logo





ایران دو هواپیمای آمریکا را در یک روز سرنگون کرد؛
سرنوشت نامعلوم یک خلبان آمریکایی

شنبه ۱۵ فروردين ۱۴۰۵ - ۰۴ آپريل ۲۰۲۶

رادیو فردا: ارتش ایالات متحده روز جمعه ۱۴ فروردین‌ماه دو هواپیمای خود را از دست داد؛ چیزی نمانده بود دو هلیکوپترش هم سقوط کنند، و از سرنوشت یکی از خدمۀ جنگندۀ ساقط‌ شده هم خبری در دست نیست.

حوادث این روز نشان می‌دهد که بر خلاف تأکید چندبارۀ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده و پیت هگست، وزیر دفاع این کشور، مبنی بر اینکه کنترل کامل آسمان ایران در اختیار آمریکا و اسرائیل است، حریم هوایی ایران همچنان می‌تواند برای جنگنده‌های آنها خطرآفرین باشد.

روز جمعه ابتدا یک اف-۱۵ دو کابینه هدف قرار گرفت و در استان کهگیلویه و بویراحمد سرنگون شد.

ارتش آمریکا بلافاصله عملیات جست‌وجو و نجات را آغاز کرد و در نهایت موفق شد خلبان این جنگنده را بازیابی کرده و نجات دهد.

در پی شلیک نیروهای ایرانی به هلیکوپترهای «بلک هاوک» درگیر عملیات نجات، گزارش‌هایی از زخمی‌ شدن تعدادی از سرنشینان منتشر شد؛ اما در نهایت هر دو هلیکوپتر به پایگاه خود بازگشته و خلبان اف-۱۵ هم به بیمارستان منتقل شد.

این عملیات در مکان‌یابی و نجات اپراتور تسلیحات اف-۱۵ ناکام مانده و با وجود تلاش سپاه پاسداران و حتی تعیین جایزه‌ای کلان برای شناسایی و تحویل او، نه تهران و نه واشینگتن، هنوز موفقیتی در این زمینه نداشته‌اند.

اما دومین هواپیمای آمریکایی که در این روز سقوط کرد، یک هواپیمای تهاجمی اِی -۱۰ بود که پس از هدف قرار گرفتن از سوی پدافند هوایی ایران بر فراز آب‌های جنوبی کشور سرنگون شد. مقام‌های آمریکایی ضمن تأیید هدف‌ قرار گرفتن این هواپیما، از نجات خلبانش خبر دادند.

تحولات روز جمعه، هر قدر که برای ایالات متحده تلخ بود، به نظر می‌رسد برای طرف ایرانی روحیه‌بخش و غرور‌آفرین بوده است. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، در شبکۀ ایکس نوشت که «جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران دچار افول شده» و از «تغییر رژیم به جست‌وجو برای خلبان خودشان» تقلیل یافته است».

حتی تصور این‌که یک خلبان آمریکایی در داخل خاک ایران گیر افتاده باشد می‌تواند هزینه‌های جنگ را برای دولت ایالات متحده بالا ببرد، به‌خصوص جنگی که بر اساس نظرسنجی‌ها، نتوانسته در جلب حمایت اکثر شهروندان این کشور موفق عمل کند.

تهران در تعقیب خلبان دوم

مقام‌های ایرانی از شهروندان استان کهگیلویه و بویراحمد خواسته‌اند که در شناسایی و دستگیری این خلبان، همکاری کنند و حتی پاداش‌های کلانی هم برای این‌کار در نظر گرفته‌اند.

خلبانان و سایر خدمۀ پروازی ارتش ایالات متحده،‌ برای تاب‌آوری پشت خطوط دشمن آموزش‌های ویژه‌ای می‌بینند؛‌ اما تعداد بسیار کمی از آنها فارسی می‌دانند و از این‌رو، ناشناس باقی‌ ماندنشان تا زمانی که نجات پیدا کنند، کار ساده‌ای نیست.

تحولات روز جمعه در حالی رخ داد که تنها چند روز قبل، دونالد ترامپ تهدید کرده بود که ایران و از جمله زیرساخت‌های انرژی و آب‌شیرین‌کن‌هایش را آنچنان بمباران کند، که «به عصر حجر بازگردد».

بر اساس آمارهای سنتکام و پنتاگون، تاکنون ۱۳ نظامی آمریکایی در این جنگ کشته شده‌اند و ۳۶۵ تن هم زخمی. تاکنون هیچ نظامی آمریکایی به اسارت ایران در نیامده و اگر خلبان اف-۱۵ اسیر شود، اولین نفر خواهد بود.

در حالی‌که دونالد ترامپ بارها و بارها تلاش کرده که وضعیت نیروهای مسلح ایران را آشفته و از هم پاشیده توصیف کند، رویترز یک گزارش محرمانۀ اطلاعاتی ایالات متحده را دیده که نشان می‌دهد تهران همچنان بخش قابل توجهی از توان و قابلیت‌های موشکی و پهپادی خود را حفظ کرده است.

به گفتۀ منابع اطلاعاتی رویترز، تا پایان هفتۀ گذشته، ایالات متحده به طور قطعی از نابودی حدود یک‌سوم از موشک‌های ایران اطمینان داشت. وضعیت یک‌سوم دیگر هم نامشخص است، اما احتمال می‌رود که در نتیجۀ حملات و بمباران‌ها آسیب دیده، نابود شده یا در تونل‌های زیرزمینی خود، دفن شده باشند.

جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، حالا به کل خاورمیانه گسترش پیدا کرده و علاوه بر گرفتن جان هزاران تن، قیمت نفت را هم به‌شدت بالا برده است؛ موضوعی که به‌نوبۀ خود، اقتصاد جهانی را با رکود و رشد تورم روبه‌رو کرده است.

بر اساس یافته‌های نظرسنجی رویترز و ایپسوس، جنگ جاری در میان آمریکایی‌ها از محبوبیت اندکی برخوردار است و دو سوم آنها معتقدند که واشینگتن باید در اسرع وقت به این جنگ پایان دهد؛ حتی اگر دولت ترامپ به اهداف از پیش اعلام‌شده‌اش دست پیدا نکرده باشد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد