logo





اوباما نامه احمدی نژاد را 'بررسی خواهد کرد'

شنبه ۱۸ آبان ۱۳۸۷ - ۰۸ نوامبر ۲۰۰۸

obama-2.jpg
بی بی سی : باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود در جمع خبرنگاران حاضر شد و به برخی از سوالات آنان از جمله نامه تبریک محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران به وی، پاسخ داد.
آقای اوباما گفت که از ارسال نامه آقای احمدی نژاد آگاه است و افزود که معتقد است برنامه "هسته ای تسلیحاتی ایران" قابل قبول نیست و تاکید کرد که نیاز به تلاشی جهانی برای متوقف کردن این اقدامات ایران است. رئیس جمهوری منتخب آمریکا همچنین گفت که حمایت ایران از سازمانهای تروریستی باید پایان یابد.
ایران گروه های مسلح همچون گروه فلسطینی حماس و حزب الله لبنان را جنبش های مقاومت مردمی می خواند و به علاوه حمایت تسلیحاتی از آنها را انکار می کند.
باراک اوباما در عین حال گفت که نامه رئیس جمهوری ایران بررسی خواهد شد و به طور مناسب به آن واکنش نشان داده خواهد شد، اما وی تاکید کرد که فقط 3 روز از انتخابات گذشته و اینکه رویکرد آمریکا مقابل کشوری مانند ایران نباید شتابزده باشد و باید درست به آن فکر کرد.
آقای اوباما در طول کنفرانس مطبوعاتی خود تاکید کرد که وی هنوز رئیس جمهوری آمریکا نیست و در اواخر ماه ژانویه سال 2009 میلادی و پس از مراسم سوگند رسما این مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا همچنین گفت که برخی از روسای جمهوری سابق آمریکا اعلام کرده اند که آماده ارایه هرگونه کمکی که لازم باشد به وی خواهند بود.
او گفت با تمام قدرت با بحران مالی مقابله خواهد کرد و برنامه های امدادی را به خصوص برای کمک به خانواده های طبقه متوسط به اجرا در خواهد آورد.
بدنبال پیروزی آقای اوباما در انتخابات ایران، محمود احمدی نژاد جمهوری ایران با ارسال پیامی به باراک اوباما رئیس جمهوری منتخب آمریکا، انتخابش را تبریک گفته و به وی توصیه کرد با استفاده از این فرصت، نام نیکی از خود به جای بگذارد.
آقای احمدی نژاد در متن نامه اش خطاب به آقای اوباما نوشته:"از این که توانستید آرای اکثریت شرکت کنندگان در انتخابات را به خود جلب کنید، تبریک می گویم."
رئیس جمهوری ایران با زود گذر توصیف کردن فرصت هایی که خداوند به بندگان هدیه می کند، به آقای اوباما توصیه کرده "با ترجیح مصالح حقیقی مردم و انصاف و عدالت بر تقاضاهای سیری ناپذیر اقلیتی خودخواه و ناصالح، از فرصت خدمت، حداکثر استفاده را به عمل آورید و نام نیکی از خود به جای بگذارید."
آقای احمدی نژاد ابراز امیدواری کرده که تحولی اساسی در سیاست داخلی و خارجی دولت امریکا ایجاد شود.
مقابله با بحران اقتصادی
آمار تازه ای که روز جمعه توسط وزارت کار آمریکا منتشر شد حاکیست که در ماه اکتبر 240 هزار شغل از دست رفته است که آمار افت اشتغال را به یک میلیون و 200 هزار در سال جاری می رساند.
رئیس جمهور منتخب آمریکا در این کنفرانس خبری با اشاره به این آمار قول داد پس از ورود به کاخ سفید فورا با بحران اقتصادی "سرشاخ" شود.
وی گفت: "درآمدن از مخمصه ای که در آن هستیم آسان و سریع نخواهد بود. اما آمریکا یک کشور قوی و انعطاف پذیر است و من می دانم که اگر ما جناح گرایی و برخورد سیاسی را کنار گذاشته و با یکدیگر کار کنیم، موفق خواهیم شد."
این کنفرانس خبری که در هتلی در شیکاگو انجام شد، اولین ملاقات اوباما با خبرنگاران از زمان پیروزی قانع کننده او در برابر جان مک کین نامزد جمهوری خواهان در انتخابات روز سه شنبه گذشته بود.
آقای اوباما قول داد با ارائه یک طرح نجات مالی و کاهش مالیات به کمک کسانی بشتابد که برای پرداختن بدهی های ماهانه در تقلا هستند. وی گفت که لازم است فورا پس از آغاز ریاست جمهوری او یک بسته مشوق های اقتصادی تصویب شود.
وی همچنین گفت که مزایای بیکاری را تمدید خواهد کرد و به کمک دولت های محلی خواهد شتافت تا مجبور به اخراج کارکنان خود نشوند.
رئیس جمهور منتخب آمریکا همچنین بر لزوم کار به روی سیاست هایی برای کمک به صنعت بحران زده اتومبیل سازی آمریکا تاکید کرد.
پیشتر آقای اوباما و معاون او جو بایدن با گروهی از مشاوران برجسته اقتصادی که نام برخی از آنها به عنوان مقام های احتمالی در دولت اوباما مطرح است دیدار کردند.
این افراد شامل لری سامرز رئیس سابق دانشگاه هاروارد که در دوره بیل کلینتون وزیر خزانه داری بود و پل وولکر رئیس سابق بانک مرکزی آمریکا در دوره جیمی کارتر و رونالد ریگان می شد.
اریک اشمیت مدیر گوگل و وارن بافت سرمایه گذار میلیاردر از دیگر کسانی بودند که در این ملاقات شرکت داشتند.
رام امانوئل نماینده ایلینوی در مجلس نمایندگان که اکنون پست ریاست کارکنان کاخ سفید را پذیرفته است نیز در این کنفرانس خبری حضور داشت.
آقای اوباما قرار است روز دوشنبه در کاخ سفید با جورج بوش ملاقات و درباره مسائل اقتصادی گفتگو کند.

پــيــام احــمــدی نــژاد بــه اوبــامــا

بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقای باراک اوباما
رئيسجمهور منتخب ايالات متحده آمريکا
از اينکه توانستيد آراء اکثريت شرکتکنندگان در انتخابات را به خود جلب کنيد تبريک میگويم. میدانيد فرصتهايی که از ناحيه خداوند به بندگان هديه میشوند زودگذرند و میتوانند در مسير کمال انسان و صلاح ملتها و يا خدای ناکرده در مسير سقوط عليه ملتها به کار گرفته شوند. اميدوارم جنابعالی با ترجيح مصالح حقيقی مردم و انصاف و عدالت بر تقاضاهای سيریناپذير اقليتی خودخواه و ناصالح، از فرصت خدمت، حداکثر استفاده را به عمل آوريد و نام نيکی از خود به جای بگذاريد.
توقع عمومی اين است که پاسخگويی سريع و روشن به مطالبه تحول صحيح و اساسی در سياستهای داخلی و خارجی دولت آمريکا که خواست همه ملتهای جهان و ملت آمريکاست، سرلوحه و محور همه برنامهها و اقدامات دولت آينده شما قرار گيرد.
از سويی ملت آمريکا که دارای گرايشات معنوی است انتظار دارند که همه توان و همت دولت در مسير خدمت به مردم، اصلاح وضعيت بحرانی اقتصادی، بازيابی حيثيت، روحيه و اميد آنان و رفع کامل فقر و تبعيض، احترام کامل به کرامت، امنيت و حقوق انسانی و تقويت بنيانهای خانواده که از جمله تعليمات انبياء الهی است در سرزمين آمريکا مصروف شود.
از سوی ديگر، ملتهای جهان انتظار دارند که سياستهای مبتنی بر جنگطلبی، اشغالگری، زورگويی، فريبکاری، تحقير ملت ها و تحميل روابط تبعيضآميز و غيرعادلانه بر آنان و برمناسبات جهانی که موجب انزجار همه ملتها و اکثريت دولتها از حاکمان آمريکا و مشوهشدن حيثيت مردم آن کشور شده است به رفتاری مبتنی بر عدالت و احترام به حقوق انسانها و ملتها، دوستی و عدم دخالت در امور ديگران تبديل گردد و دايره دخالتهای دولت آمريکا به مرزهای جغرافيايی آن کشور محدود شود. به ويژه در منطقه حساس خاورميانه، انتظار آن است که رفتار ناعادلانه شصت ساله به سوی استيفای کامل حقوق حقه ملتها به خصوص ملتهای مظلوم فلسطين، عراق و افغانستان تغيير جهت دهد.
ملت بزرگ و تمدنساز و عدالتجوی ايران از تحولات اساسی، عادلانه و واقعی در سياستها و رفتارها به ويژه در اين منطقه استقبال میکند.
اگر در مسير الهی و در جهت اجرای تعليمات پيامبران الهی گام برداشته شود اميد میرود که خدای بزرگ ياری کند و خسارات سنگين گذشته تا حدودی جبران شود.
از خداوند متعال برای آحاد بشريت و همه ملتها، سعادت، سلامت، سربلندی و رفاه و برای حاکمان ومديران جوامع عبرتآموزی از گذشتگان، اغتنام فرصت خدمت، بسط مهرورزی، رفع ظلم و برپايی عدالت و رعايت دستورات الهی، مسئلت دارم.


نامه تبریک به اوباما: شروعی جدید در فضایی جدید؟

محمد امينی - بی بی سی فارسی: نامه تبریک رییس جمهوری ایران به رییس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا از دید ناظران داخلی و بین المللی یک اقدام بی سابقه در تاریخ جمهوری اسلامی از سال 1357 محسوب شده است.
در نگاه ناظران و تحلیلگران، موضع گیری دیپلماتیک نهفته در این نامه از جهات مختلفی نشان دهنده درک حساسیت نتیجه انتخابات آمریکا از سوی مقامات تهران بود.
بر اساس این دیدگاه، نامه محمود احمدی نژاد می تواند نشانه ای باشد از اینکه دولتمردان جمهوری اسلامی می خواهند از پیروزی باراک اوباما که به هشت سال حکمرانی جمهوریخواهان بر کاخ سفید و سیاست های جهانی آنان به نوعی پایان خواهد داد، فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران بسازند.
از چنين منظری، اگر دولت کنونی تهران قصد بهره بردن از اين موقعيت را نداشت، می توانست در قبال پیروزی آقای اوباما سکوت اتخاذ کند، ولی ابتکار عمل دستگاه حاکمه ایران می تواند نشانه ای از استقبال ايران از آمدن باراک اوباما با شعارهای تغییر در واشنگتن باشد.
محمد علی ابطحی معاون پارلمانی محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران، از جمله ناظرانی است که با خوش بينی محتاطانه ای به این ابتکار بی سابقه تهران در قبال واشنگتن می نگرد چرا که در دیدگاه آقای ابطحی، به هرحال هر آنچه در آینده در تحرکات آمریکا و ایران روی دهد، به عملکرد و نگاه هر دو کشور بستگی دارد.
آقای ابطحی به بی بی سی می گويد:"پیش بینی من این نیست که این تبریک یک فتح باب بزرگ و تغییر بنیادین در روابط ایران و آمریکا است. اما شروع خوبی است و بی دلیل نباید از این فرصت گذشت."
ابتکار عمل تهران: عملگرایانه یا نمادين؟
محمود احمدی نژاد در سه سال گذشته با فعال کردن مجدد برنامه هسته ای ایران و عدم پذیرش چند قطعنامه ای که شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال برنامه هسته ای ایران تصویب کرده و همچنین برخی اظهار نظرها در باره هولوکاست و موجودیت اسراییل، وجهه ای از خود و جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشته که حداقل در نگاه برخی، کمتر از تمایل وی به آرام سازی فضای بین المللی در قبال ایران حکایت داشته است.
با اين حال، آقای احمدی نژاد تلاش هايی را هم برای باز کردن نوعی باب گفت و گو با غرب و آمریکا در پیش گرفت که در قالب ارسال نامه و دعوت به مناظره نمود يافت؛ هرچند اين تلاش ها نتيجه ای در بر نداشتند.
از سوی دیگر، دولت آقای احمدی نژاد در خصوص اوضاع عراق با آمریکایی ها در بغداد به مذاکره پرداخت و این خود تجربه ای بود که از نگاه برخی تحلیلگران در آمریکا، گویای عملگرا بودن ایران در قبال واقعیت های بین المللی بود.
از نگاه کارشناسان، عوامل فوق و مجموعه ای از عوامل دیگر در داخل و خارج از ایران، نظیر وضعیت اقتصادی و بحران در روابط خارجی بر سر برنامه هسته ای ایران، شرایطی ایجاد کرده اند که باعث شده تهران در بالاترين سطوح، در قبال پیروزی باراک اوباما از خود واکنش مثبت نشان دهد.
در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، پس از حملات یازدهم سپتامبر، واکنش مردمی در قبال آن حملات در خاطره آمریکایی ها ماند و روند همکاری های ایران در خصوص افغانستان در جریان جنگ و کنفرانس بن، نمونه ای از عملگرایی رهبران جمهوری اسلامی محسوب شد.
اما این تحرکات در برایند نهایی به نقطه خاصی نرسید چرا که بستر اصلی ورود به فرایند شکستن یخ در روابط با آمریکا به طور جدی آماده نبود.
اکنون که محمود احمدی نژاد در کنار همه حاشیه های دیگر، دست به ابتکار عمل زده و پيروزی باراک اوباما را تبریک گفته است، این پرسش در محافل سیاسی و خبری در خارج از ایران شکل گرفته که آیا این حرکت صرفا "اقدامی نمادين" باقی خواهد ماند؟
برخی ناظران، نظیر محمد علی ابطحی معتقدند "این اقدام حتی اگر سمبلیک و نمادین هم باشد، بازهم اقدام مثبتی است چون اتفاقی که در آمریکا افتاده هم از جهات بسیاری یک تحول سمبلیک است."
اوباما- احمدی نژاد: گام بعدی تهران
باراک اوباما در طول دوران تبلیغات انتخاباتی خود در قبال ایران مسيری را دنبال کرد که بر محور گفت و گوی مستقیم وی با رهبران ایران استوار بود. اگرچه جمهوریخواهان تلاش بسیاری کردند که این کار را یک اقدام ناپخته و امتیازدهی نامناسب به تهران نشان دهند، اما حال که آقای اوباما پیروز میدان انتخابات شده است، بسياری به اين اميدند که تهران و واشنگتن شاهد تحولات کم سابقه ای در روابط تقریبا سی سال گذشته باشند.
تلاش های قبلی هر دو طرف برای ایجاد گشايشی در سد روابط، همواره به خاطر جریانات داخلی در آمریکا و ایران و تاثیرگذاری بازیگران بیرونی که نسبت به بهبود روابط تهران- واشنگتن نظر منفی دارند، به شکست انجامیده است.
در دو دهه اخیر، هيچ رويدادی از ماجرای مک فارلین گرفته تا ملاقات اتفاقی مهدی کروبی، رئیس وقت مجلس ایران با تعدادی از مقام های آمریکایی در راهروهای موزه متروپولیتن نیویورک، و حتی مذاکرات دو طرف بر سر عراق، عملا نتوانسته مبنا و نقطه شروع پایداری برای آغاز گفت و گوهای مستقیم باشد.
در نامه آقای احمدی نژاد به باراک اوباما، اشاره های صورت گرفته در باره ضرورت تغییر رفتار آمریکا ادامه سياست ثابت جمهوری اسلامی است. رهبران ايران سیاست های آمریکا را خصمانه می دانند، اگرچه آمريکا نيز به نوبه خود با استناد به سیاست های خاورمیانه ای ایران، اين کشور را به داشتن رويکردهای تهديد آميز متهم می کند.
به هرحال در نگاه برخی ناظران، اگر در گذشته دو طرف به بهانه حملات یازدهم سپتامبر یا زلزله بم در مقابل دیگری ابتکارعمل هایی نشان می دادند که منجر به روند واقعی و پایدار مذاکرات نمی شد، این بار، این آمریکاست که می خواهد شروع کننده علنی مذاکرات باشد، امری که آقای اوباما با برخورداری از معاونی چون جوزف بایدن وعده آن را داده است.
جمله مشهور باراک اوباما بلافاصله پس از پیروزی انتخاباتی اش می تواند برای روابط واشنگتن-تهران هم قابل کاربرد باشد، آنجا که گفت :"پیروزی (انتخاباتی) به تنهایی تغییری نیست که ما به دنبالش هستیم. این تنها فرصتی است برای ما تا تغییر را ایجاد کنیم. و تغییر اتفاق نخواهد افتاد اگر ما به روش های گذشته رجوع کنیم..."
از این زاویه، آقای اوباما در صورت شروعی جدید در تلاش برای حل بحران با تهران در حوزه های مختلف، خط همیشگی سال های گذشته سیاست در آمریکا در قبال ایران را خواهد شکست.
اما چنين رويکردی درعين حال، بار سنگینی را روی دوش دولتمردان ایران خواهد گذاشت تا به دعوت به گفت و گو پاسخی جدی دهند؛ زيرا اگر واشنگتن چنين سياستی را در پيش گيرد، عملا می تواند موضع گيری جهانی در قبال ایران را وارد فضایی کاملا جدید کند؛ رويدادی که به معنای دشوارتر شدن امکان استمرار مواضع تهران خواهد بود.
یکی از دلایل دشواری وضعیت آن است که خودداری ايران از اتخاذ سياستی عملگرايانه، می تواند موجب بالا رفتن سطح توقعات از ایران و سخت تر شدن شرایط علیه این کشور در جامعه بین المللی شود.
از نگاه طرفداران برخورد فعالانه با شروع مذاکرات از سوی تهران و عدم برخورد فرصت سوزانه، مدل های امتحان شده قبلی باید در فضای جدید مورد بازبینی قرار گیرند.
این دسته از ناظران هشدار می دهند که برخی کشورها نظیر اسراییل که به طور رسمی از زبان وزیر خارجه دولت تل آویو خواهان تغییر در رویکرد مذاکره بی قید و شرط باراک اوباما در قبال تهران شده و یا دیگر کشورهای خاورمیانه، نسبت به رویکرد مذاکره بی قید و شرط آمریکا با ایران حساسیت هایی دارند.
از نگاه هواداران مذاکره ايران و آمريکا، تهران باید در قبال تحرک جدید آمریکا، فضا را به سمتی هدایت نکند که چنين استنباط شود که گویی این ایران است که از این فرصت استفاده نکرده است.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد