logo





در روز جهانی مبارزه با ایدز‌:

همه با هم علیه ایدز

رابطه‌ی جنسی، اولین عامل شیوع ایدز در ایران

سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۸۷ - ۰۲ دسامبر ۲۰۰۸

image1001.jpg
دویچه وله: در آستانه‌ برگزاری "روز جهانی مبارزه با ایدز"، کارشناسان اعلام کردند که اهداف سازمان ملل متحد برای متوقف ساختن شیوع بیماری ایدز تا سال ۲۰۱۵ در جهان ناممکن است. کودکان، بی‌‌دفاع‌ترین قربانیان این بیماری هستند.
سازمان ملل متحد روز اول دسامبر را "روز جهانی مبارزه با ایدز" خوانده است. امسال این روز با شعار "همه باهم علیه ایدز، ما برای خود و دیگران مسئولیت می‌پذیریم" برگزار می‌شود. این شعار نه تنها نمایانگر برنامه‌ی دولت‌ها، بلکه تعیین‌کننده‌ی وظایف نهادها و مؤسسات غیر انتفاعی جهانی نیز هست.

امکان توقف بیماری تا سال ۲۰۱۵؟

در آستانه‌ی برگزاری "روز جهانی مبارزه با ایدز"، کارشناسان اعلام کردند که "اهداف هزاره‌" سازمان ملل متحد برای متوقف ساختن شیوع بیماری ایدز در جهان، تا سال ۲۰۱۵ ناممکن است. آنان یادآوری می‌کنند که از سرعت گسترش این بیماری در جهان هنوز کاسته نشده است. امروزه شمار مبتلایان به ایدز در اروپای شرقی و آسیای مرکزی، حدود ۱۵۰ درصد نسبت به سال ۲۰۰۱ افزایش یافته است. در ویتنام تعداد مبتلایان دوبرابر شده است. سرعت شیوع این بیماری در اندونزی بی‌سابقه است. در قاره‌ی آفریقا شمار انسان‌هایی که در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می‌دهند، هم‌چنان افزایش می‌یابد.

مبارزه با بیماری ایدز

جایگاه اجتماعی کسانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، در کشورهای گوناگون، متفاوت است. با این که بیش از هر قشری، معتادان، زنان و مردان تن‌فروش و هم‌جنس‌گرا در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، ولی احتمال ابتلای اقشار دیگر اجتماعی به آن منتفی نیست.
یکی از گروه‌هایی که تا به‌حال در آمار مبتلایان به ایدز منظور نشده‌ است، گروه کارگران مهاجر است که در برنامه‌ی ملی "تأمین سلامتی و بهداشت" کشورها قرار نمی‌گیرد. کارگران مهاجری که بیشتر در کشورهای فیلیپین، کامبوجیا، ویتنام و اندونزی در رفت‌وآمدند، بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. در حال حاضر در این کشورها برنامه‌های "روشنگری" در باره‌ی ایدز برای کارگران فصلی پیاده می‌شود. این برنامه‌ها ولی چندان موثر نیستند. هنگامی‌ که کارگران فصلی به کشور خود بر می‌گردند، کسانی را که در تماس مقاربتی با آنان قرار می‌گیرند، به ایدز مبتلا می‌کنند.

کودکان، قربانی‌های بی‌دفاع

کودکان، بی‌‌دفاع‌ترین قربانیان این بیماری هولناک هستند. به گفته‌ی معاون یونیسف، آن کاترین لینزن‌هوف: «در مبارزه علیه ایدز، کودکان مدت بس طولانی‌ای به دست فراموشی سپرده شدند.» بر اساس آمار یونیسف، یکی از دو کودکی که هنگام تولد به ویروس ایدز آلوده است، اگر با داروهای موجود معالجه نشود، پیش از آن دومین سال تولدش، می‌میرد. بنا بر این گزارش، «اگر این کودکان در سه ماه پس از تولد، بتوانند از داروهای موجود استفاده کنند، امکان زنده ماندنشان حدود ۷۵ در صد افزایش می‌یابد.»



بر اساس آمار رسمی در حال حاضر بیش از دو میلیون کودک در جهان مبتلا به بیماری ایدز هستند. کارشناسان شمار این کودکان را بیش از این ارزیابی می‌کنند، زیرا تنها ده درصد از نوزادانی که مادرانشان حامل ویروس ایدز ) (HIV+ هستند، مورد آزمایش قرار می‌گیرند.

شرایط مناسب‌ تر

در آستانه‌ی برگزاری "روز جهانی ایدز"، کارشناسان از «شرایط مناسب‌تر درمان و پیش‌گیری» نیز سخن گفتند. بر اساس تازه‌ترین گزارش‌های یونیسف، شرایط مراقبت و معالجه‌ی کودکانی که به این بیماری مبتلا شده‌اند، یا حامل ویروس ایدز، HIV+ هستند، در کشورهای درحال رشد، بهتر شده است. از سال ۲۰۰۵، شمار کودکانی که با دارو تحت درمان قرار می‌گیرند، ۱۵۰ درصد افزایش یافته است. در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار دختر و پسر در کشورهای در حال رشد، داروی ضد پیش‌روی ویروس ایدز دریافت می‌کنند. در زمینه‌ی جلوگیری از انتقال ویروس از مادر به فرزند نیز اقدامات چشم‌گیری صورت گرفته است.

ایدز در آلمان

در سال ۲۰۰۷ در آلمان، ۴۶۱ تن بر اثر بیماری ایدز درگذشتند. آمار نشان می‌دهد که اکثریت آنان بین ۲۵ تا ۶۵ سال داشتند. بخش اعظم این گروه، ۴۰ تا ۴۵ ساله و ۸۱ درصدشان، مرد بودند. از سال ۱۹۸۲، یعنی از زمانی که اولین مورد بیماری ایدز در آلمان به ثبت رسید‌، ۲۷ هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری ایدز جان داده‌اند.
با وجود تلاش‌های پی‌گیر پژوهشگران و نهادهای پزشکی جهانی در جهت یافتن راهی برای مبارزه با ایدز، این بیماری هنوز غیرقابل درمان است. شیوه‌هایی که برای معالجه‌ی ایدز مورد آزمایش قرار گرفته‌اند، روش‌هایی هستند که از نفوذ ویروس بیماری ایدز به بدن جلو‌گیری می‌کنند. شیوه‌‌ی دیگر، از بین‌بردن این ویروس در سیستم دفاعی بدن یا پیش‌گیری از ورود آن به این سیستم است. بیمارانی که تازه به ویروس ایدز آلوده شده‌اند، اگر بلافاصله تحت درمان قرار بگیرند، می‌توانند تا ۳۰ سال پس از ابتلا به این بیماری، عمر کنند.

رابطه‌ی جنسی، اولین عامل شیوع ایدز در ایران

میترا شجاعی روز جهانی ایدز (اول دسامبر/۱۱ آذر) در ایران در حالی فرا می‌رسد که دکتر آرش و کامیار علایی، دو تن از پزشکانی که سال‌هاست در راه مبارزه با این بیماری و نیز پیشگیری از آن فعالیت می‌کنند، به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، پنج ماه است که در بازداشت به سر می‌برند.
کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، در آستانه‌ی روز جهانی ایدز اعلام کرد، موج سوم ایدز با گسترش روابط نامشروع و نابهنجار در میان ایرانیان در حال گسترش است.
به گفته‌ی وی، موج اول گسترش ایدز در ایران از زمان ورود خون‌های آلوده به کشور آغاز شد. لنکرانی موج دوم گسترش ایدز را از طریق سرنگ آلوده و معتادان تزریقی عنوان کرد.
همچنین عباس صداقت، رییس اداره‌ی ایدز وزارت بهداشت، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، گسترش ایدز از طریق رابطه‌ی جنسی را تنها خطر کنونی ایدز درایران دانست و گفت: «انتقال ایدز از مادر به جنین در ایران ناچیز است، خون‌های مصرفی در کشور نیز ایمنی صددرصد دارند. انتقال از طریق سرنگ مشترک نیز با پوشش فراگیر معتادان کاهش آسیب، توزیع سرنگ رایگان و آموزش این گروه، کنترل شده است. اکنون تنها خطری که نگرانی از شیوع این بیماری را دامن می‌زند، گسترش ایدز از طریق رابطه جنسی است.»
دکتر محبوبه حاج عبدالباقی، متخصص بیماری‌های عفونی، تایید می‌کند که الگوی انتقال ایدز در ایران به سمت روابط جنسی حرکت کرده است: «بیماری در موارد جنسی‌اش الان بیشتر دارد خود را نشان می‌دهد. نه این که قبلا نبوده، ولی ما بیشترین آمارمان روی معتادان تزریقی بوده است. حالا که اینها تعدادشان مشخص شده، دیگر موارد معمول که از راه جنسی هم این بیماری به آنها انتقال پیدا کرده، جزو آمار می‌آیند».

برنامه‌ای که منتظر تصویب هیات دولت است

رییس اداره‌ی ایدز وزارت بهداشت به برنامه‌ی دوم کشوری برای کنترل ایدز اشاره کرد و افزود، با وجود اینکه این برنامه از سال ۸۶ آغاز شده و در کمیته‌ی کشوری ایدز و شورای عالی سلامت به تصویب رسیده، اما هنوز در هیات دولت تصویب نشده است. صداقت گفت: «برای اجرای این طرح سالانه حدود ۸ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، در حالی که سال گذشته تنها ۴/ ۵ میلیارد تومان اعتبار به آن اختصاص یافت و امسال معلوم نیست که همین اعتبار هم به طور کامل تخصیص یابد.»
عباس صداقت همچنین اضافه کرد که ۶۵ درصد این اعتبار برای هزینه‌های دارو و درمان بیماران ثبت‌شده صرف می‌شود و تنها ۳۵ درصد آن برای آموزش و پیشگیری از ایدز هزینه می‌شود.

برای پیشگیری بودجه‌ای کلان لازم است

به گفته‌ی کارشناسان، از آنجا که بیماری ایدز هنوز یک بیماری غیرقابل‌درمان است، بخش آموزش و پیشگیری در این بیماری بسیار پراهمیت‌تر از بخش درمان است.
دکتر عبدالباقی ضمن اشاره به پیشرفت‌های صورت‌گرفته در زمینه‌ی آموزش پیشگیری از ایدز در ایران، معتقد است، با توجه به جمعیت جوان کشور، هنوز تا رسیدن به حد مطلوب راه درازی باقی است. وی می‌گوید: «جامعه‌ی ما یک جامعه‌ی جوان است و جمعیت هم زیاد است. بنابراین باید بودجه‌های بسیار زیادی برای آموزش و پیشگیری گذاشته شود. ما همین قدر خوشحال خواهیم شد که در این جهت‌ واقعا کار شود. چون کار وسیع و بزرگی است و احتیاج به این هست که همه نیروها با همدیگر همکاری داشته باشند تا در جهت پیشگیری آن آموزش‌های لازم داده شود».

سن مبتلایان در ایران

بر اساس آمار ثبت‌شده در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، بیشترین گستردگی ایدز در ایران در میان افراد ۲۵ تا ۲۹ ساله است. سازمان بهداشت جهانی نیز در آمار خود اعلام کرده است، سن مبتلایان به ایدز در ایران پایین‌تر از دیگر کشورهای آسیایی است.
دکتر عبدالباقی می‌گوید، از آنجا که بالاترین رقم مبتلایان به ایدز در ایران را معتادان تزریقی تشکیل می‌دهند و معتادان تزریقی نیز بیشتر جوانان هستند، به همین علت میانگین سن این بیماری در ایران پایین‌تر از سایر کشورهای دنیاست. وی می‌افزاید: «کسانی که علت ابتلای آنان به ایدز مسایل جنسی است، به مراتب سنشان بالاتر است» .

تعداد زنان باردار مبتلا به ایدز بیشتر می‌شود

دکتر مینو محرز، رییس انجمن تحقیقات ایدز در ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، از بالارفتن شمار زنان باردار مبتلا به ایدز خبر داد. وی گفت: «در حال حاضر کمتر از یک درصد کودکان از طریق مادر مبتلا به ایدز شده‌اند. تعداد کودکان مبتلا به ایدز به صورت کلی به دلیل کم بودن زنان مبتلا به ایدز نسبت به مردان در سطح کشور کم است، اما با همین رقم نیز باید نگران شد».

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد