
ایالات متحده میگوید بر سر ماجرای «توطئه ترور» سفیر عربستان سعودی در آمریکا، واشینگتن با تهران در تماس مستقیم بوده است.
ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در کنفرانس خبری خود به اتهامات مطرح شده علیه ایران نیز پرداخت و گفت ممکن است برخی کشورها طرح ترور سفیر سعودی را یک داستان بدانند، اما به گفته او با مرور گذشته، چنین کاری از دست ایران برمیآید.
ایالات متحده، ایران را متهم کرده که دو شهروندش به نامهای منصور ارباب سیار و غلام شکوری قصد داشتهاند از طریق به خدمت گرفتن قاچاقچیان مکزیکی، عادل الجبير سفیر عربستان در واشینگتن را ترور کنند.
اتهامی که تهران آن را به شدت رد کرده و آن را ساخته و پرداخته آمریکا دانسته است.
ویکتوریا نولند، سخنگوی وزرات خارجه آمریکا، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: «ما تماس مستقیم با ایران داشتهایم. من جزئیات بیشتری از این در اختیار شما قرار نمیدهم اما تنها به این اکتفا میکنم که ما درباره این موضوع با ایران تماس مستقیم داشتهایم.»
در همین زمینه، یک مقام آمریکایی به شبکه خبری «سی ان ان» گفته است، چنین تماسی روز چهارشنبه و به ابتکار آمریکا صورت گرفته است.
به گزارش «سی ان ان » دو مقام وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفته اند که سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، با محمد خزایی، سفیر ایران در سامان ملل متحد در خصوص این موضوع دیدار کرده اند.
طبق این گزارش، مقام های ایرانی از تایید این گزارش خودداری کرده اند.
اهمیت جزییات طرح
ویکتوریا نولند در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود گفت: «وقتی به جزییات نگاه میکنید به نظر میآید که بخشی از یک فیلم است و این همیشه نخستین واکنش است.»
سخنگوی وزارت خارجه افزود: «وقتی این اقدام برای برخی از مقامهای بلندپایه دولت بیان شد این نخستین واکنش بود. اما وقتی جزییات بیشتری میدهیم و میگوییم کی و چگونه به این اطلاعات رسیدیم، این موضوع اعتبار پیدا میکند.»
در کیفرخواستی که علیه منصور ارباب سیار ایرانی تبعه آمریکا و غلام شکوری (منتسب به سپاه قدس) آمده، این دو قصد داشتهاند از طریق باندهای مواد مخدر مکزیک سفیر عربستان در واشینگتن را ترور کنند.
در این کیفرخواست همچنین آمده، وقتی منصور ارباب سیار دستگیر شده، مستقیما از طریق «تلفن» با غلام شکوری در ایران تماس داشته و درباره خرید شورولت و رفتن به مکزیک برای تماس با قاچاقچیان مکزیکی و انتقال پول صحبت میکرده است.
در این کیفرخواست همچنین آمده است مبلغ ۱۰۰ هزار دلار مستقیم به عنوان پیش پرداخت به بانکهای آمریکایی ریخته شده است.
برخی رسانهها و برخی مقامهای امنیتی و سیاسی سابق آمریکا، عمدتا در دو محور، پرسشهایی را درباره این اتهام مطرح کردهاند.
محور نخست، به «ناشیانه» بودن طرح (برای نمونه انتقال ۱۰۰هزار دلار به بانک آمریکایی و تماس با باندمواد مخدر مکزیکی) برمیگردد.
محور دیگر پرسشها به هزینه و فایده و ابعاد استراتژیک چنین طرحی برای ایران است؛ این تحلیلگران میگویند با توجه به اینکه این ترور در خاک آمریکاست میتواند به مثابه جنگ با ایالات متحده به حساب آید و به حمله ویرانگر آمریکا به ایران بینجامد.
ویکتوریا نولند سخنگوی وزرات خارجه آمریکا، در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: «بدون تعارف، ایران کشوری است که سابقهای کاملا طولانی نه تنها در فعالیت تروریستی، بلکه در اقدامات عجیب دارد. و من از این رو فکر میکنم وقتی ما این (طرح) را با موارد گذشته در مقایسه میکنیم، کشورها چه بسا آن را یک داستان بدانند، اما همین کشورها از این تعجب نمیکنند که از ایران برمیآید دست به چنین کاری بزند.»
هنگامی که درکنفرانس خبری از ویکتوریا نولند پرسیده شد، آیا این ماجرا میتواند بازتاب اختلاف محمود احمدینژاد و آیتالله خامنهای باشد، وی گفت: «ما قطعا معتقدیم که رژیم ایران زیر فشار است. ما به طور قطع بر این باوریم که مناقشات داخلی در جریان است؛ اما اینکه این (طرح ) بازتاب این تنشها است من نمیتوانم در این باره سخن بگویم اما به طور قطع به نظر میرسد درجهای از استیصال در این مورد دخیل باشد.»
در همین روز باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا گفت اگر ما مدارک قانعکننده در این پرونده نداشتیم آن را علنی نمیکردیم.
رئیس جمهور آمریکا همچنین تصریح کرد واشینگتن در برابر ایران هیچ گزینهای را کنار نخواهد گذاشت.
از سوی دیگر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه بدون اشاره مستقیم به اتهام مطرح شده گفت: «تكرار شیوههای ابلهانه و بیخاصیت سیاستگذاران درمانده و پریشان غربی برای ایرانهراسی، باز هم نتیجه نخواهد داشت و بار دیگر طعم تلخ شكست را خواهندچشید.»
در تهران سفیر عربستان سعودی با معاون وزیر خارجه دیدار کرد و امیر قطر هم فرستاده ویژه خود را نزد محمود احمدینژاد فرستاد تا پیام خود را به ایران برساند. جزییات این پیام منتشر نشده است.
وزارت خزانهداری آمریکا در همین روز گفت تحریم بانک مرکزی را مد نظر قرار دارد.
وزیر خارجه عربستان سعودی هم که در اتریش به سر میبرد گفته است کشورش «پاسخی حسابشده» به ایران خواهد داد.
اوباما: ايران بايد درقبال طرح ترور سفير عربستان پاسخگو باشد
دو روز پس از آن که مقامات آمريکا ايران را به دست داشتن در توطئه ترور سفير عربستان در واشينگتن متهم کردند، باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، روز پنجشنبه گفته است که مقامهای ايران میبايست در قبال اين توطئه پاسخگو باشند.
باراک اوباما که در يک کنفرانس خبری به همراه همتای کره جنوبی خود صحبت میکرد، گفت:«ما باور داريم حتی اگر مقامات بلندپايه (ايران) از جزييات عمليات آگاه نبودهاند، ايران میبايست در قبال اين که کسانی در اين حکومت درگير چنين طرحی بودهاند، پاسخگو باشد.»
وی اضافه کرده است: «مساله مهم برای ايران اين است که به جامعه بينالمللی پاسخ دهد چرا کسانی در حکومتشان، درگير چنين فعاليتهايی هستند.»
باراک اوباما با اين حال تصريح کرد، نحوه ارائه مدارک و اسناد مربوط به اين طرح توطئه برعهده اريک هولدر، دادستان کل ايالات متحده است.
مقامهای قضايی و امنيتی آمريکا روز سهشنبه دو ايرانی را به نامهای منصور ارباب سيار، تبعه ايرانی- آمريکايی و غلام شکوری، عضو نيروی قدس سپاه پاسداران، متهم کردند که قصد داشتهاند تا طرح ترور عادل الجبير، سفير عربستان در واشينگتن، و انفجار در سفارتخانه های اسرائيل و عربستان را به مرحله اجرا در آورند.
اين در حالی است که مقامات ايران به شدت هرگونه دخالت دراين طرح توطئه را رد می کنند و آن را «سناريويی ساختگی» برای انحراف افکار عمومی میدانند.
با این حال، رییس جمهوری آمریکا در باره مدارک و شواهد موجود درباره دخالت ایران در این توطئه ابراز اطمینان کرد.
باراک اوباما گفت: «ما همچنين میدانيم که او (منصور ارباب سيار) به طور مستقيم ارتباط داشته است، از سوی افرادی در حکومت ايران به وی پول پرداخت شده و هدايت شده است. همه اين مدارک الان وجود دارند و همگان می توانند آنها را ببينند. ما تا زمانی که به طور دقيق چگونگی به کارگيری از همه مدارک در دادخواست پرونده را ندانيم، آن را مطرح نمیکنيم.»
رييس جمهوری آمريکا میگويد، اين طرح توطئه بخشی «از الگوی رفتاری خطرناک و بیپروای حکومت ايران است.»
باراک اوباما تاکید کرد،که هيچ گزينهای را در برخورد با ايران از روی میز کنار نخواهد گذاشت.
رييس جمهوری آمريکا همچنين تصريح کرد است که واشينگتن تلاش خواهد کرد با بسیج جهانیان ایران را بیشتر منزوی کرده و شدید ترین تحريم ها را عليه جمهوری اسلامی اعمال کند.
در همين زمينه، ديويد کوهن، معاون وزير خزانه داری آمريکا روز پنجشنبه گفته است که بررسی تحريمهای بيشتر ايران از جمله تحريم بانک مرکزی در دستور کار قرار گرفته و در حال بررسی است.
اين مقام وزارت خزانه داری میگويد با تحريمهای جديد، امور تجاری ايران به سمت انزوای بيشتری خواهد رفت.
وزارت خزانه داری آمريکا همچنين روز چهارشنبه شرکت هواپيمايی ماهان اير را به دليل همکاری نزديک با نيروی قدس سپاه پاسداران و انتقال نيرو و تسليحات به کشورهايی مانند سوريه و لبنان تحريم کرد.
باراک اوباما همچنين روز چهارشنبه در تماس تلفنی با ملک عبدالله، پادشاه عربستان، با وی درباره «طرح ايران» برای ترور سفير عربستان در واشينگتن گفت و گو کرد.
بر اساس بيانيه کاخ سفيد، رهبران دو کشور تاکيد کردند که «بايد پاسخ قاطع و يکپارچه بينالمللی به کسانی داده شود که مسئول چنين اقدامهايی هستند.»
یکی از کارشناسان سابق امور امنیتی آمریکا: متهم کردن ایران به توطئه تروریستی «یعنی دامن زدن به آتشی مهارنشدنی»
یکی از کارشناسان سابق امور امنیتی آمریکا به دولت باراک اوباما هشدار داده است که از متهم کردن ایران به دست داشتن در توطئه مربوط به ترور سفیر عربستان صرف نظر کند، چون این گونه موضعگیریها ممکن است به آتش جنگی مهارنشدنی دامن بزند.
شبکه خبری ایبیسی در مقدمه گزارش خود یادآوری میکند که دادستان کل آمریکا مدعی شده است دولت ایران حامی طرح ترور سفیر عربستان در واشینگتن بوده و طبق ارزیابی دستگاههای امنیتی و قضایی آمریکا این حمله قرار بوده اولین مرحله از عملیاتی در آینده باشد.
حکومت ایران در واکنش سریع خود به این ادعاها، ضمن تکذیب هرگونه دخالتی در این طرح اعلام کرد که ایراد این اتهامات بخشی از تبلیغات تهاجمی دولت آمریکا علیه ایران است.
رابرت بر، کارشناس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، که حدود ۲۰ سال در بخش خاورمیانه این نهاد فعالیت داشته میگوید دولت آمریکا ممکن است در این ماجرا مرتکب اشتباهی بسیار خطرناک شده باشد.
به اعتقاد وی، بعید به نظر میرسد که این توطئه توسط حکومت ایران طراحی و هدایت شده باشد و در شرایط کنونی دولت آمریکا با گشودن یک مجرای تماس مستقیم با دولت ایران باید سعی کند از تشدید تنش بکاهد.
شبکه خبری ایبیسی یادآوری میکند که دادستان کل آمریکا حکومت ایران را مسئول این توطئه اعلام کرده و وزیر خارجه این کشور نیز گفته است که اقدامات شدیدی برای منزویتر کردن حکومت ایران به اجرا درخواهد آمد.
وزارت خارجه آمریکا نیز با صدور بیانیهای هشدارآمیز از شهروندان خود خواسته است که در سفرهای خارجی مراقب باشند. در این بیانیه گفته میشود: «ارزیابی دولت آمریکا از طرح ترور سفیر عربستان که توسط دولت ایران هدایت شده این است که حکومت ایران سیاست تعرضیتری را برای انجام اقدامات تروریستی علیه اهداف دیپلماتیک برخی از کشورها و احتمالا حملاتی در خاک آمریکا در پیش گرفته است».
اما به گزارش شبکه خبری ایبیسی، رابرت بر، کارشناس سابق سازمان سیا، میگوید: «جزئیات این طرح تروریستی با اقدامات و روشهای ایران هیچ شباهتی ندارد و هیچ دلیلی وجود ندارد که ثابت کند حکومت ایران در این اقدام مشارکت داشته است. شاید اقدام افراد خودسر باشد».
رابرت بر میافزاید که اگر حکومت ایران میخواست چنین کاری بکند به سراغ باندهای قاچاق مواد مخدر مکزیکی نمیرفت یا پول را مستقیما به حساب بانکهای آمریکایی واریز نمیکرد.
این کارشناس امنیتی میافزاید: «من رفتار امنیتی حکومت ایران را طی سی سال گذشته زیر نظر داشتهام؛ آنها همیشه خیلی محتاطتر از این عمل میکنند. آنها همیشه برای اجرای عملیات خود از یک گروه وابسته و واسطه استفاده میکنند.»
دادستان کل آمریکا این طرح را «روش استخدام آدمکشان بینالمللی» توصیف کرد که در آن قرار بوده برای انجام این ترور به یک باند قاچاق مواد مخدر مکزیکی مبلغ یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار پرداخت شود.
دادستان کل آمریکا افزود: «توطئه جنایتکارانهای که امروز برملا شده نشان میدهد که طرحهای مربوط به حمله به سفارتخانههای خارجی در خاک آمریکا توسط جناحهایی از حکومت ایران هدایت شده است.»
اما رابرت بر، کارشناس باسابقه امور امنیتی، میگوید: «اگر دولت آمریکا واقعا مطمئن است که چنین طرحهایی توسط رهبری حکومت ایران هدایت شده باید اقدامات قاطعی انجام دهد. در آن حالت مسلما ایران و واحدهای عملیاتی آن در خارج مثل سپاه قدس، تلافی خواهند کرد که در نهایت ممکن است به یک بحران و درگیری تمامعیار بدل شود.»
این کارشناس معتقد است که بعید نیست دولت آمریکا این اتهامات خود را پس بگیرد، چون در غیر این صورت ممکن است شرایطی پدید آید که هیچ کس نتواند از گسترش درگیری در منطقه و نقاط دیگر جهان جلوگیری کند.
به گفته وی، تمام منطقه خاورمیانه اکنون حالت آتشفشانی دارد و آمریکا به هیچ وجه نباید به یک جنگ یا تنش گسترده دیگر در منطقه دامن بزند. به همین منظور دولت آمریکا باید در شرایط بحرانی نظیر این مستقیما با حکومت ایران وارد گفتوگو شده و سعی کند که از دامنه تنش بکاهد.
رابرت بر در پایان گفتوگوی خود با شبکه خبری ایبیسی میافزاید: «اگر این حمله یا بمبگذاری در شهر واشینگتن روی میداد و واقعا ایران پشت آن بود معنایی نداشت جز اعلام جنگ ایران به آمریکا. ولی آیا واقعا ایران چنین سیاستی دارد و به دنبال جنگ با آمریکاست؟ آیا ما واقعا تا این حد به جنگ با ایران نزدیک شدهایم؟ من نمیدانم.»
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد