عصر نو
www.asre-nou.net

سفر غیر منتظره اوباما به افغانستان

بخش هایی از سخنرانی اوباما و استراتژی جدید آمریکا
Sun 28 03 2010

obama_af.jpg
بی بی سی

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در سفری غیر منتظره وارد کابل پایتخت افغانستان شده است.
این اولین سفر آقای اوباما به افغانستان از زمان به قدرت رسیدنش به عنوان رئیس جمهوری آمریکا است.
بر اساس گزارشها قرار است آقای اوباما با مقامات ارشد دولتی و نظامی افغانستان دیدار و گفت و گو کند. همچنین گفته شده است که وی با تعدادی از نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان دیدار خواهد کرد.
به دلایل امنیتی سفر آقای اوباما از قبل اعلام نشده بود و گزارشها حاکیست که حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، چند ساعت قبل از ورود آقای اوباما به افغانستان از این سفر با خبر شده است.
سفر آقای اوباما به افغانستان در زمانی صورت می گیرد که این کشور در حال آغاز استراتژی جدید خود در منطقه است که بخشی از آن بر افزایش نیروهای آمریکایی در افغانستان مبتنی است.
آقای اوباما در ماه دسامبر سال گذشته میلادی دستور اعزام ۳۰ هزار نیروی تازه نفس به افغانستان را صادر کرد.
به گفته مقامات افغان آقای اوباما از طرح مذاکره با طالبان که در اواخر ماه ژانویه در کنفرانس لندن از سوی مقامات افغانستان مطرح شد حمایت کرده است.
در عین حال آمریکا اخیرا مذاکراتی "استراتژیک" با پاکستان انجام داده است که یکی از محورهای اصلی آن کمک پاکستان به حل مساله افغانستان در چارچوب استراتژی آمریکا در منطقه است.
نیروهای آمریکایی در عین حال عملیاتی را در ولایت آشوب زده هلمند در جنوب افغانستان رهبری کردند. بر اساس گزارشها قرار است عملیاتی مشابه در ولایت قندهار نیز صورت گیرد.
به گفته خبرنگاران آقای اوباما از برخی از استراتژیهای دولت آقای کرزی ناخرسند است. همین خبرنگاران می گویند که به نظر می رسد علاوه بر موارد نظامی-امنیتی آقای اوباما درباره فساد و قاچاق مواد مخدر در افغانستان با مقامات افغانستان گفت و گو کند.
رابرت گیبز سخنگوی کاخ سفید آمریکا گفته است که آقای اوباما در این سفر در نظر دارد تا از نزدیک تحولات را بررسی کند.

بخش هایی از سخنرانی اوباما و استراتژی جدید آمریکا
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود که ماهها انتظار آن می رفت، استراتژی تازه آمریکا در مورد افغانستان را تشریح کرد و دستور فرستادن سی هزار نیروی تازه نفس به افغانستان را صادر کرد.آقای اوباما همچنین چگونگی رویکرد آمریکا به خروج نهایی از افغانستان را توضیح داد.
با استقرار سربازان تازه ظرف شش ماه آینده، شمار نظامیان آمریکایی در افغانستان به بیش از 100 هزار نفر خواهد رسید. رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود مردم افغانستان، مردم آمریکا، مردم پاکستان و کشورهای عضو ناتو را مخاطب قرار داد.
باراک اوباما هشدار داد که نه تنها اعتبار ناتو به ماموریت افغانستان وابسته است بلکه امنیت جهان به این ماموریت وابسته است. او گفت که دیگر چک سفید در اختیار دولت افغانستان قرار داده نخواهد شد و بالاخره خطاب به شکاکان جنگ در آمریکا گفت که جنگ در افغانستان هیچ شباهتی به جنگ ویتنام ندارد و اینکه آمریکا تا ژوییه ۲۰۱۱، خروج نیروهای خود از افغانستان را آغاز خواهد کرد.
باراک اوباما سخنرانی اش را با یاد آوری علت حضور آمریکا و متحدانش در افغانستان آغاز کرد و گفت: "مهم است تا یکبار دیگر به یاد آوریم که چرا ما و متحدان ما مجبور به آغاز این جنگ در افغانستان شدیم. ما خواهان این جنگ نبودیم. در یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱، ۱۹ نفر چهار هواپیما را ربودند و با هدف قرار دادن مراکز حیاتی اقتصادی و نظامی ما، حدود سه هزار نفر را به قتل رساندند."
باراک اوباما ادامه داد که این جنگ را القاعده آغاز کرد که در افغانستان تحت کنترل طالبان مستقر بودند.
سپس او از حمایت بین المللی برای سرنگونی طالبان و آغاز یک دور جدید در افغانستان صحبت کرد. اما رئیس جمهوری آمریکا یکبار دیگر تاکید کرد که جنگ عراق موجب شد تا به ماموریت افغانستان توجه کافی صورت نگیرد.
او گفت: "جنجال ها بر سر جنگ عراق بر همه روشن است و نیاز به تکرار آن احساس نمی شود. کافی است تا بگویم که قسمت اعظم نیروهای ما مشغول جنگ در عراق شدند و منابع کشورما، دیپلماسی ما و توجه ملت ما همه معطوف عراق شد. و اینکه این جنگ شکاف عمیقی را میان آمریکا و جهان به وجود آورد."
باراک اوباما با اشاره به تصمیم آمریکا برای خروج از عراق، گفت که وضعیت در عراق به مراتب بهتر شده است اما وضعیت در افغانستان در حال بدترشدن است.
آقای اوبامان گفت: "افغانستان از دست نرفته است. اما چندین سال به عقب رفته است. اساسا" خطر قریب الوقوع سقوط دولت کابل وجود ندارد، اما طالبان قوی تر شده اند. قدرت القاعده به اندازه ای که پیش از یازدهم سپتامبر بود، احیا نشده است اما آنان پناهگاه های خود در مناطق مرزی را حفظ کرده اند.
از سوی دیگر نیروهای ما از حمایت کافی برای آموزش و مشارکت موثر با همکاران افغان شان و تامین امنیت غیرنظامیان افغان برخوردار نیستند. فرمانده جدید ما در افغانستان - جنرال مک کریستال- گزارش داده است که وضعیت امنیتی در افغانستان از آنچه تصویر می رفت، وخیم تر است. و خلاصه اینکه حتی ادامه وضعیت کنونی نیز ممکن نیست."
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد که به همین دلیل او در چند ماه گذشته وضعیت افغانستان را با مشاوران امنیتی اش مورد بازنگری قرار داده و گفت: "این بازنگری حالا پایان یافته است. و به حیث فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا، من تصمیم گرفته ام که منافع ملی ما ایجاب می کند تا سی هزار نیروی اضافی آمریکایی به افغانستان
فرستاده شود.
پس از هجده ماه روند برگشت نیروهای ما از افغانستان آغاز خواهد شد. این منابعی است که برای به دست گرفتن ابتکار عمل و تقویت ظرفیت نیروهای افغانستان به آن نیاز داریم تا بتوانیم نیروهای خود را به صورت مسوولانه از افغانستان خارج کنیم."
رئیس جمهوری آمریکا همچنین اذعان کرد که پیشبرد ماموریت افغانستان تنها مسوولیت آمریکا نیست و از دیگر متحدان آمریکا نیز خواسته است تا نیروهای بیشتری به افغانستان بفرستد.
رئیس جمهوری آمریکا یکبار دیگر هدف جنگ در افغانستان را از هم پاشیدن، خلع سلاح کردن و شکست دادن القاعده و متحدان آن در افغانستان و پاکستان خواند.
او افزود که برای رسیدن به این هدف، آمریکا راه های ذیل را تعقیب خواهد کرد: "ما باید جلوی دسترسی القاعده به یک پناهگاه امن را بگیریم. ما باید قوت طالبان را تضیف کنیم و این توان را از آنان بگیریم که حکومت مرکزی را سقوط دهند. و بالاخره ظرفیت های نیروهای امنیتی افغانستان و حکومت این کشور را تقویت کنیم تا آنان بتوانند مسئولیت آینده افغانستان را به عهده گیرند."
باراک اوباما افزود که همکاری با پاکستان برای موفقیت در افغانستان غیر قابل انکار است.
او گفت: "ما در افغانستان هستیم تا سرطانی را که زمانی در آن کشور در حال پخش شدن بود، ریشه کن سازیم. اما این سرطانی است که در مناطق سرحدی پاکستان هم ریشه دوانیده است و به همین دلیل ما به یک استراتژی ضرورت داریم تا هردو طرف مرز روی آن همکاری کنند."
رئیس جمهوری آمریکا استراتژی جدید آمریکا در قبال افغانستان را در سه بخش تقسیم بندی کرد. او گفت:"سه عنصر عمده استراتژی ما اینها هستند: تلاشهای نظامی با هدف ایجاد شرایط برای خروج از افغانستان، افزایش کمک های غیرنظامی برای موثریت بیشتر و مشارکت موثرتر با پاکستان."
آقای اوباما در این سخنرانی اش خطاب به مردم افغانستان گفت که آمریکا قصد اشغال افغانستان را ندارد و از تلاش های دولت افغانستان برای گفتگو با آن طالبانی که خشونت را کنار می گذارند و حقوق بشری هم وطنان شان را رعایت میکنند، حمایت می کند.