laddhi.jpg
جامعه‌ی دفاع از حقوق بشر در ایران:

سه جوان کُرد قربانی انتقام‌جویی دولت‌مردان جمهوری اسلامی

«اعدام زندانیان سیاسی بر اساس اتهام‌های ساختگی، "اعتراف" اجباری در زیر شکنجه و در پی محاکمه‌های ناعادلانه توهین به اساسی‌ترین موازین حقوق بشر است. جامعه‌ی بین‌المللی، سازمان ملل و اتحادیه‌ی اروپا باید قاطعانه قتل دولتی مخالفان به دست مسئولان جمهوری اسلامی را محکوم کنند و از دولت‌مردان ایران خواهان پاسخ‌گویی شوند. دولت‌مردانِ ایران برای هر گونه مخالفتی حکم اعدام صادر و اجرا می‌کنند. حکومت ایران باید فوری حکم‌های اعدام تمام زندانیان عقیدتی و از جمله فعالان جوامع قومی را لغو کند و به روند پرشتاب الغای مجازات اعدام در سراسر جهان بپیوندد.»




zanyar-loghman-moradi1.jpg
احمد زیدآبادی

در سوگ دوستانی که غریبانه پرکشیدند

دستم به کیبورد نمی‌رود. اندوه و عزا در دلم غوغا می‌کند. مثل ابر بهاری اشک‌ام جاری است. چانه‌ام می لرزد. در این دو روز اخیر که خبرهایی شده بود؛ نخواستم باور کنم. هنوز هم نمی‌خواهم!آخر چرا؟ برای چه؟ به چه منظوری؟
زانیار با آن قد رعنا و مژه‌های بلند و تاب خورده‌اش و لقمان با آن خنده‌های ناب و شیرین و صادقانه‌اش اعدام شدند. اعدام! چه واژۀ منفوری! ده سال آنان را زیر حکم نگه داشتند. زانیار می‌گفت؛ پیش از دستگیری، مادر بزرگش خواب دیده که ده سال گرفتار می‌شود. مطمئن بود که پس از ده سال رها می‌شود. رها شد؛ اما چه رها شدنی!



سخنرانی روبسپیر

در بارۀ مجازات اعدام

ترجمه: بیژن هیرمن‌پور


بیرون از جامعۀ مدنی، هرگاه دشمنی سرسخت به‌قصدِ جان، به من حمله‌ور شود، یا پس از آن‌که بیست بار او را دفع کردم، باز برایِ ویران کردنِ مزرعه‌ای که با دستانِ خود کِشته‌ام، یورش آوَرَد، از آن‌جا که من به‌جُز نیرویِ فردیِ خود چیزِ دیگری ندارم تا در مقابلِ نیرویِ او قرار دهم، یا باید خودم نابود شوم، یا او را بکُشم. و قانونِ دفاعِ طبیعی نیز عملِ مرا توجیه و تصدیق می‌کند. ولی در جامعه ـ که نیرویِ همگان در برابرِ این یک تَن مُسلح است ـ کدام اصلِ حقوقی می‌تواند جوازِ اعدامِ او را صادر کند؟ کدام ضرورت می‌تواند جامعه را از مجازاتِ این کار معاف کند؟



michel-achelet1.jpg

نگاهی به زندگی عجیب میشل باشله،
کمیسر حقوق بشر سازمان ملل

میشل باشله از روز اول سپتامبر رسما کار خود را به عنوان کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل شروع می‌کند. او کسی است که در دوره دیکتاتوری پینوشه تحت تعقیب و پیگرد بوده، شکنجه شده و ناگزیر به فرار از شیلی شده است.
میشل باشله، بیست ساله بود که همراه مادر خود در ژانویه سال ۱۹۷۵ توسط پلیس مخفی پینوشه، دیکتاتور شیلی دستگیر شد.
پدر میشل باشله، آلبرتو باشله، یک افسر نیروی هوایی بود و در زمان کودتای پینوشه در سال ۱۹۷۳ حاضر به همراهی با دیکتاتوری نشد و به عهد خود با سالوادور آلنده پایبند ماند. او نیز توسط نیروهای پینوشه به زندان افتاد، شکنجه شد و در اثر شکنجه جان خود را از دست داد.