اژدر بهنام

در باکو چه گذشت؟

حاشیه‌ای بر " آسیب شناسی تشکیلات مخفی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)"

ابتدا باید از زحمات چهار و نیم ساله کمیسیون قدردانی کرد. بررسی هزاران صفحه اسناد و مدارک موجود کار ی طاقت‌فرساست که پشتکار و پیگیری خاصی می‌طلبد. ولی درضمن باید یادآور شد که نتیجه کار دارای نقایصی است. از همه امکانات برای گردآوری اطلاعات استفاده نشده و همه دانسته‌ها نیز بکار گرفته نشده است. بطور مثال می‌توانم عدم استفاده از دانسته‌های تشکیلات مرز سازمان نام ببرم. منابع کمیسیون علاوه بر نشریات سازمانی، عبارت بوده است از اسناد درونی سازمان و مصاحبه با تعدادی از مسولین وقت سازمان که اسامی آنها اعلام نشده است. همانطوری که نوشتم، تا آنجایی که من اطلاع دارم، کمیسیون با هیچ یک از اعضای تشکیلات مرز وقت تماسی نگرفته و اطلاعات آنان همچنان در یاد و خاطراتشان محبوس است.



محمد غزنویان

نقش تاریخی چپ در جنبش مشروطه ایران

مجله مهرگان شماره دهم

حزب اعتدالیون عامیون در مجلس اول و در مرامنامه مترقی خود اعلام میدارد خواهان حق رای عمومی بدون فرق ملیت و بین فقیر و غنی است، آزادی های هفتگانه قلم، مطبوعات، مجامع، نطق، بیان، شخصیت، جمعیت ها، اعتصابات باید رعایت شود، تعلیمات باید اجباری و مجانی باشد، املاک سلطنتی باید بین رعایا تقسیم شود، برای فقرا دار المساکین و برای مرضا بیمارستان، کار ۸ ساعت در روز، تساوی حقوق مدنی، الغای الغاب و امتیازات، اتحاد با سوسیالیستهای دنیا، قیام علیه سلطان جابر، اصلاحات رادیکال، تاسیس شرکتهای امدادی برای زارعان، تاسیس بانک دولتی و اداره اجتماعی جنگلها و معادن و منابع، است.



aksariat.jpg

آسیب شناسی تشکیلات مخفی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
در سال های ١٣٦٢ تا ١٣٦٥

کمیسیون بررسی علل و عوامل ضربات سال ١٣٦٥ بر سازمان

این گزارش و قطعنامه آخرین کلام در باره آنچه که بر تشکیلات مخفی سازمان در سال های ١٣٦٢ تا ١٣٦٥ گذشت، نیستند. امیدواریم کاستی های ناشی از این امر به تدریج مرتفع گردند. درخواست ما از تمامی کسانی که به هر شکل می توانند ما را در تکمیل اطلاعات، اسناد و داده ها یاری رسانند، این است که از این مهم دریغ نکنند، ما را در تکمیل و تدقیق این گزارش و اسنادی که در دسترس دارند، یاری دهند!



mahmood-delkhaste-s.jpg
دکتر محمود دلخواسته

مشاهدات من از ۱۷ شهریور

خواننده وقتی خاطرات را می خواند متوجه خواهد شد که سه نوع منبع در این نوشته وجود دارد: 1. مشاهدات عینی نویسنده. 2. خبرهایی که در آن زمان از زبان دیگر تظاهر کننده گان شنیده. 3. شایعاتی که بشدت در سطح جامعه ساری و جاری شده بود. از منظر اطلاعاتی، مشاهدات عینی، مهمترین بخش این خاطرات می باشند. شایعات و نیز اطلاعات جاری در آن زمان که در اینجا آورده شده است نیز از اهمیت بسیاری برخوردارند.



فرهاد آگاه

تناقض "بزرگی" کوروش و منطقی بودن بزرگی ابن سینا

اگر کسی ضرورتی در ارائه "بزرگی" شخصیت های تاریخ ایران احساس می کند، شایسته است که مثلا از بزرگی ابن سینا که شهرتش در غرب کمتر از آن کوروش نیست، بنویسد و از ابن سینای بزرگ و بفرض از "پورسینای بزرگ" یاد کند. چون ابن سینا نه اینکه مثل اکثریت شاهان تاریخ سبب کشتار هزاران انسان نشده بلکه بعنوان پزشگ و مولف مهمترین کتابهای پزشگی تاریخ شرق و غرب سبب نجات ملیونها انسان از مرگ شده است. گذشته از آنکه به نص مراجع تاریخ علوم نظیر جرج سارتن (تاریخ علم) و یا سامبورسکی (راه فیزیک)، تنها تاثیر یک بخش از علم و فلسفه ابن سینا در تاسیس و ترویج "تجربه گرائی" در علم، توام با نفوذ مشابه "الحسن"، بانی رنسانس علم در غرب و شرق شده است که تمامی علم و عالم انسانی را از تحجر ذهنیت گرائی علم یونانی نجات بخشیده است.