logo





درباره روز قدس،

چه تفاوتی میان رهبران جنبش اعتراضی با جناح حاکم وجود دارد؟
میز گرد رادیوئی با شرکت آقایان محمد علی توفیقی، جواد اکبرین و نجات بهرامی
زمینه ها و زمانه ها - رادیو بین المللی فرانسه

سه شنبه ۱۶ شهريور ۱۳۸۹ - ۰۷ سپتامبر ۲۰۱۰

بیژن برهمندی

RTRMADP_3_IRAN-ISRAEL-PALESTINE.JPG
مراسم پر سر و صدای روز قدس با شعارهای تند و سخنرانی های تند تر علیه اسرائیل و جهان غرب ، سرانجام به پایان رسید و گردانندگان و کارگزاران مراسم آنرا موفقیت آمیز ارزیابی کردند.
اولین کسی که از موفقیت این مراسم صحبت کرد فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ بود که در چارچوب رسالتش، از پیروزی امنیتی مراسم اظهار خشنودی نمود. در واقع، بنا به گزارشات مختلف، اقدامات امنیتی در سراسر تهران چشمگیر بود و بنظر می رسد که از هیچ اقدامی برای ایجاد جو تسلط بر اوضاع، خودداری نکرده بودند. حتی روز قبل از مراسم در تهران مانور نظامی عظیمی بنام " مانور مهار" به اجرا گذاشته شد که آشکارا نشان میداد که برگزار کنندگان مراسم هم بسیار نگران و هم بسیار مصمم اند تا هر نافرمانی احتمالی را با قاطعیت سرکوب کنند.
خودداری معترضان از شرکت در مراسم و "آرامشی" که از این طریق نصیب سازمان دهندگان شد، چه بسا آنان را شرمنده کرده باشد که بیهوده به هیاهوی بسیار برای هیچ متوسل شده اند. از این رو فردای روز قدس سردار اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروهای انتظامی به " ناجا" انتقاد کرد که چرا مانور مهار را درست یک روز قبل از روز قدس در تهران به مرحله اجرا گذاشته اند.
او ادعا کرد که این مانور برای مقابله با " اراذل و اوباش" بوده است و هیچ ربطی به روز قدس نداشته است! او توضیح نداد که "اراذل و اوباش" در چه شرایطی دست به شورش های دستجمعی و تهاجمی می زنند که نیرو های انتظامی باید آنها را "مهار" کنند؟
بهر حال اقدامات امنیتی بسیار چشمگیر بود، بویژه محاصره نمایشی منزل مهدی کروبی، حمله به مسجد آیت الله دستغیب در شیراز و حمله به مراسم خصوصی شب های احیاء –از جمله در منزل دکتر پیمان- تداعی کننده سناریوئی بود که آشکارا می خواست به همه بفهماند که کوچکترین فرصتی برای اعتراض وجود ندارد.
اینک برای امثال سردار احمدی مقدم دشوار خواهد بود تا این تمهیدات آشکار را انکار کنند و یا از اهمیتشان بکاهند.
درباره محتوای سیاسی مراسم امسال می توان گفت که همزمانی آن با مذاکرات صلح واشنگتن، بهانه خوبی بود تا گردانندگان مراسم یک صدا به افشای "سازش کاران" بپردازند و با هر نوع مذاکره مخالفت کنند.
نقش چشمگیر نظامیان در روز قدس و سخنان تهدید آمیز آنها در نابودی اسرائیل و غیره، گر چه تازگی ندارد، اما ابعاد وسیعی داشت.
در میز گرد رادیوئی این هفته ما ، سه تن از تحلیل گران و فعالان سیاسی بنام آقایان محمد علی توفیقی و جواد اکبرین مقیم فرانسه و نجات بهرامی از تهران شرکت دارند.
در این میز گرد علاوه بر حاشیه های مراسم روز قدس امسال، بحثی داریم در باره دیدگاههای رهبران جنبش سبز درباره روز قدس، اسرائیل و فلسطین و تفاوت داوری های آنان با حاکمان کنونی ایران.
محمد علی توفیقی : اگر روز قدس را به مثابه یک میراث مشترک آقای خمینی برای جناح های موجود در ایران در نظر بگیریم ، جناح حاکم با طرفداران جنبش سبز در رابطه با نگرش به این روز اختلافات اساسی دارند. بعقیده محمد علی توفیقی مهم ترین این تفاوت ها در این است که جناح حاکم حاضر است منافع ملی ایران را در پای شعار های تند و ایدئولوژیک فدا کند، در حالیکه جنبش سبز پایبند منافع ملی است.
نجات بهرامی : بنظر من بخش هائی از روشنفکران دینی فعال در جنبش سبز از نظر نگرش به روز قدس تفاوت چندانی با حاکمیت فعلی ندارند . ولی به جرأت می توانم بگویم که پایه های مردمی جنبش سبز در ایران در اکثریت خود ، طرفدار شعار " نه غزه ، نه لبنان ، جانم فدای ایران " هستند.
جواد اکبرین : اگر ما به مسئله فلسطین حقوق بشری نگاه کنیم ، پیش و بیش از فلسطین، جامعه کنونی خود ما دستخوش ظلم و بی عدالتی است. بنظر جواد اکبرین ، معترضان به حاکمیت معتقدند که هر فرصتی ، از جمله روز قدس باید تبدیل به اعتراض به نقض حقوق بشر در ایران هم باشد

زمینه ها و زمانه ها را بشنوید


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد