logo





بیانیه تفصیلی شورای دفاع از حق تحصیل:

براي ششمين سال پياپي دانشجويان در كنكور كارشناسي ارشد ستاره‌دار شدند

شنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۴ ژوين ۲۰۱۱

شورای دفاع از حق تحصیل از مقامات حکومتی ایران می‌خواهد ضمن احترام به اصول قانونی اساسی و تعهدات بین‌المللی خویش، روند محروم کردن دانشجویان از حق تحصیل و ستاره‌دار کردن فعالان دانشجویی را متوقف، دانشجویان محروم از تحصیل که تنها به دلیل مطالبه حق اولیه تحصیل در زندان‌های کشور به سر می‌برند را آزاد و امکان ادامه تحصیل دانشجویان ستاره‌دار و محروم از تحصیل را میسر کند.
براي ششمين سال پياپي از زمان روي كار آمدن محمود احمدي نژاد، تعدادي از فعالان دانشجويي در كنكور كارشناسي ارشد سال نود ستاره‌دار و از حق اوليه تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد محروم شدند.

شورای دفاع از حق تحصیل اعلام می‌کند تعدادي از فعالين دانشجويي دانشگاه‌هاي تهران و برخي شهرستان‌ها در روندي كاملا خلاف قوانين داخلي و بين المللي از دريافت كارنامه اوليه كنكور كارشناسي ارشد سال 90 محروم شدند.

در صفحه اينترنتي تعدادی از داوطلبان كنكور سراسري كارشناسي ارشد در وب سايت سازمان سنجش کشور، كارنامه علمي و رتبه دانشجويان اعلام نشده است و تنها اعلام شده كه اين دانشجويان به دليل نقص پرونده بايد به طبقه دوم ساختمان سازمان سنجش (بخش گزينش دانشجو) مراجعه كنند. تعدادي ديگر از دانشجويان در روزهاي قبل از اعلام نتايج كنكور كارشناسي ارشد، با تماس‌هاي نهاد‌هاي امنيتي احضار شده و مورد تهديد و ارعاب قرار گرفته اند كه در صورت اعتراض به ستاره‌دار شدن با برخورد شديد روبرو خواهند شد. جمعي ديگر از دانشجويان ستاره‌دار قبل از اعلام نتايج كنكور كارشناسي ارشد، ضمن احضار به طبقه دوم ساختمان سازمان سنجش مجبور به تكميل فرم‌هايي شده اند كه سابقه فعاليت‌هاي سياسي دانشجويان و سوالات عقيدتي بسياري در آن درج شده است. اين دانشجويان در ساختمان سازمان سنجش توسط نيروهاي امنيتي بازجويي شده اند.

همچنين تعدادي از فعالين دانشجويي كه براي آن‌ها كارنامه اوليه صادر شده است گفته اند كه كارنامه آن‌ها دستكاري و رتبه اي بسيار بدتر از رتبه واقعي آن‌ها در كارنامه اوليه اعلام شده است.

شورای دفاع از حق تحصیل نسبت به امانت داری سازمان سنجش کشور ابراز تردید نموده و معتقد است این سازمان با اعلام مردودی دانشجویان ستاره دار که حائز رتبه های ممتاز شده اند ( در سال 88 ) ، عدم صدور کارنامه علمی براي تعدادی دیگر از دانشجویان ( در سالهاي 86 ، 87 ، 89 و 90 ) و نهايتا دستکاري در کارنامه علمی تعدادی از فعالین دانشجويی ( در سال 90 ) ، اعتماد عمومی به عنوان مهمترین سرمايه اش را از دست داده است.

شورای دفاع از حق تحصیل ستاره‌دار کردن دانشجویان و محروم کردن دانشجویان از حق اولیه و طبیعی تحصیل را به شدت محکوم کرده و خواهان توقف این روند غیر انسانی و غیر قانونی و بازگشت دانشجویان ستاره‌دار و محروم از تحصیل به دانشگاه است.

شورا محروم کردن دانشجویان از حق تحصیل در مقاطع عالی را با استناد به قوانین داخلی ایران و قوانین بین‌المللی عملی مجرمانه دانسته و خواستار محاکمه آمران و عاملان این عمل مجرمانه است.

تاریخچه ستاره‌دار کردن دانشجویان در 6 سال ریاست احمدی نژاد بر دولت

در سال 85 فعالین دانشجویی پس از اعلام قبولی در دانشگاه مورد نظر از طريق روزنامه سازمان سنجش و مراجعه برای ثبت نام در دانشگاه‌هاي پذيرفته شده با ستاره‌هایی در فرم ثبت نام مواجه شدند، و دانشجویانی که با سه ستاره مواجه شده بودند هرگز نتواستند ادامه تحصیل دهند.

در سال‌های 86 و 87 همزمان با اينترنتي شدن روند اعلام نتايج كنكور كارشناسي ارشد،فعالین دانشجویی که حائز رتبه‌های قابل قبول و ممتاز شده بودند، اساساً از دریافت کارنامه علمی در مرحله اول نتایج کنکور محروم شدند و حتی نتوانستند انتخاب رشته کنند. در سال 88 كه موعد اعلام نتايج اوليه در ايام پيش از انتخابات رياست جمهوري بود، دانشجویان ستاره‌دار دانشگاه سراسری موفق به دریافت کارنامه و انتخاب رشته شدند، ولی در شهريور ماه و پس ازمراجعه برای مشاهده نتایج نهایی با گزینه «مردود علمی» مواجه شدند و کارنامه نهایی نیز برای این دانشجویان صادر نشد و سایت سازمان سنجش اعلام کرد که این دانشجویان اساساً انتخاب رشته نکرده اند و پس از مراجعه حضوری داوطلبان به سازمان سنجش به طور شفاهی به آنها اعلام شد که ستاره‌دار شده اند. مجددا در سال‌هاي 89 و 90 دانشجويان ستاره‌دار در كنكور كارشناسي ارشد از دريافت كارنامه اوليه محروم شدند.

از سال 85 تا سال 90 هر ساله ده‌ها تن از فعالان دانشجويي كه حائز رتبه‌هاي ممتاز در كنكور كارشناسي ارشد شده اند، از ثبت نام در دانشگاه و تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد محروم شده اند.

دانشجویان محروم از تحصیل در زندان

از اغاز روي كار آمدن محمود احمدي نژاد فعالين دانشجويي در كنكور كارشناسي ارشد ستاره‌دار شده اند. در مناظره‌هاي انتخاباتي سال 88 ميرحسين موسوي و مهدي كروبي، نسبت به ستاره‌دار كردن دانشجويان اعتراض كردند . محمود احمدي نژاد در حالي‌كه دانشجويان ستاره‌دار مقابل ساختمان صدا و سيما تجمع كرده بودند، وجود دانشجويان ستاره‌دار و محرومیت از تحصیل به دلایل سیاسی و یا عقیدتی رادر دولتش تكذيب كرد.

دانشجويان ستاره‌دار و محروم از تحصيل تا کنون براي اثبات وجودشان و افشاي دروغ احمدي نژاد چندين تجمع مقابل وزارت علوم،صداسيما، دانشگاه تهران، مجلس و ساختمان سازمان سنجش برگزار كرده اند.

در روزهاي پس از انتخابت ده‌ها تن از دانشجويان ستاره‌دار و محروم از تحصيل به تلافي تجمعات و اعتراضات‌شان در روزهاي قبل از انتخابات و افشاي دروغ احمدي نژاد مبني بر عدم وجود دانشجويان ستاره‌دار، بازداشت و به حبس‌هاي طويل المدت محكوم شدند.

ضيا نبوي، مجيد دري، پيمان عارف، مهديه گلرو، زهرا توحيدي، شيوا نظرآهاري، عليرضا خوشبخت، سميه رشيدي، نويد خانجاني، علي قلي زاده، اشكان ذهابيان، عماد بهاور، اسماعيل سلمانپور، مجيد توكلي، حجت عربي و بسياري ديگر از دانشجويان ستاره‌دار و محروم از تحصيل در روزها و ماههاي پس از انتخابات بازداشت شدند و تعدادي از آن‌ها همچنان در زندان به سر می‌برند.

در هفته‌های اخیر اشکان ذهابیان از دانشجویان محروم از تحصیل توسط اداره اطلاعات شهر ساری بازداشت شده است و در شرایط نگران کننده ای به سر می‌برد . همچنين در روزهای گذشته تعدادی از دانشجویان محروم از تحصیل بهایي و اساتيد دانشگاه آنلاین بهاییان بازداشت شده اند و دانشگاه آنلاین بهایيان مورد هجمه قرار گرفته است.

شورای دفاع از حق تحصیل خواستار آزادی همه دانشجویان زندانی، به ویژه ضیا نبوی، مجید دری، مهدیه گلرو و اشکان ذهابیان و توقف آزار و اذیت دانشجویان بهايي در سراسر کشور است.

ستاره‌دار کردن دانشجویان جنایت آپارتاید و عملی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی و تعهدات بین المللی دولت ایران

ستارده دار کردن دانشجویان نقض آشکار نص قانون اساسی و قوانین داخلی ایران است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حق تحصیل را حق اولیه و طبیعی "همه اقشار ملت" ایران و فراهم کردن تحقق این حق اولیه را از وظایف دولت می‌داند. همچنین دولت ایران طبق تعهدات متعدد بین‌المللی ملزم به فراهم ساختن شرایط تحصیل برای همه ایرانیان بدون هرگونه تبعیض و آپارتاید عقیدتی، سیاسی، مذهبی، جنسی و غیره است.

محروم کردن دانشجویان از حق ادامه تحصیل نقض واضح اصول مختلف قانون اساسی جمهوری اسلامی نظیر: بندهای 3، 9 و 14 اصل سوم و اصول 19، 20، 22،30، 36، 37 و بویژه اصل 23 این قانون است که صراحتاً می گوید: «تفتيش عقايد ممنوع است و هيچ كس را نمي توان به صرف داشتن عقيده اي مورد تعرض و مواخذه قرار داد.»

ستاره‌دار کردن دانشجویان در شرایطی صورت می گیرد که علاوه بر مفاد بند 3 اصل سوم و اصل سی‌ام قانون اساسی ایران که دولت را به تسهيل و تعميم آموزش عالي و همچنین گسترش وسایل تحصيلات عالي رايگان برای عموم ملت موظف کرده است، مستفاد از بندهای 9 و 14 اصل سوم و نیز اصول 20، 22، 30، 36 و 37 قانون اساسی، دولت ملزم است فارغ از نوع مذهب، مسلک و مرام سیاسی ضمن رفع تبعیضات ناروا، امکانات عادلانه را برای آحاد ملت ایجاد کرده و آنان را از همه حقوق انسانی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار کند.

اصل نهم قانون اساسی نیز به صراحت بیان می دارد «در جمهوري اسلامي ايران آزادي و استقلال و وحدت و تماميت ارضي كشور از يكديگر تفكيك ناپذيرند و حفظ آنها وظيفه دولت و آحاد ملت است . ...هيچ مقامي حق ندارد به نام حفظ استقلال و تماميت ارضي كشور، آزاديهاي مشروع را، هر چند با وضع قوانين و مقررات، سلب كند.»

اصول 19 و 20 قانون اساسی در این خصوص مقرر می‌دارد: «مردم ايران از هر قوم و قبيله كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ،نژاد، زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهد بود. همه افراد ملت اعم از زن و مرد يكسان در حمايت قانون قرار دارند و از همه حقوق انساني، سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي با رعايت موازين اسلام برخوردارند.»

از نظر حقوقی واژه "ملت" یک واژه عام است و استثنا ناپذیر بوده و همه مردم ایران فارغ از رنگ، نژاد، زبان، مذهب، مسلک و مرام را شامل می‌شود.

لذا آشکار است که حق تحصیل و به ویژه تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها نه تنها از مصادیق آزادی‌های مشروع است بلکه مستفاد از بند 3 اصل نهم و اصل سی ام قانون اساسی جزء حقوق بلامنازع انساني، سياسي، اجتماعي و فرهنگي یکایک مردم ایران و در زمره تکالیف و تعهدات دولت نسبت به "ملت" محسوب می‌شود.


محروم کردن دانشجویان از تحصیل از طریق انجام تبعیض سیاسی و عقیدتی مخالف تعهدات بین المللی دولت ایران از قبیل اعلامیه جهانی حقوق بشر، کنوانسیون‌های الحاقی مدنی– اجتماعی این اعلامیه و کنوانسیون بين‌المللي منع و مجازات جنايت آپارتايد است.

دولت جمهوری اسلامی ایران در سال 1363 به "کنوانسیون بين‌المللي منع و مجازات جنايت آپارتايد" پیوسته و به پیروی از مفاد قانون الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون مزبور که مصوب 1363/11/4 مجلس شورای اسلامی است، ملزم می است. مستفاد از "بند ج ماده 2" قانون یاد شده «هر گونه اقدامات قانوني و يا اقدامات ديگر كه منظور از آنها بازداشتن گروه و يا گروههايي از مشاركت در زندگي سياسي، اجتماعي، اقتصادي و ‌فرهنگي كشور، ايجاد تعمدي شرايطي جهت جلوگيري از توسعه يك چنين گروه يا گروههايي بخصوص با محروم كردن اعضاي يك گروه و يا گروههاي‌نژادي از حقوق بشر و آزادي‌ها شامل: حق كار، حق تشكيل اتحاديه‌هاي كارگري مجاز، حق تحصيل، حق ترك و بازگشت به وطن، حق داشتن مليت، حق‌آزاد بودن در رفت و آمد يا اقامت، حق آزادي عقيده و بيان، حق آزادي تشكيل مجمع و يا انجمن مسالمت‌آميز» باشد، مصداق "جنایت آپارتاید" به شمار می رود. ‏

در ماده 5 قانون مذکور آمده است که «افراد متهم به ارتكاب اعمالي كه در ماده 2 اين كنوانسيون بيان گرديده است، ممكن است توسط دادگاه ذيصلاح هر كشور طرف اين كنوانسيون‌ كه در مورد مشخص متهم داراي صلاحيت قضايي دولت، محاكمه و يا توسط ديوان كيفري بين‌المللي از سوي آن كشورهاي طرف كه صلاحيت آنرا ‌پذيرفته‌اند محاكمه شوند.»‏

شورای دفاع از حق تحصیل از مقامات حکومتی ایران می‌خواهد ضمن احترام به اصول قانونی اساسی و تعهدات بین‌المللی خویش، روند محروم کردن دانشجویان از حق تحصیل و ستاره‌دار کردن فعالان دانشجویی را متوقف، دانشجویان محروم از تحصیل که تنها به دلیل مطالبه حق اولیه تحصیل در زندان‌های کشور به سر می‌برند را آزاد و امکان ادامه تحصیل دانشجویان ستاره‌دار و محروم از تحصیل را میسر کند.

شورای دفاع از حق تحصیل
14 خرداد 1390

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد