logo





جشنواره مقدس فیلم فجر

چهار شنبه ۱۳ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۲ فوريه ۲۰۱۱

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com
بیست و نهمین جشنواره بین الملللی( !!) فیلم فجر جمهوری اسلامی مانند هرسال از دوازدهم بهمن همزمان با سالگرد اشغال ایران با بوق وکرنا و حواشی های مضحک آغاز شده که تا بیست و دوم بهمن ادامه دارد . جشنواره امسال در حالی آغاز شده که سینمای ایران به ویژه پس از روی کارآمدن محمود احمدی نژاد با انواع و اقسام مشکلات بنیادین روبروست . مهم ترین مشکل سینمای جمهوری اسلامی افت بسیارمحسوس تماشاگران سینماست . به این ترتیب می توان گفت هنرسینما که بخش بزرگی از بقایش در گروی تعداد تماشاگرانی است که به سالن های سینما می روند در جمهوری اسلامی به بیماری می ماند که در حال احتضار مرتبا هذیان می گوید.

معمولا بوق های تبلیغاتی جمهوری اسلامی برای هرچه با شکوه تر نشان دادن جشنواره فیلم فچر از سه یا چهارماه پیش از شروع جشنواره آغاز می شود. و در واقع یکی از ترفندهای مسئولان جشنواره که هرازچندگاه یکبارعوض می شوند ( مانند سران حزب کمونیست شوروی در سالهای دور) تلاش در هرچه بیشتر پرسروصدا کردن جشنواره است که خودشان هم می دانند هیاهوی بسیار برای هیچ است . اما از آن جاکه علاقه مندان به سینما در ایران هرطورشده باید سرشان گرم شود با این شلوغ بازی ها سعی می کند باصطلاح تنورجشنواره را گرم نگاه دارند . یاد مرحومه جین منسفیلد ستاره سکسی قدیمی هالیوود به خیر که در یک دوران رکود کاری اش تلاش کرد تا با انواع و اقسام ترفندها نام خود را بار دیگر برسرزبانها بیاندازد. به این ترتیب یک بار خبرگم شدن اودر نشریات چاپ می شد و چندی بعد هم خبر تصادفش و.....سرانجام معلوم شد که همه ا ش دروغ های تبلیغاتی بوده برای این که خانم منسفیلد فراموش نشود !!

یکی از مسایلی که هرسال در آستانه شروع جشنواره فیلم فجر در نشریات مختلف با آب و تاب فراوان مطرح می شود چاپ خبرهایی مانند توقیف و یا دیررسیدن فلان فیلم به جشنواره است . وقتی هم جشنواره آغاز و جدول فیلم ها در اختیار متقاضیان خرید بلیت های جشنواره داده می شود باز هم مشخص نیست که سرانجام فیلم مورد نظر تماشاگر نمایش داده خواهد شد یا خیر.

و اما امسال تنور بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر با سخنانی که مسئولان جشنواره بیان کرده اند بیش از هرسال دیگر گرم تر است :

جواد شمقدری معاون امورسینمایی گفت : اعتراض فیلمسازان مختلف نسبت به عدم حضورفیلم شان در جشنواره فیلم فجر و یا عدم پذیرش در بخش مسابقه زیبا و مقدس است چرا که نشانه یک شور جشنواره ای و تمایل آن ها برای حضور در این رویداد است .

ایشان هم چنین در پاسخ به این پرسش که آیا در مورد فیلمهای جشنواره ممیزی صورت می گیرد یا خیر یاد آور شد ممبزی یکی از ماموریت های اصلی اداره ارزشیابی و نظارت است . والبته این را هم اضافه کرد که کارگردان فیلم حتما در جریان ممیزی فیلمش قرار خواهد گرفت . به ا ین می گویند دموکراسی فرهنگی !!!

مهدی مسعود شاهی دبیرجشنواره هم در جواب یکی از خبرنگاران جمهوری اسلامی خیلی ساده و مختصر گفت : جشنواره بیست و نهم بی نظیراست . البته شاید به دلیل همین بی نظیربودنش است که ناصر صفاریان منتقد نویسنده و کارگردان فیلم های کوتاه و مستند که از طرف انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی برای داوری فیلمهای جشنواره فیلم فجر انتخاب شده بود از داوری انصراف داد و گفت : متاسفانه شرایط به گونه ای شده که دفع کردن و حذف کردن شایسته تر از جذب کردن به نظر می رسد.

یکی از داوران جشنواره امسال در بخش مسابقه سینمای ایران نیز حسن عباسی است که گفته می شود یکی از تئوریسین های سپاه پاسداران بوده و مدتی است به نقد و بررسی فیلم ها و مجموعه های تلویزیونی خارجی می پردازد. ایشان نیز دریکی از برنامه های شبکه 3 سیمای جمهوری اسلامی با انتقاد از پخش سریالهای تلویزیونی خارجی از سیمای جمهوری اسلامی گفت : ارضای ذهنی حاصل این سریال هاست و دیدن این سریال ها برای فرد مجرد منتج به خودارضایی جنسی می شود.

ما هم امیدواریم حال که چنین داور دلسوزی نصیب جشنواره فیلم فجر شده تماشاگران فیلم های جشنواره خدای ناکرده به تماشای فیلم هایی نروند که آنان را به ( منتج ) هایی مشابه برخی از بینندگان سریالهای تلویزیونی گرفتار کند !!

به هرحال از اولین جشنواره فیلم فجر که از 12 تا 22 بهمن 13.61 در شرایطی که شعله های جنگ ایران و عراق برگزارشد تا به امروز مشخص شده که برگزاری چنین جشنواره ای و همزمانی آن با یک رویداد سیاسی بیشتر یک هدف تبلیغاتی را دنبال می کند و قرار نیست جنبه فرهنگی و هنری آن مد نظرقرار گرفته شود.

نکته جالب در مورد این جشنواره عنوان بین المللی بودن آن است که بیشتر به یک شوخی می ماند . چرا که یکی از مقررات جهانی جشنواره های سینمایی ممیزی نکردن فیلم ها و به عبارتی به نمایش در آمدن نسخه کامل فیلم هاست . چیزی که تاکنون در هیچ یک از جشنواره های فجر رعایت نشده است . ضمن آنکه معمولا فیلمهای نمایش داده شده از نسخه های بازار قاچاق فیلم تهیه می شود و این موضوع بارها از طرف تهیه کنندگان خارجی فیلم ها به مسئولان جشنواره تذکر داده شده است .

معتبرترین جشنواره سینمایی در ایران جشنواره جهانی فیلم تهران بود که در تاریخ 27 فروردین 1351 در تهران برگزارشد و تا ششم اردیبهشت همان سال ادامه داشت . ششمین و آخرین دوره جشنواره فیلم تهران در سال 1356 برپا شد و درسال 1357 که قرار بود هفتمین دوره جشنواره برگزار شود به دلیل موقعیت سیاسی کشور و آشوب های خیابانی میسرنشد .

در واقع زمانی که سینماهای تهران و شهرستان ها توسط مزدوران و اوباش به آتش کشیده می شد مشخص بود که دیگر جایی برای جشنواره ای سینمایی مثل جشنواره جهانی فیلم تهران وجود ندارد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد