عصر نو
www.asre-nou.net

احمد صدر‌حاج‌ سیدجوادی

یادواره دکتر یداالله سحابی


Mon 12 04 2010

yadollah-sahabi.jpg
الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا -احزاب-۳۹

در هشتمین سالروز وفات مردی که به حق باید گفت در راه ابلاغ رسالت خدایی خود بدون ترس از وجود غیر خدا عمل می‌کرد و خود به عنوان الگوی آنچه که ابلاغ می‌کرد مثال زدنی بود. او مسلمانی متعبد، سیاست ورزی باتقوا و معلمی دلسوز بود و در راه آنچه مطلوب می‌دانست گام به گام قدم برمی‌داشت و برای رسیدن به هدف هر وسیله‌ای را توجیه نمی‌کرد.

دکتر یداالله سحابی، به مصداق آیه‌ی شریفه‌ی « إِنَّ اللّهَ لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ» (سوره رعد-آیه‌ی 11) تغییر را از درون مردم جستجو می‌کرد و برای تغییرات نیز تعجیل نداشت. او عمر خود را مصروف ساختن مدارس و آموزشگاه‌ها ومدارس کرد و سالهای بسیاری در دانشگاه به عنوان اولین استاد زمین شناسی به تربیت شاگردان این رشته کرد و در زندان برازجان نیز به آموزش زندانیان عادی و بی‌سواد پرداخت.

سحابی در وادی سیاست نیز با وجدان خود و از باب تکلیف به وظیفه‌ی شرعی خود پاگذاشت و برای همرزمان خود در نهضت مقاومت ملی و نهضت آزادی ایران اخلاق او سرمشق همرزمانش بود. او در کار سیاسی خالی از کینه بود و به جای معلول با عامل دشمنی می‌کرد. او ظلم و جهل را نشانه رفته بود و سعی می‌کرد ریشه این دو را برکند و حتی در مقابله با افرادی که (در هر دو نظام) عمله‌ی این دو خصلت بودند با زبان نصیحت سخن می‌گفت.

او در این راه زندان، تبعید و فحاشی‌ها را به جان خرید ولی از بازگویی هیچ سخن حقی نترسید. همین‌جا مناسب است به حاکمان جمهوری اسلامی تذکر دهم که اگر می‌خواهند از مسیر ظالمانه‌ای که پیش گرفته اند، بازگردند؛ به سخنان آن پیر دوباره مراجعه کنند که از آن جمله نامه‌‌ای به رهبر فعلی جمهوری اسلامی در سال 1378 بود که اگر مفاد آنرا آویزه‌ی گوش خود می‌کردند وضع حکومتی که با وعده‌ی مدینة النبی برسر کار آمده بود این نمی‌شد.

در پایان سخن اظهار امیدواری می‌کنم که جوانانی که در چند ماه گذشته جان بر کف برای اصلاح راه به بیراهه کشانده شده‌ی انقلاب اسلامی به خیابانها آمدند، با مطالعه‌ی تاریخ و زندگی این بزرگواران و همرزمان دیگرش، مهندس مهدی بازرگان و آیت الله سید محمود طالقانی، از آن درس بگیرند و متوجه باشند که سحابی نزدیک به یک قرن برای هدفش ایستادگی کرد و از حرکت بازنماد و امید خود را از دست نداد. مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا.

والسلام علیکم
احمد صدر‌حاج‌ سیدجوادی
23 فروردین 1389