وضعیت بسیار خطرناک در نیروگاه فوکوشیمای ژاپن
دویچه وله: پس از دو انفجار اخیر وضعیت رآکتور ۲ نیروگاه فوکوشیما نیز بسیار بحرانی است. آب خنککننده به سطح بسیار نازلی سقوط کرده و میلههای سوخت هستهای در معرض ذوب شدن هستند. در پی آن رادیواکتیو میتواند در هوا آزاد شود.
احتمال انفجار در رآکتور و آزاد شدن رادیواکتیو در هوا
کارشناسان فنی اتمی تا آخرین لحظات کوشیدند مانع از کاهش سطح مایع خنککننده شوند. برای این امر کارشناسان از روز یکشنبه آب دریا را به داخل رآکتور سرازیر کرده بودند که در آن میلههای سوخت هستهای قرار دارند.
در صورتی که نتوان رآکتورها را خنک کرد، آنگاه میلههای سوخت هستهای ذوب شده و به انفجار منجر میگردد. در چنین وضعیتی مواد رادیواکتیو آزاد شده و وارد جو و محیط زیست میشوند.
نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین با استناد به دادههای سازمان انرژی اتمی ژاپن اعلام کرد که روند بازسازی سیستم خنککنندهی رآکتورهای شماره ۲ و۴ ادامه دارد. گفته میشود که در رآکتور ۱ این سیستم تا اندازهای بازسازی شده و به کار افتاده است. رآکتور ۳ به کلی خاموش شده است.
پیش از این یک انفجار هیدروژنی در رآکتور ۳ رخ داده بود. به گفتهی مقامات دولت ژاپن، پوشش فولادی این تأسیسات مقاوم بوده و منفجر نشده است. این امر باعث شده که شرکت "تپکو" اعلام کند که میزان رادیواکتیو آزادشده بسیار اندک بوده است.
در این انفجار ۱۱ نفر مجروح شدند که جراحت یکی از آنها شدید بود. یوکیو ادانو، سخنگوی دولت، گفت که قربانیان چهار سرباز ارتش و هفت کارشناس فنی بودهاند.
انفجارهای تازه در نیروگاه هستهای فوکوشیمای ژاپن
تنها دو روز پس از انفجار در رآکتور شمارهی ۱ نیروگاه اتمی فوکوشیما در ژاپن، دو انفجار دیگر در رآکتور شمارهی ۳ این نیروگاه روی داد. همچنین پسلرزهای حدودا ۶ ریشتری بار دیگر ژاپنیها را در ترس و اضطراب فروبرد.
ژاپن همچنان مشغول پیکار با خطر یک فاجعهی هستهای است. به گفتهی مقامات اتمی این کشور، در ساعات بامدادی روز دوشنبه (۱۴ مارس / ۲۳ اسفند)، در رآکتور شمارهی ۳ تاسیسات اتمی فوکوشیما ۱، بر اثر تراکم هیدروژن دو انفجار روی داده است. تصاویر تلویزیونی نشان میدهد که از این تاسیسات دود سپید به هوا بلند میشود.
خطر فاجعهی هستهای
دولت ژاپن این انفجار را تایید کرد، ولی همزمان تاکید کرد که به محفظهی پولادین رآکتور آسیبی نرسیده است. یوکیو ادانو، سخنگوی دولت ژاپن، گفت که احتمال پخش مواد رادیوآکتیو به میزان زیاد «ناچیز» است. وی افزود که اندازهگیری تشعشعات رادیوآکتیو در اطراف نیروگاه نشان داده که آلودگیها افزایش نیافته است. به گزارش شرکت ادارهکنندهی این نیروگاه، «تپکو»، در این انفجار ۱۱ تن مجروح شدهاند.
در ساعات بامدادی دوشنبه همچنین گزارش شد که سطح آب در رآکتور شمارهی ۲ نیروگاه فوکوشیما پایین آمده و سیستمهای خنککننده از کار افتادهاند. روز شنبه در همین نیروگاه انفجاری در رآکتور شمارهی ۱ روی داده و ساختمان آن را ویران کرده بود.
در پی زمینلرزه و سونامی اخیر در ژاپن، چند بلوک نیروگاه هستهای فوکوشیما ۱ بطور همزمان آسیب دیدهاند. احتمالا در یکی از رآکتورهای این نیروگاه، سوخت هستهای در حال ذوب شدن است. برای خنکسازی این رآکتور، آب دریا به آن پمپ کردهاند.
در تاسیسات اتمی فوکوشیما ۲ نیز که در چند کیلومتری نیروگاه فوکوشیما ۱ واقع شده، مشکلاتی با سیستمهای خنککننده بروز کرده است. دولت ژاپن برای محافظت از جان شهروندان خود در برابر تشعشات اتمی، تا شعاع ۲۰ کیلومتری این نیروگاهها را منطقهی ممنوعه اعلام کرده است.
به گفتهی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نیروگاه هستهای اوناگاوا میزان رادیوآکتیو بار دیگر به حد عادی کاهش یافته است. پیشتر در این نیروگاه که در شمال شرقی ژاپن واقع شده است، بر اثر آتشسوزی و افزایش رادیوآکتیو در هوا، وضعیت اضطراری اتمی اعلام شده بود.
پسلرزهی شدید
در ساعت ۱۰ بامداد به وقت محلی (۲ بامداد به وقت اروپای مرکزی)، پسلرزهای شدید بار دیگر ژاپن را لرزاند. در پی آن مقامات این کشور اخطار دادند که سونامی دیگری در راه است. ولی این اخطار پس از مدتی منتفی اعلام شد.
مرکز زمینلرزه شناسی آمریکا شدت این پسلرزه را ۸ / ۵ ریشتر اعلام کرد. مرکز این زمینلرزه در ۱۵۰ کیلومتری سواحل شمال شرقی توکیو گزارش شده است.
به گزارش خبرگزاری ژاپنی کیودو، در سواحل میاگی حدود ۲۰۰۰ جسد پیدا شده است. پلیس ژاپن تا کنون شمار قربانیان را ۱۶۰۰ تن اعلام کرده بود. ولی با توجه به شمار بالای افراد مفقودالاثر، حدس زده میشود که شمار قربانیان بسیار بیشتر باشد.
بازار بورس ژاپن روز دوشنبه بار دیگر کار خود را از سرگرفت و بلافاصله با کاهش ارزش سهام ژاپنی در برابر فاجعهی طبیعی اخیر واکنش نشان داد. سهام صنایع اتومبیلسازی بزرگ ژاپن مانند تویوتا و نیسان نیز از این رویداد در امان نمانده و کاهش نشان میدهد.
بانک مرکزی ژاپن که پیشتر اعلام کرده بود ۷ هزار میلیارد ین به بازار مالی این کشور تزریق میکند، این رقم را به ۱۵ هزار میلیارد ین افزایش داد. این رقم برای ژاپن یک رکورد محسوب میشود. سخنگوی بانک مرکزی ژاپن گفت، برای ثبات بازارهای مالی ژاپن هر اقدامی صورت خواهد گرفت.
ژاپن با کابوس هسته ای می جنگد
بی بی سی : به دنبال بروز زمین لرزه شدید و سونامی در ژاپن در روز جمعه (یازده مارس)، وضعیت اضطراری هسته ای در این کشور وخیم تر شده و مدیران نیروگاه هسته ای فوکوشیما هشدار داده اند که آنها نمی توانند احتمال ذوب میله های سوخت در رآکتور شماره دو را رد کنند.
یکی از پیامدهای بروز زمین لرزه و سونامی در ژاپن، آسیب به تاسیسات هسته ای این کشور بوده که آسیب به نیروگاه فوکوشیما بدترین مورد بوده است.
مسئولان نیروگاه گفتند این احتمال وجود دارد که آب خنک کننده در رآکتور شماره دو تبخیر شده باشد و میله های سوخت، عایقی در برابر حرارت بالای این رآکتور نداشته باشد.
گزارشگر بی بی سی در امور محیط زیست می گوید اگر پیش بینی مسئولان نیروگاه فوکوشیما به واقعیت تبدیل شود، خطر بسیار جدی خواهد بود.
به گفته گزارشگر بی بی سی پرسش این است که ذوب احتمالی میله های سوخت قابل مهار خواهد بود یا نه.
روز دوشنبه (چهارده مارس)، انفجاری دیگر در نیروگاه هسته ای فوکوشیما دائیچی رخ داد. این انفجار در ساختمانی دیگر که در آن رآکتور شماره سه کار گذاشته شده است، رخ داد.
حادثه روز دوشنبه دو روز پس از نخستین انفجار (در رآکتور شماره یک این نیروگاه)، رخ داده است.
آژانس ایمنی هسته ای ژاپن می گوید که انفجار در اثر تجمع هیدروژن روی داده است.
در همین حال مسئولان این تاسیسات خبر داده اند که سیستم خنک کننده سومین رآکتور نیز از کار افتاده است.
تکنیسین ها مشغول تعمیر دستگاه های خنک کننده سه رآکتور نیروگاه اول فوکوشیما هستند.
بنا به تازه ترین گزارش ها، مسئولان نیروگاه هسته ای فوکوشیما دائیچی گفته اند که احتمالا آب خنک کننده یکی از راکتورها تبخیر شده است.
شرکت نیروی برق توکیو، که مدیریت این نیروگاه را در دست داشته است، گفت، نمی تواند این احتمال را که میله های سوخت هسته ای در راکتور شماره دو اکنون بدون پوشش محافظتی است و با خطر ذوب شدن مواجه است، رد کند.
در اثر انفجار در رآکتور شماره سه، ستون بزرگی از دود بر فراز نیروگاه دیده می شود و در این حادثه یازده نفر مجروح شده اند که حال یکی از آنها وخیم توصیف شده است.
اما "نیروی برق توکیو" می گوید محفظه اصلی رآکتور شماره سه در این انفجار آسیب ندیده و رادیواکتیوی که در هوا منتشر شده کمتر از حد قانونی است.
ارتش آمریکا که به اقدامات امدادرسانی در ژاپن کمک می کرده است، گفته که پس از آن که یکی از هواپیماهای این نیروها میزان پایینی از مواد رادیواکتیو را در صد و هشتاد کیلومتری ساحل ردیابی کرده، عملیات خود را از منطقه فوکوشیما دور کرده است.
در تحولی دیگر، شرکت نیروی برق توکیو می گوید سرگرم آماده سازی برای پمپاژ آب دریا به رآکتور دوم است تا سعی کند که از افزایش حرارت بیش از اندازه در آن که ممکن است بالقوه باعث انفجار سوم در این نیروگاه شود، جلوگیری کند.
از آغاز بحران در این نیروگاه، بیست و دو نفر به دلیل تاثیرات مواد رادیواکتیو تحت درمان قرار گرفته اند.
در اثر این فاجعه دست کم صدها نفر کشته و هزاران نفر ناپدید شده اند.
عملیات نجات وسیعی در منطقه آغاز شده است و دهها هزار نفر از مناطق اطراف نیروگاه هسته ای فوکوشیما دائیچی رفته اند.
کشف صدها جسد در سواحل میاگی
امواج آب با خود اجساد حدود دو هزار نفر را به سواحل منطقه میاگی، در شمال شرق ژاپن، آورده است.
هزار جسد در شبه جزیره اوجکا و هزار جسد دیگر در شهر کوچک مینامیسانریکو که در سونامی روز جمعه با خاک یکسان شده است، پیدا شده اند.
سرنوشت دهها هزار نفر روشن نیست.
بسیاری از شهرهای کوچک و دور افتاده هنوز قابل دسترسی نیستند و تاکنون کمکی دریافت نکرده اند.
خبرگزاری کیودو ژاپن می گوید بیش از پانصد هزار نفر به دلیل بروز زمین لرزه، سونامی و خطر انتشار مواد رادیواکتیو آواره شده اند.
در بحبوحه سرمای نزدیک به صفر درجه زمستانی، میلیون ها نفر نیز سه شب است که آب، غذا و وسیله گرمازا نداشته اند.
در همین حال، بانک مرکزی ژاپن می گوید رقم بیسابقه 180 میلیارد دلار را از صندوق پول اضطراری این کشور به نظام مالی تزریق کرده تا به دنبال فاجعه زمین لرزه و سونامی اخیر، ثبات اقتصادی را تامین کند.
ترزبق بخش بیشتر این وجه فوری خواهد بود و هفتاد میلیارد دلار هم در آینده نزدیک ارائه خواهد شد.
نیکی، شاخص بهای سهام در بورس توکیو، تا پایان روز دوشنبه با شش درصد افت، سقوط شدیدی داشت.
برخی از بزرگترین شرکت های ژاپنی، از جمله خودروسازی تویوتا، فعالیت خود را متوقف کرده اند و دولت برای جلوگیری از قطع نیرو، برنامه سهمیه بندی توزیع برق را معرفی کرده است.
پلیس ژاپن تاکنون مرگ 1597 نفر را تائید کرده است اما انتظار می رود که آمار نهایی تلفات خیلی بالاتر باشد.
کارشناسان می گوید اتفاق افتادن فاجعه ای در ابعاد حادثه تاسیسات چرنوبیل روسیه در دهه 1980 بسیار بعید است چون رآکتورهای فوکوشیما با استاندارد بسیار بالاتری ساخته شده و تحت مقررات ایمنی شدیدتری بوده اند.
دولت ژاپن به مردم گفته است که روز دوشنبه به محل کار یا مدرسه نروند چون شبکه حمل و نقل عمومی قادر نخواهد بود هجوم جمعیت بزرگ مسافران را تحمل کند.
در حالی که کارشناسان هشدار داده اند که به احتمال زیاد زمین لرزه شدید دیگری در راه است، پس لرزه های متعدد هنوز در توکیو، پایتخت ژاپن، احساس می شود.
در همین حال، دهها هزار امدادگر، سرباز و مامور پلیس بسیج شده اند تا به مناطق بحران زده کمک کنند.