ماجرای ضبط جایزه صلح نوبل خانم عبادی و اعتراض شدید دولت نروژ
جمهوری اسلامی با ضبط و مصادره ی دیپلم و مدال جایزه ی صلح نوبل شیرین عبادی هم از دولت نروژ و هم از خانم شیرین عبادی انتقام گرفت.
Thu 26 11 2009
رحمان ساکی
موضوع ضبط و مصادره ی دیپلم و مدال جایزه ی صلح نوبل خانم شیرین عبادی و دیگر اموال و دارایی های او، امروز یکی از خبر های داغ، رسانه های خبری نروژ بود.
دولت نروژ پس از آنکه از این اقدام دولت جمهوری اسلامی آگاه شد، بی درنگ با انتشار بیانیه ای مطبوعاتی این اقدام جمهوری اسلامی را به شدت محکوم نمود.
وزیر امورخارجه ی نروژ در بیانیه ی مطبوعاتی خود نوشت: "این اولین باری است که یک دولت جایزه صلح نوبل را، از کسی که جایزه را کسب نموده است، مصادره می کند. پس از شنیدن این خبر، من شوکه شده ام و اساسا، چنین اقدامی را به هیچ وجه نمی توانم درک کنم". پس از انتشار این بیانیه، معاون وزیر امور خارجه نروژ، یک مقام مسئول در سفارت جمهوری اسلامی در اسلو را به وزارت امور خارجه نروژ احضار و اعتراض شدید دولت نروژ را به او اعلام کرد. وی در دیدار خود با مقام ایرانی، شدیدا نگرانی دولت نروژ را نسبت به سرنوشت همسر خانم عبادی اعلام کرد. در این دیدار، مقام نروژی همچنین تاکید کرده بود که، کشور نروژ، در همکاری با دیگر کشورهای دنیا، تلاش های خود را برای حمایت از مبارزین و مدافعان حقوق بشر در ایران را ادامه می دهد و لحظه به لحظه تحولات و شرایط سیاسی ایران را دنبال می کند.
رئیس کُل موسسه نوبل اقدام دولت جمهوری اسلامی را شدیدا محکوم کرد.
آقای Geir Lundestad رئیس کُل موسسه نوبل درمصاحبه خود با تلویزیون سراسر نروژ اعلام کرد، او قصد دارد همین الان، نامه ی تندی برای جمهوری اسلامی بنویسد و از طریق سفارت آن در اسلو آن را ارسال کند و بدین وسیله شدیدترین اعتراضات خود، علیه این اقدام جمهوری اسلامی را اعلام نماید. وی از دولت نروژ خواست که به شکل جدی و عملی با این اقدام دولت جمهوری اسلامی مقابله کند.
رابطه اخراج یک دانشجوی ایرانی از نروژ به دلیل تحصیل در رشته ماهواره از سوی پلیس امنیتی نروژ و ضبط و مصادره ی اموال خانم شیرین عبادی توسط ارگان های امنیتی جمهوری اسلامی.
شهرام یزدان پناه، ۳۶ ساله، دانشجوی ایرانی بود که در ماه گذشته توسط پلیس امنیتی نروژ از نروژ اخراج شد. وی قرار بود در نروژ در رشته تکنولوژی ماهواره، تحصیل کند. او در طی یکسال گذشته، در دانشگاه نروژ، دوره زبان نروژی و فرهنگ و جامعه نروژ را گذرانده بود و قرار بود در سال تحصیلی امسال، تحصیلات خود را در رشته تکنولوژی ماهواره آغاز کند که توسط پلیس امنیتی نروژ، از این کشور اخراج شد.
شهرام یزدان پناه قبل از این که به نروژ بیاید، به عنوان محقق در شرکت ها خصوصی و دوایر دولتی مشغول به کار بوده است.
براساس اطلاعاتی که پلیس امنیتی نروژ اعلام کرده است، موضوع پرونده این دانشجوی ایرانی در آخر ماه سپتامبر برای بررسی به پلیس امنیتی این کشور سپرده شده است، و این ارگان امنیتی پس از تحقیقات لازم در خصوص این پرونده، خواهان اخراج وی از کشور شده است.
پلیس امنیتی نروژ، اعلام کرده است: بیم آن داشته است که این دانشجوی ایرانی تبار اطلاعاتی، درباره برنامه تکنولوژی موشکی و برنامههای فضایی کسب کند، و بعدا آن را را در تکنولوژی اتمی ایران به کار ببرد، به همین دلیل مانع ادامه تحصیل این دانشجو شده است. دلائل دیگری که پلیس نروژ برای اجرای تصمیم خود، اعلام کرده است
پایبندی نروژ به تحریم های مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران و این که این تصمیم را بخشی از تلاش هایی خوانده است که نروژ برای مقابله با گسترش و تولید جنگ افزارهای هسته ای صورت می دهد. پلیس به اداره خارجیان نروژ، اطلاع داد که اجازه اقامت این دانشجو را تحت هیچ شرایطی تمدید نکند. پس از تصمیم پلیس امنیتی مبنی بر اخراج آقای شهرام پزدان پناه، وی تقاضای تغییر رشته داد و خواهان تحصیل در رشته، تکنولوژی صنعتی و اقتصاد شد، ولی موفق نشدند و پلیس تقاضای وی را رد نمود.
دولت جمهوری اسلامی این اقدام پلیس امنیتی نروژ را شدیدا محکوم کرده است و اخراج آقای یزدان پناه را نقض آشکار حقوق بشر نامیده و از دولت نروژ خواست که آقای یزدان پناه را به نروژ برگردانند تا در رشته تحصیلاتی مورد علاقه اش، تحصیلات خود را آغاز کند.
این موضوع در چند روز گذشته، در رسانه های گروهی این کشور بازتاب گسترده ای داشت. تندترین واکنش از سوی احزاب مخالف دولت حاکم به ویژه خانم Trine Skei Grandeرهبر دوم حزب چپ نروژ و صدر گروه پارلمانی این حزب در پارلمان این کشور صورت گرفت. ایشان به پذیرش این دانشجو شدیدا اعتراض کرد و خواهان تغییر در قوانین پذیرش دانشجویان خارجی شد.
ایشان در روز سه شنبه همین هفته، در مصاحبه با تلویزیون سراسری این کشور اعلام کرد که:
هنگام پذیرش دانشجو از کشورهایی مثل ایران و کره شمالی، بایستی به طور رسمی و علنی اعلام شود که دانشجویانی که از این گونه کشورها می آیند، در چه رشته هایی می توانند تحصیل کنند.
رهبر حزب چپ، از وزیر آموزش و پرورش این کشور خواست برای جلوگیری از چنین اشتباهات فاحشی، قوانین جدیدی را برای پذیرش دانشجویان خارجی تنظیم کند.
خانم ترینه همچنین، از وزیر تحقیقات و آموزش عالی خواست تا در روزهای آینده، در پارلمان این کشور حاضر شود و نمایندگان پارلمان را نسبت به این موضوع مطلع نماید.
اگر چه خانم عبادی و خانواده ایشان، به خاطر مبارزه، فداکاری و تلاش های ارزنده اش در دفاع از حقوق بشر، همواره تحت آزار و تهدیدات گوناگون عوامل اطلاعاتی جمهوری اسلامی بوده است، اما چرا تا کنون رژیم اسلامی دست به چنین گستاخی بزرگی نزده بود. و چرا درست این زمان را انتخاب کرده است. چنین به نظر می رسد که دولت جمهوری اسلامی هم برای انتقام از خانم عبادی به خاطر مبارزات و فعالیت های حقوق بشری اش به ویژه بعد از انتخابات ریاست جمهوری در سطح بین المللی، و هم انتقام از دولت نروژ به خاطر اخراج شهرام یزدان پناه، فرصت را غنیمت شمرده، و با اقدام خود مبنی بر مصادره اموال خانم عبادی، رسوایی جهانی دیگری را بر رسوایی های خود اضافه نموده است.
اسلُو
۲۶ نوامبر ۲۰۰۹
رحمان ساکی
|
|