عصر نو
www.asre-nou.net

صفا الغیب آدم، فعال صلح از دارفور سودان

مبارزه شجاعانه برای صلح

ترجمه، مرضیه دانش
Tue 17 11 2009

روزنامه آلمانی زبان بوند
چاپ برن هفتم نوامبر2009
در ماه مارس سال گذشته « دارفور» عنوان مطالب بسیاری از مطبوعات بود. تحت این عنوان بود که دادگاه بین المللی در شهر( دن هاگ)،حکم جلب عمر البشیر رئیس جمهور کشور سودان را به عنوان جنایتکار جنگی صادر نمود . از این زمان تا کنون کمتر خبر تازه ای از شرق جنگ زده سودان انتشار می یابد. در واقع از آن زمان به بعد، کمتر خبری از مذاکرات صلح در بین نیروهای شورشی و نیروهای نظامی و دولتی انتشار می یابد. خانم الغیب دلیل این امر را استقرار صلح در دارفور نمی داند. او می گوید: تنها خاتمه جنگ به معنی صلح نیست،، صلح یعنی برقراری امنیت، امنیتی که در آن، مردم بتوانند با آرامش خاطر به زندگی روز مره اشان ادامه دهند، چیزی که در حال حاضر در منطقه دارفور از آن خبری نیست. در حال حاضر 5/2 میلیون نفر از مردم این منطقه در کمپ های پناهندگی زندگی می کنند. اینان کسانی هستند که به خاطر جنگ و نبود امنیت ناچار به ترک خانه و آشیانه خویش گشته اند. اینان یک سوم ساکنین منطقه دارفور را تشکیل می دهند.
نیروهای نظامی و دولتی همه مسلح هستند،آنها به خشونت بر علیه این مردم متوسل می شوند.خشونت علیه زنان، بهمین دلیل است که آنها ناچار به ترک دیار خود گشته اند. زنانی که برای تهیه چوب و یا خرید مایحتاج روزانه خانواده اشان به بازار های محلی می روند به محض برخورد با نظامیان و شبه نظامیان دستگیر و مورد آذار و تجاوز قرار می گیرند.
صفا الغیب آدم، زن مبارز 49 ساله، زنی است که سالیان دراز برای استقرار صلح و پایان دادن به جنگ در کشورش در جستجوی راه حل بوده و به فعالیت مشغول است. وی در شرق دارفور و در شهر گنینا متولد و بزرگ شده است . وی زمانی که دختر جوانی بود برای ادامه تحصیل به شهر خارطوم پایتخت سودان رفت تا به تحصیل در رشته اقتصاد بپردازد. خود می گوید همین تغییر جغرافیائی محل سکونتم، چشمانم را بازتر کرد،
در شهر محل تولدم و در منطقه تحت ستمی که من در آن زندگی می کردم، هیچگونه امکانی وجود نداشت، وضعیت بهداشتی و پزشکی بسیار بد بود، باران های موسمی همیشه باعث مسدود شدن خیابانها می شد و وضعیت مدارس در آنجا اسفناک بود.در شهر خارطوم بر عکس همه چیز مهیا بود. امکان تحصیل در خارطوم زندگی مرا به کلی دگرگون ساخت. من اینک در خارطوم به صدای هموطنانم بدل گشته ام. من در اینجا تصمیم گرفته ام که از حقوق زنان و کودکان تحت ستم دفاع کنم و بهمین خاطر هم، انجمن توسعه اجتماعی را تشکیل داده ام، سرلوحه کار این انجمن، تربیت دختران و مبارزه با فقر است.
وجود تبعیض و عدم رشد فرهنگی و اجتماعی از عوامل مهم وقوع جنگ در دارفور است. انجمن مورد نظر، زنان مقیم کمپ های پناهندگان را حمایت می کند. صفا الغیب، تلاشگر خستگی ناپذیر صلح، بی وقفه به راه خود در حمایت از زنان و کودکان ادامه می دهد. به همین خاطر سه سال پیش او به عنوان نماینده زنان در مذاکرات صلح در پایتخت نیجر شرکت کرد. او خود در مورد این مذاکرات چنین می گوید:
ما شبانه روز تلاش می کردیم که نیرو های شورشی، دولتی و سازمان ملل را متقاعد کنیم که زنان را در این مذاکرات شرکت دهند. آنها متاسفانه ما را جدی نمی گرفتند و می گفتند که پروسه صلح یک امر سیاسی است و اصلآ به مسئله زنان ربطی ندارد.
من در آنموقع به آنها می گفتم: هدف شما از شرکت در مذاکرات صلح، استقرار نیرو های نظامی اتان در مناطق جنگی و تعین تعداد این نیروها در این مناطق است، یعنی این که حضور نیرو های نظامیتان در این مناطق تضمین شود و نه برقراری صلح واقعی برای مردم.صلح برای ما یعنی امنیت، یعنی نبود جنگ و بمباران، ببینید که برداشت و تفسیر ما از صلح کاملآ دوگانه و متفاوت است. ما در پایتخت نیجر در رابطه با صلح به توافق رسیده و موافقتنامه ای را به امضاء رساندیم، اما، هیچگاه مفاد این موافقتنامه به اجراء در نیامد.
چندی پیش، اتحاد افریقا در رابطه با مسئله دارفور گزارشی را انتشار داد و مقرر شد که در اواسط ماه جاری میلادی، در شهر دوهه پایتخت قطر، مجددآ مذاکراتی را در این رابطه برگزار شود. ما در این مذاکرات شرکت خواهیم کرد، ماپیشنهادات فراوانی برای برون رفت از معضل دارفور داریم. تاکنون هیچکدام از خواسته ها و راه حل های ما عملی نگشته است.
همانگونه که اشاره رفت، خانم الغیب در هفتم ماه نوامبر از سوی موسسه صلح و تساوی حقوق در برن پایتخت سوئیس برنده جایزه صلح و حقوق بشر شده است، وی پیش از این، از سوی همین موسسه، در سال 2005 هم از بین 999 نفر از فعالین صلح و حقوق بشر این جایزه را دریافت داشته است. او در رابطه با دریافت این جایزه می گوید: این جایزه به من نیروی بیشتری می دهد تا بی وقفه و شدت بیشتری به کار و فعالیت سیاسی ام ادامه دهم.
صفا الغیب آدم، تا رسیدن به اهدافش راه زیادی را در پیش دارد. لحظات پر تلاطمی در انتظار سودان است. اختلافات بین شمال و جنوب هر روز تشدید می گردد. قرار است در آوریل سال 2010 در سودان انتخابات برگزار گردد، در سال 2011 نیز در رابطه با استقلال جنوب از شمال انتخاباتی برگزار خواهد گردید. خانم الغیب تاکید می کند که تا زمانی که راه حلی برای برون رفت از این بحران پیدا نشود، جنگ و نا آرامی همچنان بر دارفور و کشور ما سایه افکن است.