جزييات توافق نشست سران ايران ترکيه و برزيل
تــوافــق ۱۰ مــادهاي دربــاره تــبــادل ســوخــت
متن کامل بيانيه مشترک ايران، ترکيه و برزيل
Mon 17 05 2010
خبرگزاري دانشجويان ايران: سرانجام پس از ماهها مذاكره، طي« نشست سهجانبه ايران تركيه و برزيل» در تهران، توافق شد كه ايران آمادگي خود را براي تبادل سوخت هستهيي طي نامهاي به آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كند و سوخت با غناي 5/3 درصدي ايران درصورت حصول توافق با گروه وين درباره مبادله، در تركيه نگهداري شود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان(ايسنا) طي نشست سهجانبه تهران كه صبح روز دوشنبه و در حاشيه اجلاس سران گروه ۱۵ برگزار شد، توافق شد از زمان امضاي اين موافقتنامه، ظرف يك هفته، نامهاي به آژانس ارسال شود تا آمادگي ايران براي تبادل سوخت اعلام شود.
مسوولان كشورمان ضمن اين كه اعلام كردند رييسجمهور برزيل از سوي جامعه جهاني در اين نشست شركت كرده، توافق تهران را اتمام حجتي براي بهانهجويان در زمينه موضوع هستهيي و نشانه موكدي بر حسن نيت ايران توصيف كردند.
سوخت در خاك تركيه نگهداري ميشود
داسيلوا از طرف جامعه جهاني نمايندگي داشت
ضمانتهاي تركيه، برزيل و آژانس همان تضمينهاي عيني مدنظر ايران بود
بر اساس اين گزارش «رامين مهمانپرست» سخنگوي وزارت خارجه پس از پايان نشست سران ايران، تركيه و برزيل اعلام كرد كه در اين نشست توافق شده است از زمان امضاي اين موافقتنامه، ظرف يك هفته، نامهاي به آژانس ارسال شود تا آمادگي ايران براي تبادل سوخت اعلام شود.
به گزارش خبرنگار ايسنا، وي افزود:« درصورتي كه موافقتنامه بين ما با گروه وين امضا شود، سوخت در خاك تركيه نگهداري خواهد شد تا تحت نظارت ما و آژانس باشد.»
مهمانپرست همچنين اعلام كرد:« درصورتي كه بين مقامات ايراني و گروه وين كه شامل سران روسيه، ايران و فرانسه است توافق ايجاد شود، ظرف يك ماه اين مبادله سوخت انجام ميشود.»
مهمانپرست در گفتوگو با خبرنگاران ادامه داد:« اين سوخت در تركيه نگهداري خواهد شد، زير نظر آژانس و ما، و جزئيات در اين زمينه در موافقتنامهاي كه با گروه وين خواهيم داشت مشخص خواهد شد.»
وي همچنين گفت:« از سوي ايران ۱۲۰۰ كيلوگرم اورانيوم ۵ / ۳ درصد مبادله و از طرف مقابل ۱۲۰ كيلوگرم اورانيوم 20 درصد دريافت خواهد شد.»
مهمانپرست در ادامه در پاسخ به اين پرسش كه آيا غنيسازي سوخت ايران ادامه پيدا ميكند؟ نيز گفت:« اين غني سازي ادامه پيدا خواهد كرد.»
مهمانپرست گفت:« با مذاكرات بسيار فشردهاي كه در ماههاي اخير و به ويژه در يكي دو روز گذشته انجام شد توافقات بسيار خوبي به دست آمد. بر اساس توافقات انجامشده ميان ايران، برزيل و تركيه، موافقتنامهاي به امضاي وزيران خارجه سه كشور رسيد.»
سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان افزود:« در اين موافقتنامه اعلام شد همه كشورها حق برخورداري از دانش هستهاي را براي اهداف صلحآميز دارند و هرگونه اقدامات تقابلي مورد قبول هيچ كشوري نخواهد بود. ما رويكرد تعامل هستهاي را به جاي تقابل هستهاي در دستوركار داريم و با اين موافقتنامه طي يك هفته پس از امضايي كه انجام ميشود، آمادگيمان را به آژانس براي انجام مبادله سوخت هستهاي اعلام ميكنيم و در صورتي كه گروه وين كه شامل سه كشور آمريكا ، فرانسه و روسيه و مسئولان آژانس هستند، آمادگي داشته باشند و موافقتشان را براي تبادل سوخت اعلام كنند، موافقتنامهاي ميان ما و آن گروه به امضاء خواهد رسيد كه جزئياتش در آن قيد ميشود.»
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان افزود:« ما آمادگي داريم ظرف يك ماه پس از امضاي موافقتنامه با گروه وين ميزان سوخت ۵ / ۳ درصد مورد توافق را به تركيه ارسال كنيم تا در آنجا تحت نظارت آژانس بينالمللي انرژي اتمي و با نظارت جمهوري اسلامي ايران نگهداري شود.»
وي گفت:« در مدتي كه توافق خواهد شد كشورهاي عضو گروه وين سوخت ۲۰ درصد مورد نياز رآكتور تحقيقاتي تهران را در اختيار ايران خواهند گذاشت.»
مهمانپرست اضافه كرد:« معتقدم اين توافق در جهت احقاق حقوق ملت بزرگ ما گام بسيار ارزندهاي بود؛ انجام اين توافق نشاندهندهي اين است كه حق طبيعي كشورمان براي برخورداري از اين دانش و فعاليت چرخه سوخت به رسميت شناخته ميشود و مورد تاييد همه كشورها قرار ميگيرد. ما در مقابل فعاليتي كه در زمينه هستهاي خواهيم داشت، سوخت ۵ / ۳ درصدي توليد خواهيم كرد و سوخت ۲۰0 درصد را تحويل ميگيريم.»
وي گفت:« پيشنهادي كه كشورهاي تركيه و برزيل داشتند در بندهاي مختلف بيانيه مورد اشاره و تاكيد قرار گرفت كه آن همكاري كشورهاي مستقل براي بهرهمندي همه آنها از اين دانش در جهت پيشرفت و توسعه كشورها خواهد بود. اميدواريم كشورهايي كه اين دانش را تا كنون در محدوده كوچكي به انحصار خود درآورده بودند حق كشورها را بپذيرند و با اعلام موافقتشان پاسخ جامعهي جهاني را براي حركت به سمت جهاني مملو از بهرهمندي از دانش هستهاي براي مصارف صلح آميز و حركت جدي در جهت محو سلاحهاي هستهاي انجام دهند.»
مهمانپرست در ادامه در پاسخ به اين پرسش كه در مرحلهي اول قرار است چه ميزان سوخت به تركيه انتقال داده شود؟ نيز گفت:« بر اساس كلياتي كه مورد توافق قرار گرفته است، ۱۲۰۰ كيلوگرم سوخت سه و نيم درصد را در كشور تركيه نگهداري خواهيم كرد و در مقابل ۱۲۰ كيلوگرم سوخت ۲۰ درصد مورد نياز را دريافت ميكنيم.»
وي ادامه داد:« ظرف يك ماه پس از اعلام موافقت گروه وين و امضاي موافقت نامه با آنها سوخت سه و نيم درصد را به تركيه ارسال خواهيم كرد و براساس جزييات موافقتنامه با گروه وين سوخت مورد نياز خودمان را دريافت ميكنيم.»
سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان همچنين در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: تضمينهاي عيني كه جمهوري اسلامي ايران به دنبال آن بود در واقع همان ضمانتهاي تركيه، برزيل و آژانس بينالمللي انرژي اتمي است.
رامين مهمانپرست در پاسخ به اين پرسش كه آيا تضمينهاي عيني مدنظر جمهوري اسلامي ايران در بحث تبادل سوخت حاصل شده است يا خير؟ گفت: ضمانت تركيه، برزيل و آژانس درباره تبادل سوخت همان تضمينهاي عيني است كه به نوعي نمايندگي جامعه جهاني را بر عهده دارند.
وي اضافه كرد: قبل از سفر رييسجمهور برزيل شاهد بوديم كه مقامات كشورهاي مختلف ميگفتند پيشنهادات سازنده داسيلوا بايد مورد توجه ايران قرار گيرد و اين به نوعي فرصت براي جمهوري اسلامي ايران است كه همه اينها نشان ميدهد كه داسيلوا نمايندگي از جامعه جهاني داشت و اگر ما در اين توافقنامه به نتيجه رسيديم در واقع با پشتوانه جامعه جهاني است.
مهمانپرست در پاسخ به پرسش ديگري در مورد اين كه چه كشوري سوخت مورد نظر را تامين خواهد كرد؟ گفت: تمامي اينها مباحثي است كه در جزييات مورد بررسي قرار ميگيرد و بايد در اين جزييات مشخص شود كه چه كشوري چه بخشي از كار را انجام خواهد داد در اين توافقنامه ما تنها آمادگي خود را براي اين مساله اعلام كرديم و جزييات كامل با گروه وين مورد توافق قرار خواهد گرفت.
به گفته مهمانپرست ظرف يك ماه سوخت 5/3 درصد ايران به تركيه منتقل ميشود و در تركيه با ضمانت تركيه و برزيل باقي ميماند تا توافق با گروه وين حاصل شود.
مهمانپرست ادامه داد: اين كه چه زماني اين سوخت تحويل ايران ميشود در جزييات مشخص ميشود و زمان خاصي براي آن نميتوان از هم اكنون تعيين كرد و بايد منتظر نتايج مذاكرات با گروه وين ماند.
سخنگوي وزارت امور خارجه همچنين محل نگهداري سوخت را به عنوان محلي براي تبادل سوخت ندانست و گفت: مكان تبادل سوخت نيز در جزييات مشخص ميشود.
تشريح بيانيه مشترك سه كشور
به گزارش ايسنا، همچنين پس از مذاكرات روساي جمهوري ايران و برزيل و نخستوزير تركيه، بيانيه مشترك سه كشور در مورد مسيري كه به مبادله سوخت منتهي ميشود، به امضاي وزراي خارجه آنها رسيد.
بر اساس اين گزارش، وزير امور خارجه كشورمان توافقات حاصله ميان ايران، تركيه و برزيل را در مورد تبادل سوخت كه مشتمل بر ۱۰ ماده و يك مقدمه است، تشريح كرد.
منوچهر متكي، بيانيه مشترك ايران، تركيه و برزيل در اجلاس مورخه ۱۷ مي ۲۰۱۰ (۲۷ ارديبهشت ۱۳۸۹ تهران) درباره موارد ۱۰ گانه مورد توافق را به اين شرح تشريح كرد:
بر اساس ماده يك، سه كشور بر تعهد خود برعدم گسترش سلاح هستهيي تاكيد ميكنند و حقوق تمام اعضاء از جمله جمهوري اسلامي ايران در تحقيق، پيشرفت و همچنين چرخه سوخت را محترم ميشمارند.
بر اساس ماده دو توافقنامه، سه كشور اعتقاد راسخ خود را بر اجراي اين مفاد دارند تا در فضايي مثبت، سازنده و غيرتقابلي هم دور جديدي از همكاريها و تعاملات آغاز شود.
در ماده سه اين توافقنامه، تبادل سوخت هستهيي را گامي براي شروع همكاري در عرصههاي مختلف فناوري و صلحآميز هستهيي عنوان شده است.
ماده چهار اين توافقنامه نيز حكايت از اين مساله دارد كه تبادل سوخت هستهيي حركتي رو به جلو و سازنده و نقطهي شروعي براي همكاري با ملتهاست و چنين حركتي بايد به همكاري مثبت و همكاري صلحآميز هستهيي منجر شود و از هر گونه تقابل از جمله بيانات و رفتار تهديد آميز كه به حقوق ايران لطمه ميزند اجتناب و همكاري هستهيي جايگزين آن شود.
در ماده پنج اين توافقنامه كه اصليترين بخش اين توافقنامه است اين توافق حاصل شده است كه ۱۲۰۰ كيلوگرم سوخت اورانيوم كمتر غني شده در تركيه به صورت امانت نگهداري شود، كه در مالكيت ايران خواهد بود، و ايران و آْژانس امكان نظارت بر آن را دارند.
در ماده شش اين توافقنامه نيز آمده است جمهوري اسلامي ايران موافقت خود را در مورد موارد فوق به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ظرف 7 روز اعلام ميكند و متناسب با درخواست گروه وين (روسيه، فرانسه، آمريكا و آژانس بينالمللي انرژي اتمي) جزييات بيشتري درباره تبادل سوخت از طريق توافقنامهي خطي و ترتيبات مربوط به توافقنامه ايران و وين كه متعهد به تحويل ۱۲۰ كيلوگرم سوخت اورانيوم مورد نياز راكتور تهران ميباشند ، شرح داده خواهد شد.
در ماده هفت اين موافقتنامه نيز اعلام شده است از زماني كه گروه وين توافق خود را اعلام كند طرفين خود را ملزم به اجراي ماده 6 ميدانند و ايران نيز موافقت خود را با انتقال ۱۲۰۰ كيلوگرم اورانيوم كمتر غني شده (LEU) اعلام ميكند و گروه وين نيز متعهد ميشود ۱۲۰ كيلوگرم سوخت مورد نياز راكتور تهران را به ايران تحويل دهد.
در ماده هشت نيز پيشبيني شده است در صورتي كه مفاد اين توافقنامه مورد توجه قرار نگيرد حسب درخواست ايران، تركيه سوخت را به ايران برگشت دهد.
در ماده نه نيز اين مساله مورد تاكيد قرار گرفته كه تركيه و برزيل از شروع گفتوگوهاي ايران با ۵+۱ در هر مكان از جمله تركيه و برزيل حول نگرانيهاي مشترك استقبال ميكنند.
در ماده نهايي اين توافقنامه نيز تركيه و برزيل از رويكرد سازنده ايران در پيگيري حقوق و پايبندي به معاهده ان پي تي قدرداني كرده و ايران نيز از اقدامات دو كشور در اين زمينه تشكر ميكند.
با توافق درباره تبادل سوخت، ديگر تحريم پايه و اساسي ندارد
وزيرخارجه برزيل نيز پس از امضاي توافقنامه بين ايران، برزيل و تركيه درباره تبادل سوخت، در جمع خبرنگاران، گفت: ما خوشحال هستيم كه اين توافق حاصل شده، گرچه كار سخت بود، ولي خوشحاليم كه اين كار انجام شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) سلسو آموريم افزود: اين نشان ميدهد كه گفتوگو و ديپلماسي بهترين راه حل است.
وي گفت: اين توافقنامه تضميني نيز به غربيها ميدهد كه به ادامه مذاكرات بپردازند و در واقع نشان ميدهد ما بتوانيم با مذاكره و گفتوگو امور را پيش ببريم؛ در واقع با اين توافقنامه بحث تحريم و اينكه غرب بخواهد تحريمي را اعمال كند، ديگر پايه و اساسي ندارد.
وي به ارائه جزئياتي در مورد بحث مبادله سوخت كه قبلا متكي، وزير خارجه كشورمان اشاره كرده بود، پرداخت.
آموريوم بار ديگر در جمع خبرنگاران تاكيد كرد: به اعتقاد ما تحريم به هيچ عنوان راه مناسبي براي حل و فصل موضوع هستهيي ايران محسوب نميشود و در واقع بايد اين موضوع را از طريق ديپلماسي و گفتوگو حل كرد.
اورانيومي كه در خاك تركيه نگهداري خواهد شد، امانت مردم ايران نزد ماست
وزير خارجه تركيه نيز در نشست مطبوعاتي مشترك با متكي، وزير خارجه كشورمان و وزير خارجه برزيل، اظهاركرد: اورانيومي كه قرار است در خاك تركيه نگهداري شود در واقع امانت مردم ايران نزد ماست و ما آن را حفظ ميكنيم و در تركيه محفوظ ميماند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، احمد داووداغلو، وزير خارجه تركيه، گفت: ما همواره بر گفتوگو و راه مسالمتآميز تاكيد داشتهايم و خواستار خاورميانهي عاري از سلاحهاي هستهيي هستيم.
وي گفت: داشتن انرژي هستهيي حق مسلم هر كشوري است.
توافق نشست سهجانبه، حجت را تمام كرد
جزئيات تبادل سوخت و «تضمينهاي عيني» در موافقتنامهي ايران و گروه وين مشخص ميشود
رييس سازمان انرژي اتمي كشومان نيز گفت كه جزئيات مربوط به توافقنامه تبادل سوخت و نيز موضوع «تضمينهاي عيني» در موافقتنامهي ايران و گروه وين مشخص ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران، علي اكبر صالحي، رييس سازمان انرژي اتمي كشورمان كه در حاشيه « نشست سهجانبه ايران، برزيل و تركيه براي بررسي موضوع مبادله سوخت» با خبرنگار ايسنا گفتوگو ميكرد، در پاسخ به پرسشي در مورد تعيين تكليف بحث تضمينهاي عيني مورد درخواست ايران، اظهاركرد: اين مباحث در موافقتنامهاي كه با گروه وين امضا ميشود، لحاظ ميشود.
رييس سازمان انرژي اتمي و معاون رييسجمهور، همچنين توافق تهران در نشست سهجانبه ايران، برزيل و تركيه را اتمام حجتي براي همه درباره حسن نيت ايران در موضوع هستهيي، توصيف كرد.
به گزارش خبرنگار ايسنا، علياكبر صالحي، افزود: سه كشور ايران ، تركيه و برزيل با هماهنگي و همفكري، كلام حقي را به گوش جهانيان رساندند و در حمايت از ايران در بيانيهاي كه امروز صادر شد، حق ايران در موضوع انرژي هستهيي، به خصوص در باره غنيسازي را به رسميت شناختند.
وي ادامه داد: البته اين حقي پذيرفته شده بود؛ اما به خاطر فشارهايي سياسي كه وارد ميكردند، امروز اين مساله به طور روشن و واضح از طرف دو كشور مهم كه در حقيقت از ساير كشورهاي همسو و همفكر خود نمايندگي دارند، به رسميت شناخته شد.
صالحي همچنين گفت: همانطور كه ميدانيد بيش از 9 ماه از زمان تقاضاي ايران از آژانس بينالمللي انرژي اتمي براي دريافت سوخت رآكتور تهران ميگذرد و ملت ايران ميداند براي تامين سوخت اين رآكتور كه يك امر تجاري و ساده است، چه شرايطي را پيش روي ما گذاشتند؛ اما ما براي چندمين بار، حسن نيت ، تفاهم و همكاري خود را اعلام كرديم و پذيرفتيم كه تبادل سوخت انجام گيرد.
صالحي خاطرنشان كرد: موردي را كه آنها بر روي آن خيلي اصرار كردند، مبني بر اينكه سوخت اوليه ايران بايد در كشور ديگري توديع شود، پذيرفتيم و قرار شد بر اساس موافقتنامهاي كه بين ايران و گروه وين به امضا خواهد رسيد و جزييات تبادل سوخت در آن روشن خواهد شد، ما براي توديع سوخت در تركيه اعلام آمادگي كنيم.
وي تصريح كرد: به اين شكل تنها بهانهاي كه آنها داشتند به اين صورت رفع ميشود.
رييس سازمان انرژي اتمي در ادامه خاطرنشان كرد: اما به نظر ما اينها همه بهانه بود و يقينا از اين به بعد آنها به دنبال بهانههاي ديگر خواهند بود؛ اما براي تمام دنيا و مردم عزيز كشورمان حجت تمام شده است كه ايران با حسن نيت در راستاي شفافسازي و همكاري با آژانس و جامعه بينالملل هر آنچه را مستلزم ثبات و حفظ انسجام انپيتي بوده، انجام داده است.
معاون رييسجمهور در ادامه گفت: امروز يك روز به يادماندني است و من امروز را خدمت مقام معظم رهبري ، ملت بزرگ ايران و رييسجمهور صميمانه تبريك ميگويم.
صالحي همچنين امروز را يك روز تاريخي توصيف كرد؛ چرا كه براي اولين بار است كه كشورهاي در حال توسعه ميتوانند از جايگاه بينالمللي خود استفاده كنند و حرف حقشان را به گوش جهانيان برسانند.
معاون رييسجمهور در بخش پاياني سخنانش بار ديگر با اشاره به اين كه اين چندمين بار است كه جمهوري اسلامي ايران صداقت خود را نشان ميدهد، اظهار كرد: اعلام آمادگي ايران از اقدامات مثبتش نشان دارد و اگر آنها نخواهند به تعهداتشان عمل كنند، در واقع مشكل آنهاست.
وي تصريح كرد: امروز توپ در زمين آنها قرار دارد.
اميدواريم اعضاي ۱+۵ با توافقات نشست تهران همراهي كنند
اجلاس سه جانبه تهران آغاز راهي است براي همه دولتها و ملتهاي مستقل
رييسجمهور نيز با اشاره به نشست سهجانبه ايران، برزيل و تركيه در تهران گفت: اميدوارم ۱+۵ هم با صداقت و با احترام و عدالت وارد گفتوگوها شوند و به كار بزرگي كه در تهران آغاز شده توجه و با مسيري كه در برابر بشريت باز شده همراهي كنند.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمود احمدينژاد صبح دوشنبه در نشست سهجانبه ايران، تركيه و برزيل كه با حضور سران سه كشور در تهر ان برگزار شد با اشاره به وجوه مشترك بين سه كشور گفت: ايران، برزيل و تركيه سه كشور در حال پيشرفت داراي اصول انساني هستند، امروز مصمم هستيم شرايط حاكم بر جهان را به نفع عدالت و انسانيت اصلاح كنيم و در اين مسير كارهاي بزرگي پيش رو داريم.
وي افزود: در شرايط تحولات بزرگ جهاني همكاري سه كشور ميتواند بسيار مهم و تعيينكننده باشد.
رييسجمهور با اشاره به اين كه ايران، تركيه و برزيل به طور طبيعي قطب قدرتمند اقتصادي، سياسي و فرهنگي هستند، گفت: همكاري سه كشور در زمينههاي دوجانبه و چند جانبه و اقتصادي ميتواند فرصتهاي كم نظيري را در اختيار سه كشور و ساير ملتها قرار دهد.
او تصريح كرد: همكاري سه كشور در مناسبات جهاني و اصلاح اين مناسبات در جهت صلح و عدالت ميتواند بسيار تأثيرگذار باشد.
رييسجمهور در ادامه به موضوع تبادل سوخت اشاره كرد و گفت: شايد موضوع تبادل سوخت هستهيي اولين گام و كوچكترين اقدام در راه تقويت و ساماندهي همكاريهاي ايران، تركيه و برزيل باشد، اين همكاريها نه تنها به نفع سه كشور بلكه به نفع همه ملتهايي است كه ميخواهند آزاده و مستقل زندگي كنند.
احمدينژاد گفت: حاصل تلاش در مسير ارتقاي حقوق ملتها و باز كردن راه براي احقاق حقوق ملتها سكوي پرشي براي همه دولتها و ملتهاي مستقل و تأمين منافع قانوني آنهاست.
رييسجمهور با بيان اين كه ايران، تركيه و برزيل روابط خود را براساس عدالت و احترام پايهگذاري كردهاند، تصريح كرد: اين همكاريها ميتواند الگوي مناسبي براي حل و فصل مسائل جهاني باشد.
رييسجمهور گفت: تجربه نشست سه جانبه تهران نشاندهنده اين است كه اگر همكاريها براساس دوستي و احترام باشد هيچ مشكلي بين كشورها و ملتها وجود نخواهد داشت، جمهوري اسلامي ايران در گذشته نيز خواهان گفتوگو براساس دوستي و عدالت بوده است اما ايرادي اصلي گفتوگوهاي ۱+۵ اين است كه برخي اعضا با چنين مباني وارد گفتوگو نميشدند و به دنبال عدالت و دوستي نبودند؛ به همين دليل گفتوگوها به نتيجه مورد نظر نميرسيد.
احمدينژاد گفت: از آنجا كه برزيل و تركيه به دنبال حق، عدالت و احترام هستند، باعث شده فضاي حاكم بر گفتوگوها افزايش اعتماد و همكاري را به دنبال داشته باشد. اميدوارم همه كساني كه به نوعي در مسائل جهاني دخالت دارند از اين روحيه و اقدامي كه در تهران شد، الگو بگيرند و به سمت دوستي و صلح حركت كنند.
وي افزود: اميدوارم 1+5 هم با صداقت و احترام و عدالت وارد گفتوگوها شوند و به كار بزرگي كه در تهران آغاز شده توجه و با اين مسيري كه در برابر بشريت باز شده همراهي كنند.
رييسجمهور تصريح كرد: اگر بعضي دولتها مسير احترام و عدالت و دوستي را نپذيرند ملتها اين راه را ادامه خواهند داد و علاوه بر تأمين منافع خود صلح و عدالت را در جهان حاكم خواهند كرد.
او گفت: اجلاس سهجانبه تهران آغاز راهي است كه همه دولتها و ملتهاي مستقل بدون تحمل فشار و تهديد بتوانند از حقوق قانوني خود استفاده كنند.
احمدينژاد در ابتداي سخنانش با اعلام تسليت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) اظهار كرد: بالاترين هديه خداوند به بشريت فرستادن پيامبران الهي است، پيامبران انسانهاي پاك و كاملي هستند كه براي هدايت بشريت و تعالي دوستي، محبت و عدالت آمدهاند.
وي ادامه داد: پيامبر اسلام آخرين پيامبر الهي است كه براي هدايت جامعه بشري فرستاده شده، همه پيامبران براي هدايت بشريت رنجها و سختيهاي فراواني را متحمل شدهاند، حضرت موسي سختترين فشارها را از ناحيه جاهلان تحمل كرد و حضرت عيسي نيز فشارهاي بسيار سنگيني را متحمل شد.
رييسجمهور با بيان اين كه پيامبر اسلام نيز سختيهاي فراواني را تحمل كردند گفت: ايشان فقط يك دختر داشتند كه آن را بسيار عزيز و گرامي ميداشتند و در نزد مسلمانان بسيار عزيز و محترم است.
رييسجمهور گفت: امروز سالروز شهادت دختر پيامبر اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) است همه مسلمانان چنين روزي را گرامي ميدارند.
دكتر احمدي نژاد ادامه داد: پيامبر اسلام متعلق به همه مسلمانان است بههمين دليل امروز را به دوستان خود تسليت عرض ميكنم و از خداوند ميخواهم يكبار ديگر راه پيامبر اسلام را در برابر بشريت قرار دهد چرا كه تنها راه نجاتبخش بازگشت به مسير پيامبران است.
لولا داسيلوا رييسجمهور برزيل نيز در اين مراسم نشست سه جانبه تهران را داراي ارزش بالايي در عرصه ديپلماسي دانست و گفت: اين نشست يك پيروزي ديپلماتيك در سطح جهاني به شمار ميرود و راهكار مناسبي براي حل و فصل موضوعات مختلف است.
وي افزود: حسن نظر، اعتماد و ديدگاه دموكراتيك جمهوري اسلامي ايران نسبت به موضوعات بين المللي و نيز گفتگو در زمينه هسته اي بسيار ارزشمند است.
داسيلوا گفت: فشارهاي زيادي به بنده وارد كردند تا به ايران سفر نكنم اما با اطمينان كامل وارد تهران شدم و مطمئن هستم كه گفتگوهاي ما نتايج سازنده و مثبتي خواهد داشت.
رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه نيز در اين نشست گفت: امروز شاهد نمونه بارزي از ديپلماسي در تهران هستيم اقدام ايران در اين مسير بزرگترين فرصت براي ايجاد فضاي مناسب است و اين موضوع به ويژه در روابط دو كشور فصل جديدي را آغاز كرده است وي افزود: اميدوارم اين توافق به نتيجه مطلوب برسد و در آينده جوامع بين المللي ميتوانند اهميت اين موضوع را مورد بررسي قرار دهند
نخست وزير تركيه با بيان اينكه تركيه از حق مسلم ايران در موضوع انرژي هسته اي دفاع ميكند اظهار داشت تركيه استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي را حق مسلم ايران ميداند.
اردوغان گفت: ايران واقعاً قدرتمند بوده و داراي جامعه جوان و فعالي است و بر اين باور هستند كه ايران آينده بسيار درخشاني خواهند داشت.
جزييات توافق نشست سران ايران ترکيه و برزيل
ايلنا:سخنگوی وزارات امور خارجه جزييات توافق نشست سران ايران ترکيه و برزيل را تشريح کرد.
به گزارش خبرنگار ايلنا، در پايان ديدار سه جانبه سران ايران، ترکيه و برزيل مهمانپرست،سخنگوی وزارات امور خارجه با حضور در جمع خبرنگاران در خصوص توافق صورت گرفته روسای سه کشور گفت: در صورتی که ميان مقامات ايرانی و گروه وين که شامل فرانسه، روسيه و آمريکاست توافقاتی صورت گيرد ظرف يک ماه مبادله سوخت انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: اين سوخت در ترکيه نگهداری و زير نظر آژانس بينالمللی اتمی و ايران خواهد بود و جزئيات آن براساس موافقتنامه ايران با گروه وين مشخص خواهد شد.
وی اظهار داشت: از سوی ايران ۱۲۰۰ کيلوگرم اورانيوم ۳.۵ درصد داده خواهد شد و از سوی مقابل ۱۲۰ کيلوگرم اورانيوم ۲۰ درصد دريافت خواهيم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اين پرسش که آيا غنیسازی سوخت در ايران ادامه خواهد داشت گفت: اين غنیسازی در کشور خودمان ادامه پيدا خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار ايلنا بيانيه سه کشور درباره مسيری که منتهی به مبادله سوخت میشود با حضور سران کشورهای ايران،ترکيه و برزيل به امضای وزرای خارجه اين سه کشور رسيد.
متن کامل بيانيه مشترک ايران، ترکيه و برزيل
خبرگراری مهر: روسای جمهور ايران، برزيل و نخست وزير ترکيه امروز دوشنبه در نشستی سه جانبه در تهران پس از بحث و تبادل نظر مفصل بر يک بيانيه ده ماده ای توافق کردندکه در آن طرفهای حاضر در مذاکرات سه جانبه فرمولی را برای حل موضوع مبادله سوخت ارائه دادند.
به گزارش خبرگراری مهر، اجلاس سه جانبه ايران ، ترکيه و برزيل که امروز ۱۷ می ۲۰۱۰ در حاشيه اجلاس سران گروه ۱۵ در تهران برگزار گرديد، سه طرف حاضر در اين نشست روی بيانيه ذيل به توافق رسيدند:
۱- ما بر تعهد به معاهده عدم گسترش سلاح های هسته ای و مواد مرتبط آن تاکيد می کنيم و حقوق تمام اعضاء شامل جمهوری اسلامی ايران، در استفاده صلح آميز و بدون تبعيض در تحقيق، توسعه، توليد و استفاده از انرژی هسته ای (همچنين چرخه سوخت هسته ای شامل فعاليت های غنی سازی) را يادآوری می کنيم.
۲- ما اعتقاد راسخ خود را بيان می داريم که اکنون فرصتی بدست آمده است تا روندی رو به جلو در فضايی مثبت، سازنده و غير تقابلی شروع تا به دوره ای از تعامل و همکاری رهنمون شود.
۳- ما معتقديم که تبادل سوخت هسته ای بستری برای شروع همکاری های مختلف، خصوصا همکاری های صلح آميز هسته ای شامل ساخت نيروگاه هسته ای و راکتور های تحقيقاتی می باشد.
۴- بر اساس اين نکات، تبادل سوخت هسته ای حرکتی سازنده، رو به جلو و نقطه شروعی برای همکاری ميان ملت ها است. چنين حرکتی بايد به تعامل مثبت و همکاری در زمينه فعاليت های صلح آميز هسته ای هدايت شود و از هرگونه تقابلی اعم از اقدامات ، رفتار و يا بيانيه های تهديد آميزی که به حقوق و تعهدات هسته ای ايران تحت NPT لطمه می زند اجتناب گردد و همکاری هسته ای جايگزين آنها شود.
۵- بر اساس موارد فوق، در راستای تسهيل همکاری هسته ای ذکر شده در بالا، جمهوری اسلامی ايران بر امانت گذاری ۱۲۰۰ کيلوگرم اورانيوم کم غنی شده (LEU) در ترکيه موافقت می کند. اين مواد LEU در مالکيت ايران در ترکيه قرار خواهد داشت. ايران و آژانس امکان نظاره گری بر نگهداری ايمن از اين مواد LEU را در ترکيه دارند.
۶- ايران موافقت خود را با موارد فوق به آژانس ظرف هفت روز پس ازاين بيانيه اعلام می کند.متناسب با دريافت پاسخ مثبت گروه وين (آمريکا، روسيه، فرانسه و آژانس) جزئيات بيشتر تبادل سوخت از طريق توافقنامه کتبی و ترتيبات مربوط بين ايران و گروه وين که به طور مشخص خود را متعهد به تحويل ۱۲۰ کيلوگرم سوخت لازم برای راکتور تحقيقاتی تهران نموده اند، به تفصيل بيان می شود.
۷- از زمانی که گروه وين تعهد خود را به شرايط و مفاد اين بيانيه اعلام نمايد، طرفين خود را به اجرای تعهدات موافقت نامه مندرج در بند ۶ ملزم می نمايند. جمهوری اسلامی ايران پس از توافق نامه بند۶، برای به امانت گذاشتن مواد با غنای کم (۱۲۰۰ کيلوگرم)،آمادگی خود را در طول يک ماه بيان خواهد نمود. گروه وين نيز مطابق همين توافقنامه در طول يک سال ۱۲۰ کيلوگرم مواد مورد نياز راکتور تحقيقاتی تهران را به ايران تحويل می دهد.
۸- در صورتی که مفاد اين بيانيه مورد توجه و احترام قرار نگيرد، ترکيه حسب درخواست ايران، LEU ايران را بدون هيچگونه شرطی و به سرعت به ايران برگشت می دهد.
۹- ترکيه و برزيل از آمادگی جمهوری اسلامی ايران برای تداوم گفتگوها با کشورهای ۱+۵ - کما فی السابق- در هر مکان از جمله در ترکيه و برزيل حول نگرانی های مشترک بر مبنای تعهدات دسته جمعی بر اساس مشترکات دو بسته پيشنهادی، استقبال می کنند.
۱۰- ترکيه و برزيل از رويکرد سازنده جمهوری اسلامی ايران در پيگيری ايفای حقوق هسته ای کشورهای عضوNPT و پايبندی اش به اين معاهده قدردانی نمودند. متقابلا ايران نيز از تلاش های سازنده کشورهای دوست ترکيه وبرزيل درايجاد فضای همکاری و حمايت از حقوق هسته ای ايران تشکر نمود.
متذکر می گردد نشست سه جانبه ايران، ترکيه و برزيل با محوريت تبادل سوخت هسته ای صبح امروز دوشنبه در حاشيه اجلاس گروه ۱۵ در تهران و پشت درهای بسته برگزار شده است.
محمود احمدی نژاد رئيس جمهور، سعيد جليلی دبير شورای عالی امنيت ملی و منوچهر متکی وزير امور خارجه نمايندگان مذاکره کننده جمهوری اسلامی ايران در اين نشست بودند.
اين در حالی است که نشست سه جانبه وزرای امور خارجه ايران، ترکيه و برزيل ديروز يکشنبه در تهران برگزار شد و آن طور که نخست وزير ترکيه گفته است نتايج اين جلسه مثبت و سازنده بود که منجر به سفر ناگهانی وی به تهران شد.
البته نخست وزير ترکيه قبل از حرکت به سمت تهران در فرودگاه ازمير در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران مبنی بر اينکه آيا تبادل سوخت در خاک ترکيه انجام می شود؟ پاسخ داده است: به منظور شروع روند تبادل سوخت به تهران می روم.
وی از دريافت خبری مهم ازتهران سخن به ميان آورد و افزوده است:" اين موضوع در متن توافقنامه درج شده است. برهمين اساس ، من به تهران می روم."
اردوغان درباره سفر ناگهانی خود به تهران گفته است: "صبح زود داوود اوغلو وزير امور خارجه طی تماس تلفنی به من اطلاع داد که مذاکرات به سطح قابل قبولی رسيده است. من قرار بود به آذربايجان بروم ولی تصيم گرفتم حالا که بحث هسته ای به اين مرحله رسيده، پس از گرفتن نتايج لازم از ايران به آذربايجان سفرم را ادامه دهم."
اردوغان در عين حال مطرح کرده است: " پيش از اين ايران در آستانه تحريمهای جديد از سوی شورای امنيت قرار داشت که با شروع اين ملاقاتها اين تصميمها به تعويق افتاده است.
اردوغان با بيان اينکه ترکيه و برزيل سعی دارند موضوع هسته ای ايران از راه ديپلماسی حل شود، اظهارداشته است: اين تلاشها هم برای کمک به ايران و هم برای کمک منطقه است.
شنبه هفته جاری رسانه های ترکيه از لغو سفر اردوغان نخست وزير ترکيه به تهران برای شرکت اجلاس گروه ۱۵ به ايران خبر داده بودند.
|
|